SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Chronische slapeloosheid: waarom je maar blijft aanmodderen

chronische slapeloosheid
INHOUD

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Wist je dat een simpele google zoekopdracht met de woorden “slapeloosheid” en “alles geprobeerd” meer dan 4.000 resultaten oplevert? En dat is dan alleen nog maar het topje van de ijsberg. Het is schokkend om te zien hoeveel mensen jaren (of zelfs decennia) worstelen met chronische slapeloosheid. In dit artikel leg ik uit waarom het probleem zo hardnekkig is, waarom 99% van de ‘oplossingen’ niet werken en hoe je het patroon kunt doorbreken

INHOUD

Moedeloosheid, frustratie en berusting

Misschien herken je het bovenstaande verhaal bij jezelf. Je slaapt slecht, probeert van alles, maar op de lange termijn verandert er helemaal niks. Op een gegeven moment raak je gefrustreerd, moedeloos of erger nog: je legt je er maar bij neer onder het motto ‘slecht slapen hoort nou eenmaal bij mij’. Ik klink ongetwijfeld als een sentimentele oude man, maar we hebben maar een beperkte tijd hier op aarde. Ik vind het spijtig om te zien hoeveel waardevolle tijd er ‘moe en lusteloos’ weggegooid wordt. Volkomen onnodig in mijn ogen.

Last van malende gedachten? Kom tot rust met deze 10 technieken (gratis ebook)


Een quiz waar je nu nog geen touw aan vast kan knopen

Ik zou je vriendelijk willen vragen om de korte quiz die je hieronder kunt vinden te maken. Het zijn 3 vragen over slaap die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben. Schijn bedriegt echter. Hieronder krijg je de antwoorden en vertel ik waarom de antwoorden op deze vragen ook op jou betrekking hebben.

[viralQuiz id=1]

Klaar met de quiz? Dan gaan we nu verder 🙂


Wat hebben de antwoorden met elkaar (en met jou) te maken?
Je zult je inmiddels ongetwijfeld afvragen wat een zeldzame ernstige slaapziekte (fatale familiaire insomnie), het percentage Nederlanders dat slecht slaapt en de voordelen van goed slapen met elkaar – en met jou – te maken hebben. Hieronder leg ik het uit. 

Allemaal ‘geboren slapers’
Alleen mensen die lijden aan de uiterst zeldzame ziekte fatale familiaire insomnie zijn fysiek niet in staat om te slapen. Voor hen kan zelfs de beste dokter niks betekenen. Voor de rest zijn we allemaal ‘geboren slapers’. Iedereen is fysiek in staat om te slapen en iedereen is fysiek in staat om zijn/haar slaapkwaliteit te verbeteren. 

Let op, ik ben mij er terdege van bewust dat medische en psychische problemen het slapen kunnen bemoeilijken. Als jij vermoed dat dit bij jou de oorzaak is van je chronische slaapproblemen dan adviseer ik je om contact te zoeken met je huisarts. In het artikel ‘behandeling slapeloosheid: zijn jouw ‘triggers’ nog actief‘ lees je hier meer over.

10% heeft last van chronische slapeloosheid
10% van de inwoners van Nederland – en waarschijnlijk ook België – heeft te maken met chronische slapeloosheid. Dat zijn alleen voor Nederland al 1,7 miljoen mensen. Deze mensen – misschien hoor jij er ook bij – zijn fysiek in staat om goed te slapen, proberen ongetwijfeld van alles, maar het lukt simpelweg niet. Inderdaad, om moedeloos van te worden. Bron: psychischegezondheid.nl

Een minder leuk en succesvol leven
De voordelen van een goede nachtrust zijn bijna eindeloos. Ik had het bovenstaande rijtje nog een stuk langer kunnen maken. Het betekent dat al die mensen met last van chronische slapeloosheid – zie de tweede vraag – niet het maximale uit hun leven halen. Als jij ook al langer slecht slaapt, betekent het waarschijnlijk dat: 

  • je minder goed presteert op je werk/school dan dat je eigenlijk zou kunnen;
  • je een minder leuk mens bent dan dat je eigenlijk zou kunnen zijn; 
  • je gezondheid, seksdrive en vetverbranding niet optimaal zijn;

Let op: ik wil uiteraard niet zeggen dat je niet goed presteert op je werk, geen leuk mens bent of geen optimale gezondheid hebt. Ik ben er alleen van overtuigd dat je nog (veel) meer in je mars hebt als je geen gevolgen van chronische slapeloosheid ervaart.   


Waarom gaat het bijna altijd mis?  

Dat bijna alle slechte slapers vaak jaren worstelen met hun slapeloosheid heeft een reden. Ik leg dit hieronder kort uit: 

  • Slechte slapers weten niet wat de echte oorzaken van hun slapeloosheid zijn.
  • Bedrijven en zelfs veel huisartsen hebben geen idee wat de echte oorzaken van slapeloosheid zijn (of willen dit niet weten).
  • 99% van de ‘oplossingen’ en ‘adviezen’ om slapeloosheid op te lossen, richten zich niet op de echte oorzaken en werken dus niet of slechts tijdelijk (placebo-effect).
  • Slechte slapers worstelen jaren – soms zelfs decennia – met langdurige slapeloosheid en raken moedeloos en gefrustreerd.
  • Slechte slapers halen niet uit hun leven wat er in zit. 


De kwalijke rol van de commercie

Als een groot deel van Nederland met een hardnekkig probleem kampt – bijvoorbeeld overgewicht of chronische slapeloosheid – is het wachten tot de commercie hierop inspringt met allerlei ‘wondermiddelen’. De afslankmarkt is al volledig overspoeld en inmiddels is ook slapeloosheid definitief ‘ontdekt’. 

Steeds meer ‘wondermiddelen’ 
Het aantal ‘oplossingen’ die zich totaal niet richten op de echte oorzaken van slaapproblemen blijft stijgen. Van homeopathische middelen en kruidendrankjes tot peperdure online trainingen, ‘magic pillows’ en cd’s met spirituele slaapmuziek. De werking van deze ‘oplossingen’ is vrijwel altijd gebaseerd op het placebo-effect. Je vertrouwt erop dat het werkt, je angst om te slapen neemt af en je slaapt (iets) beter. De echte oorzaken van je slapeloosheid komen altijd weer om de hoek kijken. Resultaat: je bent weer terug bij af en een flinke bom duiten lichter. 

Lees meer: Slecht slapen: waarom 99% van de ‘oplossingen’ niet werken (eye-opener)

Lees meer: Drie misverstanden die slaapproblemen kunnen verergeren


We schrijven slaappillen voor, dan zijn we er vanaf

Zelfs huisartsen – van wie je beter zou mogen verwachten – hebben er een handje van om het probleem af te schuiven door slaapmedicatie voor te schrijven. Vaak onder het motto ‘dan zijn we er vanaf’. En slaapmedicatie werkt inderdaad – tijdelijk – en daarna komt het probleem vrijwel altijd groter terug. De echte problemen zijn niet opgelost en de verslavende werking van slaappillen (zowel geestelijk als lichamelijk) maken je slapeloosheid alleen maar hardnekkiger. 


Duik dieper in de echte oorzaken van chronische slapeloosheid

Het zal inmiddels duidelijk zijn. Bijna alle ‘wondermiddelen’, pillen en adviezen richten zich niet op de echte (verborgen) oorzaken van chronische slapeloosheid. Resultaat: weggegooid geld, verspilde tijd, frustratie, moedeloosheid en een ‘niet maximaal’ leven. Maar wat zijn die echte oorzaken dan wel? In bijna alle gevallen gaat het om:

  • Een uit de hand gelopen angst om te slapen (‘wat als ik vanavond weer niet slaap’)
  • De aanmaak van activerende hormonen (voornamelijk cortisol) in de avond en nacht
  • Een lichaamstemperatuur die onvoldoende gezakt is
  • Een biologische klok (slaap-waakritme) die niet goed staat afgesteld.

Lees ook: slapeloosheid – pak de verborgen oorzaken (test jezelf) bij de wortel aan!

 

Stop met pappen en nathouden 

Het is treurig om te zien dat 99% van de ‘oplossingen’ tegen slapeloosheid zich niet richten op de hierboven genoemde (echte) oorzaken.

  • Hoe kan een kussenspray jouw lichaamstemperatuur beïnvloeden?
  • Hoe gaat een homeopathisch kruidenmiddel jouw biologische klok gelijk zetten?
  • En hoe zorgen slaappillen ervoor dat jouw hormoonspiegel weer in balans komt?

Juist, dat doen ze niet en daardoor komt je slapeloosheid altijd weer terug. Pappen en nathouden wordt dat ook wel genoemd. Alleen door je op de echte oorzaken van je chronische slapeloosheid te richten kun je het probleem daadwerkelijk oplossen.  

 

Ik wil je graag helpen

Tot slot wil ik je graag hartelijk bedanken dat je dit lange artikel hebt gelezen. Ik hoop dat je meer inzicht hebt gekregen in de reden waarom slapeloosheid vaak jarenlang ‘doorsuddert’. Ik wil je graag helpen om dit patroon te doorbreken en definitief een einde te maken aan je chronische slapeloosheid. De mogelijkheden vind je hieronder: 

  • Download het gratis boekje ‘Kalmeer je gedachten en val in slaap’. De bewezen technieken helpen je (vanavond al) om de spanning en stress van het niet kunnen slapen los te laten. Echt een aanrader!
  • Ontdek de waardevolle hulpmiddelen in de Slaapwijzer Slaapwinkel
  • Doe mee aan de Slaap IQ-test (eigenlijk een mini-slaapcursus)
  • Ga aan de slag met mijn 7-stappen methode

Slaapwijzer vindt het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken met eerlijke, onderbouwde en volledige informatie over slapeloosheid. Je zou mij dus een groot plezier doen met het delen van dit artikel op social media (zie de buttons hieronder). Alvast bedankt!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 7

  1. Marjolein 26 augustus 2016

    Ik heb nog niet eerder zo’n compleet artikel gevonden over slapeloosheid, bedankt! Helaas heb ik in drukke tijden (tentamens etc) vaak last van slapeloosheid . Wat bij mij goed helpt is door overdag (met name in de ochtend) te sporten, waardoor ik de rest van de dag veel energie heb en ‘s avonds makkelijker in slaap val.

    1. W. van der Klaauw 8 september 2016

      Dankjewel voor deze mooie woorden Marjolein. Daar doen we het voor!

  2. Hulp nodig 29 augustus 2016

    Bedankt voor de informatie! Veel ervan heb ik nog niet eerder gelezen.
    Ik ben wel benieuwd naar jouw methode. Kan je er iets over vertellen?

    1. W. van der Klaauw 8 september 2016

      Bedankt voor het compliment! Meer informatie over de 7-stappen methode vind je op deze pagina.

  3. Martijn 11 november 2016

    Waarom bestaat er geen W. van der Klaauw, waarom de pseudoniem?

  4. Anoniem 14 september 2017

    Zeer goed te lezen en te begrijpen artikel
    Ik heb de stap al genomen om naar een slaapkliniek te gaan na jarenlang slecht slapen
    een eyeopener.
    mvg Andre

  5. Martine De Vleesschauwer 4 december 2017

    Ben heel benieuwd naar de methode. Ik heb al jarenlang chronische insomnie en heb al alle tips&trics hierover nauwlettend gevolgd. Ik heb mijn eet- en drinkgewoontes aangepast, ben 4/5 gaan werken, slaap alleen ipv mét mijn partner, ben gaan sporten en ondanks alles blijf ik ‘wakker’. Je kan aan niemand uitleggen wat voor druk dit legt op je levenskwaliteit. Ik wou dat ik ook eens ‘zo fris als een hoentje’ kon ontwaken want dit gevoel ken ik helaas niet…. Wel een verademing om te vernemen dat sommige dokters verder kijken dan gewoon maar ‘een pilletje’ voorschrijven. Ik ben er zelf van overtuigd dat er het een en ander foutloopt in mijn hersenen. Het is alleen nog niet ontdekt waar de kortsluiting ontstaat… Ik kan alleen maar hopen dat er verder gezocht wordt zodat ook deze ziekte op termijn kan genezen worden… Ik zou zelfs proefkonijn willen zijn bij het zoeken naar medische oplossingen hieromtrent… Als ik 1 wens zou mogen doen in mijn leven is het wel zo dat ik gewoon ‘goed zou willen slapen’, dat gaat boven alles! Enkel wie met chronische insomnie te maken heeft, kan dit begrijpen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net