Misschien een gekke (en flauwe) vergelijking, maar ik kan het niet nalaten hem te maken. Stel: het is winter, je zit in je woonkamer, je hebt het koud en de verwarming doet het niet. Het is al avond en de storingsdienst kan helaas niet meer langskomen. Je hebt 2 opties. Wat doe je?
- Lekker onder de dekens gaan liggen en jezelf zo warm mogelijk houden
- Alle ramen en deuren openzetten
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je voor optie 1 kiest. Lekker onder de dekens gaan liggen is veruit het beste idee. Optie 2 is met afstand het slechtste alternatief. De kans dat je het warm krijgt is zo goed als uitgesloten. Het slaat eigenlijk nergens op.
Je vraagt je nu ongetwijfeld af wat de link met slapeloosheid is, en ik zal je niet langer in spanning laten. Stel: je ligt in bed en het lukt maar niet om in slaap te vallen. Je hebt 2 opties:
- Relaxen, ontspannen en genieten van je bed
- Panikeren, stressen en je zorgen maken
Ook hierbij is optie 1 veruit de beste keuze. Het is niet alleen een prettigere manier om je tijd door te brengen, maar de kans dat je snel in slaap valt is ook stukken groter. Optie 2 is veruit het slechtste alternatief. Stressen en panikeren is het andere uiterste van slapen en minstens net zo’n slecht idee als het raam openzetten als je het koud hebt. Toch komt optie 2 veruit het meest voor. Op het moment dat je (weer) niet kan slapen, slaat vroeg of laat de paniek toe: ‘Hoe kom ik morgen ooit de dag door?’, ‘Wat als ik de hele nacht niet slaap’?, ‘Waarom moet mij dit overkomen?’. Het resultaat: in slaap vallen raakt steeds verder uit zicht.
Het is niet verwonderlijk dat de paniek toeslaat. Voor veel mensen – misschien ook wel voor jou – is slapeloosheid een monster geworden. En wie kan er nou accepteren dat je je leven moet delen met een monster? De eerste uitdaging is dan ook om het monster in kracht af te laten nemen. Het monster moet langzaam veranderen in een keffend schoothondje. Soms best een irritant beestje, maar ongevaarlijk en veel makkelijker te accepteren. Met de technieken in mijn gratis ebook en mijn 7-stappen methode help ik je om dit te bereiken. Samen plaatsen we je angst en negatieve gevoelens in perspectief. Er wordt wel eens gesproken over hapklare brokjes, maar wij maken er samen met jou ‘accepteerbare brokjes’ van. Snap je wat ik bedoel? Het is tijd om je geestelijke (en lichamelijke) rust terug te vinden.