Propeaq ervaringen: met behulp van lichttherapie heb ik mijn slaapproblemen opgelost

 

Met toestemming van Toine Schoutens, grondlegger van de Propeaq lichttherapiebril, publiceer ik hieronder het (anonieme) verhaal van een Propeaq-gebruiker die zijn/haar chronische slaapproblemen heeft opgelost door middel van lichttherapie.

Elke slaapkuur geprobeerd
Ik heb meer dan tien jaar chronische slapeloosheid gehad. In die tijd heb ik zo’n beetje elke slaapkuur geprobeerd die beschikbaar is: medicatie, valeriaanwortel, melatoninesupplementen, mindfulness en zelfs slaap-hypnose-cd’s. Wat ik ook probeerde, ik kon nooit in slaap vallen vóór drie of vier uur ‘s ochtends.

Vertraagde slaapfase syndroom
Uiteindelijk bezocht ik een slaapspecialist en vertelde hem mijn verhaal. Hij vertelde me dat ik het vertraagde slaap-fase-syndroom had, een slaapstoornis waarbij je dag/nacht ritme steeds verder de ochtend in wordt geduwd.

Onjuiste blootstelling aan licht
Hij zei dat dit soort slapeloosheid bijna uitsluitend wordt veroorzaakt door een onjuiste blootstelling (timing) aan licht. Het menselijk lichaam is niet geëvolueerd om te gaan met moderne lichtomstandigheden: heldere schermen van mobiele telefoons en kunstlicht bootsen als het ware de stimulerende effecten van de zon na.

Terug naar de evolutionaire wortels
De slaapspecialist vertelde me dat ik terug moest naar mijn evolutionaire wortels: fel zonlicht ‘s morgens en erg zwak kaarslicht’ s nachts. Tenslotte, zei hij, jager-verzamelaars hadden geen last van chronische slapeloosheid.

Blauwe golflengten in zonlicht
In het bijzonder reageren blauwe golflengten in zonlicht met de lichtgevoelige cellen in het oog, waardoor de productie van het nachthormoon melatonine wordt gestopt. Daarom kan blauw licht (meestal van digitale schermen) ‘s nachts het circadiaanse ritme terugdringen en het vertraagde slaap-fase-syndroom en andere vormen van slapeloosheid veroorzaken.

Elke ochtend in de tuin
Dus zette ik mezelf ijverig op het volgen van de instructies van de dokter. Elke ochtend, zodra ik wakker werd, ging ik in mijn tuin zitten en staarde ik 30 minuten naar de heldere blauwe lucht, terwijl ik de blauwe golflengten van de zon opzoog en mijn circadiaan ritme voor die dag opnieuw instelde. Elke nacht las ik bij kaarslicht tot ik in slaap viel.

Te koud
Het begon oktober te worden en de ochtenden werden vaker bewolkt dan niet. En zelfs met een jas werd het onhoudbaar om buiten te zitten in de frisse Nederlandse herfst.

Propeaq als oplossing
Dus begon ik te zoeken naar technologische alternatieven. Hierbij ontdekte ik dat een Propeaq lichttherapiebril met blauw licht, de soort die gewoonlijk wordt gebruikt om winterblues te behandelen, net zo goed werkt als zonlicht in de ochtend om je biologische ritme weer in de pas te krijgen. De rode glazen van de lichtbril in de avond stimuleren juist de inslaap.

Rode lensen beter dan kaarslicht
Voor die zeldzame gevallen waarin ik ‘s avonds absoluut op mijn computer moest werken, boden de rode glazen ook uitkomst doordat deze de blauwe golflengten van mijn computerscherm blokkeerden.
Verschillende onderzoeken concludeerden dat rode of oranje lenzen zelfs beter werken dan kaarslicht (en bijna net zo goed als totale duisternis) voor het behoud van de melatonineproductie ‘s nachts.

Onder controle
Na dit systeem te hebben gebruikt – helder licht ‘s morgens, rood licht’ s nachts – gedurende meer dan twee jaar, kan ik nu zeggen dat ik met succes mijn vertraagde slaap-fasesyndroom onder controle heb. Dit mede dankzij de Propeaq lichtbril met blauw licht in de ochtend en rode glazen in de avond.