“Insomnia as we know it today was not to be found in the ancient world.” Het is de openingszin van het boek ‘Insomnia: A Culture History states’ van Dr. Eluned Summers-Bremner verbonden aan de universiteit van Auckland. Letterlijk vertaald betekent het: slaapproblemen zoals wij deze kennen, kwamen niet voor in vroegere tijden. En daarmee raakt ze in één klap de kern van het probleem en de basis van de oplossing.
Terug in de tijd
Om dit goed te begrijpen zet ik een aantal feitjes op een rij:
- De mensheid heeft 2,5 miljoen jaar (!) als jager-verzamelaar geleefd.
- 10.000 jaar geleden ontstond de landbouw en veranderde ons voedingspatroon radicaal.
- 140 jaar geleden werd de gloeilamp uitgevonden en waren we niet meer afhankelijk van het licht van de zon en de maan.
- De afgelopen 30 jaar is de hoeveelheid bewerkte voeding enorm gestegen.
- De afgelopen 20 jaar is het gebruik van elektronische apparaten enorm gestegen.
Onze genen hebben het niet bij kunnen benen
Zoals het bovenstaande overzicht laat zien heeft de mensheid 99% van haar tijd op aarde als jager-verzamelaar geleefd. Onze levensstijl is echter radicaal veranderd. Het zal geen verrassing zijn dat onze genen dit niet hebben kunnen bijbenen. Ze zijn nog vrijwel identiek aan de genen van onze voorouders.
Goed slapen is niet meer vanzelfsprekend
Het gevolg van onze veranderde levensstijl is dat we dikker zijn dan ooit, vermoeider dan ooit en slechter slapen dan ooit. Ons lichaam staat simpelweg niet meer in zijn kracht en dingen die vanzelfsprekend zijn – zoals slapen – zijn dit niet meer.
Maar waarom slaapt iedereen dan niet slecht?
Dit is ook een kwestie van genen. Sommige mensen hebben – om het maar even zo te noemen – ‘dikmaak-genen’. Zolang zij gezond eten en veel bewegen is er niks aan de hand, maar zodra ze dit niet doen zijn ze extra vatbaar om snel aan te komen. Andere mensen kunnen eten wat ze willen en blijven toch slank.
‘Slapeloosheidsgenen’
Hetzelfde geldt eigenlijk voor ‘slapeloosheidsgenen’ of ‘vermoeidheidsgenen’. Zolang alle omstandigheden ideaal zijn, is het geen probleem om goed – of zelfs heel goed – te slapen. Als dit niet het geval is worden deze genen als het ware geactiveerd en ontstaat een slaapprobleem. Dit laatste is bij veel mensen de oorzaak van langdurige slapeloosheid. Ook hardnekkige misverstanden kunnen slaapproblemen in stand houden of zelfs verergeren.
Berenvel aantrekken?
Het advies zal duidelijk zijn. Trek een berenvel aan, ga in een grot wonen en ga elke dag op jacht. (Flauw) grapje natuurlijk. Toch adviseer ik je om terug te gaan naar de basis. Door heel nadrukkelijk rekening te houden met de manier waarop je lichaam werkt, stel je de ‘fabrieksinstellingen’ weer in en wordt goed slapen (uiteindelijk) weer vanzelfsprekend.
Vond je deze column goed/waardevol? Je zou ons een groot plezier doen door hem te delen op social media (zie de buttons hieronder). Vergeet daarnaast niet om dit superhandige boekje gratis te downloaden. De 10 technieken komen vanavond al van pas!