INHOUD
Veel mensen gaan naar bed met het idee dat het normaal is om 8 uur aan een stuk door te slapen en de volgende dag fris en uitgerust wakker te worden. Er zitten twee belangrijke misverstanden verstopt in deze gedachte die de druk opvoeren en je slaap – zonder dat je er bewust bij stilstaat – kunnen saboteren.
De eerste is de ‘8 uur slaap nodig’ regel die volledig lijkt ingebakken binnen onze cultuur. Mijn advies: vergeet ‘m direct. Het idee dat je 8 uur slaap nodig hebt om goed te kunnen functioneren legt een ongezonde en averechts werkende druk op je nachtrust. Je moet als het ware iets presteren. En slapen gaat juist om loslaten.
Dr. Gregg D. Jacobs van de Harvard Medical School heeft hierover het volgende geschreven in zijn boek ‘Say Goodnight to Insomnia‘:
“Helaas heeft de ‘regel’ dat we acht uur slaap per nacht nodig hebben, bijgedragen aan het grootschalige gebruik van slaapmedicatie. Veel mensen weten dat ze geen acht uur slaap nodig hebben en dat ze dit ook nooit gaan halen.
Desondanks blijven een flink aantal wetenschappers en de media beweren dat iedereen minstens acht uur slaap per nacht nodig heeft en dat de ‘slaapschuld’ die ontstaat als je dit niet haalt, bijdraagt aan gezondheidsproblemen. Een significante hoeveelheid onderzoek laat zien dat dit niet het geval is.” Het tweede misverstand is dat het normaal is om aan een stuk doorslapen, zonder wakker te worden. Dit is absoluut niet het geval. Uit onderzoek blijft dat we ’s nachts wel 8 keer wakker worden, vaak zonder dat we het door hebben. Soms ben je je er ’s nachts wel van bewust dat je wakker bent. Door dit te zien als ‘abnormaal’ ontstaat er een soort automatische paniekreactie. Er worden hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je wakker en alert wordt. Met andere woorden: je lichaam reageert op een bedreiging die er helemaal niet is en snel weer in slaap vallen wordt een stuk lastiger. Het is dan ook belangrijk dat je je beseft dat het volkomen normaal is om ’s nachts wakker te worden. En als dit aan het eind van een slaapcyclus gebeurt, kan het betekenen dat je je relatief alert en wakker voelt. Door er niet op te reageren, het als ‘normaal te bestempelen en je comfortabel te voelen in je bed is de kans dat je snel weer in slaap valt een stuk groter.