SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

De edele kunst van het wakker worden: win de dag in de ochtend

INHOUD
De ochtendstond heeft goud in de mond. Veel mensen met slaapproblemen zouden de persoon die dit spreekwoord heeft bedacht wel aan de oren willen trekken. Voor hen is de ochtend – vooral het opstaan en de periode hier direct na – elke dag weer een hobbel of zelfs een berg die beklommen moeten worden. 

INHOUD

De ochtend glans geven

En laten we eerlijk zijn: na een slechte nacht is opstaan ook geen pretje. Je wordt voor je gevoel met de neus op de feiten gedrukt en de dag lijkt een grote hindernis. Als dit gevoel jou bekend voorkomt is mijn dringende advies om hier niet in te berusten: je kunt ontzettend veel doen om de ochtend glans te geven en het opstaan veel makkelijker (en leuker) te maken. 

Een ochtendroutine als sleutel

De sleutel hierbij is een ochtendroutine. Met andere woorden: tijd maken voor dingen die je leuk vindt, die je energie geven, die je inspireren en waar je – en daar gaat het natuurlijk om – graag je bed voor uit komt. Binnen korte tijd merk je dat dit niet alleen de ochtend kleur geeft, maar dat het een boost betekent voor de hele dag. 

Ruim je ‘ochtendhindernissen’ uit de weg

Maar hoe maak je tijd voor een ochtendroutine? Na het opstaan is het vaak al zo druk en hectisch. Eerder opstaan is een optie, maar dit is zelden nodig. De truc is om je ‘ochtendhindernissen’ de avond ervoor al uit de weg te ruimen. Wat ik hiermee bedoel?

 • Zoek je kleren voor de volgende dag alvast uit. 
 • Pak je tas voor je werk alvast in. 
 • Leg je belangrijke spullen voor de volgende dag klaar (sleutels, portemonnee en mobiele telefoon).
 • Bereid het ontbijt en je lunch alvast voor.
 • Ga ‘s avonds douchen in plaats van ‘s ochtends. 

Boost voor je nachtrust

Ochtendhindernissen omwisselen voor ‘ochtendboosts’ betekent niet alleen een impuls voor je dag, maar ook voor je nacht. Onbewust zorgt het vooruitzicht op een leuke en inspirerende ochtend voor meer geestelijke rust tijdens de nacht en kwalitatief betere slaap. 

Spanning valt weg

De reden hiervan ligt voor de hand. Als opstaan voor jou voelt als een ‘startschot’ voor een hoop vervelende activiteiten waar je ook nog eens weinig tijd voor hebt, zorgt dat gegarandeerd voor (slaapsaboterende) spanning. Als je na het opstaan tijd maakt voor een fijne ochtendroutine valt dit weg. 

17 ideeën voor een ochtendroutine

Hieronder vind je een aantal ideeën voor een goede ochtendroutine. Mijn advies is om er 4 of 5 uit te kiezen en hiermee te starten. Even googelen op de zoektermen ‘ochtendroutine’ en ‘morning ritual’ levert nog veel meer goede ideeën op voor een fantastische start van de dag.

 • De krant lezen
 • De dag visualiseren

 • Mediteren 
 • Een (korte) wandeling maken 
 • Een boek lezen 
 • Opschrijven waar je dankbaar voor bent in je leven 
 • Naar muziek luisteren 
 • Knutselen of kleuren 
 • Een audioboek luisteren 

 • Yoga-oefeningen doen 

 • Aandacht besteden aan je huisdier 

 • Een (positief) gesprek met een familielid
 • Een verhaal schrijven

 • Een lichttherapie-sessie

 • Een rondje hardlopen
 • Mooie ideeën opschrijven (minimaal 3)
 • Genieten van een gezond ontbijt en een kop thee of koffie

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net