#1 Breng niet meer dan 8 uur in bed door 
Een essentieel advies dat in het begin behoorlijk lastig kan zijn, maar steeds makkelijker en prettiger gaat worden. Door niet meer dan 8 uur in bed door te brengen – of je nu slaapt of niet – bouwt zich voldoende ‘slaapdruk’ op om diep te kunnen slapen en optimaal te kunnen herstellen. Voor extra onderbouwing (en motivatie) verwijs ik je graag naar deze geweldige video. 

#2 Mijd suikers en snelle koolhydraten, zeker tijdens de avond

Om dit advies goed te begrijpen ontkom ik niet aan een klein theorielesje: 

Om een lang verhaal kort te maken: mijd suikers en snelle koolhydraten, zoals chips, ijs, frisdrank, snoep etc., en kies in plaats daarvan voor langzame koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenproducten) en onbewerkte voeding (niet uit pakjes, zakjes, blikjes etc.). Het betekent een regelrechte impuls voor je gezondheid en je slaapkwaliteit.

#3 Geen dutjes, wel ontspanningsmomenten

Slapen overdag verlaagt de ‘slaapdruk’ die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of ‘powernaps’ zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.

Kun je toch niet om een powernap heen? Plan het dan voor 14.00 uur in de middag en laat het niet langer dan een half uur duren.

#4 Slaap in volledige duisternis
Om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine – dat je nodig hebt voor een goede en diepe slaap – op volle toeren te laten draaien is een 100% verduisterde slaapomgeving essentieel. Denk hier niet te ‘licht’ zinnig over (sorry voor deze woordgrap).

Lukt het je niet om je slaapkamer volledig te verduisteren, dan is mijn advies om voor een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker te kiezen. Het Manta Sleep Mask is een absolute favoriet, maar ook ons nieuwe audio-slaapmasker is volledig verduisterend. 

Reacties zijn gesloten.