- W. van der Klaauw
- 8 reacties
Loprazolam: vragen en antwoorden over deze (verslavende) slaappillen
Bij aanhoudende slapeloosheid kan de huisarts Loprazolam voorschrijven. Deze vorm van slaapmedicatie – ook wel bekend onder de merknaam Dormonoct – valt onder de categorie Benzodiazepines. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Loprazolam. Wanneer wordt het voorgeschreven, wat is de werking, mag ik er mee rijden, is het verslavend en nog veel meer.
Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen.
Waarvoor wordt Loprazolam gebruikt?
Loprazolam wordt niet alleen gebruikt bij langdurige en/of ernstige slaapproblemen, maar wordt ook voor andere doeleinden voorgeschreven. Zo kan het dienen als zogenoemde ‘premidicatie’ op de avond voor een operatie en wordt het ingezet bij de behandeling van angststoornissen.
Hoe werkt Loprazolam?
Loprazolam is een kalmeringsmiddel dat valt onder de categorie benzodiazepinen. Het is bekend onder de merknaam Dormonoct. Dit middel is sinds 1983 op doktersrecept verkrijgbaar in tabletvorm. Loprazolam wordt voornamelijk voorgeschreven om klachten gerelateerd aan angst en spanning te verminderen. De werkzame stof van Loprazolam werkt op het centrale zenuwstelsel. Het heeft een slaapbevorderende werking, vermindert angst en laat de spieren ontspannen.
Het middel werkt snel. Al na 30 tot 60 minuten word je er slaperig en rustig van. Zorg er dus voor dat je daar rekening mee houdt en neem het middel op een gepast moment in. Dormonoct werkt acht uur of langer. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt en beter doorslaapt.
Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat‘ op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.
Halfwaardetijd van Loprazolam
Loprazolam heeft een zogenoemde halfwaardetijd van 6 tot 8 uur, waardoor het bekend staat als een relatief kortwerkende vorm van slaapmedicatie met een verminderde kans op nawerkingen de volgende morgen. Na één halfwaardetijd is de helft van de werkzame stof uit het bloed verdwenen. Na de tweede halfwaardetijd is de helft van de werkzame stof die nog over was ook weer verdwenen.
Autorijden met Loprazolam
Loprazolam beïnvloedt het reactievermogen. Dat komt doordat Loprazolam ervoor zorgt dat prikkels van buitenaf langzamer door de hersenen worden verwerkt. Daardoor ben je veel minder alert dan je normaal gesproken bent. Een tablet Loprazolam wordt ook wel vergeleken met 4 standaard eenheden alcohol. Daarom is autorijden in veel gevallen onverstandig en is het belangrijk om de voorschriften uit de bijsluiter in acht te nemen.
Kan Loprazolam samen met andere medicijnen worden gebruikt?
Loprazolam heeft een wisselwerking met andere medicijnen. Wanneer er sprake is van een wisselwerking tussen twee medicijnen, betekent dat dat zij elkaars werking beïnvloeden. De werking van de medicijnen kan dan sterker of juist zwakker worden. In het geval van Loprazolam zijn er wisselwerkingen te verwachten met andere medicijnen die invloed hebben op het reactievermogen (met een gele sticker). Het is dus niet aan te bevelen om deze medicijnen gelijkertijd te gebruiken. Als je het niet zeker weet, vraag dan advies aan de huisarts of behandelend arts.
Dosering Loprazolam
Doorgaans wordt aan volwassenen in eerste instantie de laagst aanbevolen dosis van 0,5 mg (dat is een halve tablet van 1 mg) voorgeschreven. De aanbevolen dosering is 0,5 tot 1 mg per dag. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van ernstige slaapstoornissen of bij psychiatrische patiënten, kan de arts een dosering van 2 mg voorschrijven. Bij oudere patiënten, patiënten met nier- of leverproblemen en/of ademhalingsstoornissen en patiënten die verzwakt zijn, wordt doorgaans een lagere dosering voorgeschreven.
Loprazolam: hoe lang gebruiken?
Omdat bij langdurig gebruik vaak gewenning optreedt, wordt Loprazolam meestal een korte periode voorgeschreven. De duur van de behandeling varieert doorgaans van enkele dagen tot twee weken. In uitzonderingsgevallen kan de behandelingsperiode met Loprazolam uitlopen tot vier weken. In deze vier weken is de periode die noodzakelijk is om het middel geleidelijk af te bouwen dan doorgaans inbegrepen.
Belangrijk om te weten: naast de kans op een lichamelijke verslaving, ligt ook geestelijke afhankelijkheid bij het gebruik van Loprazolam (en andere vormen van slaapmedicatie) op de loer. Het vertrouwen in het eigen vermogen om te kunnen slapen neemt af en men heeft het gevoel niet zonder slaapmedicatie te kunnen.
Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen
Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denken, gedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!
Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie
Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net
Bijwerkingen Loprazolam
De mogelijke bijwerkingen van Loprazolam die hieronder beschreven worden hebben hoofdzakelijk betrekking op een dosering van 1 mg per dag of hoger. Voor uitgebreide informatie over de mogelijke bijwerkingen bij Dormonoct, verwijzen we je naar de informatie op apotheek.nl.
- Een versuft of slaperig gevoel overdag;
- Vermoeidheid;
- Hoofdpijn.
- Duizeligheid;
- Verminderde concentratie;
- Spierzwakte;
- Wazig zien;
- Incontinentie voor urine (of juist moeilijk kunnen plassen);
- Snurken (slaapapneu kan toenemen!);
- Afvlakken van gevoelens;
- Trager denken.
Ontwenningsverschijnselen Loprazolam
Indien Loprazolam langdurig wordt gebruikt, bestaat de kans dat er afhankelijkheid ontstaat. Wanneer dit het geval is zullen er ontwenningsverschijnselen optreden als de behandeling met Loprazolam wordt gestopt. Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn:
- hoofdpijn;
- angst en spanning;
- rusteloosheid;
- verwardheid
- geïrriteerdheid;
- gevoeligheid voor scherpe geluiden, licht en aanraking;
De kans op onthoudingsverschijnselen is het grootst wanneer de behandeling wordt gestaakt zonder deze langzaam af te bouwen.
Loprazolam afbouwen
Het is (in overleg met de arts) belangrijk om het gebruik van Loprazolam vrij snel na de start van de behandeling weer af te bouwen. Dat is om te voorkomen dat er gewenning aan het middel ontstaat, met alle (mogelijke) gevolgen van dien. Wanneer er reeds sprake is van gewenning aan het middel, kan er een ‘afbouw-schema’ worden opgesteld, wat er aan bijdraagt dat de ontwenningsverschijnselen zich tot een minimum zullen beperken. Het is belangrijk om dit samen met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven op te stellen.
Loprazolam ervaringen
Bij een kleine zoektocht op het internet blijkt al snel dat Loprazolam – net als andere medicijnen – goede en slechte ‘reviews’ krijgt. Toch lijkt het dat de meeste mensen die Loprazolam voorgeschreven hebben gekregen baat hebben gehad bij het middel. Vooral in de eerste week van het gebruik zijn de resultaten over het algemeen goed. Men slaapt rustiger en beter gedurende de hele nacht.
Bij de meeste personen die het middel langer dan een week achtereen gebruiken, neemt de werking tijdens de tweede week al af. Daarbij komt nog dat de kans op gewenning dan snel toeneemt, met kans op ontwenningsverschijnselen wanneer de behandeling wordt gestaakt.Het is dus ten zeerste aan te raden om het advies dat de behandelend arts geeft bij het voorschrijven van deze medicatie stipt op te volgen. Dan is de kans op vervelende neveneffecten het kleinst.
Loprazolam, ja of nee?
Loprazolam is een effectief middel om slapeloosheid tegen te gaan. Het gebruik komt wel met risico’s, bijwerkingen en de kans op afhankelijkheid. In het geval van gebruik van slaapmedicatie moeten de kosten opwegen tegen de baten. Het gebruik van Loprazolam/Dormonoct kan onder de juiste omstandigheden nuttig/effectief zijn, en helpen om de patiënt tenminste voor een bepaalde periode weer goed te slapen. Hierdoor ontstaat een periode waarin met hernieuwde energie de onderliggende oorzaken van de slapeloosheid aangepakt kunnen worden. En omdat je de keuze voor Loprazolam altijd met een arts bespreekt, hoef je deze inschatting gelukkig niet zelf te maken.
Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).
In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over de slaapmiddelen Zolpidem, Temazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).
Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen
Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denken, gedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!
Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie
Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net