Na meer dan een jaar schrijven – tijdens ongeveer elk vrij uurtje dat ik had – ligt mijn nieuwe boek ‘Chronische slapeloosheid: versla het monster’ eindelijk bij de drukker. Ik ben zo trots als een hond met 7 staarten op het eindresultaat. De methode in het boek richt zich op het terugvinden van je natuurlijke slaapvermogen door het laten verkruimelen van het fundament onder de slapeloosheid. In mijn boek maak ik – om het concreet en begrijpelijk te maken – een vergelijking met een monster. laten verkruimelen van het fundament onder chronische slapeloosheid.
Herken je het ‘monster-gevoel’?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: de titel van dit boek klopt natuurlijk niet. Er bestaat geen monster dat je uit je slaap houdt. Er is geen boven je bed cirkelende draak die je tegen wil en dank wakker houdt en een grijze sluier over je leven werpt. En dat weet je natuurlijk zelf ook wel. Toch heb ik heel bewust voor deze titel gekozen. In de loop der jaren heb ik als slaapdeskundige keer op keer ervaren dat het ‘monstergevoel’ aansluit bij de beleving van mensen die – soms al tientallen jaren – gebukt gaan onder chronische slapeloosheid.
Slaap laat zich niet temmen en in een kooitje zetten
Allereerst is er het gevoel van geen controle hebben over je slaap. Je verlangt zo naar een goede nacht, maar het lukt simpelweg niet. Het voelt als iets dat buiten jezelf ligt en waar je maar geen grip op kunt krijgen. Een onzichtbare kracht – een monster – die voor jou onmogelijk maakt, wat bij anderen probleemloos gaat. En wat je ook probeert; het laat zich maar niet temmen en in een kooitje zetten.
Je verlangt zo naar een goede nacht, maar het lukt simpelweg niet
Het stemmetje in je hoofd dat zich als een monster gedraagt
Daarnaast is er de eenzaamheid van de nacht, waarbij alles extra dramatisch lijkt. Je ligt wakker en het stemmetje in je hoofd begint zich als een monster te gedragen. Eerst nog voorzichtig, maar later steeds luider en geniepiger. Je wordt geteisterd door angstgedachten. ‘Wat als het vannacht weer niet lukt om goed te slapen?’ ‘Hoe kom ik dan ooit de dag door?’ ‘En hoe slecht is al dat slechte slapen wel niet voor mijn gezondheid?’ ‘Het moet nu echt snel lukken.’
Alsof iemand anders de baas is over jouw leven
Bovendien – en dat is het belangrijkste onderdeel van het ‘monstergevoel’ – lijkt het alsof iemand anders de baas is over jouw leven. De nachten staan in het teken van de angst om wakker te liggen en overdag ben je bezig om weer een dramatische nacht te voorkomen. Je wordt opgeslokt en je eigen identiteit verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Je gaat je doelen, plannen en ambities – vaak onbewust – naar beneden bijstellen. Het monster heeft de touwtjes in handen en jij kijkt vanaf de zijlijn mee …
Het monster heeft de touwtjes in handen en jij kijkt vanaf de zijlijn mee …
Alles valt op een logische manier op z’n plek
Als ik heel eerlijk ben, heb ik ook voor deze titel gekozen om het voor mezelf wat eenvoudiger te maken. De vergelijking met een monster maakt het voor mij makkelijk om ‘beeldend’ uit te leggen wat ik bedoel en helpt de lezer om de strategieën, inzichten en adviezen zo goed mogelijk te begrijpen. Alles valt op een logische manier op z’n plek. Misschien zie je dit nu nog niet helemaal voor je, maar ik ben ervan overtuigd dat je gedurende het lezen van het boek gaat begrijpen wat ik hiermee bedoel.
Er wacht ons geen gevecht
Om voor de laatste keer nog even terug te komen op de titel: de term ‘versla’ het monster suggereert een beetje dat we een gevecht aangaan. Dat ons een strijd te wachten staat. Een krachtsinspanning. Dit misverstand wil ik graag uit de wereld helpen. Met geweld, agressie en razernij dwing je dit monster niet op de knieën. Het zou er juist van groeien en alleen maar harder gaan brullen. Slaap laat zich namelijk niet afdwingen. Hoe beter je je best doet, hoe moeilijker het wordt. Je kunt het vergelijken met drijfzand. Hoe harder je spartelt en probeert los te komen, hoe vaster je komt te zitten.
Slaap laat zich niet afdwingen: hoe beter je je best doet, hoe moeilijker het wordt
Vijf vreedzame strategieën
Dit monster verslaan vraagt om een andere aanpak. We gaan gebruikmaken van vijf vreedzame strategieën om ons doel te bereiken. We zorgen ervoor dat we zelf sterker worden – zodat we van monsters minder te duchten hebben – en geven het monster een behandeling die het niet gewend is. We doorzien hoe het in elkaar zit, geven het geen eten meer, ontmaskeren het en geven het een laatste duwtje. Ik kan je nu alvast vertellen dat monsters daar niet van houden. Ik kan me goed voorstellen dat het nu allemaal nog een beetje abstract klinkt, maar ik weet zeker dat je na het lezen van het boek precies begrijpt waarom deze strategieën eindelijk echt het verschil gaan maken.
Je slaap en je leven terugvinden
Ik verwacht dat het lezen van het boek best confronterend zal zijn. Je gaat begrijpen en ervaren hoe jouw (onbewuste) strijd, je angsten en de druk van de buitenwereld je in hun greep hebben gehouden en slapen onmogelijk hebben gemaakt. Ik ga je helpen om deze destructieve en onnodige ‘slaapsabotage’ te stoppen en het fundament onder je slaapproblemen te laten verkruimelen. Je gaat ervaren hoe het voelt om je leven en je slaap terug te vinden. Het is tijd om de knoop te ontwarren en eindelijk los te laten!
Het is tijd om de knoop te ontwarren
Het beste dat bewezen technieken te bieden hebben
Ik ben een vrije geest, 100% onafhankelijk en nergens aan gebonden. Dit betekent dat ik in dit boek naar hartelust gebruikmaak van het beste dat bewezen technieken, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapy (ACT), te bieden hebben. Ook mindfulness en het stoïcisme – een filosofische stroming waar je misschien nog nooit van hebt gehoord – komen ruimschoots aan bod. Ik ben over elk schuttinkje heen geklommen en heb overal de mooiste vruchten geplukt. Het is zeker bij slaapproblemen namelijk zonde om in hokjes te denken.
Inzichten van internationale slaapdeskundigen
Daarnaast heb ik in dit boek gebruik gemaakt van de wijsheden van internationale slaapdeskundigen. Staan op de schouders van reuzen, wordt dit in de wetenschap ook wel genoemd. Enkele van deze deskundigen zijn Sasha Stephens, Gregg D. Jacobs, Arthur Spielman en Guy Meadows. Achterin dit boek vind je de vele gebruikte bronnen terug. De Amerikaanse slaap- en ervaringsdeskundige Nick Robinson wil ik er specifiek uitlichten. Zijn levensverhaal – waarbij hij beschrijft hoe zijn chronische slaapproblemen zijn ontstaan en hoe hij deze (na vele jaren) op eigen kracht heeft opgelost – heb ik met toestemming vertaald. Gedeelten hiervan heb ik in dit boek gebruikt om met praktijkvoorbeelden te illustreren wat ik bedoel.
Enkele van deze deskundigen zijn Sasha Stephens, Gregg D. Jacobs, Arthur Spielman en Guy Meadows
De beste wijsheden uit de praktijk
Ondanks al deze beproefde technieken en kennis van deskundigen, ben ik het meest trots op alle wijsheden uit de praktijk die ik in het boek heb kunnen verwerken. Ik heb de afgelopen 8 jaar met talloze mensen contact gehad bij wie goed slapen verre van vanzelfsprekend was. Zij namen de moeite om hun ervaringen, vragen, inzichten en knelpunten met mij te delen. Dit heeft mij ongekend veel inzichten, feedback en inspiratie opgeleverd, waarvoor ik elke dag weer dankbaar ben. Het geeft het boek in mijn ogen een extra dimensie die zonder de inbreng van al die duizenden ‘ervaringsdeskundigen’ niet had kunnen bestaan. Samen staan we sterk, zeker als het om chronische slaapproblemen gaat.
Een toepasbare methode met snel resultaat
Zonder al te zelfverzekerd te willen overkomen, heb ik er vertrouwen in dat ik alle kennis, technieken en inzichten heb kunnen samensmelten tot een logische, concrete en begrijpelijke methode. Een aanpak die je bovendien – en dat is natuurlijk het belangrijkste – makkelijk in de praktijk kunt brengen en die snel voor resultaten zorgt. Toch wil ik eerlijk zijn: het gaat niet zonder moeite. Sommige adviezen kunnen tegennatuurlijk of zelfs confronterend aanvoelen. Er moeten patronen veranderd worden die waarschijnlijk al jaren zijn ingesleten. Het is van groot belang om deze drempels toch over te gaan. Om met de woorden van Albert Einstein te spreken: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”
Het boek ‘Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’ is naar verwachting begin maart 2021 verkrijgbaar. Houd voor meer informatie www.slaapwijzer.net in de gaten.
Reacties 1
Wat een prachtig vorm gegeven boek. Ik kan nu al voorspellen dat dit een klassiek naslagwerk voor mij en vele anderen gaat worden. Ben zeer onder de indruk. En de informatie en trainingen zijn nog eens mooi in beeld gebracht 🙂 Zeer goede adviezen en achtergrond info. Een knappe prestatie waar vele zich aan kunnen optrekken, dank je wel voor je inzet en goede werk.
Met jarenlange ervaringen met andere ‘experts’ kan ik tegen iedereen zeggen, niet twijfelen maar aanschaffen, je zult er geen spijt van hebben!, dit boek wil je hebben 🙂