SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Tijdens de nacht klaarwakker? Mijn aanpak om snel weer in slaap te vallen

INHOUD
INHOUD
Je wordt ‘s nachts wakker en je kunt niet verder slapen. Het is een herkenbaar probleem voor vrijwel iedereen die met slaapproblemen te maken heeft. Ook mij gebeurt het helaas nog geregeld. Wat kun je het beste doen op zo’n moment? Ik wil vandaag graag mijn persoonlijke aanpak met je delen. Het is zeker geen ‘wonderformule’, maar het maakt de kans om zo snel mogelijk weer in slaap te vallen bij mij zo groot mogelijk (al lukt het echt niet altijd). 
 
Bovendien – en dat is minstens zo belangrijk – haalt het de scherpe kantjes van het wakker liggen af. Het is juist die frustratie (waarom gebeurt mij dit) en bezorgdheid (hoe kom ik morgen de dag door) die averechts werkt en indirect een basis legt voor meer slapeloze nachten (zie dit artikel).
  
1. Accepteer dat je misschien de hele nacht niet verder slaapt
Het kan gebeuren dat je de hele nacht niet meer in slaap valt. Dat is zeker niet fijn en je zult het de dag erop ongetwijfeld merken. Aan de andere kant is het geen ramp. Het is misschien geen pretje, maar je komt de dag wel door. Je hebt het ongetwijfeld al vaker gedaan.

Door deze mindset haal je de druk van de ketel. Je hoeft niks meer te presteren en je kan niet falen. Door deze spanning weg te halen ontstaat er – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – juist een basis om weer in slaap te vallen. En als het echt niet lukt, doet het minder pijn. Je had er al rekening mee gehouden.

Het is goed om een aantal herinneringen paraat te hebben aan dagen die je best goed door bent gekomen na een bar slechte nacht. Deze ‘rustgedachten’ laten je beseffen dat je geen rampscenario te wachten staat en helpen je om een ‘wat komt, dat komt’ houding te omarmen. Met andere woorden: geestelijke rust en acceptatie.

2. Verlaat je bed als je niet meer lekker ligtBlijf niet eindeloos woelen, maar verlaat de slaapkamer als je niet meer lekker ligt. Ga bijvoorbeeld even een boek lezen in de woonkamer, smeer alvast je brood voor de volgende dag of eet iets kleins (ik vind een beschuitje met kaas erg lekker tijdens de nacht). Met dit artikel help ik je op weg om een ‘nachtelijke pitstop’ goed voor te bereiden en valkuilen (die zijn er ook) te vermijden.

3. Heb het leuk met jezelf
Slaap laat zich niet afdwingen. Integendeel, je duwt het alleen maar verder weg. Je hebt er geen enkele controle over.  De Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn wist dit met een prachtige quote treffend te verwoorden: “Slaap is als een kat. Ze komt alleen naar je toe als je haar negeert.”

Maar wat doe je dan als je wakker ligt? Mijn advies is simpel: probeer het simpelweg zo leuk mogelijk te hebben met jezelf. De beste manier is visualiseren. Je kan hier helemaal in opgaan, zonder je brein te belasten. Op een gegeven moment ga je merken dat je je gedachten er niet meer bij kan houden. Met dit artikel help ik je op weg.

Sinds ik de Nightbuds van Kokoon heb, kies ik tijdens de nacht ook vaak voor een geleide meditatie in de app. Het mooie is dat het geluid vanzelf vervaagt en stopt als je in slaap valt.

4. Draai de wekker om
Zet een wekker als dat nodig is, maar kijk niet meer op de klok tijdens de nacht. Het best kun je de wekker simpelweg andersom zetten. Het zien wegtikken van de tijd en de rekensommetjes die hierbij horen (ik heb nog XX uur om te slapen) werken volledig averechts. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net