Mindfulness heeft bij sommigen een nogal zweverig imago. Dat is zeker niet terecht. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness gedaan en hieruit is keer op keer gebleken dat de techniek effectief is bij het behandelen van allerlei problemen, van angststoornissen en depressies tot het afkicken van een verslaving. Ook als behandeling tegen slapeloosheid heeft mindfulness zich keer op keer bewezen.
Ondergaan in plaats van vechten
Kort door de bocht gezegd betekent mindfulness het ‘ondergaan’ van de situatie in plaats van ertegen te vechten. De situatie – hoe vervelend deze ook is – wordt geaccepteerd. Je vormt geen oordeel en er ontstaan geen sterke emoties, zoals woede, stress of frustratie die het slapen alleen maar moeilijker maken. Probeer je eens voor te stellen hoeveel onnodige spanning er hierdoor van je af gaat vallen. Er ontstaat ruimte in je hoofd om je relaxed te voelen en te ontspannen. En met een beetje geluk begin je spontaan te gapen. Een goed teken!
Gedachten kun je niet stoppen
Natuurlijk klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is bijzonder lastig om je geen zorgen te maken als je de tijd ’s nachts langzaam ziet wegtikken. Je weet dat deze stress een tegenovergesteld effect heeft, maar toch is er geen houden aan. De onophoudelijke gedachtenstroom komt op gang en rampvisioenen over de volgende dag doemen op. Mindfulness is er niet op gericht om deze gedachten te voorkomen. Het gaat om de manier waarop je reageert op deze gedachten.
Zie je gedachten als een trein
Om dit goed te begrijpen is het goed om de angstgedachten die je ’s nachts teisteren te zien als een voorbijrazende trein. Je kunt je hierover opwinden (wat doet die trein hier en waarom maakt ie zoveel lawaai?), hem proberen tot stoppen te manen, op het spoor gaan staan of heel hard je best doen om net te doen alsof ie er niet is, maar uiteindelijk kost dit veel meer energie, stress en spanning. Toch is dit wat de meeste mensen met slapeloosheid doen. Ze vechten grote delen van de nacht tegen hun eigen gedachten. Een strijd die je niet kunt winnen.
Laat je gedachten voorbijrazen
Als je ‘mindful’ bent zie je de trein, kun je hem zelfs begroeten en laat je hem voorbijrazen zonder er verder aandacht aan te besteden. En natuurlijk zal het waarschijnlijk niet bij een trein blijven en zal je brein – zeker in het begin – een druk spoorwegknooppunt zijn, maar er wordt geen onnodige energie, stress en spanning verspilt aan het controleren, sturen of voorkomen van het treinverkeer.
Onbewust mindfulness ervaren
Misschien klinkt het allemaal nog een beetje abstract maar door het voorbeeld met de treinen heb je vast een goed beeld gekregen wat de essentie van mindfulness is. Misschien heb je zelf ook wel eens onbewust de kracht van mindfulness ervaren. Het komt vaak voor tijdens een dramatische nacht, waarbij je tot 4 of 5 uur in de ochtend wakker ligt. Op een gegeven moment ontstaat er berusting en stopt het gevecht. Er valt toch niks meer te redden. Vaak is dit het moment dat je eindelijk ‘loslaat’ en in slaap valt.
Ik hoop dat ik je met dit artikel aanknopingspunten heb kunnen bieden om beter om te gaan met angst, stress en spanning die het slapen zo lastig kunnen maken. Meer informatie over mindfulness en acceptatie vind je in dit artikel over slapeloosheid en onnodige stress (aanrader).
Vond je dit artikel waardevol? Vergeet het dan niet te delen op social media (zie de buttons hieronder). Je zou mij hier een groot plezier mee doen
Reacties 1
Hoe ga ik om met slaapproblemen tijdens een burn out? Is het dan wijs om overdag te slapen en hoelang?