Waarom slaap ik zo slecht? Wat is er met me aan de hand? Wat kan ik doen om het zo snel mogelijk op te lossen? Het zijn vragen die mensen met slapeloosheid zich veelvuldig stellen. Vaak met een intensieve zoektocht tot gevolg. Zou het een tekort aan een bepaald voedingsstofje zijn? Zijn mijn hormonen uit balans? Wordt mijn huis geteisterd door aardstralen? Of ligt het misschien toch aan het bed?
Natuurlijk kan ik het niet volledig uitsluiten (en als je iets vermoedt laat dan medisch onderzoek doen), maar in 99% van de gevallen is er geen specifieke oorzaak. Er is geen voedingsstofje waar je te weinig van binnen krijgt en wat plotseling het hele probleem kan oplossen. Er is niks mis met je. Net als iedereen beschik je over het natuurlijke vermogen om goed te kunnen slapen.
Maar wat is dan wel de oorzaak? Slapen is een ‘ding’ geworden. Het is niet meer vanzelfsprekend en voelt aan als een prestatie. Een hobbel die je elke nacht over moet. De kans om te falen is levensgroot aanwezig en de gevolgen – bijvoorbeeld de invloed op je gezondheid en je werkprestaties – zijn niet gering.
Goed slapen draait om loslaten en ontspannen. En dat lukt natuurlijk niet als de prestatiedruk (onbewust) ontzettend groot is geworden. Een ‘goede slaper’ (ik hou niet van die term maar ik gebruik het toch even) gaat naar bed en denkt nergens bij na. Wat komt dat komt. Misschien herinner je je nog wel hoe vanzelfsprekend slapen ooit voor je is geweest. Het was geen thema in je leven. Je was er simpelweg niet mee bezig.
Mijn advies is dan ook om te stoppen met zoeken naar een ‘specifieke oplossing’. Het gaat je hoogstwaarschijnlijk niks opleveren en het maakt het probleem alleen maar erger. Door continu met beter slapen bezig te zijn, voer je de druk voor jezelf alleen maar op. Je bereid je als het ware voor op een wedstrijd. Het is een van de vele vormen van averechts werkend ‘compensatiegedrag’.
De beste strategie is om alle druk, spanning en stress bij het slapen weg te halen en de focus weer op het leven overdag te leggen. Je verpulvert daarmee als het ware het fundament onder je slapeloosheid. In mijn boek help ik je hierbij op weg met vijf essentiële strategieën:
- Begrijp hoe slapeloosheid ontstaat en groeit (strategie 1: doorzie het monster)
- Ontwikkel op de automatische piloot een krachtige ‘slaapgolf’ (strategie 2: maak jezelf sterker)
- Stop met averechts werkend compensatiegedrag (strategie 3: geef het monster geen eten meer)
- Ga weer luchtig denken over slaap: wat komt, dat komt (strategie 4: ontmasker het monster)
- Weet wat je moet doen als slapen niet lukt (strategie 5: het laatste duwtje geven).
Ik nodig je uit om de aanpak een volledig risicoloze kans te geven (niet goed, is geld terug). De reviews op bol.com geven een goede indruk van wat de methode heeft betekend voor lezers met chronische slapeloosheid.