Tot rust komen

Slaapyoga (yoga nidra)

Slaapyoga – ook wel ‘yoga nidra’ genoemd – is sterk in opkomst. Terecht en onterecht in mijn ogen. Onterecht omdat ik slaapyoga op zichzelf staand niet als ‘oplossing’ zie van slaapproblemen en terecht omdat het wel een enorm krachtige manier van loslaten en ontspannen is. Juist in combinatie met mijn 7-stappen methode zie ik slaapyoga dan ook als een uitstekende aanvulling.

Boek inclusief mp3’s
Auteurs Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen hebben de traditionele oosterse methode yoga nidra gemoderniseerd tot een korte, voor iedereen toegankelijke versie. Naast informatie over de positieve effecten van slaapyoga, zoals meer ontspanning en een betere nachtrust, bevat het boek inzichten over hoe we in het drukke dagelijkse leven pauzes kunnen inlassen en ons kunnen opladen. Het boek ‘Slaapyoga’ heeft 125 pagina’s.

Bij het beoefenen van slaapyoga werk je op een systematische manier naar complete ontspanning toe. Het mooie aan het boek is dat het helder en to-the-point is. Je kunt er – zeker met behulp van de mp3’s met oefeningen – direct mee aan de slag. Mijn advies: ervaar de kracht van yoga nidra in de praktijk. Leer loslaten en ontspannen en geniet!

Mediteren
Simpele meditatieoefeningen zorgen ervoor dat je een krachtige basis legt voor een goede nacht slaap. Het is een perfecte manier om tot rust te komen en de drukte van de dag achter je te laten. Daarnaast maakt het je lichaam in korte tijd klaar om te slapen. De hartslag daalt, de bloeddruk zakt, de spierspanning vermindert, de hoeveelheid stresshormonen neemt in razend tempo af en de hersengolven bereiken de ‘slaapmodus’. Een goede en laagdrempelige manier om kennis te maken met deze voordelen is ‘begeleide meditatie’. Je hoeft niet allerlei moeilijke oefeningen uit je hoofd te leren, maar luistert simpelweg naar de instructies.

YouTube video’s
Op YouTube kun je met zoektermen zoals ‘meditatie’ en ‘geleid mediteren’ een groot aantal video’s vinden met meditatie-instructies. Ons advies: kies – zeker in het begin – niet voor meditatieoefeningen die langer dan 10 tot 15 minuten duren. De video Zen in 10 minuten van Sanny Verhoeven is perfect om de voordelen van meditatie voor de eerste keer te ervaren. Echt een aanrader!

App’s
Naast video’s zijn er tegenwoordig ook een aantal handige apps waarmee je heel eenvoudig kennis kunt maken met de voordelen van mediteren. Een voorbeeld is de ‘VGZ Mindfulness Coach’
(Iphone/Android) waarmee je gratis een aantal goede meditatie-oefeningen kunt volgen. Een andere goede optie is de ‘Mindfulness App’ die minder dan 2 euro kost (Iphone/Android).

Boeken over mediteren
Als je graag meer wilt weten over mediteren, moeilijkere oefeningen wilt leren en nog meer wilt profiteren van de voordelen, dan zijn er een aantal uitstekende (Nederlandstalige) boeken beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

Visualiseren

Een beproefde methode om hersens die nog iets te actief zijn om de slaap te kunnen vatten af te leiden is visualisatie. Het is een perfecte manier om angst en stress – ‘help, straks kan ik niet slapen’ – te voorkomen en te focussen op positieve gedachten die je helpen om de ontspanning te vinden die je nodig hebt om in slaap te vallen. De hulpmiddelen die je hieronder vindt, laten je ervaren hoe visualiseren precies werkt. Erg handig om eens te oefenen. Toch adviseren wij je om op het moment dat je in bed ligt op je eigen fantasie te vertrouwen en deze hulpmiddelen niet te gebruiken.

Voorbeeld van visualisatie
Oefenen met visualiseren? Luister eens naar deze video en laat je gedachten de vrije loop. We kunnen ons echter voorstellen dat het voor jou misschien iets te ‘zweverig’ is en willen dan ook benadrukken dat visualisaties zeker niet ‘zoetsappig’ hoeven te zijn. Denk simpelweg aan iets dat jij prettig vindt en probeer hierbij alle associaties met stress en spanning te vermijden.

Ongecompliceerde vragen
Een uitstekende manier om je hersenen af te leiden en niet bezig te zijn met ‘niet kunnen slapen’ is het nadenken over vraagstukken die je fantasie prikkelen, maar op geen enkele manier stress en spanning met zich meenemen. Het beste kun je kiezen voor vragen die ‘buiten jezelf’ staan of alleen positieve herinneringen oproepen. Denk bijvoorbeeld eens na over de ideale opstelling van het Nederlands elftal als je van voetbal houdt of vraag je af wat je zou doen met een miljoen euro. En wat zijn eigenlijk je leukste herinneringen van het afgelopen jaar? De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je wat inspiratie te geven hierbij een link naar de meest ‘stressloze‘ (en komische) vraagstukken die er zijn.

Reacties 1

  1. Janny Zijlstra 26 januari 2023

    Mediteren helpt mij enorm om tot rust te komen en sneller in te slapen. Nu nog doorslapen dan ben ik helemaal gelukkig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *