SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Niet kunnen slapen: 40 tips om Klaas Vaak bij zijn lurven te grijpen

Niet kunnen slapen
INHOUD

Goed slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Niet kunnen slapen is dan ook ronduit vervelend. Een te korte nachtrust zorgt onder andere voor slaperigheid overdag, moeite met concentreren en een prikkelbare stemming. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om geen vertraging op te lopen bij de reis naar dromenland.

INHOUD


Gids naar dromenland

In dit artikel vind je de ultieme gids om problemen met inslapen bij de wortels aan te pakken. Met deze 40 slaapverwekkende tips – variërend van voedingsadviezen tot ontspanningsoefeningen –  kun je binnen de kortste keren weer genieten van een heerlijke, lange nachtrust.


Slaaphuiswerk

Tip 1 – Verdiep je in de achtergrond
Wat is slaap precies, hoeveel uur slaap heb je nodig, waardoor ontstaan slaapproblemen en wat kan je er aan doen? Slapen doen we elke dag, maar toch hebben de meeste mensen geen juist antwoord op deze vragen. Het is zeker de moeite waard om je eens in de boeiende wereld van het slapen te verdiepen. Aanraders zijn:

Verdiep je eens in de wondere wereld van het slapen

Tip 2 – Test je kennis over slaap
Ik heb niet zomaar voor de naam ‘https://www.slaapwijzer.net/wp-content/uploads/2022/01/Slaapwijzer-Gaba-Feline-2.jpg’ gekozen. Ik ben ervan overtuigd dat meer kennis over slaap mensen kan helpen om beter te slapen en meer energie te hebben overdag. Er zijn zoveel (verrassende) dingen die invloed hebben op onze slaap. Om deze reden hebben ik de ‘Slaap IQ-test’ ontwikkeld. Een leerzame kennisquiz over slaap. Je kan het eigenlijk zien als een soort online slaapcursus, maar dan leuk en uitdagend. 

Nu downloaden en vanavond gebruiken

Tip 3 – Download dit superhandige boekje
Veel mensen met hardnekkige slaapproblemen ervaren keer op keer hoe spanning, alertheid en stress het slapen onmogelijk maken. In veel gevallen is de angst om ‘weer niet te kunnen slapen‘ de boosdoener. Als jij dit bij jezelf herkent adviseer ik je om ons gratis boekje Kalmeer je gedachten en val in slaap te downloaden. De 10 technieken helpen je vanavond al om de geestelijke rust te vinden die je nodig hebt om snel(ler) in slaap tevallen! 

De slaapomgeving

Tip 4 – Kies de juiste matras en bedbodem
Een goede matras en een goed ventilerende bedbodem kunnen een goede nachtrust maken of breken. Je brengt gemiddeld een derde deel van je leven in bed door, dus een bed is zeker niet iets om op te bezuinigen. Het voert wat ver om in dit artikel op alle do’s and don’ts bij de aanschaf van een bed in te gaan. Meer achtergrond vindt u op de website beddenadvies.nl.

Tip 5 – de onvermijdelijke tip: zorg voor rust en stilte
In de categorie ‘die had ik zelf ook nog wel kunnen verzinnen, maar hij mag hier zeker niet ontbreken’: een stille slaapkamer. Buiten het getik van de regen en op het raam en wat verkeersgeluiden in de verre achtergrond doe je er verstandig aan om alles wat onnodig geluid maakt uit de weg te ruimen. Als geluidsoverlast echt niet te vermijden is – bijvoorbeeld vanwege lawaaiig uitgaanspubliek of een feestje bij de buren – dan zijn kwalitatief goede oordopjes een logische oplossing. Ook is het een goede optie om rustige muziek op je mp3-speler te luisteren. Dit voorkomt schrikreacties van onverwachte geluiden (het bekende ‘rechtop in bed zitten) en onnodige ergernis.

Tip 6 – Houd het licht buiten de deur
In veel slaapkamers is het binnen net zo licht als buiten of zorgen zogenoemde ‘nachtlampjes’ (nachtschijnwerpers) voor veel te veel licht. Hiermee roep je de slaapproblemen op jezelf af. Uit diverse onderzoeken blijkt dat teveel licht het slaap-waakritme van de mens kan verstoren. Een donkere slaapkamer is dan ook een absolute voorwaarde voor een goede nachtrust.  Goede verduisterende (rol)gordijnen en/of een comfortabel slaapmasker (het Manta Sleep Mask is onze absolute favoriet) zijn het geld zeker waard.

Tip 7 – Keep it cool
Maak van je slaapkamer geen broedmachine. Mensen slapen het best bij een temperatuur van 18 graden. Zet dus het raam open in plaats van de verwarming aan, kruip lekker onder de dekens en snuif de frisse lucht op. Tijdens hete zomerdagen kan een mobiele airco uitkomst bieden. 

Tip 8 – Gebruik je bed waarvoor het bedoeld is
Televisie kijken, internetten, knuffelen met de hond en spelletjes spelen. Zomaar wat doeleinden waar mensen hun bed voor gebruiken. Ons advies: gebruik je bed alleen waarvoor het bedoeld is: slapen, seks en alles wat daar tussen zit. Op deze manier kom je direct in de juiste ‘mood’ bij het betreden van de slaapkamer.

niet kunnen slapen
Hoe lief ook: huisdieren hou je het best buiten de deur van de slaapkamer.


Tip 9 – houd je bed schoon en fris
Je staat er misschien niet bij stil, maar ‘s nachts zweet je als een otter op een loopband. Elke nacht verlies je  0,5 tot 1 liter vocht. Een goede reden om je beddengoed zeker eens per week te verschonen. In een fris bed dat naar lentebloesem ruikt, slaap je nu eenmaal dan tussen vieze lakens met oud zweet en andere lichaamssappen.

Tip 10 – Ga voor de hotelbeleving in eigen huis
Een netjes opgemaakt bed nodigt – in tegenstelling tot een wirwar van dekens, lakens en kussens – uit om te gaan slapen. Maak er dus een gewoonte van om je bed elke ochtend op te maken. En kies – als het om je eigen bed gaat – voor kwaliteit en comfort. Denk bijvoorbeeld aan een kussen van traagschuim en/of een zijden kussensloop

Tip 11 – Maak van je slaapkamer een ‘no go area‘  voor smartphone, tablet en televisie
Het kunstmatige licht van smartphone, tablet of televisie zijn voor je hersens het signaal om een tandje bij te schakelen en dit is nou juist niet de bedoeling. Houd deze apparaten dan ook buiten de deur van je slaapkamer of zet ze uit. Je zult verrast zijn door het positieve effect dat dit heeft. De enige uitzondering op de regel is het lezen van dit artikel op slaapwijzer.net 😉

Weersta de verleiding en maak van je slaapkamer een ‘no go area’ voor smartphone en tablet

Tip 12 – Geen onnodige bezoekjes aan de badkamer
Het zijn de details die het ‘m doen. Bespaar jezelf een nachtelijke tocht naar de badkamer door een flesje water op je nachtkastje te zetten. Op deze manier is een ruwe onderbreking van je slaperige roes niet nodig om je nachtelijke dorst te lessen. Drink niet teveel, want anders moet je alsnog je bed uit.

Tip 13 – Professionaliseer je nachtelijke agendabeheer
Ik moet morgen nog dit, dit, dit, dit, dit, dit, dit, dit, dit en dit doen. Veel mensen zijn in bed drukker met het vaststellen van hun agenda voor de volgende dag en kunnen hierdoor niet in slaap komen. Voorkom dat je blijft malen en leg een notitieblok en een pen naast je bed. Schrijf alles wat je wakker houdt op. Dit geeft je de geestelijke rust om in slaap te vallen.


Voorbereiding op de nacht

Tip 14 – Dim de lichten
Het dimmen van de lichten in de twee uur voordat je gaat slapen, stimuleert de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Dit betekent uiteraard niet dat je als een soort graaf Dracula in een pikdonkere woonkamer moet gaan zitten, maar wat extra lampen uitzetten, heeft zeker een positief effect. Wil je toch nog actief zijn op je tablet of smartphone? Maak dan gebruik van een blauw licht filter bril.

Tip 15 – Eindig de dag zo ‘hersenloos’ mogelijk
Een actief brein betekent een actief lichaam. Ga de laatste uren voor het slapengaan dan ook zo ‘hersenloos‘ mogelijk door het leven. Stop met werken, het lezen van moeilijke boeken en het nadenken over lastige kwesties.

Tip 16 – Laat de boekenwurm in je los
Van lezen word je slaperig. Maak er een gewoonte van om voor het slapen gaan een paar bladzijdes uit een mooi boek te lezen. Kies hierbij voor een boek dat makkelijk ‘wegleest’. Dus geen luguber misdaadverhaal of een studieboek over wetenschapsethiek.

Tip 17 – Geniet van een warm bad
Een warm bad of een warme douche is een prima ‘overgangsactiviteit’ tussen de hectiek van de dag en de rust en stilte van de nacht. Je wordt er rustig en relaxed van. Probeer na het douchen of badderen wel direct naar bed te gaan, anders is het effect binnen de kortste keren verdwenen.

Kan niet slapen
Ontspan tijdens een bad of een douche.

Tip 18 – Breng je gedachten tot rust met muziek
Het luisteren naar muziek in een donkere slaapkamer helpt om je gedachten tot rust te brengen. Kies niet voor rustgevend Tibetaans orgelspel, maar gewoon voor muziek waar jij je goed bij voelt.

Tip 19 – Een potje ‘vrij worstelen’
Seks is naast lekker en ontspannend voor de meeste mensen een perfecte manier om de dagelijkse beslommeringen te vergeten en als een blok in slaap te vallen.  Interessant weetje: hoe eerder partners na de seks in slaap vallen, des te groter de liefdesband tussen beide personen. Voor de goede orde, dit verzin ik niet zelf. Het blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in the Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology.  Niks tegenin te brengen dus 😉


Je gedachten tot rust brengen 

Tip 20 – Vertrouw erop dat je uitrust
Kun je niet slapen? Accepteer het voor wat het is. Vertrouw erop dat je uitrust en uiteindelijk vanzelf in slaap valt. Frustratie en irritatie zorgen ervoor dat je binnen no-time klaarwakker bent. Geen goed idee dus. Probeer gewoon lekker te ontspannen.

Accepteer het niet kunnen slapen en maak jezelf niet gek

Tip 21 – Plan een ‘zorgenkwartiertje’ in
Nadenken, piekeren, peinzen, kniezen en tobben. Voor veel mensen is het ‘nachtelijke kost’. Eenmaal in bed is er geen houden meer aan en krijgen de gedachten de vrije loop waardoor zij niet in slaap kunnen vallen.  Een goede manier om dit te voorkomen is het inplannen van een ‘zorgenkwartiertje‘ overdag. Neem – voordat je gaat slapen – de tijd om na te denken over problemen en andere dingen die je bezig houden. Je zult merken dat dit je de geestelijke rust geeft om snel in slaap te vallen.

Heb je veel stress in je leven en heeft dit een negatieve invloed op je slaap? Tijd om het probleem bij de bron aan te pakken. Het boek ‘Meer rust in je hoofd’ is een aanrader.

Tip 22 – Let op je ademhaling
Bij een goede, diepe en rustgevende ademhaling wordt niet alleen je borst betrokken, maar ook de ribbenkast, buik en onderrug. Probeer je erop te concentreren tot het vanzelf gaat. Doe je ogen dicht, adem in door je neus, adem uit door je mond en maak elke ademtocht dieper dan de vorige.

Tip 23 – Denk na over volkomen nutteloze vraagstukken
Gebruik je creativiteit en fantasie om over volkomen ‘onschuldige’ vraagstukken na te denken die geen enkele betrekking hebben op jezelf. Waarom is een boksring vierkant? Waarom smaakt kattenvoer niet naar muizen? Hoe komt de man die de sneeuwschuiver bestuurt bij zijn werk? Vaak ben je in slaap gevallen voordat je tot een eindconclusie gekomen bent. Dit is leuker en werkt beter dan het tellen van schaapjes.

Slaat de paniek bij jou toe als je niet kunt slapen? Download het gratis boekje Kalmeer je gedachten en val in slaap en leer direct hoe bewezen technieken jouw malende gedachten tot rust kunnen brengen. Ooit van paradoxaal denken gehoord?

Tip 24 – ‘Ontvlucht‘ eindeloos gewoel
Iedereen kent het wel: moe maar niet kunnen slapen. Bij een computer die volledig is vastgelopen, is opnieuw opstarten de enige optie. Zo is het met slapen ook. Als je eindeloos ligt te piekeren en te woelen, kun je het best de slaapkamer tijdelijk verlaten. Ga een boek lezen, muziek luisteren of desnoods de was opvouwen. Vaak merk je dat je vanzelf moe wordt. Het signaal om opnieuw naar bed te gaan.

Tip 25 – Kom tot rust met ontspanningsoefeningen
Naast het focussen op je ademhaling zijn er tal van ontspanningsoefeningen die je gedachten en lichaam tot rust kunnen brengen. Een paar voorbeelden:
– Krul je tenen en houdt ze voor een paar seconden in gekrulde positie. Geloof het of niet, maar het herhalen van deze beweging zorgt voor ontspanning.
– Wrijf met de klok mee cirkels over je buik. Begin met een rondje om je navel en maak de cirkels steeds groter. Nadat de cirkels de volledige omvang van je buik beslaan, verklein je de beweging tot je weer bij je navel uitkomt. Meer ontspanningsoefeningen zijn te vinden op de onvolprezen website sochicken.nl.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net


Levensstijl

Tip 26 – Zorg voor een evenwichtig slaap-waak ritme
Zorg voor structuur in je leven. Sta op een vaste tijd op en ga op een vaste tijd naar bed. Deze vastigheid zorgt voor een evenwichtig slaap-waak ritme en een goede nachtrust. Een keer wat later naar bed in het weekend is geen ramp, maar probeer niet veel later op te staan dan gebruikelijk. Hierdoor raakt je lichaam niet (teveel) in de war.

Tip 27 – Kom in beweging, maar niet te laat op de avond
Lichamelijke inspanning zorgt voor geestelijke ontspanning en een betere nachtrust. Probeer elke dag te bewegen. Dit kan variëren van een wandeling in de frisse buitenlucht, een stuk fietsen of het beoefenen van een sport. Een beter natuurlijk medicijn voor een goede nachtrust is er niet te vinden. Ga niet sporten in de drie uur voordat je gaat slapen. In dat geval kan het juist averechts werken en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remmen, waardoor het niet kunnen slapen alleen maar erger wordt.

Tip 28 – Stel je huid bloot aan daglicht
Vooral in de donkere wintermaanden is het van essentieel belang om elke dag wat daglicht ‘mee te pakken’. Maak een wandelingetje in de pauze of ga op de fiets naar het werk. Daglicht heeft allerlei gunstige effecten, waaronder de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de avond. Tijdens de donkere dagen in de winter kan het gebruik van een goede daglichtlamp een wereld van verschil betekenen. Blijf ‘s avonds juist uit de buurt van felle lichtbronnen.


Ruim ‘wakkerhouders’ uit de weg 

Tip 29 – Voorkom koude voeten
Koude voeten zijn funest voor een goede nachtrust. Ze houden je wakker tot ze zijn opgewarmd. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om deze ‘koude voeten terreur’ te voorkomen. Een warme douche of een warm bad voor het slapen gaan, stimuleert de bloedsomloop en zal je voeten van binnenuit verwarmen. Daarnaast kun je uiteraard altijd vertrouwen op de ‘good old’ kruik en in het uiterste geval van nood dikke sokken.

Tip 30 – Verstop je wekker
Het zal je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Niet kunnen slapen, continu op de wekker kijken en uitrekenen hoeveel ‘slaaptijd’ je nog hebt. Bespaar jezelf deze marteling en plaats de wekker buiten je directe gezichtsveld.

Een wekker kan veel onnodige stress veroorzaken

Tip 31 – Kies niet voor te strakke slaapkleding
Sommige mensen zweren bij de oude vertrouwde pyjama. Niks mis mee, maar vaak is iets ‘luchtigers’ een beter idee. Het meest luchtig is natuurlijk poedelnaakt of alleen in ondergoed. Vind je dat iets te bloot dan is een wijd zittend shirt (van katoen) vaak een goede optie. Het gaat erom waar jij je prettig en comfortabel in voelt.

Tip 32 – Houd sigaretten buiten de deur
Roken is zo ongeveer overal slecht voor. Het is dan ook geen wonder dat het ook een negatieve invloed heeft op de nachtrust. Het is wetenschappelijk bewezen dat rokers slechter slapen. Dit is mogelijk te wijten aan ontwenningsverschijnselen door het gebrek aan nicotine gedurende de nacht.

Tip 33 – Voorkom een knorrende maag
Er wordt wel eens geadviseerd om de drie uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. Honger is echter een echte ‘wakkerhouder’. In het volgende gedeelte ‘eten en drinken’ vertellen wat je het best kan eten en drinken in de periode voordat je gaat slapen.

 


Eten en drinken 

Tip 34 – Eet een kleine ‘welterusten snack’
Eet geen grote maaltijden in de uren voordat je gaat slapen. Een kleine ‘welterusten snack’ is wel een goed idee. Kies hierbij voor producten die tryptofaan en calcium bevatten. Calcium brengt je brein tot rust en tryptofaan stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Tryptofaan en calcium komen in veel eiwitrijke voeding voor. Voorbeelden van deze producten zijn melk, yoghurt, kip, kalkoen, pinda’s, amandelen, tonijn en bananen. Taiwanese onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat het eten van twee kiwi’s er ook voor kan zorgen dat je beter slaapt.

Tip 35 – Houd het ‘s avonds bij één ‘bakkie’
Cafeïne heeft een stimulerende werking op lichaam en geest en dit is voor het slapen gaan uiteraard niet wenselijk. Drink geen koffie ‘s avonds of hou het bij één ‘bakkie‘ koffie tijdens het acht uur journaal of goede tijden slechte tijden (wat jij wilt ;)). Ga je overdag ook niet te buiten aan koffie, cola en andere cafeïne houdende dranken. Maximaal 5 ‘consumpties’ met cafeïne per dag is een mooie richtlijn.

kan niet slapen
Houd het ‘s avonds bij maximaal ‘1 bakkie’.

Tip 36 – Laat het ‘slaapmutsje’ achterwege
Drink jezelf een stuk in de kraag en de kans is groot dat je als een blok in slaap valt. Probleem opgelost? Helaas niet. Alcohol heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. In de tweede helft van je nachtrust slaap je lichter en word je vaker wakker. Zelfs bij het drinken van een ‘slaapmutsje’ – een borreltje voor het slapen gaan – is dit effect al merkbaar.


Voorkom valkuilen

Tip 37 – Slaapproblemen oplossen? ga geen slaap inhalen
Slaap inhalen is het ene gat met het andere gat vullen. Het verstoort het natuurlijke slaap-waak ritme en de kans op een avondje ‘plafond-staren’ wordt er alleen maar groter op. Wil je toch even een tukje doen overdag? Hou het dan bij een ‘power nap‘ van maximaal 15 minuten.

Tip 38 – Sta gewoon op
Een terror-nacht met weinig slaap achter de rug? Weersta de verleiding om te lang in bed te blijven liggen. Sta op de gebruikelijke tijd op en voer je dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk uit. Dit maakt de kans een stuk groter dat je de avond erop op wel slaperig bent en kan genieten van een goede nachtrust. Kortom, blijf zorgen voor structuur in je slaap-waak ritme.


Nog steeds niet kunnen slapen? 

Tip 39 – Slaap je vaker slecht? Kies voor een structurele oplossing
Af en toe niet kunnen slapen is heel normaal. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Als je er echter regelmatig last van hebt, is het verstandig om op zoek te gaan naar de echte oorzaak. Het leven is immers veel te kort om continu vermoeid te zijn. Hardnekkige slapeloosheid heeft vaak verborgen oorzaken:

 • Een verstoorde hormoonbalans. Teveel van het stresshormoon cortisol in het lichaam om goed te kunnen slapen.
 • Een te hoge lichaamstemperatuur. Om te kunnen slapen moet deze licht gedaald zijn.
 • Een verkeerd afgestelde biologische klok.
 • Angst om te slapen. Hierbij kun je denken ‘slaapsaboterende’ gedachten zoals ‘hoe kom ik morgen ooit de dag door na zo’n korte nacht?’

Met mijn ‘7 stappen methode’ help ik lezers om deze dieper liggende oorzaken stap voor stap op te lossen. Het resultaat is dat je (veel) beter slaapt en overdag meer energie hebt.

Verdiep je eens in mijn ‘7 stappen methode’

Tip 40 – Vergeet niet om mee te doen aan de Slaap IQ-test? 
Vergeet niet om mee te doen aan mijn Slaap IQ-test. Een leerzame kennisquiz over slaap waarin onder andere de (verborgen) oorzaken van slaapproblemen aan bod komen.


Ik hoor graag van je

Het einde bereikt? Bedankt voor je doorzettingsvermogen. Ik hoop harte dat de tips in dit artikel bij zullen dragen aan het oplossen van je (in)slaapproblemen. Schroom niet om een reactie te plaatsen met je ervaringen, vragen en/of opmerkingen. Dit waardeer ik zeer. Op basis van deze inbreng kan ik het artikel verder aanvullen en aanscherpen, waardoor het steeds beter en vollediger wordt. Ook het delen van dit artikel op social media (zie de buttons hieronder) wordt zeer gewaardeerd.

Tot slot wens ik iedereen een gezonde en prettige nachtrust toe!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 56

 1. Marie Goff 13 februari 2014

  Hallo William,
  Mijn complimenten voor je website over dit grote probleem. Wat weet jij over de oorzaken van elke nacht een keer of meerdere keren wakker worden en moeilijk of niet meer in slaap komen? Ik lijdt hier al mijn hele leven aan (altijd moe) en ik denk wel meer mensen. Slaapklinieken en dergelijke hebben ook geen oplossing.
  Bedankt en groeten,
  Marie

  1. Anoniem 22 november 2020

   Ik heb dit bijna alemaal gedaan maar slaap bog niet lig al meer dan 4 uur in bed

 2. W. van der Klaauw 14 februari 2014

  Hallo Marie,

  Allereerst bedankt voor de complimenten. Daar doen we het voor 😉 Je probleem zal inderdaad voor veel mensen herkenbaar zijn.

  Het is niet vreemd om ‘s nachts – tijdens een lichtere slaapfase – even wakker te worden en direct weer verder te slapen (vaak zonder dat je het door hebt). Het langere tijd wakker liggen zorgt echter – zoals je al aangeeft – voor problemen en zal behoorlijk frustrerend voor je zijn. Omdat ik jouw specifieke situatie niet ken – en ook geen arts ben – kan ik alleen een algemeen antwoord geven.

  Ik verwijs je hierbij graag naar het artikel Slecht slapen: eerst een oorzaak en dan een oplossing dat je op mijn website kan vinden. Het gaat in op de mogelijkheden om de oorzaak van je slaapproblemen te ontdekken. Ik hoop dat je hier handvatten kunt vinden om meer grip te krijgen op het probleem.

  Tot slot verwijs ik je graag naar het boek Perfect Slapen in 7 Stappen. Het geeft je allerlei aanknopingspunten om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Het resultaat is dat je dieper (en gezonder) slaapt en minder vaak wakker wordt.

  Tot slot wil ik je veel sterkte wensen en bedanken voor de inspiratie. Ik wil namelijk zeker eens een artikel wijden aan doorslaapproblemen.

 3. anoniem 7 mei 2014

  Goeie website, ik zit met het probleem dat ik het niet kan weerstaan om niet op mijn mobiel te zitten (zoals nu), en ik kan hem ook niet weg leggen of uit zetten want mijn wekker staat op mijn telefoon, heb je misschien nog wat tips voor mij en andere mensen met dit probleem?
  Alvast vriendelijk bedankt!

  1. W. van der Klaauw 8 mei 2014

   De enige optie is je mobiel op een andere kamer leggen. Anders wordt de verleiding simpelweg te groot. Ik weet het zelf helaas maar al te goed.

 4. Jenny 21 juli 2014

  Een zeer verhelderend artikel, waar ik echt iets aan heb. Bedankt.

  1. W. van der Klaauw 21 juli 2014

   Bedankt Jenny, voor deze complimentjes doen we het 😉

 5. Wetz 12 augustus 2014

  Ik ben 13 en heb deze problemen vaker. Dus ben ik blij met deze goede tips! Bedankt!

  1. W. van der Klaauw 14 augustus 2014

   Graag gedaan Wetz! Hoop dat je slaapproblemen inmiddels voorbij zijn!

 6. v.v 16 augustus 2014

  Als je alle stappen op deze pagina leest val je vanzelf in slaap…

  1. W. van der Klaauw 17 augustus 2014

   Haha ja er komt geen eind aan he…. Ik was zelf ook behoorlijk slaperig na het schrijven ervan 😉

 7. Sten 24 augustus 2014

  Hoi, ik ben pas 11 en ben nu nog steeds wakker (11;58) ik kan steeds niet slapen omdat ik morgen naar school moet omdat ik 6 weken vakantie heb gehad en het is echt moeilijk om nu te slapen ik wil heel graag nu direct een tip krijgen ik hoop dat je nu online bent zegmaar 🙂 en ik kan niet slapen omdat ik steeds eraan denk ik weet ook niet waarom.. Hoperlijk lees je dit nu.

  Vriendelijke groet, Sten.

  1. W. van der Klaauw 25 augustus 2014

   Hoi Sten,

   Ik hoop dat je wat gehad hebt aan de 43 tips in dit artikel. Steeds eraan denken dat je niet kan slapen zorgt ervoor dat je juist wakker blijft. Probeer aan leuke dingen te denken. Bijvoorbeeld aan je hobby’s of een leuk feestje dat je binnenkort hebt.

 8. Thomas 25 augustus 2014

  Een heel goed artikel, maar voor mijn was tip 1 al goed genoeg 😉

  1. W. van der Klaauw 25 augustus 2014

   Haha ja lezen maakt slaperig inderdaad, helemaal een artikel waar geen einde aan komt 😉

 9. jesse 31 augustus 2014

  Hallo,

  Goed artikel. Ik heb een prangende vraag: kan een huis waar je je niet prettig invoelt invloed hebben, en zo ja, hoe groot is die invloed. Gelukkig verhuis ik volgende week, dus voor mij is het geen probleem meer, maar ben er wel benieuwd naar

  1. W. van der Klaauw 2 september 2014

   Hoi Jesse,

   Als je je niet prettig en op je gemak voelt in een huis dan is het ook moeilijker om de rust te vinden om in slaap te vallen. Ik denk dus zeker dat het invloed kan hebben. Ik hoop dat het probleem na je verhuizing verdwenen is.

 10. martine debrouwere 14 september 2014

  was alles maar zo simpel,slapeloze nachten ,ik ken er alles van ,vooral da inslapen ,uren en uren wakker liggen .

  1. W. van der Klaauw 15 september 2014

   Het is een vervelend probleem Martine, dat door veel mensen onderschat wordt. Ik hoop dat de informatie op deze website je kan helpen. Daarnaast adviseren wij iedereen met aanhoudende slaapproblemen om gebruik te maken van onze ‘7-stappen methode’. Succes!

 11. Claudia 17 oktober 2014

  Hallo, in de afgelopen twee nachten heb ik maar 7 uurtjes geslapen en dat frustreert mij echt enorm. Heb er de laatste 2 weken ook al meerdere keren last van gehad. Het begon toen ik nerveus was voor m’n eerste dag werken, ik kwam maar niet in slaap. De tweede keer ook. De derde keer snapte ik gewoonweg niet waarom ik niet in slaap viel. En ik denk dat ik toen bang begin te worden voor slapen. Of eerder bang dat ik niet kan slapen. Vannacht was het weer zover en kon ik niet slapen, ondanks het feit dat ik de nacht maar 4 uurtjes had kunnen slapen. Ik weet niet wat ik moet doen.

  1. W. van der Klaauw 17 oktober 2014

   Hoi Claudia,

   Wat vervelend om te lezen. Als het vanavond weer niet lukt, adviseer ik je om dit stappenplan eens te proberen. https://slaapwijzer.net/ik-kan-niet-slapen-zes-stappen-om-snel-in-slaap-te-vallen/

   Sterkte!

 12. fabienne 7 november 2014

  Ik slaap normaal opzog best goed, maar deze nqcht wil het niet lukken en het is 3:31 en ik moet om 5:55 al op. Opzig heb ik echt wel vaker een slaaploze nqcht gehad, maar het komt nu totaal niet echtuit want s avonds ga ik weer naar een concert dus ben ik pas laat terug, en dan moet ik s ochtends er weer om 6 uur uit. Ik hoopdat ik het laatste anderhalf uur nog kan slapen maar zoniet zal ik echt kapot gaan :(ik ben wel al vreselijk moe maar slapen zit er geloof ik echt niet in

  1. W. van der Klaauw 9 november 2014

   Dag Fabienne,

   Een bekend probleem. Omdat je je zorgen maakt over de volgende dag wordt het nog moeilijker om in slaap te vallen. Vaak helpt het om de slapeloosheid te accepteren en aan leuke dingen te gaan denken, maar ik begrijp dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.

 13. maureen kamp 3 januari 2015

  het is nu ongeveer half vijf en heb alle uren van de klok al gezien melatonine ontspanningsthee warme melk ander kussen het heeft nog geen uitwerking vannacht althans hopelijk is het gauw ochtend want ik raak er gefrusteerd van dat ik niet moe wordt.

  1. W. van der Klaauw 5 januari 2015

   Hallo Maureen,

   Een vervelend probleem dat me helaas maar al te bekend voorkomt. Als het je vaker gebeurd, kan ik je adviseren om dit artikel eens te lezen. Daarnaast is het in dat geval waardevol om op zoek te gaan naar een structurele oplossing om je slaapproblemen definitief op te lossen. Sterkte!

 14. Michelle 22 januari 2015

  Hoi,

  Allereerst mijn complimenten voor dit mooie artikel.

  Een aantal weken geleden werd ik door mijn huisarts doorgestuurd naar een neuroloog vanwege mijn slaapproblemen. Ik heb hier mijn hele leven al last van en het werd eens tijd om het na te laten kijken. Ik heb 2 verschillende slaaponderzoeken gehad, waaronder een nacht slapen in het ziekenhuis aan allerlei apparaten en elektroden. Nu zijn ze erachter gekomen dat ik simpelweg een lichte slaper ben en net een uurtje te weinig slaap, met als gevolg dat ik overdag heel moe ben. Nu kan ik ook niet slapen, het is nu 04:30 en ik werd wakker om 02:30… Maar goed, nu ben ik doorverwezen naar een slaappsycholoog omdat extra melatonine (5mg) bij mij niet werkte. Ik heb nog geen gesprekken gehad bij deze psycholoog maar ik hoop dat ik hiermee beter kan slapen.

  Misschien kan je ook in je artikel verwerken, voor mensen die elke nacht uren wakker liggen, een slaaponderzoek ook vaak een uitkomst is…

  Bedankt voor de goede tips!

  Gr. Michelle.

  1. W. van der Klaauw 25 januari 2015

   Dag Michelle,

   Vervelend om te lezen. Te licht slapen is inderdaad een veel voorkomend probleem. Ik hoop dat de gesprekken bij de psycholoog te verder kunnen helpen. Het klinkt mij echter in de oren als een probleem dat meer lichamelijk dan geestelijk is en waar zaken zoals hormonen, lichaamstemperatuur en eventuele tekorten aan mineralen (magnesium) invloed op kunnen hebben. Ik wil niet teveel reclame maken, maar wellicht heb je iets aan onze methode waar al deze zaken in beschreven worden. Zeker het proberen waard. Als het om wat voor reden dan ook niet helpt krijg je de aankoopprijs gewoon terug.

   Sterkte!

 15. Anoniem 9 maart 2015

  Ouders zitten beneden ik kam neit slapen…… Ik ben negen

  Xxx

  1. W. van der Klaauw 10 maart 2015

   Hoi anoniem,

   Dat is niet fijn als je niet kan slapen. Als het vaker langer duurt voor je in slaap valt, zou ik er eens met je ouders over praten. Misschien dat zij je kunnen helpen. Verder hoop ik natuurlijk dat je iets hebt aan deze website 🙂

 16. KaYleigh 16 maart 2015

  Hoihoi,

  Ik heb dit alles al geprobeerd maar het wilt niet helpen. Ik heb vaak dat ik me ‘s nachts ga irriteren aan dingen. Ik heb nu elke nacht het gevoel dat ik mijn ogen niet kan ontspannen als ik ze dicht doe tijdens het slapen. Nog nooit eerder gehad maar ik heb er nu heel veel last van. Iemand tips om dit te verhelpen?

  Groetjes

  1. W. van der Klaauw 17 maart 2015

   Hey Kayleigh,

   Spanning, irritatie en frustratie werken averechts als je wilt slapen. Misschien helpt het om een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Als het probleem met je oogleden niet stopt, is het misschien verstandig om eens contact te zoeken met je huisarts. Sterkte!

 17. Senna 28 maart 2015

  Hoi, kunt u mij alstublieft helpen???? Morgen is een super belangrijke dag maar ik kan niet slapen…me ouders slapen allang al maar ik kan maar niet slapen..en ik kan me aandacht niet bij dit artikel houden en snap er niet veel van… ik heb echt een probleem alsjeblieft help me echt alsjeblieft!!! ben zo moe en het is al 01:31…

  1. W. van der Klaauw 29 maart 2015

   Hoi Senna,

   Helaas lag ik zelf al te slapen. Ik hoop dat je superbelangrijke dag toch nog een beetje goed is gegaan. Voor een volgende keer: door je op te winden en je zorgen te maken over de volgende dag wordt in slaap vallen alleen maar lastiger. Probeer te accepteren dat je niet kan slapen en ga aan leuke dingen dingen, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

 18. monique 12 april 2015

  Hallo,
  Nadat ik jullie website heb gelezen was ik al moe. Ik heb wel mijn dekbed omgedraaid voor afkoeling. En ga nadenken waarom een boksring vierkant is. Met een muziekje aan. Nu maar hopen om lekker in slaap te vallen
  Groetjes

  1. W. van der Klaauw 14 april 2015

   Hoi Monique,

   Ik ben blij dat onze website geholpen heeft. Als je het antwoord weet hoor ik het graag 😉

 19. Lisa 11 mei 2015

  Hey,

  eerst een compliment over deze ontzettend uitgebreide tips!

  Ik kan normaal echt nooit slapen op zondag, omdat ik meestal van zaterdag op zondag heb uitgeslapen en dan heb ik niet zo veel slaap meer nodig de volgende nacht. Nu is het weer zondagavond (nacht inmiddels) en kan ik weer niet slapen. Wel raar, want dit keer heb ik niet zo lang geslapen van zaterdag op zondag. Het is nu al veel later als normaal en nu lig ik te piekeren over de tijd en datik heel weinig heb geslapen en dat ik nog maar 4 uur heb en blablabla. Is het een soort ritme geworden om van zondag op maandag ietsje minder te slapen? Maarja, het is nu 2:00 en ik kan nog niet slapen en ik heb nog nooit minder geslapen als 4 uren en dat gaat dus nu wel gebeuren 🙁

  Groetjes Lisa
  (12 jr.)

  1. W. van der Klaauw 18 mei 2015

   Bedankt voor je berichtje Lisa,

   Sorry voor mijn late reactie, ik probeer normaal gesproken altijd sneller te reageren op vragen/opmerkingen van lezers.

   Vervelend dat je zo slecht slaapt op zondagavond. Het is wel een herkenbaar probleem, veel meer mensen hebben er last van en de kans is inderdaad groot dat het te maken heeft met uitslapen. Ik zou dus proberen om zondag iets eerder uit je bed te komen 🙂

   Verder zorgt piekeren er alleen maar voor dat het nog langer duurt voor je in slaap valt. Niet doen dus, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te accepteren dat je een nachtje minder slaapt en ga zeker niet naar de wekker staren. De slaap komt dan meestal vanzelf 🙂

 20. Petra 1 juli 2015

  Hallo,
  Fijn om allerlei informatie over slaapproblemen eens zo overzichtelijk bij elkaar te hebben in 1 artikel met verwijzingen. Leuk ook je betrokken reacties. Bedankt voor je inspanningen hiervoor.

  Ik word al jaren moe wakker en heb daardoor op de dag minder energie dan ik zou willen. Ik word ‘s nachts regelmatig wakker, ga er soms even uit wat ook niet echt helpt. Als ik enige tijd toevallig wel goed slaap ben is ‘s morgens eigenlijk ook moe. Ik h eb mijn bloed laten checken (algemeen bloedonderzoek, vitamine B6 B12 ijzer enz was allemaal prima)

  Ik wil graag Perfect Slapen in 7 Stappen kopen. Overbodige vraag is waarschijnlijk of er ook een papieren versie van bestaat, ik ben niet zo van de e-books.

  alvast bedankt voor je reactie,

  groetjes Petra

  1. W. van der Klaauw 2 juli 2015

   Hallo Petra,

   Leuk om je complimenten te lezen, maar minder leuk dat je zo slecht slaapt. Het warme weer zal de afgelopen dagen ook niet echt geholpen hebben.

   Ik kan je zeker adviseren om de methode in ons boek uit te proberen. We hebben al veel enthousiaste reacties gehad van lezers met dezelfde problemen als jij. Helaas is het boek alleen digitaal verkrijgbaar, maar we hebben het wel zo gemaakt dat het goed leesbaar is als je het print.

   Tip: deelnemers aan onze slaapquiz krijgen (flinke) korting. Een mooie reden om je kennis over slaap eens te testen. Na een paar dagen krijg je een mail met onze kortingsactie.

   Directe link: https://slaapwijzer.net/slaap-iq-test/

   Sterkte met je slaapproblemen.

   William

   AANVULLING 2016: INMIDDELS IS DE HARDCOVER VERSIE VAN HET BOEK VERKRIJGBAAR

 21. Malou 8 augustus 2015

  Hi,

  Heb je ook tips om beter op te staan ‘s morgens? Ik moet minstens een uur wakker worden.

  1. W. van der Klaauw 9 augustus 2015

   Hoi Malou,

   Misschien kun je je eens in dit artikel verdiepen. Er staat vast informatie in waar je iets aan hebt!

   https://slaapwijzer.net/moe-wakker-worden-niet-normaal-doe-er-wat-aan/

 22. Angelique 17 september 2015

  Hallo wat een mooie en duidelijke website, veel aandacht aan besteed. Ik kan zelf voor de derde nacht achtereen helaas niet slapen val bijna van mijn stokje af dus nu even aan een bakje slaap lekker thee … en dacht ga maar eens even kijken naar andere tips , niet geschoten is altijd mis . Wens iedereen een hele fijne en goede nacht toe.

 23. Eveline 7 oktober 2015

  Ontzettend bedankt voor alle tips!
  Ik heb zelf nog een tip, die misschien een mooie toevoeging is op deze lijst: tegenwoordig heb je apps/programma’s die je kunt installeren (zowel op mobiel als computer/laptop, wellicht ook voor tv-schermen) die ervoor zorgt dat het blauwe licht uit het schermlicht gefilterd wordt. Dit zorgt ervoor dat het schermlicht een minder negatieve invloed heeft op je melatoninespiegel. Natuurlijk is het beter om je schermen volledig uit de slaapkamer te bannen, maar wanneer men daar te veel moeite mee heeft, kan dit veel helpen. Je kunt het programma op verschillende manieren instellen, zo kun je het linken met zonsopgang en -ondergang, waarbij de filter langzaam sterker of lichter wordt, maar je kunt het ook handmatig aan je eigen slaapritme aanpassen. Bovendien is het zeer prettig voor het oog, en werken veel mensen ook overdag met deze filter. Zelf gebruik ik ‘f.lux’ voor mijn laptop en ‘Twilight’ voor mijn mobiel, beide zijn volledig gratis te downloaden. Echt een aanrader!

  1. W. van der Klaauw 10 oktober 2015

   Dag Eveline,

   Bedankt, dat is inderdaad een goede tip. Ik maak zelf ook gebruik van f.lux.

   William

 24. Nicole 25 februari 2016

  Dank voor de fijne tips! Ik kan vaak niet slpen als er iets vervelends op mijn werk is gebeurd, bijv. Collega’s die me denigrerend behandeld hebben of als er vervelende opmerkingen gemaakt zijn. Soms helpt het om wat te surfen op het internet of om het op te schrijven wat me dwarszit om te kunnen slapen, maar vaak heb ik daar ook geen zin in. Ik voel me dan boos of bedreigd door de situatie op het werk en merk pas als ik in bed lig hoeveel last ik ervan heb. Kun je me tips aanraden waardoor ik alles beter van me af kan zetten en in slaap kan komen?

  1. W. van der Klaauw 28 februari 2016

   Dag Nicole,

   Bedankt voor je compliment. Vervelend om te lezen dat je jouw vervelende ervaringen maar moeilijk van je af kan zetten als je ‘s avonds probeert te slapen. Er zijn veel technieken die je kunnen helpen bij het kalmeren van je gedachten. In mijn artikel over inslaapproblemen lees je bijvoorbeeld wat ‘paradoxaal denken’ voor je kan doen. In mijn 7-stappen methode wordt daarnaast uitgelegd hoe visualisatie en rustgedachten je hierbij kunnen helpen.

   Natuurlijk is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de echte oorzaak van het probleem. Als collega’s je slecht blijven behandelen (met alle invloed van dien) is het wellicht een goed idee om het gesprek aan te gaan of ergens anders te solliciteren.

   Ik wens je veel sterkte!

   William

 25. Ervina 17 juni 2016

  Hoi!

  Wat een geweldige website, zeg!!
  Ik heb mij krom gelachen om Tip 41!

  Via http://www.slankr.nl ben ik op jouw site gekomen en ik ga hem straks in mijn pauze delen op mijn publieke Facebookpagina Fienie1979.

  Keep up the good work!

  Groetjes,
  Ervina

  1. W. van der Klaauw 18 juni 2016

   Dankjewel voor je complimenten en het delen Ervina!

 26. Maaike 19 oktober 2016

  Hoi!

  Ik werk in sinds een jaar in de verpleging en ik merk dat ik moeilijk kan wennen aan de verschillende tijden die ik moet werken. Dit uit zich vooral in mijn waak-slaap ritme. Ik word op de raarste tijden moe en als ik moet slapen ben ik vaak klaar wakker.

  Heb het hier al met verschillende collega’s over gehad. Ik kwam met veel adviezen thuis die ik ook stuk voor stuk een aantal weken heb geprobeerd, helaas zat er voor mij geen gouden tip bij.

  Heb jij misschien de gouden tip? Zodat ik zo goed mogelijk een “gestructureerde” slaap-waak ritme kan creëren.

  Groet,

  1. W. van der Klaauw 23 oktober 2016

   Dag Maaike,

   Dank voor je goede vraag. Het is een bekend probleem en ik vind het lastig om er binnen de ruimte van deze reactie een goed en passend advies aan te koppelen. Ik ben van plan om er binnenkort een blogpost aan te wijden. Hou de website dus in de gaten 🙂

   Groet,

   William

 27. sara 30 november 2016

  Ik ben 8 jaar kan niet slapen
  Morgen school.

 28. sara 30 november 2016

  Kan je helpen

  1. W. van der Klaauw 1 december 2016

   Hoi Sara,

   Vervelend dat je niet kan slapen. Ik zou het gewoon blijven proberen en je geen zorgen maken. Het lukt vast vanzelf!

 29. Riley 7 april 2017

  sorry ik heb het einde van de slaapwijzer niet gehaald xD

 30. Peter 29 januari 2018

  Beste,

  Ik werk iedere dag andere uren ook nachtdiensten. Geen vast schema of ritme gewoon iedere dag anders. Daardoor lig ik dikwijls wakker snachts omdat ik de nacht ervoor moest werken ondanks dat ik de ochtend erop om 5 uur op moet. Zijn er specifiek tips die je mij kunt geven om ondanks dit onregelmatig werkritme toch deftig in slaap te raken? Zit vaak uren op s’avonds. mvg,

 31. Liesbeth 21 februari 2024

  ik kom soms ook moeilijk in slaap,als het gaat om zorgen,gekwetst zijn,boosheid ,angst.Ik stap dan ook maar eens uit bed,soms heb ik het warm,maar ook dat je niet warm kunt worden,probeer vooral voorbij mijn gedachten te gaan,en mij te focussen op iets wat positief is.Totdat ik merk dat alles rustig wordt in hoofd en lichaam,die nacht erna neem ik wat druppels wietolie,en daar zweer ik op,Heb nog nooit chemische troep in mijn leven geslikt en dat wil ik altijd zo houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net