SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Dromen verklaren: hebben je ‘onbewuste avonturen’ een diepere betekenis? 

Dromen verklaren
INHOUD

De meeste dromen zijn bedrog. Marco Borsato had er zo’n 20 jaar geleden een dikke hit mee. Maar heeft hij gelijk? Zijn de meeste dromen bedrog of hebben ze toch een betekenis. In dit artikel gaan we dieper in op het enigszins mysterieuze thema ‘dromen verklaren’. Wie meer wil weten over de betekenis van dromen komt al snel op spirituele en zweverige websites terecht. Slaapwijzer houdt het in dit artikel zo zakelijk mogelijk ;). We gaan in op de betekenis van dromen en geven een spoedcursus dromen verklaren.

INHOUD

Betekenis van dromen 

Dromen kunnen een grote indruk achter laten en hevige emoties losmaken. De bizarre, angstige en ontroerende momenten prikkelen mensen al eeuwen om op zoek te gaan naar de uitleg van dromen. Helaas bestaat er geen eenduidig wetenschappelijk antwoord op de vraag of – en hoe – dromen verklaard kunnen worden. Voor Slaapwijzer reden om het artikel te beginnen met het op een rij zetten van drie veel voorkomende theorieën. We laten je dus zelf kiezen 😉

Onderdrukte wensen
In het boek ‘the interpretation of dreams’ – de bijbel voor veel droomexperts – richt Sigmund Freud zich op de betekenis van dromen. Hij betoogt dat dromen gerelateerd zijn aan wensen die de dromer in het dagelijks leven onderdrukt. Carl Jung – nog zo’n icoon uit vroegere tijden – ging nog een stapje verder dan Freud. Hij was ervan overtuigd dat dromen dienen als compensatie voor delen van de psyche die in het dagelijks leven onderontwikkeld zijn.

Reflectie van je persoonlijkheid
Onderzoeker George William Domhoff heeft zich vastgebeten in het onderwerp door duizenden droomdagboeken te analyseren. Op basis hiervan kwam hij tot de conclusie dat dromen dienen als ‘reflectie’ van onze gedachten en persoonlijk leven. De (inter)acties, personages en objecten geven een beeld van het leven van de dromer. Calvin Hall – een studiegenoot van Domhoff verklaart dat je op basis van 100 dromen een goed psychologisch profiel van een persoon kan schetsen en met 1000 dromen een omschrijving kunt maken die bijna net zo accuraat is als een vingerafdruk.

Bijproduct van neurologische processen
De meest nuchtere benadering is dat een droom een bijproduct van neurobiologische processen in de hersenen is. Tijdens de REM-slaap genereert de hersenstam willekeurige signalen die niet te onderscheiden zijn van externe prikkels. Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich ‘mengen’ met ons geheugen’ – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.

De nuchtere benadering: dromen als bijproducten van neurobiologische processen

Spoedcursus dromen verklaren

Denk jij dat jouw dromen een diepere betekenis hebben? Dan kan deze ‘spoedcursus’ je helpen om een beter beeld te krijgen van de betekenis van jouw dromen.

Een helder beeld van je droomdromen verklaren
Een droom verklaren begint bij het krijgen van een zo scherp mogelijk beeld van deze droom. Vaak is het beeld van een droom net na het ontwaken het meest helder en je doet er dan ook goed aan om een ‘droomdagboek ‘ – een gewoon notitieblokje volstaat – naast je bed te leggen. Direct na het ontwaken schrijf je de droom zo volledig mogelijk op. Neem hierbij ook de gedeelten die – op het eerste oog – nergens op slaan mee. Als je je op een later moment nieuwe gedeelten van de droom herinnerd, kun je deze toevoegen aan het ‘droomverslag’. Maak van het bijhouden van je droomdagboek een vast dagelijks ritueel.

Probeer bij het noteren van dromen de volgende valkuilen te vermijden:

  • Probeer de verleiding te weerstaan om gedeelten van je droom zelf in te vullen om een logisch verloop te creëren.
  • Gebruik geen ‘droomhandboeken’ of andere hulpmiddelen. Dromen zijn net zo uniek als een vingerafdruk. Laat je niet teveel ‘sturen’. Een uitzondering op deze regel is het uitstekende boek ‘Dromen en hun betekenis’ dat je als een soort ‘coach’ helpt bij het verklaren van dromen.

Het analyseren van je droom
Analyseer je droom niet direct, maar wacht een paar dagen. Door deze afstand te nemen, kun je met een heldere blik naar de droom kijken. Lees de droom goed door en let hierbij op de volgende zaken:

Welke elementen herken je uit je wakkere leven? 
Personen uit je dagelijks leven. Bijvoorbeeld je ouders, kinderen, collega’s of – niet zeldzaam – een oude liefde.
– Situaties waar je in terecht bent gekomen. Bijvoorbeeld een ruzie op straat, een bijzondere
– Plekken waar je bent geweest. Bijvoorbeeld je werk, de sportclub of de kroeg.
Dingen die je bezig houden. Bijvoorbeeld een ruzie, een moeilijk tentamen, een nieuwe liefde of een lastige vergadering.

Verklaring dromen

Een ‘vanzelfsprekende’ betekenis
In de meeste gevallen zul je ontdekken dat de droom een weergave is van situaties, problemen en gebeurtenissen uit je dagelijks leven. Je hersenen zetten de boel op een rijtje en dit zijn de ‘highlights’ die eruit worden gepikt. Een voorbeeld:

Je droomt over een belangrijk tentamen. Als je binnenkort inderdaad een tentamen moet maken dan is het een koud kunstje om de betekenis van je droom te achterhalen. Heb je geen tentamen dan kan er een andere betekenis achter schuilen. 

Een ‘symbolische’ betekenis
Als de betekenis van een droom niet overduidelijk is, is het de uitdaging om op zoek te gaan naar een diepere betekenis. Vaak kun je deze afleiden uit de emoties die je tijdens je droom ervaren hebt. In veel gevallen hebben deze emoties – ook al is de setting en de situatie in je droom totaal verschillend – wel een directe of indirecte link met je eigen leven. Een voorbeeld:

Tijdens je droom bevind je je op een verlaten eiland. Je bent helemaal alleen en voelt je eenzaam. 

Het gevoel dat je hebt in deze droom – eenzaamheid – kan heel goed betrekking hebben op een gevoel dat je zelf ervaren hebt de afgelopen tijd. Bijvoorbeeld een relatie die is stukgelopen of een flinke ruzie met een goede bekende.

Blijven oefenen!

Maak van het zoeken naar de betekenis van je dromen een vaste gewoonte. Je zult merken dat je er steeds beter in wordt. Houd in je achterhoofd dat er geen ‘regels’ zijn, maar dat het vooral neerkomt op zelfkennis en eerlijkheid. Uiteindelijk leer je jezelf aan de hand van je dromen beter kennen en kun je op een unieke manier leven toevoegen aan de vele uren die slapend voorbij gaan.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 39

 1. udesta 24 maart 2014

  ik heb drie keer achter elkaar gedroomd dat ik zwager ben, wat is dat

  1. W. van der Klaauw 2 april 2014

   Hoi Udesta, sorry voor de late reactie. Het kan betekenen dat je onbewust veel met zwanger zijn bezig bent en dat dit in je slaap ‘naar boven’ komt. Toch is dit iets dat je zelf het best kan inschatten. Er zijn gelukkig geen standaardregels voor.

  2. Hennie 30 juni 2015

   Droomde over mijn Lady….Overleden boxer meis…Ze zat in een kooi samen met een konijn….Donderdag zou ik haar ophalen………maar na 2 tellem zeik .neen Woensdag…..

 2. burberry pas cher france 1 april 2014

  Hello would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!|

  1. W. van der Klaauw 2 april 2014

   Hi, thanks for your comment. I use StudioPress Themes (WordPress) for all my websites. In my eyes the best and finest themes availaible and they have lot of benefits (SEO, performance, responsive, flexible etc). This website uses the Balance Theme.

   I hope this information is useful for you and I wish you all the best with your website!

 3. Heidi 15 april 2014

  Ik heb al van zo lang ik me kan herinneren 1 enge droom waarvan ik echt met hartkloppingen wakker word. Het gaat telkens over inbrekers en vreemd genoeg bevind ik me altijd in mijn ouderlijke huis. Ze laten me altijd nog rustig de tijd nemen om me uit de voeten te maken. Maar als ik begin te rennen komen ze me achterna. Meestal droom ik eerst dat ik zalig lig te slapen en dan door iets wakker word. Vannacht was dit de tv die mijn huidige partner had laten opstaan.

  1. W. van der Klaauw 8 augustus 2014

   Bedankt voor het delen van je ervaringen Heidi. Door de droom te leren begrijpen, kun je misschien voorkomen dat je nog vaker met hartkloppingen wakker wordt. De belangrijkste sleutel ligt bij jezelf, maar misschien kan dit boek je ook helpen.

 4. youss 3 mei 2014

  Ik droomde dat ik een jongen zag en die werd steeds verder weg getrokken hij zat in een kooie ik schreeuwde heel hard en ik zag die jongen huilen ik probeerde hem trug te trekken maar dat lukte niet toen ik het opgaf mishandelde ik me zelf enzow maar die jongen kende ik niet

 5. ivonne 3 mei 2014

  hallo,

  ik droomde dat er op mijn pasgeschilderde muur een aantal zinnen in grote letters met zwarte kool was geschreven en iemand insinueerde dat mijn oudste zoon het had gedaan, de volgende nacht droomde ik dat er op een andere muur weer een aantal zinnen waren geschreven, toen ik mijn oudste zoon daar op aansprak reageerde hij heel laconiek, ik werd boos en hij ook toen stuurde ik hem boos terug naar huis naar zijn vader toen zei hij dat ik hem wel ff af moest zetten bij het station en ik zei dat ik dat zou doen toen werd ik wakker. wat zou het kunnen betekenen? het blijft maar door mijn hoofd spoken en geeft me een rot gevoel

 6. sheila 5 mei 2014

  ik heb laatst gedroomd over een spinnenweb, vol met kleine spinnen die ik ging
  opzuigen met een stofzuiger. Ik zou graag willen weten wat dit inhoudt.

  1. Sam 13 januari 2016

   Ik heb vanacht dezelfde droom gehad. Zou ik ook wel willen weten.. ben je er al achter?

 7. Fleur 14 mei 2014

  Beste,
  ik heb vannacht gedroomd dat mijn zus haarzelf schoot in haar rechter arm, waardoor ze dood viel. Daarna begon ik in mijn droom letterlijk gek te worden en al adem happend heeft mijn vriend mij wakker gemaakt om te vragen wat er was. Ik begon toen heel hard te wenen en gelukkig was het maar een droom want het leek zo echt. Nu ben ik wel constant mee bezig wat de betekenis hiervan zou zijn?

 8. anoniem 8 juli 2014

  Ik heb al drie keer gedroomd dat ik een baby heb verdronken ik vind het zo raar en ik schaam me er ook voor want baby, s zijn zo onschuldig.

 9. I. Parki 20 juli 2014

  Ik heb laatst een hele erge/rare droom gehad.
  Ik droomde dat ik naar mama iets ging vragen (weet niet meer wat) en toen keek ze chagrijnig en toen sprong ze van het balkon af (in de flat waar ik woon).
  Wat betekent het?
  Het maakt me bang!

 10. W. van der Klaauw 8 augustus 2014

  Ik wil iedereen bedanken die de moeite heeft genomen zijn of haar droomervaringen te delen. Erg bijzonder om te lezen wat jullie ‘s nachts allemaal mee maken. In sommige reacties wordt gevraagd naar de betekenis van een droom. Dit is voor een buitenstaander moeilijk te beantwoorden. De sleutel ligt bij jezelf. Lees het artikel goed door en maak eventueel gebruik van een goed hulpmiddel.

 11. Svlinder 10 september 2014

  Ik droom heel veel,
  Sinds het uit is droom ik veel over mijn ex,
  1 droom blijft maar terugkomen.
  ik kom erachter dat ik zwanger ben dat ik hem dat niet wil vertellen,maar het hem vertel dan wilt hij dat ik langskom,hij moet eerst zijnhuis schoonmaken.als ik bij hem ben,doet hij lief,hij verteld dat hij een grote fout heeft gemaakt,dat hij blij is dat ik zwanger ben,zodat we weer bij elkaar kunnen komen.eerst wil ik niet.dan wordt het wazig, wat ik nog voor me kan zien is dat we tegen elkaar staan,elkaars handen vast hebben.

 12. Iemand02 27 januari 2015

  Sorry, maar kan ik hierop nog reageeren?

 13. mARJOLEIN 1 maart 2015

  Enkele maanden geleden Is mijn partner overleden. Hij had al een aantal jaren gezondheidsproblemen als gevolg van een medische fout.
  Hij werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen om weer aan te sterken. Daar is hij helaas overleden. Toen hij een week in het ziekenhuis lag, kreeg hij een hartstilstand en raakte in coma. !,5 Week later overleed hij, slechts enkele uren nadat hij van IC is overgebracht naar de verpleegafdeling.

  Enkele dagen later droomde ik dat ik in het ziekenhuis zat. Het zou de kamer kunnen zijn waar mijn man lag voordat hij de hartstilstand kreeg. Ik zit naast zijn bed, dat rechts van mij staat. Dan kijk ik naar links. De deur staat open en ik kan de gang zien. (Vreemd omdat de kamerdeur eigenlijk altijd dicht was). Ineens zie ik in de gang mijn man lopen naast iemand met een karretje. Ik sta op en roep blij. “Je bent niet dood, wat fijn. Je ziet er beter uit, je bent zelfs weer een beetje aangekomen”. Mijn man antwoordt dat het nog niet zo geweldig gaat.

  Meer kan ik mij van de droom niet herinneren.
  Later heb ik nog eens gedroomd dat ik mijn mag zag, maar van die droom herinner ik mij niets meer.

 14. patricia 4 maart 2015

  Ik droom ook altijd veel, dromen die me echt bijblijven laat ik duiden, ongelooflijk wat dit me verteld, het klopt altijd helemaal met mijn gevoel en levensomstandigheden. Vooral sinds ik in een bewustwording proces zit helpt mij dit enorm. Ikhebgedroomd punt info. Laat ik het doen. Ik ben ook bezig het zelf te leren.

 15. Angelique 28 april 2015

  Ik droom vaak dat ik verliefd ben op een oude bekende. Een oude leraar, een oude liefde die ik jaren niet gezien heb. In die dromen heb we een vurige maar korte relatie. En uiteindelijk loop die relatie stuk omdat we vinden dat onze relatie niet gepast is

 16. rads 3 mei 2015

  Hoi, ik droom al een tijdje over mijn exman.
  Ik droom dat we intiem zijn, daarna weer dat we het weer samen willen proberen etc etv
  We hebben geen contact meer.al zeker 2 jaar niet.
  Kunt u mij uitleggen wat er is?

 17. Gloria 16 juli 2015

  Hi ik droomde dat ik een taste met. Pullen moest brengen voor mijn eerste exvriend. In mijn droomde Wist ik dat er ook eten in zat en die was in een blad gewikkeld.ik heb het niet gezien in mijn droomde maar ‘t leek alsof ik ervan wist. Ik zei teGen hem dat ik er eerder was maar er was niemand en Zijn broertje zei Née hoor we Zijn gewoon help save thuis. En liep mij voor bij. Dit was wel bij het ouder Lijkt huis van Zijn oma.

 18. Cornelis VISSER 23 november 2015

  Ik droomde dat ik bij de bevaling van mijn ex en ze baarde een dood kindje ze was niet eens verdrietig maar opgelucht dat ze er van af was en daarna hebben we met de familie van haar en haar vriend een soort van feesje gehad en toen ik vertrok zij ze dst mijn dochter niet van mij was maar ik weet zekker dat dat wel zo is dus daar zit mijn vraag niet maar wat betekend deze droom mvg cornelis visser ik eacht op uw andwoordt

 19. Annick 3 december 2015

  Reeds vele malen heb ik gedroomd dat ik bestolen wordt. Meestal is het mijn handtas die gestolen wordt. Ik heb ook al eens gehad dat ze in mijn appartement binnen breken en mij komen bestelen. Wat zou toch de betekenis zijn dat ik keer op keer weer wordt bestolen??

 20. Fil 10 januari 2016

  Ik ben (in de periodes dat ik wèl redelijk normaal slaap) een lucide dromer. Voor degenen die onbekend zijn met de term: je bent je tijdens het dromen bewust van het feit dat je droomt. Dit zijn de meest fantastische dromen. Niet alleen omdat je dus zelf je droom kunt sturen (en geloof me, vliegen is een van de mooiste dingen die je kunt doen) maar omdat het ook een kijkje geeft in je onderbewuste. En daarbovenop: ook 10 jaar later kan ik me meerdere van deze dromen tot in de details herinneren,

  Mijn gewone dromen kan ik vaak zonder problemen duiden. Je hebt gewone ‘onzindromen’, ‘ik verwerk de dag dromen’, maar ook zeker dromen met een betekenis. Een betekenis die trouwens ik alleen daaraan kan geven. Een voorbeeld: een periode droomde ik over wandelen in drukke gebieden, volle markten in Azië, volle pleinen etc. Ik had in die periode weinig overzicht, er was veel gaande, voelde me opgesloten, had het idee dat ik geen kant op kon, wist niet zo goed wat te doen. Ik begon mij beter te voelen en mijn dromen veranderden mee: Ik bevond me nu op grote, vrijwel lege pleinen. Voor mij duidelijk, de wereld lag voor me open. Ik kon letterlijk alle kanten op. Ik heb ontslag genomen en een nieuwe baan gezocht in een compleet andere richting en gevonden.
  Ha, ik snap dat dit heeeeel kort door de bocht is.) Maar voor mij was het superduidelijk, dit is het moment dat ik weer overzicht heb en goede beslissingen kan nemen.
  Disclaimer: ik raad hier niemand mee aan om grote beslissingen te nemen op grond van een droom. Ik wilde eigenlijk alleen zeggen dat dromen je veel kunnen vertellen.

 21. Sandra B. 28 maart 2016

  Ik droomde vannacht dat mijn oogbollen werden verbeterd. Ik was in mijn favoriete stad Parijs en had mijn oogbollen afgegeven aan een vrouw die ze ging verbeteren. Ik liep een paar dagen rond met lege oogkassen. Ik dacht nog dat dat vooral voor de buitenwereld er wel vervelend uit zag. Verder kon ik nog wel gewoon zien zonder mijn ogen. Na een paar dagen kreeg ik mijn verbeterde oogbollen terug en kon ze gewoon terugplaatsen. Ik vond het allemaal wel vreemd maar was er wel blij mee.
  De betekenis hoef ik niet letterlijk te zien want ik heb goede ogen en draag geen bril. Ik moet het dus symbolisch zien maar ik kan het nog niet plaatsen in mijn huidige leven. Op internet vind ik weinig informatie over ogen helaas.

 22. wolf 6 juli 2016

  hoi hallo ,

  ongeveer 2 en half jaar geleden droomde ik van mijn ex ,,,, had ik al 27 jaar niet meer aangedacht ,,,, in de droom ervaarde ik dat het slecht met haar ging en werd raar wakker ,,,,zo raar dat ik er heel vaak aan moet denken aan die droom en aan haar ,,,nu wil ik graag weten hoe het werkelijk met haar is ,,,maar kan haar niet vinden ,,,,,kan of kunnen dromen werkelijkheid zijn en of worden ,,,ik ben niet bijgelovig aangelegd ,,,maar dit duurt nu al ongeveer 2 en halve jaar ,,,,en zoja , hoe kan ik het best iemand opzoeken ?

 23. Carlo 6 maart 2017

  Ik bind het heel jammer dat het mij niet geholpen heeft ik heb echt alles geprobeert wat er staat maar het heeft niet gelukt????

 24. Biancs 4 juni 2017

  Hey Ik ben Bianca 15 jaar
  Ik heb een droom gehad maar wwet niet wat ik er mee asn moet kunnen jullie mij helpen. Mijn droom begon in een grote zaal waar allemaal mensen van school waren en ook leeraren. Er waren jongens een jongen aan het plagen/pesten ik kende die jongen en mag hem niet echt. toen sloeg de jongen terug en hij kreeg op zijn donder van de leeraar. Ik stond op en vroeg of ik iets mog zeggen. Toen zei ik dat die
  jongen werd gepest en daarom terug sloeg. Op eens was idereen weg en was ik thuis met die jongen ik was opee s heel verdrietig en gaf hem een knuffel toen gaf hij mij een kus en ik liep weg hij trok me terug en ik zat bij hem op schoot. Toen was er niks meer. Ik hoop dat deze website nog actief is en hoop dan nog op antwoord want het was zo’n heldere droom. Alvast bedankt!

 25. Kris 23 februari 2018

  Ik heb ooit een droom gehad over een onbekende mooie vrouw die maar even heeft geduurd en is mij lang bij gebleven. Nu ben ik ergens gaan eten met broer en daar staat de vrouw van de droom echt, nu een paar dagen later krijg ik terug een droom over deze persoon…
  Wat betekend dit want het geeft mij een pijnlijke gevoel dat ze onbereikbaar is

 26. Koen 14 maart 2018

  Hallo,

  ik heb deze nacht gedroomd van een zangeres waar ik vroeger stapelzot van was
  ik kwam ze tegen we gingen iets drinken en op den duur begonnen we te kussen
  wat zou dit betekenen

 27. schoepen lutt 29 december 2018

  ging wandelen in het bos en hoorde een geluid ging daar naar toe en zag een zak papier ,een kleine dode vogel en -legde het dode vogeltje weg en scheurde de zak voor- zichtig open een jonge valk dat op mijn arm ging zitten,hoorde nog wat de moeder die gevangen zat heb de zak verder open gedaan hij legde zijn kop op mijn knie met zijn vleugels gespreid.dan kwam er een kleine wilde hond die achter een dier aanrende en zag bloed.die nacht was zo donker en ik ging naar huis met twee valken en een poes en een varken.thuis aan gekomen zag ik vuur branden,toen werd ik wakker.

 28. L 12 april 2019

  Ik was aan het shoppen met een vriendin.
  Op een geven moment werden we achtervolgd en moesten we constant wegrennen, zodat die jongens ons niet zagen.
  Even later kwamen we twee vrienden tegen die met ons wilde middageten. Ik liep ineens op krukken en een jongen ook waar we mee waren.
  Toen was er ineens brand en moesten we heel hard wegrennen. Toen leek er overal veel brand te zijn.
  Ineens kwam in in een appartement bij mijn achterneef, die ik ooit leuk heb gevonden. Hij vertelde dat het uit was met zijn vriendin en zei: ja lastig he dat we achterneef en nicht zijn. Ondertussen had ik een kleiner kindje bin me en was ik paracetamol aan het oplossen in het water. En toen kwam mijn vriendin binnen.

 29. Idee 7 februari 2020

  Ik droom zelden. dat wil zeggen dat ik direct bij het wakker worden totaal niet het idee heb dat ik gedroomd zou kunnen hebben. natuurlijk ken ik het verschijnsel “dromen” wel. ik heb in de hele weinige dromen in mijn leven de “gebruikelijke” dingen heus wel meegemaakt, zoals bijvoorbeeld achtervolgd worden maar het vluchten wil niet zo vlotten totdat ik ga vliegen en ik me heerlijk vrij voel. Ik zie in die weinige dromen zelden personen en van hun heb ik nog nooit een gezicht gezien, alleen maar vage gestaltes of alleen de wetenschap dat er iemand is. van sommige wist ik wel wie het waren. Maar meestal ben ik alleen en gebeurd er niet zoveel bijzonders. Ik herinner me ook wel dat ik droomde maar dat ik het niet leuk vond (hoeft niet persé een nachtmerrie te zijn) en ik mezelf dan sommeerde om wakker te worden. Overleden huisdieren komen in een droom wel langs om afscheid te nemen en mij te vertellen dat het niet erg is dat ze dood zijn. vorig jaar nog was dat de oude kater van mijn buurman. hij kwam in een flits voorbij en zei: zeg tegen Mark dat het goed is! De volgende dag werd de kat dood gevonden. Dat vond ik wel bijzonder.
  Tegenwoordig wordt ik ‘s nachts vaak wakker, vaak (maar lang niet altijd) op het moment dat ik een slaapcyclus van 90 minuten heb volbracht en in de “lichte” slaap aangekomen ben. Voor zover ik weet is dat de periode binnen die cyclus dat je droomt. Ik word dan wakker maar heb dus zelden of nooit het idee dat ik gedroomd zou hebben. heel soms blijft er een “gevoel” hangen die echter snel vervliegt.
  Jaren geleden zag ik de volgende quote: Als je niet droomt ben je per definitie verdwaald. Die kwam bij mij binnen want zo voel ik me ook vaak: verdwaald. Zowel in die enkele droom als in mijn wakkere leven. Verdwaald en niet weten wat ik moet doen.
  Maar goed. Mijn vraag is dus: zou het iets te betekenen hebben dat ik juist niet of zelden droom?

 30. Ellen 26 maart 2020

  Ik droomde vannacht dat ik aan het wandelen was met mijn kleindochter, maar ook een panter en een schildpad. Het was heel relaxed en gezellig.
  Ik vraag me af wat die dieren voor een betekenis hebben en waarom mijn kleindochter erbij was?

 31. Julie 8 augustus 2020

  Ik heb afgelopen nacht een droom gehad over vliegen, ik vloog door een grote zaal en voelde me erg gelukkig! Maar toen probeerden mensen mij naar beneden te halen, en doordat ik in een zaal vloog kon ik niet ontsnappen aan die mensen. Toen pakte iemand mij uit de lucht en hij was lang en had hele warme handen, opeens vond ik het niet meer erg om naar beneden te gaan en hij zette me neer, pakte mijn hand en samen liepen we de zaal uit.

 32. D basar 7 maart 2021

  Ik droomde een nacht voor de dag dat ik een uitzaaiiing test voor borstkanker zou ondergaan, over een stofzuiger in woonkamer. Ik keek ernaar en zag er opeens veel rook uit komen. Ik werd bang en liep de kamer uit. Even later toen ik terug kwam in die woonkamer zag ik allemaal zwarte rookvlekken (roetvlekken) als cirkels op de witte muur van de woonkamer. Weet u wat deze droom zou kunnen betekenen?

 33. Marcel 8 februari 2022

  Klein voorwoord vooraf: 6 jaar geleden gescheiden en heb een weer een vriendin en mijn ex sinds een jaar ook. ( iemand die ik ook ken van vroeger)
  Dat te info:
  Droom:
  Ik zat op mountainbike en fietse door een stadje ( een oud mooi stad ) en zag daar mijn ex op een stoepje van een oud huis zitten met een ijsco. Ik zei wat doe jij hier ? Ze zei : o ik kom hier regelmatig nu en kijk niet echt blij. En ze keek langs mij heen en knikte in de trend van met hem. Ik keek om en zag haar nieuwe vriend. Hij stond met rug naar ons toe, maar ik herkende hem direct. Toen zei ze je kunt beter gaan nu want hij komt er aan. Ze keek vriendelijk ( lief ) en toen stopte de droom.
  Wat heeft dit te betekenen?

 34. Hendrikje 19 januari 2023

  Droomde dat beide handen erg opgezwollen waren.
  Kon er niets meer, en staarde naar mijn handen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net