Je ligt in bed, kijkt naar het plafond en ineens slaat de angst dat je vanavond ‘weer niet kan slapen’ toe. Voor veel mensen met inslaapproblemen is dit een terugkerend ritueel. Emoties, zoals de angst om niet te kunnen slapen, spanning en stress zorgen ervoor dat je wakker ligt, terwijl je lichamelijk vaak wel moe bent. Dit is natuurlijk enorm frustrerend en zorgt er vaak voor dat de problemen verergeren. Met dit artikel wil ik je helpen om de achtergrond van dit hardnekkige probleem beter te begrijpen je op het juiste spoor zetten om er definitief mee af te rekenen. Ooit van paradoxaal denken gehoord?
Angstgedachten van mensen met inslaapproblemen
Veel voorkomende ‘angstgedachten’ van volwassenen met inslaapproblemen zijn:
- Hoe kom ik morgen ooit de dag door met maar 4 uur slaap?
- Hoe gaat het me morgen ooit lukken om goed te functioneren op mijn werk?
- Wat als ik de hele nacht wakker lig?
- Ik heb nog maar 5 uur over om te slapen?
- Ik moet goed slapen om de volgende dag goed te kunnen functioneren.
- Als ik vannacht slecht slaap, wordt het de rest van de week ook niet wat.
- Ik heb alles geprobeerd maar er werkt toch niks.
- Slapen is gewoon onmogelijk voor mij.
Sluipmoordenaar
Herken je deze gedachten bij jezelf? Ik verwacht van wel. Het venijnige is dat de angst en spanning die erdoor ontstaan je inslaapproblemen in stand houden of zelfs verergeren. Het zijn echte sluipmoordenaars. Hoe dat werkt?
- Je ligt in bed en de angst om niet te kunnen slapen slaat toe.
- Het lukt inderdaad niet om in slaap te vallen en je ligt lang wakker
- Je angst is bevestigd – ‘zie je wel dat het niet lukt’ – en neemt hierdoor in kracht toe.
- De volgende avond is de angst om niet te kunnen slapen nog heviger aanwezig.
Beproefde technieken
Klinkt het bovenstaande verhaal bekend voor jou? Dan wil ik je helpen om dit patroon te doorbreken en het vertrouwen te herstellen. Slapen moet weer leuk worden en dat kan echt. Er zijn veel beproefde technieken die je helpen om je angst te ontkrachten en je de rust te geven die je nodig hebt om heerlijk in slaap te vallen.
Vanavond al proberen: paradoxaal denken
Een techniek om met spanning en stress om te gaan is paradoxaal denken (bron: sleepio.com). Dit is een vorm van omgekeerde psychologie waarbij het doel is de macht van ‘angstgedachten’ te doorbreken door er zelf nog een schepje bovenop te doen. Je maakt je eigen angst eigenlijk belachelijk. Een voorbeeld:
Een veel voorkomende angstgedachte is: ‘hoe kom ik morgen ooit de dag door met maar X uur slaap’. Probeer vast vooruit te denken aan de volgende dag en beeld jezelf de meest overdreven gevolgen van je slapeloosheid in. Tot de meest belachelijke en humoristische scenario’s aan toe.
Ga volledig ‘over the top’. Zie jezelf halfnaakt over straat lopen omdat je in al je slaperigheid je broek bent vergeten aan te trekken. Bedenk hoe je tegen die knappe collega aan in slaap valt. Maak er gewoon iets grappigs van en maak je eigen angst belachelijk. Je zult merken dat deze hierdoor in kracht afneemt.
Goed om te weten! De beste technieken die je helpen om je malende gedachten te kalmeren, vind je in dit handige boekje dat je (tijdelijk) gratis kunt downloaden. Maak er vanavond al gebruik van.
Vind de rust die je nodig hebt om te kunnen ontspannen
Als spanning, stress en ‘malende’ gedachten ervoor zorgen dat jij (onnodig) last hebt van inslaapproblemen, dan adviseer ik je om actief aan de slag te gaan om dit patroon te doorbreken. Ik wil je hier graag bij helpen. Binnen mijn 7-stappen methode vind je beproefde technieken en tips die je helpen om je gedachten tot rust te brengen en slapen weer leuk maken. Een paar voorbeelden:
- Hoe je doeltreffend stopt met het ‘voeden’ en laten groeien van je angst om moeilijk in slaap te komen (hoofdstuk 1.2)
- Hoe zogenoemde ‘neuro-associaties’ (verbindingen in je brein) ervoor kunnen zorgen dat de spanning geen kans krijgt (hoofdstuk 1.3)
- Hoe je voor het slapengaan zorgen van je af kan zetten (hoofdstuk 5.1)
- Hoe ‘rustgedachten’ je angst in perspectief plaatsen en je de rust geven om te ontspannen en snel in slaap te vallen (hoofdstuk 6.4)
- Hoe visualisatie je met een glimlach kan laten inslapen (hoofdstuk 6.5)
Ik wil je graag helpen
Ik hoop van harte dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in je eigen slaapproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat het voor jou de juiste weg is om je inslaapproblemen definitief op te lossen en de negatieve spiraal achter je te laten. Ik zou het geweldig vinden om je te blijven helpen. Bijvoorbeeld met de slaap IQ-test, het boekje ‘Kalmeer je gedachten en val in slaap’ of – als je je slaapproblemen echt bij de wortels wilt aanpakken – mijn 7-stappen methode.
Als je vragen hebt of jouw verhaal over slecht in slaap komen graag wil delen, mag je me altijd reageren op dit artikel. Ik lees alles persoonlijk en probeer waar mogelijk/nodig te reageren. Ohja, delen op social media wordt gewaardeerd!
Reacties 13
Beste William,
Mag ik misschien vragen hoe je aan al de kennis komt? Wat is je achtergrond? Arts, psycholoog, ervaringsdeskundige….., overleg met andere deskundigen? Ik kan hierover niets vinden. Het klinkt misschien achterdochtig, maar ik wil niet zomaar met iets zee gaan.
Vriendelijke groet,
Marja
Dag Marja,
Bedankt voor uw (begrijpelijke) vraag. Ik ben geen slaapdeskundige in de zin dat ik er een specifieke opleiding voor heb gevolgd. Ik heb wel jaren ervaring met het adviseren van cliënten, ben de eigenaar van een drukbezochte website (ca 30/40 duizend bezoekers per maand) en heb uiteraard talloze publicaties en boeken over het thema gelezen.
Mijn 7-stappen methode is opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek over slaap(problemen), maar hierbij is heel nadrukkelijk een vertaling gemaakt naar een aanpak die in de praktijk ook makkelijk uitgevoerd kan worden (vandaar ook een checklist).
Als u twijfelt over mijn aanpak wil ik u graag wijzen op de niet goed, geld terug garantie. Als de methode om wat voor reden dan ook tegenvalt dan stort ik het volledige aankoopbedrag dezelfde dag nog terug, zonder dat u mij een uitleg verschuldigd bent.
Ik hoop uw vraag hiermee beantwoord te hebben. Als u nog andere of aanvullende vragen heeft dan kunt u deze uiteraard altijd stellen.
Vriendelijke groet,
W. van der Klaauw
Slaapwijzer.net
De angst om niet te kunnen slapen heb ik heel lang achter me gelaten.
Ik val gewoon niet in slaap,,,oververmoeid in mijn hoofd