Als eigenaar van slaapwijzer.net houd ik de statistieken van mijn website altijd goed in de gaten. In de loop der jaren is het aantal bezoekers gestegen van ongeveer 10 per maand naar circa 40.000 per maand. Ik ben er nog altijd van onder de indruk. Het is daarnaast elk jaar weer bijzonder om te zien dat de ultieme piek qua bezoekers – ik noem het wel eens de nacht des doods voor slapend Nederland – altijd plaats vindt op de eerste zondag van januari. De avond voor het normale leven weer begint na de kerstvakantie roken de servers. De afbeelding hieronder laat de enorme piek van de nacht van 3 op 4 januari 2016 zien.
Dat iedereen juist deze nacht wakker ligt en online hulp zoekt om in slaap te vallen is makkelijk te verklaren. Het natuurlijke slaap-waakritme is na een groot aantal vrije dagen vaak compleet zoek. Het resultaat is dat je nog niet moe genoeg bent en klaarwakker in bed ligt. Daarnaast is er ook vaak een soort extra druk voor de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Er liggen bijvoorbeeld nog een aantal taken die voor de vakantie niet helemaal goed zijn afgerond en niet iedereen zit te wachten op de nieuwjaarswensen van zijn/haar collega’s.
Dit jaar voorzie ik helaas een hogere piek dan ooit tevoren. Een nacht van massale slapeloosheid in Nederland en België. Op 2 januari – de dag na nieuwjaarsdag – worden de meeste mensen alweer gewoon op hun werk verwacht en het is ook nog eens een doodnormale maandag. Het is toch altijd net wat lekkerder om op een woensdag of donderdag te beginnen.
Mijn uitdrukkelijke advies is dan ook om – als je op 2 januari weer moet beginnen en aanleg hebt voor slapeloosheid – niet te lang uit te slapen op nieuwjaarsdag. Vier een mooi feestje – ik ben de laatste die je dit af zal raden – en slaap gerust een of twee uurtjes meer dan normaal, maar maak het niet te bont. Als je tot de middag uitslaapt sta je de avond erop al met 1-0 achter en is het ontzettend lastig om goed te kunnen slapen. Voor wat extra geestelijke ontspanning verwijs ik je graag naar mijn ebook met 10 technieken om je gedachten te kalmeren.
Tot slot wens ik je natuurlijk een hele fijne jaarwisseling!