SLAAPWINKEL
Categorieën

De zin en onzin van de daglichtlamp: 21 vragen aan klinisch psycholoog Ybe Meesters

daglichtlamp
INHOUD
INHOUD

Een daglichtlamp. Voor steeds meer mensen is het de beste vriend tijdens de donkere en koude wintermaanden. De grote lichtintensiteit geeft je het zomerse buitengevoel in huis. Beloofd resultaat: een betere stemming, meer energie, een goede nachtrust en een einde aan je winterdepressie. Maar is dat ook echt zo? Is een daglichtlamp een wondermiddel? Waar moet je op letten? Hoe maak je er zo effectief mogelijk gebruik van? En wat zijn de gevaren? De man die het kan weten is Ybe Meesters, klinisch psycholoog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoofd van de polikliniek winterdepressie. Wij vroegen hem de hemd van zijn lijf over de daglichtlamp (en de lichttherapiebril).

Er wordt wel eens gezegd dat (dag)licht, naast bijvoorbeeld eten en drinken, een eerste levensbehoefte is. Waarom is daglicht zo belangrijk?

Zonder licht zou het leven onvoorstelbaar en niet mogelijk zijn. We hebben licht nodig om ons te kunnen oriënteren, voortbewegen, kunnen waarnemen, etc., maar licht beïnvloedt ook allerlei belangrijke lichaamsprocessen en zorgt er tevens voor dat een goed dag/nacht ritme gehandhaafd blijft.

Hoe verhoudt de lichtsterkte van een goede daglichtlamp zich ten opzichte van de ‘kracht’ van echt daglicht?

Dat kan erg variëren. De sterkte van de lampen die gebruikt worden in de behandeling van winterdepressie is tegenwoordig doorgaans 10 000 lux, terwijl het licht buiten op een zomerse dag gemakkelijk 100.000 lux kan halen. Lux is een eenheid van lichtsterkte. Een lux is de hoeveel licht die een kaars geeft, waargenomen op een afstand van een meter. Kantoorverlichting is doorgaans niet hoger dan 500 lux.

De daglichtlamp wordt steeds populairder in Nederland en België. Hoe kijkt u aan tegen deze trend? Is lichttherapie voor iedereen zinvol?

Dat er meer aandacht komt voor licht en verlichting is belangrijk en nuttig. Maar zoals voor allerlei andere zaken: men moet wel weten hoe en wanneer men het bij wie toepast.

In welke gevallen zou u mensen aanraden om de aankoop van een daglichtlamp te overwegen?

Als men in de winter moe is en moeite heeft met opstaan, of sowieso als men in het donker moeite heeft met opstaan.

 

Advies van Slaapwijzer: Wil je de voordelen van lichttherapie in de praktijk ervaren? Dan kun je kiezen voor een traditionele daglichtlamp of een zogenoemde lichtherapiebril. De laatste categorie wint in hoog tempo aan populariteit. Ze zijn kwalitatief (minstens) gelijkwaardig en hebben veel meer gebruiksgemak: je kunt in de ochtend gewoon ‘je ding’ doen en bent niet gebonden aan een vaste plek.

AYO lichttherapiebrilTIJDELIJKE ACTIE: als je voor 28 februari 2022 een lichttherapiebril (AYOlite, Propeaq of Medisana DG 100) bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 47,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd. 

Wat het voor jou betekent? Overdag profiteer je optimaal van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij je lichttherapiebril en tijdens de laatste uren van de avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. 

Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Waar moet een goede daglichtlamp volgens u aan voldoen?

Het licht moet geen UV straling bevatten, geen flikkering hebben en van voldoende intensiteit zijn.

Het viel mij op dat er sprake is van daglichtlampen met blauw licht en daglichtlampen met wit licht. Kunt u mij het verschil uitleggen en wat raadt u persoonlijk aan?

Wit licht bevat alle kleuren van het lichtspectrum, dus ook een fractie blauw licht. Blauw licht stuurt het beste de biologische klok aan, vandaar dat het in de belangstelling staat.

Kleven er gevaren aan het gebruik van een daglichtlamp? Of zijn er dingen waar je specifiek op moet letten?

Het belangrijkste is waarschijnlijk dat het geen UV straling mag bevatten. Mensen met bepaalde oogaandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken en mensen met stemmingsstoornissen zouden het alleen na consultatie van een deskundige moeten gebruiken in verband met potentiële schade of ongunstige bijwerkingen.

Kan geregeld naar de zonnebank gaan een goed alternatief zijn van de daglichtlamp? Je hebt je portie licht te pakken en kleurt ook nog eens lekker bij.

Een zonnebank is zeker geen goed alternatief. Het effect van daglicht en een daglichtlamp wordt voornamelijk bereikt doordat dat licht op het netvlies valt. Het licht van zonnebanken bestaat voornamelijk uit ultraviolet licht. Dat licht is schadelijk en als dat gedurende lange tijd op het netvlies zou vallen leidt dat tot oogschade.

Kan het gebruik van een daglichtlamp in de zomermaanden ook nuttig zijn?

Dat hangt van het doel af waarvoor het licht gebruikt wordt. Voor de behandeling van winterdepressie zal het niet zinvol zijn, maar voor het tegengaan van de nadelige effecten van een jetlag kan het in de zomer zeker nuttig zijn.

U maakt gebruik van lichttherapie bij de behandeling van winterdepressies. Nu zal iedereen zich wel eens een beetje down voelen tijdens de donkere en koude dagen van het jaar. Maar wanneer kan er echt gesproken worden van een winterdepressie?

Wanneer er sprake is van een depressie zoals door psychiaters wordt gediagnosticeerd, die alleen in de winter optreedt en niet in de zomer. En dat in een nagenoeg jaarlijks patroon.

Hoe ontstaat een winterdepressie en hoe kun je een winterdepressie bij jezelf ontdekken?

Hoe een winterdepressie precies ontstaat, is nog niet bekend. Als je bij jezelf ontdekt dat je al meerdere jaren altijd in de winter somber wordt en dat deze problemen in de zomer weer verdwijnen, valt te denken aan een winterdepressie.

Op welke manier kan lichttherapie helpen om een winterdepressie succesvol te behandelen?

Blootstelling aan helder kunstlicht (lichttherapie) blijkt een positief effect te hebben op de stemming, energie en slaap bij mensen met een winterdepressie als dat op tijd en gedurende 5-10 dagen wordt aangeboden. Het licht moet dan op het netvlies in het oog vallen.

Heeft u algemene adviezen voor het gebruik van een daglichtlamp als er sprake is van een winterdepressie? Hoe vaak, wanneer en hoe lang kun je het hulpmiddel het best inzetten?

Bij een winterdepressie zou ik hulp zoeken bij een daartoe gespecialiseerde deskundige. Deze kan de diagnose stellen, heeft weet van eventuele contra-indicaties en kan begeleiding geven bij het aanbieden van lichttherapie op de juiste wijze op het goede moment.

Stel: mijn stemming is prima, maar ik voel me wel vaak moe en lusteloos. Wat kan een daglichtlamp in dat geval voor mij betekenen?

Als deze klachten alleen in de winter bestaan, dan kan blootstelling aan helder kunstlicht eveneens behulpzaam zijn.

Heeft u algemene adviezen voor het gebruik van een daglichtlamp als er ‘slechts’ sprake is van vermoeidheidsklachten?

Gebruik de lichttherapielamp gedurende 1-2 weken ’s ochtends na het ontwaken (zo rond 8.00 uur). De klachten zullen dan moeten verdwijnen. Maak pas weer gebruik van de lamp als de klachten opnieuw ontstaan.

Kunt u in het algemeen iets zeggen over de relatie tussen daglicht en slaap?

Blootstelling aan natuurlijk daglicht helpt het natuurlijk dag/nacht ritme te bevorderen en daardoor ook de slaap. Blootstelling aan kunstlicht op het goede moment van de dag kan dat proces versterken.

Steeds meer mensen slapen slecht. In hoeverre denkt u dat de steeds groter wordende blootstelling aan fel licht tijdens de avonduren – bijvoorbeeld van de telefoon, tablet of computer – hier een oorzaak van is?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat blootstelling aan het licht van telefoon, tablet of computer in de avonduren mensen activeert, waardoor ze slechter kunnen inslapen. Inmiddels is er software ontwikkeld die het blauwe deel van het lichtspectrum in die apparatuur wat verminderd, waardoor het op dat moment nadelige effect op de biologische klok afneemt. Het is overigens nog wet de vraag of dat afdoende is.

Welke rol kan een daglichtlamp vervullen voor mensen die (langdurig) slecht slapen?

Mensen waarbij het dag/nacht ritme is verstoord of die veel moeite hebben met opstaan kunnen baat hebben bij blootstelling aan licht in de ochtend.

De zogenoemde lichttherapiebril wint snel aan populariteit. Voordeel is dat je je dagelijkse activiteiten kunt vervolgen, terwijl je de voordelen van lichttherapie in de praktijk ervaart

In het geval van slaapproblemen kan er sprake zijn van inslaapproblemen (mensen die moeite hebben om in slaap te vallen) en doorslaapproblemen (mensen die ’s nachts wakker worden en moeilijk weer in slaap vallen). Hoe kan daglicht / lichttherapie het best worden ingezet om deze specifieke problemen te behandelen?

Daar valt in zijn algemeenheid niet iets over te zeggen. Men moet ook weten waardoor die slaapproblemen worden veroorzaakt of in stand gehouden. Zo kunnen problemen bij het inslapen worden veroorzaakt door gepieker en negatieve gedachten, lawaaioverlast (praat met de buren of gebruik oordoppen), cafeïnegebruik (niet meer doen dan) en moeite met doorslapen door overmatig alcoholgebruik (stoppen met drinken). Ook kunnen psychische klachten zoals bijvoorbeeld PTSS een rol spelen. Licht zal daarbij niet direct een grote rol kunnen spelen.

Veel mensen die in ploegendiensten werken hebben door een ontregeld slaappatroon moeite met slapen. Kan het gebruik van een daglichtlamp voor hen waardevol zijn om beter te slapen?

Dat kan alleen als men zich laat adviseren door een deskundige, waarbij dan aandacht moet zijn voorde manier van roostering en het ontvangen van licht tijdens de nachtdienst, maar ook daarna op weg naar huis. Op bepaalde momenten kan het dan ook zinnig zijn blauw licht te mijden m.b.v. speciale brillen.

Tot slot: zijn er tips, adviezen of waarschuwingen met betrekking tot het gebruik van een daglichtlamp die in dit interview nog niet aan de orde zijn gekomen? Zo ja, dan horen we deze natuurlijk graag.

Bij onschuldige klachten en bij gezonde mensen kan het gebruik van een daglichtlamp een positief effect hebben. Bij serieuze ernstige klachten zou ik altijd eerst een deskundige raadplegen. Het meer verkeren in het buitenlicht is altijd een goede optie.

Advies van Slaapwijzer: Wil je de voordelen van lichttherapie in de praktijk ervaren? Dan kun je kiezen voor een traditionele daglichtlamp of een zogenoemde lichtherapiebril. De laatste categorie wint in hoog tempo aan populariteit. Ze zijn kwalitatief (minstens) gelijkwaardig en hebben veel meer gebruiksgemak: je kunt in de ochtend gewoon ‘je ding’ doen en bent niet gebonden aan een vaste plek.

AYO lichttherapiebrilTIJDELIJKE ACTIE: als je voor 28 februari 2022 een lichttherapiebril (AYOlite, Propeaq of Medisana DG 100) bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 47,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd. 

Wat het voor jou betekent? Overdag profiteer je optimaal van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij je lichttherapiebril en tijdens de laatste uren van de avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. 

Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 75

 1. betska engel 5 december 2017

  Ik heb zojuist gelezen over de daglicht lamp.
  Ik woon in Lapland boven de poolcirkel en het daglicht hier is (zonder directe zon!) zeer beperkt gedurende vier maanden.
  Graag zou ik willen weten of het een goed idee is om tijdens die maanden ieder dag een daglichtlamp aan het ontbijt te hebben. Zo ja zijn bepaalde lampen daarvoor meer geschikt dan anderen?
  Dank voor uw antwoord!

 2. Janna 26 oktober 2018

  Gebruik al 8 jaar de “litebook” ( maar had denk ik net zo goed een andere licht lamp kunnen zijn ). Van kind af aan voelde ik me in de winter altijd anders dan in de zomer, maar dacht dat dat zo hoorde. Iedereen “klaagt”in de winter altijd over het weer en iedereen verlangt altijd naar de lente. Maar tussen dat klagen in de winter blijkt dus een enorm verschil te zitten!! Weet eigenlijk niet meer precies wat de aanleiding was om een lamp te kopen. ik dacht destijds een artikel uit de libelle van mijn moeder. Heb eerst nog getwijfeld om een lamp te huren bij de thuiszorg, maar dat was ook best duur. Eigenlijk kon ik het niet geloven dat het zou werken. maar het is de beste aankoop ooit geweest. Ik begin er mee begin oktober en stop er mee half april. Ik zette in het begin smilies. somber- neutraal-happy. na dag 11 happy. Ik weet dat je de lamp niet de hele winter hoeft te gebruiken en dat je tussendoor makkelijk steeds kan stoppen en weer beginnen. Dit heb ik de eerste jaren ook gedaan. Omdat het eigenlijk niet schadelijk is, zet ik nu geen smilies meer. en gebruik ik m gewoon de hele winter. smorgens na het opstaan bij het ontbijt. De eerste tijd heb ik nog wel gedacht dat het misschien tussen mn oren zat. dus het 2e jaar niet in half oktober begonnen maar gewacht tot ik me somber voelde. Wat een ellende, want als je dan pas met de lamp begint voel je je eerst 11 dagen somber. heb het later nog eens geprobeerd, maar het is gewoon zo dat een lamp een ontzettend groot verschil maakt! Als het buiten koud, is en het regent en ik hoor mensen klagen over het weer, dan denk ik nog steeds: inderdaad het is koud, het regent en wat is het lekker als het lente is en de zon schijnt , maar dat is alleen maar omdat regen minder fijn is dan de zon. Maar mn lichaam zelf voelt totaal geen verschil. Ik gun zoveel andere mensen dit gevoel in de winter, omdat je zonder lamp gewoon niet weet dat het ook anders kan. Het is weer oktober, zit nu achter de lamp en realiseer me weer hoe fijn het is om me zo te voelen, vandaar dat ik op google op lichtlamp zoek . Ik kopieer deze reactie en kijk of ik m nog ergens kan plaatsen:)

  Nog een kleine praktische tip: neem een lampje dat “mobiel” is, dus waar je mee kan lopen als het opgeladen is. Nu is dat bij mij niet meer nodig, omdat ik altijd op de zelfde plek ontbijt, maar toen de kinderen nog klein waren, had ik ‘s morgens altijd haast en stond het lampje ook naast me in de keuken als ik de lunch bakjes aan het vullen was.

 3. Sandra 7 oktober 2019

  Wat een fijn artikel om te lezen.
  Alleen kan ik door het grote aanbod aan daglichtlampen en vooral ook grote prijsverschillen geen wijs.
  Het enige product tussen het artikel door is de bril en die is wel heel er prijzig en niet iedereen vind blauw licht prettig las ik ook.
  Kan iemand vertellen wat een goede keuze is? Het hoeft niet het goedkoopste te zijn, maar wel een goede prijs kwaliteitsverhouding hebben.

  1. A.V. 14 oktober 2019

   Op advies neurologe daglichtlamp aangeschaft i..v.m.doorslaapproblemen.Aangeraden werden lampen van Philips(duur),Medisana en Beurer.Van dit laatste merk heb ik de Beurer 30 gekocht bij Otto.Incl.verzendkosyen 48 E. Dit na googlen naar de prijzen!DitHopelijk heb je iets aan mijn reaktie!

 4. Marloes 4 november 2019

  Ik ben nieuwsgierig of zo’n lamp ook zonder problemen bij kinderen gebruikt kan worden? Onze zoon van 8 jaar begint tijdens de herfst bleek, moe en meer emotioneel te worden. Hij slaapt goed, wakker worden is niet echt een groot probleem (Is voor de meeste mensen lastiger tijdens de donkere dagen). Nou zit ik te twijfelen of ik zo’n energie lamp kan proberen. Maar ik kan niet echt vinden of dat zomaar kan.

  1. Joke 14 december 2019

   Beste Marloes het UPC in Groningen heeft een daglicht lamp speciaal voor kinderen. Als het nodig blijkt en haalbaar is zou ik daar heen gaan.

  2. Tineke 28 juni 2021

   Hallo kan je een daylight lamp ook in de zomer gebruiken ik voel me somber en erg moe ,ik heb er zelf een in huis .

 5. W . V. 24 november 2019

  Al jaren tobde ik met neerslachtige gevoelens, de huisarts rade me aan een om een lichtlamp uit te proberen. Wat ben ik haar dankbaar voor deze tip.
  In mijn situatie was het een schot in de roos.
  Bij het ontbijt een half uurtje voor de lamp zitten, dit doe ik al acht jaar.
  Als ik in de zomermaanden stopte kreeg ik weer de zelfde klachten.
  de huisarts rade me aan ook in de zomermaanden de lamp te gebruiken.
  Of het bij iedereen resultaten geeft kan ik natuurlijk niet beoordelen.
  Somberheid kan vele oorzaken hebben.

 6. I. S. 26 november 2019

  Ik ben al jaren heel blij met mijn daglichtlamp van Philips en tegenwoordig zelfs een wakeuight: fantastisch. Niet moe bij opstaan.
  Mijn vraag: is een bril net zo effectief? Welke bril is voordelig, maar ook goed?
  Bedankt alvast!!!

  1. Inez 8 december 2020

   Hallo I.S.
   Je bericht is al een jaar oud, dus ik weet niet of je mijn reactie nog leest en nog behoefte hebt aan tips. Maar mogelijk lezen ander mensen met dezelfde vragen dit ook.
   Ik gebruik sinds 3 jaar een AYO daglichtbril. Vanaf oktober tot maart ongeveer zet ik hem elke ochtend op tijdens het ontbijt. Ideaal ding, omdat ik er gewoon mee rond kan lopen, de kinderen ondertussen kan helpen, etc. Bij mij werkt de AYO super!

 7. Talitha 24 december 2019

  Ook ik ben een FAN van de lichtlamp!!!! Zou het iedereen aanmoedigen.

  Al jaren kamp ik met een winterdip/winterblues…..en heb toen via de huisarts
  De lamp geprobeerd, en het ging beter.
  Maar aan twee weken voor een hele winter heb ik niet voldoende!
  Dus heb er zelf een aangeschaft, een joekel van een ding, witlicht….maar wat ben
  Ik er blij mee en mijn man ook….minder huilbuien, positiever, energieker, beter slapen.
  Ik merk inderdaad aan mezelf dat ik er in oktober mee moet starten, zo de laatste twee weken en moet doorgaan tot maart….dan ben ik er weer doorheen.
  Het kost even moeite…wat heet moeite, zelfdiscipline om even rustig de dag te starten door een half uurtje met je ontbijt wat te lezen en tevens voor de lichtlamp te zitten, prima start van de dag :).
  Ook merk ik dat ik per dag een flinke wandeling moet maken, want die buitenlucht is ook zeker belangrijk. Ook raadde de arts mij aan….zeker als er sneeuw licht naar buiten te gaan, want het zonlicht weerkaatst op de witte zee van sneeuw en heeft hetzelfde effect als de lichtlamp!
  Jammer is dan wel dat er hier aan de kust zo weinig sneeuw valt.
  Dan toch maar de LAMP ???

 8. Maria 13 juli 2021

  Hallo, ik heb een bipolaire stoornis en deze zomer kwam ik in een depressie terecht. Mijn therapeut stelde lichttherapie voor. En na 5 dagen voelde ik al verbetering. Echt fantastisch. Zijn er meer mensen met deze stoornis die hier ervaring mee hebben en dit willen delen. Dankjewel, Maria

  1. anita 19 oktober 2021

   Ik heb ook een bipolaire stoornis , en wil ook een daglichtlamp gaan kopen

   1. Els 27 oktober 2021

    Beste Anita,
    Een bipolaire stoornis kan een contra-indicatie zijn voor lichttherapie. De kans bestaan namelijk dat je vanuit de depressie opeens doirschiet in een (hypo)manische fase. Als je wilt uitproberen of lichttherapie voor jou gunstig is, overleg dit dan eerst met je behandelend arts. Vaak is binnen de ggz een mogelijkheid om onder begeleiding de therapie te starten en af te stemmen op jouw unieke reactie.
    Succes!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net