Brotizolam: een tijdelijke oplossing voor ernstige slaapproblemen

INHOUD

Om de negatieve spiraal van aanhoudende slapeloosheid te kunnen doorbreken kan de arts Brotizolam voorschrijven. Brotizolam is een vorm van slaapmedicatie uit de groep Benzodiazepines. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over Brotizolam. Zaken als de werkingsduur, vaak voorkomende bijwerkingen en andere wetenswaardigheden over deze slaapmedicatie komen aan de orde.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen.

INHOUD

Last van slapeloosheid

Een keer slecht slapen komt voor, maar het kan ook zo zijn, dat je vrijwel elke nacht niet in slaap komt, zonder dat je weet waarom. Of het lukt maar niet om de hele nacht door te slapen. Deze aanhoudende slapeloosheid leidt vaak tot problemen overdag. Je bent moe, met alle gevolgen van dien. Je kunt je dan vaak moeilijk concentreren, bent minder alert en je kunt ook nog eens te maken krijgen met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn.

Brotizolam om de cirkel te doorbreken

Om die negatieve spiraal van slapeloze nachten te doorbreken kan de huisarts voor een korte periode Brotizolam voorschrijven. Brotizolam wordt verkocht onder de merknaam Lendormin en hoort tot de geneesmiddelengroep Thienobenzodiazepines. Het middel heeft een kalmerende werking, reduceert angst en vermindert of voorkomt epileptische aanvallen.

Meestal wordt Brotizolam voorgeschreven als middel tegen slapeloosheid. Het is niet de bedoeling dat deze slaappillen langdurig worden gebruikt, in verband met de snelle gewenning aan het middel. Gewenning kan nare ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen als de behandeling met het middel wordt gestaakt. Daarnaast verliest het middel zijn werking. In plaats van lekker te kunnen slapen, kan je er dan juist onrustig door worden.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Dosering en werking

Vanzelfsprekend bepaalt de behandelend arts welke dosering noodzakelijk is om de klachten te verhelpen of verminderen. Het is dan ook belangrijk dat je je houdt aan de voorgeschreven dosering. Normaal gesproken wordt ter bestrijding van slapeloosheid één tablet van 0,25 mg voorgeschreven. De tablet dient direct voor het slapengaan op een lege maag ingenomen te worden met wat vloeistof. Het middel werkt binnen een half uur en de werking houdt 6 tot 8 uur aan. Ouderen en mensen die een gestoorde leverfunctie of chronische ademhalingsproblemen hebben, krijgen doorgaans een halve tablet (0,123 mg) per dag voorgeschreven.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Duur van de behandeling met Brotizolam

Brotizolam is geen permanente oplossing voor slaapproblemen. Het gebruik van het middel kan je wel de rust en ruimte bieden om de oorzaak van de slaapproblemen op te lossen. De behandeling met Brotizolam/Lendormin moet zo kort mogelijk zijn. In overleg met de (huis)arts varieert dit van enkele dagen tot maximaal twee weken.

Het is dus raadzaam om tijdig informatie in te winnen over de mogelijkheden die er zijn om van jouw slapeloosheid af te kunnen komen. Mocht het gebruik van maximaal twee weken niet volstaan, dan kan de arts in bepaalde gevallen bepalen dat het gebruik van de medicatie wordt verlengd. Hij/zij moet dan wel eerst de situatie opnieuw beoordelen.

Brotizolam bijwerkingen

Net als andere benzodiazepines kan het gebruik van Brotizolam vervelende bijwerkingen hebben. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een verminderd reactie- en concentratievermogen, vermoeidheid en uiteraard slaperigheid. Deze bijwerkingen kunnen ongelukken in het verkeer veroorzaken, maar ook ongelukken thuis of op het werk. Rijd dus geen auto en pas goed op met het bedienen van machines en apparaten. Als je last van deze bijwerkingen hebt, kan je daar bijvoorbeeld ook ’s nachts last van hebben, wanneer je opstaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Zorg dat er geen obstakels (zoals wasmanden) staan waar je over kunt vallen.

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen zijn spierzwakte, een verminderde emotie, hoofdpijn, duizeligheid, maagdarmstoornissen en hartkloppingen. Een volledig overzicht vind je in de bijsluiter van Lendormin die digitaal te bekijken is.

Pas op voor afhankelijkheid

Het gebruik van benzodiazepines, waaronder Brotizolam/Lendormin valt, kan leiden tot lichamelijke en geestelijk afhankelijkheid. De kans daarop hangt samen met de duur dat het middel wordt gebruikt. Hoe langer het middel wordt gebruikt, hoe groter de kans op afhankelijkheid dus wordt. Mensen die in het verleden te maken hebben gehad met alcohol- of medicijnmisbruik, lopen een groter risico op afhankelijkheid van het middel.

Naast lichamelijke afhankelijkheid zorgt slaapmedicatie ook vaak voor fysieke afhankelijkheid. Het vertrouwen in je eigen vermogen om te slapen neemt af en je hebt het gevoel niet meer zonder ‘pillen’ te kunnen.

Brotizolam, ja of nee?

Brotizolam is een effectief medicijn bij slaapproblemen. Zoals bij elk geneesmiddel zul je de voordelen en de nadelen tegen elkaar af moeten wegen voordat je begint met een behandeling. Gelukkig hoef je niet zelf de keuze te maken voor slaapmedicatie, dit doe je in samenspraak met je arts. Het is echter goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt verwachten van een medicijn en waar de keuze van je arts op is gebaseerd. Mensen reageren verschillend op Benzodiazepines. Het kan dus zijn dat wat voor jou wel goed werkt voor iemand anders niet fijn is.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over de slaapmiddelen Zolpidem, Temazepam, Zopiclon en Benzodiazepines (in het algemeen).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *