Enige tijd geleden deelde Arie Boomsma zijn slaaproutine. En dat was er een om u tegen te zeggen. Arie werkt een flink programma af voor hij zijn bed betreedt. Zo doet hij aan ‘bewust ademen’, maakt hij een intentielijst voor de volgende dag, schrijft hij zijn gedachten op, noemt hij dingen waar hij dankbaar op is etc etc. De volledige routine is via deze link te bekijken.
Er is de afgelopen tijd nodige gezegd en geschreven over de slaaproutine van Arie Boomsma. En hierbij doe ik ook nog even een duit in het zakje. Niet omdat ik per se wil meepraten, maar omdat ik denk dat er een belangrijke les uit te halen valt.
Mijn nadrukkelijk advies is om op te passen met het benaderen van slapen als een prestatie. En het afwerken van een lange lijst bezigheden met als doel om (eindelijk) goed te slapen kan onbewust aanvoelen als een voorbereiding op een wedstrijd. Je wilt zo goed mogelijk aan de start verschijnen, want nu moet het echt gaan lukken…
Zo’n benadering voedt prestatiedruk en dat gaat absoluut niet goed samen met slapen, waarbij het volledig draait om loslaten en ontspanning.
Helaas is dit een valkuil waar veel mensen met slapeloosheid in stappen. Soms krijg ik bijvoorbeeld mailtjes van lezers die mij na het bestellen van mijn boek vertellen dat het “nu echt moet gaan gebeuren” en dat ze “fanatiek aan de slag gaan met de methode”.
Ik begrijp het vurige verlangen om beter te slapen, maar ik probeer het fanatisme altijd te temperen. De kans dat je uiteindelijk in slaap valt, wordt een stuk groter als je de ‘strijd’ staakt.
De Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn wist dit met een prachtige quote treffend te verwoorden: “Slaap is als een kat. Ze komt alleen naar je toe als je haar negeert.” Als je het beestje de hele dag probeert te aaien, bereik je een tegengesteld effect.
Maar kun je dan helemaal niet met slaapadviezen aan de slag gaan? Zeker wel! Er is ontzettend veel dat je kan doen om beter te slapen (en ik help je er graag bij).
Toch is het belangrijk om deze adviezen een vaste plek te geven in je levensstijl zonder dat je teveel met ‘beter slapen’ bezig bent. In de video-workshop die bij mijn ‘monster-methode‘ hoort, leg ik precies uit hoe je dit doet.
Om nog even terug te komen op Arie Boosma. Ik ben een groot voorstander van slaaproutines. Het helpt je om los te komen van de drukke dag en geeft je lichaam en brein het signaal dat het tijd is om te slapen. Kies echter voor een aantal rustgevende activiteiten die je fijn vindt en maak er geen Olympische sport van.
En als je het heerlijk vindt om de lijst van Arie af te werken (of een slaaproutine die erop lijkt): doe het vooral! Het zijn prima ingrediënten voor een goede nachtrust. Zie het echter niet als een recept of een afvinklijst om goed te slapen.