SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slaapkliniek: 7 veelgestelde vragen en de antwoorden hierop

slaapkliniek
INHOUD

Een behandeling bij een slaapkliniek is niet niks. Het is best heftig om vastgesnoerd aan allerlei medische apparatuur onderzocht te worden, terwijl je slaapt op een vreemde plek. In de periode voor het onderzoek plaatsvindt, ontstaan er dan ook vaak (praktische) vragen. Om je op weg te helpen heb ik er 7 op een rij gezet waarop ik zo goed mogelijk antwoord probeer te geven. Ik heb er bewust voor gekozen om niet specifiek in te gaan op de behandeling zelf. Dit kan per slaapkliniek en situatie verschillen.

INHOUD

Woord vooraf

Belangrijk om even te vermelden: de antwoorden op deze vragen zijn op veruit de meeste slaapklinieken van toepassing, maar er kunnen uiteraard altijd uitzonderingen zijn. Daarom het dringende advies om altijd even contact te zoeken met de slaapkliniek in kwestie om je vragen voor te leggen. Daarnaast focust het artikel zich op de behandeling van slaapproblemen bij volwassenen en niet bij kinderen/peuters/baby’s.


Wat is een slaapstudie?

Tijdens een slaapstudie – ook wel polysomnografie genoemd – wordt er informatie verzameld over de lengte van je slaap en de kwaliteit van je slaap. Dit wordt gedaan door middel van elektroden – deze worden aan het hoofd en het lichaam bevestigd – die informatie versturen naar een computer. De verzamelde informatie wordt grondig geanalyseerd waarna er een diagnose en een voorstel tot behandeling volgen.

Last van malende gedachten? Kom tot rust met deze 10 technieken (gratis ebook)


Kan ik mijn eigen dekens en kussens meenemen naar een slaapkliniek?

In de meeste gevallen is dit niet mogelijk. Dit heeft te maken met hygiëne en (het voorkomen van) allergieën. Ook eventuele knuffels kun je het best gewoon thuislaten. Vaak heb je wel de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende dekens en kussens, zodat je je thuissituatie zo goed mogelijk na kunt bootsen.


Hoe kan ik doorverwezen worden naar een slaapkliniek?

U kunt doorverwezen worden door een specialist in een ziekenhuis, maar in sommige gevallen ook rechtstreek door uw huisarts of bedrijfsarts. Doorverwijzing naar een slaapkliniek vindt doorgaans plaats als er blijvende onduidelijkheid is over de oorzaak van slaapproblemen of als het niet lukt om het probleem onder controle te krijgen.


Ik slaap normaal gesproken naakt. Kan dat ook in een slaapkliniek?

Het klinkt misschien een beetje als een gekke vraag, maar er zijn veel mensen die het liefst naakt slapen. In een slaapkliniek is dit helaas niet toegestaan. Een pyjama, nachthemd, oud shirt of (in sommige gevallen) alleen het ondergoed worden het meest gedragen.


Wat als ik niet kan slapen bij een slaapkliniek?

Dit is veruit de grootste zorg voor aanvang van een slaaponderzoek. Niet zo gek eigenlijk. Je slaapt al slecht, moet overnachten op een vreemde plek en je wordt ook nog eens vastgesnoerd aan een computer. Toch blijkt het in de praktijk reuze mee te vallen. Veel patiënten geven zelfs aan beter te hebben geslapen in de slaapkliniek dan thuis. Bovendien is het niet erg om wakker te liggen. Ook dan worden er belangrijke data verzameld.


Doet een slaaponderzoek pijn?

Nee, een onderzoek bij een slaapkliniek of slaapcentrum hoort volledig pijnloos te zijn. Als je wel pijn voelt is het belangrijk om snel aan de bel te trekken bij je slaaptherapeut.


Ik twijfel of ik me moet laten behandelen bij een slaapkliniek. Zijn er andere oplossingen?

Deze vraag kun je het best voorleggen aan een (huis)arts. Specifieke situaties kunnen zo uiteen lopen dat ik een bezoek aan een slaapkliniek nooit in algemene zin kan aanraden of afraden. Ik wil je wel op het hart drukken om voorzichtig te zijn met het gebruik van hulpmiddelen – bijna niks werkt echt – en terughoudend te zijn met slaapmedicatie. Daarnaast wil ik je adviseren om je eens te verdiepen in de 7-stappen methode van slaapwijzer.net. Een no-nonsense methode gericht op de dieper liggende oorzaken van slapeloosheid. Bovendien ontvang je de best denkbare garantie. Als de aanpak om wat voor reden dan ook tegenvalt, krijg je dezelfde dag nog het aankoopbedrag terug en kun je alsnog een slaapkliniek bezoeken.

Slaapkliniek
De 7-stappen methode kan risicoloos geprobeerd worden en staat garant voor goede resultaten. Deze mail ontving ik begin 2016 van een lezer.

Ik hoop van harte dat dit artikel waardevol en leerzaam voor je was. Als je zelf onderzocht bent in een slaapkliniek en aanvullingen of verbeteringen voor dit artikel hebt, laat het gerust weten in de reacties (zie hieronder). Ook het delen van je ervaringen is voor mij en andere lezers erg waardevol. Ben je (nog) niet onderzocht en mis je vragen, laat het ook even weten. Bedankt!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 13

 1. patrick vandeput 16 november 2016

  Beste,

  Mijn zoon heeft een eindwerk over slaap(problemen) en heeft in dit verband enkele vragen die door een specialist op dit gebied moeten beantwoord worden.
  Hij vindt geen gehoor bij de traditionele slaapklinieken wat ik toch jammer vind daar deze mensen ook allemaal gestudeerd hebben en zo’n opdrachten hebben moeten doen.
  Dus ik ben hem aan het helpen zoeken tot ik op uw site terecht kwam.
  Heb jij 5 min. over om zijn vragen te beantwoorden. Hij kan ze u doorsturen zodat je vrij kunt beantwoorden wanneer het je uitkomt.

  Alvast bedankt

  1. W. van der Klaauw 17 november 2016

   Beste Patrick,

   Bedankt voor uw bericht. Een mooi onderwerp voor een eindwerk 🙂 Als uw zoon de vragen mailt naar info @ slaapwijzer.net dan zal ik kijken wat ik kan betekenen!

   Groet,

   WIlliam

 2. Tineke Bruinsma 11 januari 2017

  Beste,

  Elke keer net voordat ik wakker wordt schrik ik elke keer. Ik heb een vermoeden waardoor het komt. Ook slaap ik onrustig. Heeft het zin om een door verwijzing te vragen aan de huisarts?

  Met vriendelijke groet,
  Tineke Bruinsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net