Mensen met ADHD worden door een slechte nachtrust sneller obees. Dat is uit recent promotieonderzoek van arts-onderzoeker Suzan Vogel gebleken. Zij geven sneller toe aan eetbuien om hun energietekort te compenseren. Obesitas komt bij deze groep patiënten twee keer zoveel voor als gemiddeld in de Nederlandse bevolking: maar liefst bij 30 procent in plaats van 14 procent.
Slechte slaap en ‘klokgenen’
Mensen met ADHD slapen veelal korter en hebben daardoor meer energie nodig, die ze halen uit vreetbuien, met het onvermijdelijke gevolg: toename van gewicht. Een 2e verklaring is dat mensen met ADHD gemiddeld meer tv-kijken en minder bewegen. Een 3e verklaring blijkt genetisch bepaald te zijn: het verband tussen ADHD en sommige varianten van de ‘klokgenen’, die met het bioritme te maken hebben. Mensen met ADHD vinden het lastig op tijd naar bed te gaan; ze liggen soms uren wakker, omdat het slaaphormoon melatonine bij hen ’s avonds pas anderhalf uur later op gang komt. Behandeling van het slaapprobleem vermindert op de lange termijn het risico op obesitas en daarmee het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Onderzoek en wat je zelf aan je slaapprobleem kunt doen
Uitgebreid onderzoek is nodig om te kunnen vaststellen of ADHD kan ontstaan door slaapproblemen. Door een slaapprobleem te behandelen met het innemen van melatonine -’s avonds- of door lichttherapie -’s morgens- kan het verstoorde bioritme weer gelijkgeschakeld worden met het dag- en nachtritme van de omgeving. Het aanleren van een goede ‘slaaphygiëne’: strakke regelmaat in slaap- en eettijden, afdoende verduisterende gordijnen en geen licht via telefoon- of televisieschermen, kan een heleboel slaapleed voorkomen.
Bron: NRC Handelsblad