SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slapeloosheid: 50% van de stress is onnodig (stop er vandaag nog mee!)

slapeloosheid stress
INHOUD

We leven in een prestatiecultuur. Je best doen is de norm. Op je werk moet jezelf laten zien, binnen je gezin moet alles op rolletjes lopen en als je ontevreden bent over je figuur zit er niks anders op dan knallen in de sportschool. Het is dan ook geen wonder dat bijna alle mensen met langdurige slapeloosheid alles uit de kast halen om het probleem op te lossen. Een nieuwe levensmissie is ontstaan. IK MOET WEER GOED SLAPEN. Helaas mislukt deze missie bijna altijd…

INHOUD


Hoe harder je spartelt, hoe dieper je wegzakt

Je best doen om goed te slapen is namelijk onmogelijk. Slaap is een onbewust en natuurlijk proces. Net als bijvoorbeeld ademen of het kloppen van je hart. Je kunt het niet controleren. Als je dit wel probeert, betekent het in het beste geval dat het volledig nutteloos is. Je schiet er geen sikkepit mee op. In de meeste gevallen worden de problemen er alleen maar groter van. Je kunt het vergelijken met drijfzand. Hoe harder je spartelt en tegensputtert, hoe verder je wegzakt. En hoe meer energie en stress het je kost. In het artikel over de ‘bestendigers’ van slapeloosheid leg ik precies uit hoe dit werkt.


Je enige optie om de vicieuze cirkel te doorbreken

Maar als je best doen om goed te slapen onmogelijk is en slaap niet te controleren valt, wat is dan het alternatief? Dit kan in 1 woord gezegd worden: acceptatie! Dit betekent dat je ervoor kiest om niet te vechten tegen je slapeloosheid en alle problemen die hierbij horen. De kans is groot dat je nekharen recht overeind zijn gaan staan bij het horen van de voorgaande zinnen, maar het is echt je enige optie om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken en de kwaliteit van je leven een grote impuls te geven. Ik zal dit uitleggen en ben ervan overtuigd dat het kwartje ook bij jou zal vallen.


Verzetten heeft geen enkele zin

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat acceptatie niet alleen je enige optie is, maar ook veruit de meest logische. Het heeft namelijk geen enkele zin om te vechten tegen zaken die je niet kan veranderen. Je kunt er bijvoorbeeld niks aan doen dat je aanleg hebt voor slapeloosheid, dat slecht slapen nu eenmaal bij jou in de familie zit of dat vervelende gebeurtenissen uit het verleden je slaap negatief beïnvloed hebben. Je kunt de negatieve gedachten die in je hoofd blijven opkomen – ‘hoe kom ik morgen ooit de dag door’, ‘wat als ik de hele nacht wakker lig’ – ook niet stoppen. Ze blijven voorlopig echt wel komen. Ook de effecten van een slechte nacht op je dagelijks leven zijn niet te beïnvloeden. Ben je uitgeput na een slechte nacht? Of de hele dag al chagrijnig? Het is hoe het is en het heeft geen enkele zin om je ertegen te verzetten.


Vind je het gek? 

Door te stoppen met vechten. Te stoppen met het proberen om je slaap te controleren. Te stoppen met zoeken naar hulpmiddelen en oplossingen. Te stoppen met boos zijn waarom jou dit moet overkomen en te stoppen met het toelaten dat slaapproblemen jouw leven bepalen valt de helft van de stress en spanning van je af. Het accepteren van de situatie zorgt er vrijwel direct voor dat je je lichter en meer ontspannen voelt. En dat is niet zo gek. Heb je er ooit over nagedacht hoeveel energie het kost om dag en nacht bezig te zijn met slapen? Door continu de strijd aan te gaan? Elke keer dwing je je lichaam in de zogenoemde ‘vecht- of vluchtmodus’. Een survivalstand die ervoor zorgt dat je lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen) aanmaakt, de bloeddruk laat stijgen, je hart sneller laat kloppen en de spieren aanspant.

Probeer eens te bedenken hoe vaak jij extra stress hebt gehad om dingen die je niet kan beïnvloeden. Stress die er eigenlijk niet had hoeven zijn, maar die uiteindelijk weer ten koste is gegaan van je slaap? Hoeveel energie heb jij gestoken in zinloze pogingen om beter te slapen? Hoeveel frustratie heeft het je opgeleverd dat het niet is gelukt. Hoe vaak ben je kwaad geworden op jezelf? Op je gedachten? Op je lichaam dat maar niet meewerkt. Best confronterend om daar over na te denken nietwaar?


Kom de echte pijn onder ogen

Door je slapeloosheid te accepteren blijft alleen het echte probleem over. Ook wel de ‘originele pijn’ genoemd. Pijn die je misschien lange tijd ontweken hebt door er keer op keer maar weer een slaappil tegenaan te gooien. Of door die 3 glaasjes wijn voor het slapengaan. Of door je vast te klampen aan het zoveelste wondermiddel dat niet werkt. Het vergt moed om de echte pijn onder ogen te komen (en aan te pakken), maar het is de enige manier om uiteindelijk weer op een natuurlijke en goede manier te kunnen slapen. Je kunt het niet blijven uitstellen.

Maak de keuze vandaag nog

Wat wij van je vragen is om een bewuste keuze te maken om je situatie te accepteren. Om niet meer te vechten tegen je slapeloosheid. Je niet meer te verzetten. En dat kan zeker de eerste nachten best tegen vallen en tegennatuurlijk aanvoelen. Toch is het belangrijk om je continu te beseffen dat het de enige manier is om alle onnodige pijn en stress van je af te schudden. Gebruik je energie en aandacht voor de dingen die er echt toe doen. Je familie, je werk en je hobby’s. Ik help je er graag bij op weg!

Vond je dit artikel goed en waardevol? Ken je mensen die onnodig worstelen met hun slaapproblemen? Je doet me een groot plezier door het artikel te delen. Je kunt hiervoor de onderstaande buttons gebruiken!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 1

  1. Leo Mayer 1 februari 2018

    Beste William
    Dit artikel vond ik te lang. Maar ik bewonder je adviezen en geef dat door aan een ieder die geinteresseerd is,: mijn broer , orthodontist; fysiotherapeut ;huisarts; voetreflectionist etc.
    Voor mij zijn de belangrijkste punten:
    1 zeg “de”, 2 rechterneusgat dicht. Dit is yoga verwand.
    Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net