Nederlanders zijn in bed behoorlijk asociaal. Deze conclusie kan getrokken worden uit een enquête op deze website. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 45% van de mensen regelmatig aan de verkeerde kant van het bed te vinden is, 37% zijn of haar partner wel eens (onbewust) een klap heeft verkocht en 10% weigert om alleen wakker te liggen en in dit geval de bedpartner in kwestie ook wakker maakt. 2374 personen hebben de digitale vragenlijst inmiddels ingevuld.
De redactie van Slaapwijzer kijkt niet vreemd op van de uitkomsten. “Je brengt zo’n 8 uur per nacht samen door op een oppervlakte van slechts een paar vierkante meter”, vertelt William van der Klaauw. “Het ligt behoorlijk voor de hand dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat. Hoewel het een test met een knipoog is, moeten we niet te lichtzinnig doen over deze nachtelijke ‘terreur’. De zogenoemde SAT-relatie (Sleeping Apart Together) is in opkomst en uit de test blijkt dat hier gegronde redenen voor zijn. Bedpartners kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken.”
Online test
De online test – die via deze link gemaakt kan worden – bestaat uit 17 vragen over nachtelijke onhebbelijkheden, zoals het snurken, onrustig slapen, koude ledematen, nachtelijk transpireren, het afpakken van de deken, kwijlen, tandenknarsen en het laten van scheten. Deelnemers ontvangen na het invullen van hun antwoorden een eindscore die bestaat uit het aantal verzamelde ‘irritatiepunten’. Op basis hiervan worden zij beoordeeld als ‘vredelievend slaapmaatje’, ‘beheerste slaper’, ‘nachtelijke lastpak’ of ‘schrik van de slaapkamer’.
Klik hier om alle resultaten van de test te bekijken.
Slaapwijzer
Slaapwijzer is opgericht door slaapdeskundigen en heeft als doel om haar bezoekers wijzer te maken over slaap. Met behulp van informatieve, volledige en onderbouwde artikelen wordt het thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Maandelijks wordt de website door zo’n 25.000 mensen bezocht, vooral tijdens de nachtelijke uren. Afgelopen voorjaar heeft Slaapwijzer haar eerste boek over het definitief oplossen van slaapproblemen uitgebracht.