SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

‘Blauw licht filter’ bril: wel of geen goed idee (eye-opener)

Blauw licht filter bril
INHOUD

Het gebruik van een zogenoemde ‘blauw licht bril’ is sterk in opkomst. En dat is niet zonder reden. De tijd die we doorbrengen achter beeldschermen – van je laptop en televisie tot je smartphone en tablet – wordt steeds langer. En de impact daarvan is niet te onderschatten. In dit artikel leg ik uit wat de (mogelijke) gevolgen zijn en vertel ik of zo’n ‘blue light bril’ echt de oplossing is om zonder zorgen te kunnen werken, Netflixen en Instagrammen.

INHOUD

Blauw licht bevat het meeste energie

Om uit te leggen wat blauw licht precies is, ontkomen we niet aan een klein theorielesje. Licht is samengesteld uit elektromagnetische golven. Deze komen samen in groepen op basis van hun lengte. De lengtes bepalen de kleur van het licht. Licht dat voor het oog zichtbaar is, heeft een golflengte tussen de 400 en 700 nanometer. Hoe korter de golflengte, hoe hoger de energie die wordt uitgestraald. Blauw licht is een van de kortste golven binnen het spectrum van zichtbaar licht en bevat het meest energie. De onderstaande afbeelding laat dit goed zien:

blue light bril

Blauw-violet of blauw-turquoise licht?

Blauw licht kan worden verdeeld in twee categorieën:

  • Blauw-violet licht (400 tot 450 nanometer).
  • Blauw-turquoise licht (465 tot 495 nanometer).

Om met de laatste te beginnen: blauw-turquoise licht is vergelijkbaar met het daglicht tijdens een zonnige dag en niet schadelijk voor de ogen. Het is onmisbaar voor ons lichaam. Het geeft energie, draagt bij aan een goede gezondheid en zorgt ervoor dat ons bioritme goed afgesteld staat. Blauw-turquoise licht wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens het toepassen van lichttherapie.

Blauw-violet licht is het licht waar je aan wordt blootgesteld als je actief bent op je computer, laptop, tablet, smartphone en – in mindere mate, omdat je er iets verder van afzit – je televisie. En dit licht is een stuk minder goed voor je. 

Waarom is blauw-violet licht niet goed voor je?

Er zijn een groot aantal redenen waarom langdurige blootstelling aan blauw-violet licht van beeldschermen niet goed voor je is. Ik zal de belangrijkste met je delen.

Bioritme van slag: aanmaak melatonine wordt geblokkeerd
Blauw licht blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en stimuleert de aanmaak van activerende hormonen zoals cortisol. Overdag is dit uiteraard geen probleem, maar de uren voor het slapengaan wel. Je biologische klokt raakt van slag, je ligt onnodig lang wakker en je slaapkwaliteit is niet optimaal. Het RIVM publiceerde hier onlangs dit artikel over.

Je loopt kans op het ‘Computer Vision Syndroom’
Misschien heb je het wel eens ervaren; lang achter de computer zitten kan allerlei klachten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, vermoeide en branderige ogen, een vertroebeld zicht en zelfs nekklachten door het voortdurend veranderen van zithouding door het ervaren ongemak. Dit scala aan klachten wordt ook wel eens het ‘Computer Vision Syndroom’ genoemd. Blauw-violet licht kan bij langdurige blootstelling de boosdoener zijn.

Hogere kans op permanente oogschade
Deskundigen zijn het hier nog niet volledig over eens, maar er zijn aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan blauw-violet licht voor permanente oogschade kan leiden. Zo wordt blauw licht onder andere in verband gebracht met maculadegeneratie, waarbij ‘kegeltjes’ in de ogen afsterven en scherp zien steeds lastiger wordt. Zoals gezegd: deze effecten staan ter discussie, maar toch: ’better safe than sorry’.

Een energiek lichaam, maar vermoeide ogen
Blauw-violet licht wordt makkelijker ‘verstrooid’ dan ander zichtbaar licht. Deze ongerichte visuele ‘ruis’ vraagt veel van de ogen en zorgt ervoor dat ze sneller vermoeid raken. Op zich niet een heel groot probleem, maar prettig is anders. Vooral tijdens de avonduren kan het vervelend zijn om je lichamelijk nog wel fit te voelen, maar wel een vermoeide spanning rond de ogen te ervaren omdat je de hele dag voor een computer hebt gezeten.

Blauw licht filter bril kopen: ja of nee?

Hoewel de titel van deze alinea anders doet vermoeden, kan deze vraag niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Als je af en toe op de computer actief bent en het geen probleem vindt om voor het slapen een ‘schermloos’ uurtje in te lassen, dan heb je – behalve als je klachten ondervindt bij het computergebruik – waarschijnlijk geen bril tegen blauw licht nodig.

Als je wel de hele dag voor een computerscherm zit – bijvoorbeeld vanwege je werk – en/of het fijn vindt om ook vlak voor het slapengaan nog van ‘schermen’ gebruik te maken, dan is een ‘blauw licht filter bril’ zeker het overwegen waard. Ik ben ervan overtuigd dat het je ogen meer rust geeft en – in mijn ogen nog een klein beetje belangrijker – je nachtrust een positieve impuls gaat geven.

Ons advies is de stijlvolle blauw licht bril van ‘Bloque’. Bloque wordt aangeraden door slaapdeskundigen en beschikt over een wel heel bijzondere garantie. Meer informatie vind je op de productpagina.

blauw licht bril
De Bloque blauw licht bril

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net