Het kan gebeuren dat je de hele nacht niet meer in slaap valt. Dat is zeker niet fijn en je zult het de dag erop ongetwijfeld merken. Aan de andere kant is het geen ramp. Het is misschien geen pretje, maar je komt de dag wel door. Je hebt het ongetwijfeld al vaker gedaan.
Door deze mindset haal je de druk van de ketel. Je hoeft niks meer te presteren en je kan niet falen. Door deze spanning weg te halen ontstaat er – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – juist een basis om weer in slaap te vallen. En als het echt niet lukt, doet het minder pijn. Je had er al rekening mee gehouden.
Het is goed om een aantal herinneringen paraat te hebben aan dagen die je best goed door bent gekomen na een bar slechte nacht. Deze ‘rustgedachten’ laten je beseffen dat je geen rampscenario te wachten staat en helpen je om een ‘wat komt, dat komt’ houding te omarmen. Met andere woorden: geestelijke rust en acceptatie.
2. Verlaat je bed als je niet meer lekker ligtBlijf niet eindeloos woelen, maar verlaat de slaapkamer als je niet meer lekker ligt. Ga bijvoorbeeld even een boek lezen in de woonkamer, smeer alvast je brood voor de volgende dag of eet iets kleins (ik vind een beschuitje met kaas erg lekker tijdens de nacht). Met dit artikel help ik je op weg om een ‘nachtelijke pitstop’ goed voor te bereiden en valkuilen (die zijn er ook) te vermijden.
Slaap laat zich niet afdwingen. Integendeel, je duwt het alleen maar verder weg. Je hebt er geen enkele controle over. De Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn wist dit met een prachtige quote treffend te verwoorden: “Slaap is als een kat. Ze komt alleen naar je toe als je haar negeert.”
Maar wat doe je dan als je wakker ligt? Mijn advies is simpel: probeer het simpelweg zo leuk mogelijk te hebben met jezelf. De beste manier is visualiseren. Je kan hier helemaal in opgaan, zonder je brein te belasten. Op een gegeven moment ga je merken dat je je gedachten er niet meer bij kan houden. Met dit artikel help ik je op weg.
Sinds ik de Nightbuds van Kokoon heb, kies ik tijdens de nacht ook vaak voor een geleide meditatie in de app. Het mooie is dat het geluid vanzelf vervaagt en stopt als je in slaap valt.
4. Draai de wekker om
Zet een wekker als dat nodig is, maar kijk niet meer op de klok tijdens de nacht. Het best kun je de wekker simpelweg andersom zetten. Het zien wegtikken van de tijd en de rekensommetjes die hierbij horen (ik heb nog XX uur om te slapen) werken volledig averechts.