SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Somnox Slaaprobot: 10 lastige vragen aan oprichter Julian Jagtenberg

Somnox slaaprobot
INHOUD
INHOUD

Een robot om mee te nemen naar bed. Is het echt het ei van Columbus om chronische slapeloosheid als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen? Of is het het zoveelste wondermiddel dat niet doet wat het belooft? Om antwoord te krijgen op deze vraag – en meer te weten te komen over de Somnox slaaprobot – stelt slaapdeskundige William van der Klaauw 10 pittige vragen aan oprichter Julian Jagtenberg. “Soms ontvang ik verhalen waar ik kippenvel van krijg.” 

Je had duizenden dingen kunnen bedenken om mensen te helpen om beter te slapen. Waarom is het een robot geworden? 

De uitvinding heb ik opgedaan aan de TU Delft – waar we binnen het (bio)robotica instituut te werk gingen om persoonlijke problemen op te lossen. In mijn geval had ik een familielid die een slechte slaper was met alle gevolgen van dien op de gezondheid, productiviteit en energie. Gegeven de beperkte oplossingen (slaap medicatie / therapie) voor haar slaapproblemen wilde ik een natuurlijk alternatief bedenken dat haar kon helpen. Ze had tenslotte al zoveel geprobeerd maar niks leek echt te werken.

Daar kwamen de wereld van robotica en slaap elkaar tegen. Toen ik op wetenschappelijk onderzoek stuitte over de kracht van ademhaling en ‘spiegelneuronen’ [link 1] [link 2] – ben ik diverse prototypes gaan maken , die zacht als een maatje mijn familielid zouden kunnen helpen, in haar eigen slaapkamer, zonder bijwerkingen. Na veel testen en onderzoek kwam daar de slaaprobot uit en hielp het haar om beter tot rust te komen en ‘s nachts opnieuw de slaap te vatten. Als een baby die op je borst ligt, ademt het zachtjes op en neer en helpt het om je eigen ademhaling te vertragen naar een ritme dat bewezen is rust in je hoofd te creëren en zo makkelijker in slaap te vallen.

Hoe gaat de Somnox slaaprobot mijn bezoekers, lezers en cliënten – die vaak al jaren slecht slapen – helpen om dit ingrijpende probleem blijvend op te lossen? 

Slaapproblemen zijn complex – en er zijn vele redenen waarom mensen slecht slapen (waaronder apneu, rusteloze benen e.d.) Echter, recent onderzoek toont aan dat het gros van de problematiek (64%) te wijten is aan stress en onrust [link 3]. 

Als we gestrest zijn is ons sympathisch zenuwstelsel – met de ‘fight or flight respons’ – overactief. Hierdoor verhogen bloeddruk en hartslag en dat maakt ontspannen en zeker slapen lastig. Met een vertraagde ademhaling wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd, onze ‘rust’-afdeling. De bloeddruk verlaagt, de hartslag vertraagt en spieren ontspannen. Zie het als de noodrem bij acute stress of angst of simpelweg als natuurlijke kalmeringspil. De adem- en slaaprobot van Somnox begeleidt gebruikers naar een trage ademhaling, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de natuurlijke ontspanningsrespons van het lichaam activeert. Vergelijk het met een baby die op je borst ligt te slapen, na een tijdje volg je automatisch elkaars ritme.

Er bestaat geen wondermiddel voor slaap. Goed slapen is een reis. Net als naar de sportschool gaan en afvallen kost het tijd en discipline om weer een goede slaper te worden. Ook voor de slaaprobot geldt dat na 14 nachten slapen de eerste echte verbetering zichtbaar wordt. Dit hebben wij onderzocht in ons meest recente onderzoek [link 4].

Somnox slaaprobot

Is een slaaprobot in bed gedurende de nacht niet hinderlijk? Gaat het niet in de weg liggen?

Het is niet de bedoeling dat je de Somnox de hele nacht vasthoudt – je mag ‘m los laten. De Somnox is echt bedoeld om gedurende de dag tijdens het mediteren, tijdens het slaapritueel voor je naar bed gaat of in de nacht – als je de slaap niet kan vatten – een extern focus punt biedt. Op die manier hoef je je dus geen zorgen te maken over dat de Somnox in de weg ligt of dat je de hele nacht er om heen moet liggen. Ook als hij uit bed valt is dat geen probleem – daar is hij tegen bestand. Zie het als een extra kussen in bed dat zachtjes tegen je aanligt en je ademhaling begeleidt om je te kalmeren en zo beter in slaap te vallen. 

Een goede basis voor de nacht leg je overdag. Natuurlijk door een goede levensstijl, maar als er sprake is van chronische slapeloosheid vaak ook door het wegnemen van compensatiegedrag en een identiteitsverandering (weer gaan denken en handelen als een goede slaper). De Somnox richt zich met name op de nacht en ademhaling. Is dit niet te eendimensionaal?

Slapen is inderdaad complex en vereist naast de nacht dat ook naar de dag wordt gekeken om in je levensstijl iets te veranderen. Daarom is het nieuwe model van de Somnox 2 ook geschikt voor overdag. Ze zeggen niet voor niks: “De nacht is de spiegel van de dag” . Daar geloven wij ook in bij Somnox. Om goed te slapen moet je ook overdag rustmomenten creëren  en de Somnox 2 is geschikt om ook overdag ademhalingsoefeningen te doen. Zie het als een slaap & adem coach die je haptisch in je schoot helpt naar beter ademen, rust en een goede nachtrust.

Bovendien biedt de Somnox App begeleiding bij het optimaliseren van je levensstijl. Met diverse content (geschreven en audio) leer je over bewezen slaaptips en kan je via de app chatten met slaapexperts bij Somnox, zodat je ook menselijke begeleiding krijgt bij je reis naar beter slapen.

De prijs van de Somnox slaaprobot is natuurlijk fors. Is goed slapen volgens Somnox alleen weggelegd voor de welgestelden of zijn er ook mogelijkheden voor mensen met een kleinere beurs? 

Onze missie met Somnox is om 100 miljoen mensen te helpen slapen voor 2030. Om die missie te bereiken bieden we enerzijds de Somnox Slaaprobot , maar ook content die gratis te beluisteren is. Voor veel mensen is de slaap al te verbeteren door middel van huis-, tuin- en keukentips of door zelf ademoefeningen of meditaties te doen met een gratis app (zoals Meditation Moments). Dat is natuurlijk super.

Wij zijn er voor de mensen die iets meer nodig hebben dan dat – die dat al hebben geprobeerd en Somnox een poging willen geven. Iets wat je thuis kan helpen , wat zacht, eenvoudig en vriendelijk is. We bieden tenslotte een 30 nachten proefperiode. Werkt het niet dan krijg je het volledig aankoopbedrag terug. Je betaalt dus alleen als je echt je slaap bent gaan verbeteren. Dat het bedrag fors is zal ik niet ontkennen, daarvoor zit er ook jaren onderzoek en ontwikkeling in, maar als je de verhalen hoort van onze gebruikers die hun leven positief hebben veranderd blijft toch gelden: een goede nachtrust is onbetaalbaar.

Wat is het verschil tussen de originele Somnox 1 en de Somnox 2? Betekent het dat mensen met de originele Somnox (waaronder een deel van mijn klanten) een flink bedrag hebben gespendeerd aan een onvolmaakt product? 

De Somnox 1 en Somnox 2 – zijn beiden goede producten die we beiden met trots aanbieden. De Somnox 2 is een volgende generatie die net weer wat meer kan, gebaseerd op feedback die we hebben ontvangen in ons onderzoek met de Somnox 1. De grootste verschillen is een kleiner en lichter formaat om zo betere ergonomie te bieden, een vergroot ademoppervlak, een vernieuwde app, een langere batterijduur, een betere speaker en de mogelijkheid om met WiFi updates te ontvangen. Voor een geheel overzicht van de verschillen kan je op onze website meer informatie vinden.

Zijn er al huwelijken gesneuveld door de Somnox? Zo’n indringer in het echtelijk bed kan misschien toch best jaloers maken…

Integendeel – er zijn relaties gered! Slecht slapen heeft een grote impact op je gezondheid en je humeur. Vaak zijn mensen nu bezig met medicatie en uitgeput. Dat is geen leuke versie van je echtgenoot . De Somnox heeft al meerdere reviews mogen ontvangen waarbij mensen beschrijven weer energie te ervaren overdag, waardoor ze weer kunnen werken, met de kinderen kunnen spelen etc. En zeg nou zelf: liever een zachte ademmaatje dat je helpt slapen dan je partner aan de medicatie zien zitten.

Jullie zijn druk bezig om de wereld te veroveren. Hoe wordt er in het buitenland gereageerd op een Nederlandse slaaprobot? 

Positief! Overal ter wereld zijn slaapproblemen. Wat dat betreft is onze missie van 100 miljoen mensen helpen slapen voor 2030 dan ook nog lang niet klaar! Momenteel maken we de stap naar Amerika , waar maar liefst 1 op de 3 mensen slaapproblemen ervaart, versus Nederland waar dat 1 op de 5 is (CBS onderzoek). We hebben al veel media-aandacht verkregen in grote bladen als de Wall Street Journal en de BBC – waarop prachtige reacties en reviews van journalisten komen die zelf slecht sliepen en baat hebben bij de Somnox.

Wat grappig is dat er echt andere slaapculturen bestaan. Zo is er in Amerika veel makkelijker om aan zware slaapmedicatie te komen. Die staan letterlijk bij de pomp in het schap. In Japan hebben ze zelfs de standaard dat mensen op kantoor slapen. Ik hoop dat overal ter wereld iedereen toegang krijgt tot kwalitatieve slaap, want een uitgeruste wereld is een mooiere wereld.

De Somnox gebruikerservaringen zijn bijzonder positief. Is er een persoonlijk Somnox-verhaal dat je de afgelopen jaren specifiek is bijgebleven?

Absoluut – dat is waarom wij doen wat we doen. Elke dag ontvangen we hartverwarmende verhalen van mensen die hun slaap hebben verbeterd dankzij Somnox. Je ziet in die verhalen terug hoe cruciaal slaap is. Mensen kunnen weer werken, hebben weer energie, weer zin in het leven en de schaduw die slapeloosheid over het leven werpt verdwijnt stapje voor stapje.

Pas hadden we een verhaal waar ik kippenvel van kreeg. Het ging om een vrouw die haar partner was verloren en sindsdien niet meer goed kon slapen. De Somnox had ze ingesteld op de ademhaling van haar partner en met geluiden die haar kalmeerden. Het bood haar zoveel troost om dat in haar armen te hebben ‘s nachts. Wat dat betreft biedt het veel meer dan alleen slaap. Soms zelfs ook geborgenheid of een gevoel van veiligheid.

Zo hadden we ook een getraumatiseerde politieagent die veel baat heeft bij de Somnox, vanwege zijn nachtmerries ‘s nachts. Of kinderen die niet alleen in bed kunnen slapen en met Somnox een ademhaling, geluid en geur van de moeder in bed hebben.

Ook in de zorg maken we een impact. Bijvoorbeeld bij zorginstellingen voor de ouderenzorg biedt de Somnox een uitkomst voor rusteloosheid overdag en ‘s nachts voor ouderen met dementie.

Tot slot de onvermijdelijke vraag: slaap je zelf ook met een Somnox slaaprobot?

Uiteraard. Als uitvinder/ondernemer leef ik een stressvol bestaan met spannende keuzes. Ik gebruik mijn Somnox 2 vooral overdag als onderdeel van mijn meditatie- en ademwerk om zo mezelf tot rust te brengen. Ook op internationale reizen waar ik een jetlag ervaar, gebruik ik Somnox om mijn slaapritme te herstellen. De voordelen op je gezondheid door bewust met je ademhaling aan de slag te gaan zijn eindeloos. Veel breder dan alleen slaap – kortom adem, ontspan, slaap!

Naschrift en advies Slaapwijzer.net: ik moet eerlijk zeggen dat ik flinke bedenkingen had toen ik de term ‘slaaprobot’ voor het eerst hoorde. Hoe kan een een ingenieus stukje techniek helpen om jarenlange slapeloosheid op te lossen? 

Inmiddels is mijn twijfel weggenomen. Niet door mooie marketing-verhalen, maar door vele overtuigende ervaringen van menen die gebruikmaken van de slaaprobot. Voor hen was ‘de Somnox’ precies wat ze nodig hadden om hun nachtrust terug te vinden. 

Bovendien heb ik nauw en prettig contact met de deskundigen van Somnox. Ze nemen hun missie ‘rust in je hoofd en beter slapen’ uiterst serieus en baseren zich hierbij op de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Dat gezegd hebbende: de Somnox is niet voor iedereen de zo gewenste oplossing en het aankoopbedrag is aanzienlijk. Om die reden wil ik je adviseren de slaaprobot alleen te bestellen via de webshop van Somnox zelf (via deze link). Je betaalt dan de laagste prijs en je hebt recht op een 30 dagen niet goed, geld terug garantie. Je loopt hierdoor geen enkel risico. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 8

  1. Geert 29 juni 2022

    Interessant!

  2. Deb 8 november 2023

    Heeft iemand dit al gebruikt die dagelijks normaal een slaappil gebruikt? Ik zou graag van de rotzooi afwillen, maar is dat iemand gelukt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net