SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slecht slapen: waarom 99% van de oplossingen niet werken (update 2020)

slecht slapen
INHOUD

Slaapproblemen hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Slecht slapen betekent onder andere dat je overdag vaak moe en futloos bent, minder goed kunt presteren op je werk of op school en eerder ziek wordt. Het zoeken naar een oplossing maakt de situatie vaak alleen maar erger. Het is bijna altijd een lange weg met frustratie, moedeloosheid en weggegooid geld. In dit artikel leg ik uit waarom 99% van de ‘oplossingen‘ tegen slecht slapen niet werken, wil ik je de zoveelste teleurstelling besparen en vertel ik je hoe je je slaapproblemen bij de wortels aan kan pakken.

INHOUD

Doekje voor het bloeden

De lijst met hulpmiddelen om beter te slapen is lang en indrukwekkend: van voedingssupplementen, kruidenmiddeltjes en homeopathie tot cd’s met rustgevende geluiden, kussensprays, dure (online) slaaptrainingen en zelfs hypnose. Je kunt er zelf ongetwijfeld nog een paar aan dit rijtje toevoegen. Stuk voor stuk presenteren deze hulpmiddelen zich als dè oplossing tegen slecht slapen en zijn ze stevig aan de prijs. Toch richt geen enkele van deze ‘wondermiddelen’ zich op de echte oorzaken van slaapproblemen. Ze zijn niet meer dan een doekje van het bloeden. Zelfs artsen – van wie je beter zou verwachten – schrijven veel te snel (verslavende) slaapmedicatie voor zonder naar de echte oorzaak van het slechte slapen te kijken.

Slaapproblemen zijn lucratief

Om te begrijpen waarom 99% van deze oplossingen slaapproblemen niet definitief oplossen, is het belangrijk om je allereerst te realiseren dat slapen inmiddels ‘big business’ is. Het aantal mensen dat te maken heeft met slaapproblemen is de laatste jaren explosief gestegen. Veel bedrijven zien dit als een buitenkansje om geld te verdienen. Voor hen is het vanuit commercieel oogpunt helemaal niet interessant om zich te richten op de echte oorzaken van slecht slapen. Zij willen klanten het liefst voor langere tijd – bij voorkeur zelfs voor het leven – aan hun binden.

Lees het droevige verhaal van Anja en haar Zweedse spijkermat (klein stukje naar beneden scrollen) en je begrijpt direct wat ik bedoel …

Tijdelijke werking

De meeste oplossingen tegen slaapproblemen moeten het hebben van een tijdelijke werking. Ze geven je extra vertrouwen en nemen hierdoor spanning, stress en angstgedachten (“als ik maar kan slapen vannacht”) weg. Dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Helaas is dit zogenoemde ‘placebo-effect’ maar van tijdelijke duur. Zolang je geen aandacht hebt besteed aan het oplossen van de echte oorzaken van je slaapproblemen, komen deze altijd weer terug. Het resultaat is dat je weer terug bent bij af, je portemonnee een stukje leger is en je weer op zoek moet naar een nieuwe oplossing (die niet werkt).

Moedeloosheid en frustratie

Mensen die al langere tijd slecht slapen, hebben vaak al tientallen ‘oplossingen’ geprobeerd en zijn op den duur wantrouwig, gefrustreerd en moedeloos geworden. Om je een beeld te geven: een simpele google-zoekopdracht met de woorden ‘slaapproblemen’ en ‘alles geprobeerd’ levert meer dan 11.000 resultaten op. Een paar voorbeelden:

“Soms slaap ik prima, soms totaal niet. dagenlang. Alle alternatieve dingen geprobeerd, ook al slaappillen gepakt maar niks helpt echt (van slaappillen wordt ik toch nog wakker plus ik zie het niet echt zitten om ze te nemen).”

“Heb van alles geprobeerd, melatonine, en andere homeopathische middelen, warme melk, sporten, maar niets helpt”

“Heb alles al geprobeerd, melatoline, St Jans kruid, slaaphygiene, alles opschrijven niks helpt. na 2 weken beroerd slapen naar de dokter gaan. Van de Dokter heb ik slaappillen gehad, mag ik max. 7 dagen gebruiken.”

“Ik heb al meer dan een jaar slaapproblemen. Het is van kwaad naar erger gegaan. Ik heb al alles geprobeerd van homeopathische middelen, alsook zwaardere medicatie, benzo’s noem maar op…”

De echte oorzaken van slecht slapen

Om slecht slapen definitief een halt toe te roepen, is het belangrijk om je te richten op de echte oorzaken. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open en blijven slaapproblemen je achtervolgen. Hieronder vertel ik precies wat deze (verborgen) oorzaken zijn. Ik gebruik hierbij een aantal grafiekjes. Deze lijken op het eerste oog misschien een beetje ingewikkeld, maar ik zal mijn best doen om ze zo goed mogelijk uit te leggen 🙂

Lees het indrukwekkende verhaal van Rob: “Ik ging regelmatig zonder geslapen te hebben naar mijn werk en dat voelde als een marteling…”

#1 Angst en spanning

Misschien herken je het wel. Je ligt al een tijdje in bed en ineens slaat de angst toe dat je (weer) niet kan slapen. Angstige visioenen over de volgende dag doemen op. Hoe kom ik in hemelsnaam de volgende dag door met maar 4 uur slaap? Hoe kan ik morgen ooit functioneren op mijn werk? Wat als ik de hele nacht wakker lig? Frustratie, irritatie en angst zijn een dodelijke cocktail voor mensen die slecht slapen. Het zorgt ervoor dat je lichaam en geest juist extra alert worden, waardoor je slecht in slaap kunt komen.

Slapen weer leuk maken
Om slaapproblemen definitief op te lossen, is het belangrijk dat je leert omgaan met deze angst- en stressgevoelens. Dit betekent niet dat je misplaatst vertrouwen moet stellen in een hulpmiddel dat niet werkt. Het gaat er veel meer om dat je je gedachten in de juiste richting weet te sturen. Samen met een sterke basis – de aanmaak van de juiste hormonen op het juiste moment, een natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur en een biologische klok die ‘op tijd’ loopt – helpt dit je om je angst te doorbreken en slapen weer leuk te maken.

Val vanavond al zorgeloos in slaap!

Wist je dat er een groot aantal goede technieken zijn om je malende gedachten te kalmeren? Ooit van paradoxaal denken, alfabetiseren en gedachten blokkeren gehoord? Waarschijnlijk niet. Toch kunnen deze technieken je vanavond al helpen om de geestelijke rust te vinden die je nodig hebt om snel(ler) in slaap te vallen. Hoe? Gewoon even dit Superhandige boekje  downloaden.


#2 Een verstoorde hormoonbalans

Wist je dat hormonen voor een groot deel bepalen hoe goed je slaapt? Naast het ‘slaaphormoon’ melatonine speelt cortisol hierbij een sleutelrol. Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, omdat de aanmaak flink stijgt op stressvolle momenten. Toch wekt deze bijnaam ten onrechte de indruk dat cortisol een hormoon met enkel negatieve eigenschappen is. Het tegendeel is waar. Cortisol helpt ons in de ochtend om op te staan, stimuleert het brein, zorgt voor alertheid en herstelt onze bloedsuikerspiegel als deze te laag is.

Teveel cortisol zorgt ‘s nachts voor problemen
In tegenstelling tot melatonine is cortisol overdag belangrijk en zorgt de stimulerende werking er ‘s nachts voor dat je slecht slaapt. Als er nog teveel cortisol ‘in je systeem’ zit is het lastig om in slaap te vallen en krijg je vaak niet de goede en diepe slaap die je nodig hebt. Het is dan ook de uitdaging om het cortisolniveau voor het slapengaan en tijdens de eerste helft van de nacht op een natuurlijke manier zo laag mogelijk te houden. In een ideale situatie ziet de cortisolspiegel er gedurende de dag en nacht als volgt uit (bron: Encyclopaedia Britannica)

slecht slapen

Daling van cortisol gedurende de dag
Zoals je ziet is het cortisolniveau laat op de avond en tijdens de eerste helft van de nacht erg laag. In de tweede helft van de nacht komt de aanmaak weer op gang. Dit is volledig natuurlijk. Het helpt je lichaam om over te schakelen naar een gedeelte van de nacht met relatief veel REM-slaap. Rond het moment dat je opstaat, ontstaat er een (gezonde) piek in het cortisolniveau die je direct energie geeft. Gedurende de dag neemt het cortisolniveau langzaam af – met af en toe een kleine piek – tot het laag genoeg is om in een gezonde diepe slaap te vallen.

De juiste hormonen op het juiste moment
Zoals gezegd is dit een ideaalsituatie. Bij bijna alle mensen die slecht slapen is het cortisolniveau gedurende de avond en nacht (veel) te hoog om goed te kunnen slapen. Begrijp je dat het in zo’n geval weinig zin heeft om voor een oplossing te kiezen die dit probleem niet aanpakt? Alleen door ervoor te zorgen dat je cortisolniveau gedurende de dag en avond voldoende kan zakken, richt je je op de echte oorzaak en leg je de basis voor een goede nachtrust.

SLAAP-IQ-TEST-leaderboard

#3 Je bent onvoldoende afgekoeld

In tegenstelling tot wat velen van ons denken heeft ons lichaam geen constante temperatuur van 37 graden. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 2 graden. Dit heeft een belangrijke functie. Kort door de bocht kunnen we stellen dat een lage lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat je moe en slaperig wordt, snel in slaap valt en diep kunt slapen. Een hoge lichaamstemperatuur heeft een tegenovergesteld effect. Je bent fit, alert en wakker. De afbeelding hieronder laat zien hoe een gezonde, natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur gedurende de dag eruit ziet:

slecht slapen

Natuurlijke stijging en daling
Zoals je ziet begint de lichaamstemperatuur vroeg in de ochtend te stijgen. Na een kleine daling in de middag – de welbekende middagdip – bereikt het vroeg in de avond zijn hoogtepunt. Dit is het moment waarop mensen doorgaans het meest actief zijn. In de loop van de avond daalt je lichaamstemperatuur geleidelijk tot het rond een uur of 3/4 in de nacht haar laagste punt bereikt.

Niet voldoende ‘afgekoeld’ betekent slecht slapen
Als deze natuurlijke schommeling niet goed verloopt – je lichaamstemperatuur daalt ‘s avonds en ‘s nachts bijvoorbeeld niet voldoende – dan zorgt dat onherroepelijk voor moeite met inslapen en onvoldoende diepe slaap. Ook hierbij geldt dat bijna alle ‘wondermiddelen’ tegen slecht slapen geen enkele invloed hebben op deze dieper liggende oorzaak.

Deze natuurlijke ‘slaapboosters’ kun je tijdelijk met flinke korting bestellen (aan nummer 5 had je waarschijnlijk nog nooit gedacht).

#4 Een verstoorde biologische klok

Onze biologische klok is niet groter dan een speldenknop, maar speelt een extreem belangrijke rol in ons lichaam. Het kleine gebied in de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor ons slaap-waak ritme. Als je biologische klok niet ‘op tijd loopt’ zorgt dit gegarandeerd voor slaapproblemen. Het betekent simpelweg dat je lichaam nog niet klaar is om te slapen, waardoor je (onnodig) wakker ligt en kans loopt op doorslaapproblemen. Een verstoord slaap-waakritme kan er bovendien voor zorgen dat je overdag juist in de ‘slaapmodus’ bent, waardoor je je moe en futloos voelt.

Extra impact
De biologische klok is een gevoelig orgaan en raakt in deze tijd eenvoudig ‘van slag’. Om dit te begrijpen moeten we even de geschiedenis induiken. De mensheid is ongeveer anderhalf miljoen jaar op aarde en 99% van deze tijd hebben we als jager-verzamelaar geleefd. In deze tijd zijn de ‘fabrieksinstellingen’ van onze biologische klok bepaald. Tegenwoordig wijkt onze levensstijl – bijvoorbeeld qua levensstijl, voeding en blootstelling aan licht – zover af dat er meer slaapproblemen en vermoeidheidsklachten zijn dan ooit. Mensen met slaapproblemen hebben de pech dat deze verstoring bij hen extra impact heeft.

De biologische klok, de schommeling in lichaamstemperatuur en de aanmaak van hormonen hebben een grote invloed op elkaar. Als het ritme van je biologische klok bijvoorbeeld verstoord is, heeft dit invloed op de aanmaak van hormonen en de lichaamstemperatuur. Als alles goed verloopt, versterken deze ‘slaapbeïnvloeders’ elkaar juist en komt je lichaam in haar kracht. We zijn namelijk allemaal ‘geboren slapers’.

In mijn artikel over slapeloosheid ga ik dieper in op de onzichtbare oorzaken van slaapproblemen en vind je een aantal tests waarmee je inzicht krijgt in jouw situatie.

Pappen en nathouden

Het is treurig om te zien dat 99% van de ‘oplossingen’ tegen slecht slapen zich niet richten op de hierboven genoemde (echte) oorzaken. Hoe kan een kussenspray jouw lichaamstemperatuur beïnvloeden? Hoe gaat een homeopathisch kruidenmiddel jouw biologische klok gelijk zetten? En hoe zorgen slaappillen ervoor dat jouw hormoonspiegel weer in balans komt? Juist, dat doen ze niet en daardoor komen je slaapproblemen altijd weer terug. Pappen en nathouden wordt dat ook wel genoemd.

Echt iets doen tegen slecht slapen

Maar hoe kan je dan wel ECHT iets doen tegen slecht slapen? Allereerst wil ik je adviseren om een eventuele zoektocht naar een ‘wondermiddel’ te staken. Het gaat je niet helpen bij het herstellen van je natuurlijke vermogen om te kunnen slapen. In bijna alle gevallen is het aanpassen van je slaapgewoonten, je levensstijl, je voedingspatroon en je voorbereiding op de nacht de enige manier die je op de lange termijn het beste resultaat biedt.

Kleine veranderingen maken een enorm verschil

Het gaat bij het oplossen van slaapproblemen niet om één maatregel – voorkom dit, eet dat, laat zus of doe zo – maar om allemaal kleine veranderingen die bij elkaar opgeteld een enorm verschil maken. Wist je bijvoorbeeld dat je door de juiste voedingskeuzes je cortisolniveau flink kunt verlagen? En dat de juiste vorm van beweging bijdraagt aan een lagere lichaamstemperatuur tijdens de avond/nacht? En dat je eerste activiteit na het opstaan je biologische klok direct ‘gelijk’ kan zetten? Het kan allemaal een wereld van verschil maken.

Ik wil je graag helpen

Ik wil je graag helpen om deze puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Allereerst natuurlijk met de artikelen op de website, het gratis boekje Kalmeer je gedachten en val in slaap en de Slaap IQ-test (eigenlijk een soort slaapcursus). Als je regelmatig slecht slaapt adviseer ik je daarnaast om aan de slag te gaan met mijn 7 stappen methode. Deze aanpak – gericht op de dieper liggende oorzaken van slecht slapen – heeft al duizenden lezers succesvol geholpen om hun slaapproblemen definitief op te lossen. In tegenstelling tot alle ‘wondermiddelen’ kun je de 7-stappen methode risicoloos proberen.

Vaak krijg ik de vraag welke producten wel werken tegen slapeloosheid. Om je te helpen het kaf van het koren te scheiden heb ik een Slaapwinkel gelanceerd met artikelen waar ik in geloof. Het is belangrijk om deze producten als ‘hulpmiddel’ (een extra steuntje in de rug) te zien en niet als oplossing tegen slapeloosheid.

Spread the word 

Ik hoop dit artikel voor jou een eye-opener was. Door te weten wat de echte oorzaken zijn van je slapeloosheid is het makkelijker om er echt iets aan te doen. Bovendien bespaart het je in de toekomst hopelijk de nodige desillusies, frustraties en weggegooid geld. Ik vind het belangrijk om met deze boodschap zoveel mogelijk mensen te bereiken. Je kunt mij hierbij helpen door dit artikel te delen op social media (zie hieronder) of er een linkje naar toe te plaatsen vanaf je eigen website. Ook een reactie is van harte welkom. Ik wil je alvast hartelijk bedanken en veel goede nachten toewensen!

Lees meer: slaapproblemen oplossen met de 7-stappen methode

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 19

 1. Karin 1 februari 2016

  Dag William, ik krijg nu al een heel aantal weken mails van jou/jullie die ik braaf en aandachtig lees. De manier van schrijven maar ook de heldere uitleg spreken me aan. Geldt trouwens ook voor bovenstaand artikel. Volkomen helder. Ik moet zeggen dat ik na tien jaar slaapproblemen en minstens zoveel zelfhulpboeken het nodige weet over slaapproblematiek, en inmiddels ervan overtuigd ben dat heel veel van de problemen ook ‘tussen de oren’ zit, maar probeer daar jezelf ‘s nachts maar eens van te overtuigen. Ik hoop toch nog eens helemaal van dit slaapgezeur af te komen, want ik vind het een heel naar probleem. Reden genoeg om me nu in te schrijven voor de online cursus. Dank! Karin

  1. W. van der Klaauw 3 februari 2016

   Dag Karin,

   Bedankt voor je reactie en je complimenten! Ik hoop van harte dat ik je met de informatie op mijn website en eventueel mijn 7-stappen methode kan helpen bij het oplossen van je hardnekkige slaapproblemen.

   Hartelijke groet,

   William

   1. Teresa Bocken 24 maart 2022

    Veel dank voor uw inspanning, helaas gebruik van kinds afgaan slaappillen. Mijn moeder gescheiden en pianolerares dus geen rust inhuis brak haar valium tabletten door verhuizingen, nieuwe huisartsen nu 79 ik slikte oxazepan 50 mg. Nieuwe huis arts zegt 3 tabletten van 10 mg per week heb al 2 maanden niet geslapen.

 2. Paula zwaan 30 juli 2016

  Vraagje.
  Als niet het inslapen maar juist het doorslapen een probleem is veld dan hetzelfde.?

  1. W. van der Klaauw 22 augustus 2016

   Dag Paula,

   Hierbij gelden dezelfde principes. Uiteindelijk verbetert de slaapkwaliteit (je slaapt dieper) waardoor doorslapen eenvoudiger wordt.

   Vriendelijke groet,

   William

 3. Tamara 2 augustus 2016

  Dag William,

  Bedankt voor het duidelijk artikel. Het is misschien een dwaze vraag dat ik nu zal stellen. Maar ik heb momenteel heel veel last van slaapproblemen. Ik val moeilijk in slaap en slaap heel onrustig. Dit is begonnen (ongeveer) toen ik ben beginnen trainen voor een marathon. Ik ga ‘s avonds trainen na mijn werk, wat ervoor zorgt dat ik mijn training veelal afwerk rond 20u – 20.30u. Meestal ben ik nadien kapot, maar eens ik in mijn bed kruip (rond 23u) kan ik geen oog dichtdoen. Ik denk dat tegen dan de adrenaline wel uit mijn lijf moet zijn, nee? Maar zou het kunnen dat het is omdat mijn lichaamstemperatuur dan nog te warm is? Zou een lange koude douche nemen een oplossing kunnen zijn denk je? Of moet ik het probleem verder gaan zoeken?

  Alvast bedankt!

  Tamara

 4. challie 26 december 2016

  Hoi Tamara,
  Ik las je bericht en moest gelijk denken aan een verkeerde ademhaling tijdens en na het sporten. Dit zorgt ervoor dat je co2 gehalte in je bloed verstoort raakt, wat je vaker ziet bij duursporters. Het is hetzelfde proces als hyperventilatie. Op internet is hier veel over te vinden. Succes

 5. Anoniem 28 maart 2017

  Dag William,
  Wat nu als je door nachtelijke reflux, je hoofdeinde 10 cm. omhoog staat, je hierdoor in allerlei bochten ligt met stijfheid als gevolg, dan alsnog niet kan doorslapen?

 6. Ciska Veijer 22 augustus 2017

  Hallo

  Wat kan ik doen voor mijn zoon van 3 jaar
  Die word iedere nacht rond 3 a 4 uur wakker. Soms gaat hij na 10 min weer slapen. Maar ook regelmatig is hij zo anderh alf uu wakker. Dit spiertje al ruim anderhalf jaar.

 7. Carla Gulikers 27 september 2017

  Goedemorgen,

  Ik zou ook graag een advies willen hoe ik eindelijk kan bewerkstelligen dat ik een nacht kan doorslapen. Er is bij mij apneu geconstateerd waarvoor ik nu een MRA beugel draag. Maar omdat ik nog steeds nauwelijks een nacht doorslaap voel ik me nog niet echt fitter.
  Ik word meestal tussen 2 en 3 uur ‘s nachts wakker. Dan vat ik niet meteen weer de slaap omdat ik dan al een paar uurtjes nachtrust erop heb zitten.
  Kan een hormoon disbalans de oorzaak zijn? Teveel cortisol? En hoe breng je dit cortisol gehalte weer omlaag?
  Verder wil,ik graag weten of hypothyreoidy nog van invloed man zijn op mijn slaapproblemen?

 8. M. De Wit 24 januari 2018

  Hallo,
  Ik ben zo verdrietig.
  Een heel slaaponderzoek gehad, en de uitkomst dat ik een bijzonder moeilijk geval ben.
  Die neuroloog zegt nog, goh mevrouw wat zal u moe zijn.
  Maar een behandelplan hadden ze niet voor mij.
  Ik heben het inslaap probleem al sinds mijn jongste jeugd herinneringen.
  Maar iedere arts schuift het op medicijn gebruik van de laatste tijd. En ik zal ook wel liggen piekeren.
  Er wordt ook niet geluisterd.
  En ik wil best overal mee stoppen als dat zou betekenen dat ik wel slaap, maar heel eerlijk verwacht ik nog eerder dat ik van het balkon ga springen dan inslaap.
  Na die teleurstelling van dat uitgebreide slaaponderzoek ben ik er eigenlijk wel klaar mee.
  Ik lees jouw artikel, maar ook dat lijkt niet op mij.
  Ik ben gemiddeld 36° . Ik heb het zo koud dat ik met steunkousen aan slaap, omdat ik Door de kou heel veel pijn in mijn benen krijg.
  En zo zijn er nog een paar punten die je opnoemt. Voor mij is dit de zoveelste bevestiging dat ik pech heb.
  Maar goed geschreven artikel, als mensen maar een jaar last van hebben die hebben er vast baat bij.

  Succes
  M. De Wit

  1. Martina 14 april 2018

   Hier herken ik me helemaal in mevr de Wit. Precies het zelfde. Slaaponderzoek, lage temp alles zo ong ingenomen en gedaan om te kunnen slapen. Ik heb ook bijna nooit een slaapgevoel. Blijf klaarwakker en ben s’avond nog actiever dan overdag. Artsen doen of kunnen er niks mee. We hebben idd pech. Gr Martina

   1. Diana 29 maart 2022

    Beste mevrouw De Wit,

    Ik heb al een slaapstoornis sinds mijn vroege jeugd en ben bij verschillende slaapklinieken in behandeling (geweest).
    Ik ben nu 58 jaar en heb alle therapieën en alternatieve geneeswijzen geprobeerd.
    Ik werk niet meer door deze stoornis want dit was niet vol te houden. Het beperkt mij in hoge mate.
    In mijn familie van moeders kant zijn er meer die last hebben van een slaapstoornis.
    De stoornis is bij mij genetisch en vooralsnog niet behandelbaar.
    Er heeft een artikel in het Parool hierover gestaan op 26 februari 2019.
    Bij de Vrije Universiteit wordt nu verder onderzoek hiernaar gedaan.
    1 tot 3% van de mensen met een slaapstoornis zijn erfelijk belast en tot nu toe helaas niet behandelbaar.
    Ik weet niet of dit bij u ook het geval is maar het had mij veel geld, moeite en schuldig voelen bespaard als ik dit eerder had geweten.
    Ik reageer nooit op artikelen maar vind dat hier wel eens meer ruchtbaarheid aan mag worden gegeven.
    Bij de 3 slaapklinieken waar ik ben geweest is hier geen enkele aandacht aan besteed.
    Dit ter informatie.

 9. jose lent 6 februari 2018

  Ik heb een vraagje slik wel slaappillen maar wil liever zonder slapen zit momenteel ook nog in een depressi daarom nu de slaappillen wat ik liever niet wil slik ook gaba momenteel en melotine kun jij mij advies geven

  1. Dick Luijten 15 juni 2018

   Beste Jose, Ik(70+) heb geen enkel slaap probleem , gebruik geen (slaap)pillen of andere medicijnen. Het enige wat ik gebruik is 3 druppels wietolie(5x verdund) per nacht die ik na het tandenpoetsen inneem. Die wietolie maak ik zelf – al reeds gedurende 5 jaar – van mijn eigen cannabisplanten. Wanneer je een flesje wilt proberen, stuur dan een email naar luijtenadvies@gmail.com. Mijn vrouw gebruikt mijn eigen gemaakte wietolie ook en die heeft haar heupoperatie al meer dan 4 jaar kunnen uitstellen omdat het ook zo goed werkt tegen de pijnstilling. Onlangs zijn er foto’s van haar heupen gemaakt en de artsen zijn tot de conclusie gekomen dat de artrose in haar heupen stilstaat. Cannabis is een zeer bizondere plant met vele geneeskrachtige eigenschappen. Ik heb me er heel goed en verdiept na mijn pensionering op mijn 65ste. De nieuwe inzichten die ik daardoor heb verkregen, zullen mij mijn hele verdere leven verrijken.

 10. Lichtje 14 maart 2019

  Hallo ik heb vraagje ik slaap opzich best wel goed maar ik schrok me wakker snacht en lijk erop ik paniek aanval krijgt het is vaak gebeurt dus ik heb afspraak gemaakt bij de huisarts ik noem het paniek aanval maar het lijkt erop weinig ademhalen snel hartkloppingen en last van me buik.

 11. Thijs 27 oktober 2020

  Hallo, ik heb een vraag. Mijn vader heeft ooit een auto ongeluk gehad en sindsdien slaap problemen. Werkelijk alles al geprobeerd. Maar bin hem is het zo dat scans uitwijzen dat hij nooit ik diepe slaap terecht komt. Kent u zulke gevallen en zo ja, heeft u dan wellicht tips want zoals hij nu door het leven gaat is schijnend. Mvg Thijs

 12. Willem H 20 augustus 2021

  Hoi Thijjs, ik lees de laatste tijd ook meer over CBD en slaapproblemen. Wel wat tegenstrijdige verhalen of het nu wel of niet helpt. Ik vond dit wel een heldere blog over cbd en slaapproblemen. Er worden in ieder geval geen valse verwachtingen gewekt. Helder en eerlijk. En gewoon proberen omdat het bij de 1 wel helpt en de ander niet of minder. https://touchofcbd.nl/blog/slaapproblemen-en-cbd

 13. j.j. commijs 20 juni 2023

  Ik heb veel gedronken, was er mee opgehouden, kreeg een huisarts die mijn slaappillen verbood. Nu heb ik niets meer.Het ziekenhuis vond het gevaarlijk mij slaappillen te geven. Volslagen idioten. Nu krijg ik nix. Ik word gek van de slapeloosheid. Ik denk dat ik ze;fmoord ga plegen. Een goede les voor de volslagen stompzinnige artsen. Maar ze zullen er zich wel niet veel van aantrekken, de gore sadisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net