SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Wat we van een wijze vrouw uit Nieuw-Zeeland kunnen leren (column)

slaapprobleem
INHOUD

“Insomnia as we know it today was not to be found in the ancient world.” Het is de openingszin van het boek ‘Insomnia: A Culture History states’ van Dr. Eluned Summers-Bremner verbonden aan de universiteit van Auckland. Letterlijk vertaald betekent het:  slaapproblemen zoals wij deze kennen, kwamen niet voor in vroegere tijden. En daarmee raakt ze in één klap de kern van het probleem en de basis van de oplossing.  

INHOUD


Terug in de tijd

Om dit goed te begrijpen zet ik een aantal feitjes op een rij: 

  • De mensheid heeft 2,5 miljoen jaar (!) als jager-verzamelaar geleefd. 
  • 10.000 jaar geleden ontstond de landbouw en veranderde ons voedingspatroon radicaal.
  • 140 jaar geleden werd de gloeilamp uitgevonden en waren we niet meer afhankelijk van het licht van de zon en de maan.
  • De afgelopen 30 jaar is de hoeveelheid bewerkte voeding enorm gestegen.
  • De afgelopen 20 jaar is het gebruik van elektronische apparaten enorm gestegen.


Onze genen hebben het niet bij kunnen benen

Zoals het bovenstaande overzicht laat zien heeft de mensheid 99% van haar tijd op aarde als jager-verzamelaar geleefd. Onze levensstijl is echter radicaal veranderd. Het zal geen verrassing zijn dat onze genen dit niet hebben kunnen bijbenen. Ze zijn nog vrijwel identiek aan de genen van onze voorouders.  


Goed slapen is niet meer vanzelfsprekend

Het gevolg van onze veranderde levensstijl is dat we dikker zijn dan ooit, vermoeider dan ooit en slechter slapen dan ooit. Ons lichaam staat simpelweg niet meer in zijn kracht en dingen die vanzelfsprekend zijn – zoals slapen – zijn dit niet meer. 


Maar waarom slaapt iedereen dan niet slecht? 

Dit is ook een kwestie van genen. Sommige mensen hebben – om het maar even zo te noemen – ‘dikmaak-genen’. Zolang zij gezond eten en veel bewegen is er niks aan de hand, maar zodra ze dit niet doen zijn ze extra vatbaar om snel aan te komen. Andere mensen kunnen eten wat ze willen en blijven toch slank. 


‘Slapeloosheidsgenen’

Hetzelfde geldt eigenlijk voor ‘slapeloosheidsgenen’ of ‘vermoeidheidsgenen’. Zolang alle omstandigheden ideaal zijn, is het geen probleem om goed – of zelfs heel goed – te slapen. Als dit niet het geval is worden deze genen als het ware geactiveerd en ontstaat een slaapprobleem. Dit laatste is bij veel mensen de oorzaak van langdurige slapeloosheid. Ook hardnekkige misverstanden kunnen slaapproblemen in stand houden of zelfs verergeren. 


Berenvel aantrekken?

Het advies zal duidelijk zijn. Trek een berenvel aan, ga in een grot wonen en ga elke dag op jacht. (Flauw) grapje natuurlijk. Toch adviseer ik je om terug te gaan naar de basis. Door heel nadrukkelijk rekening te houden met de manier waarop je lichaam werkt, stel je de ‘fabrieksinstellingen’ weer in en wordt goed slapen (uiteindelijk) weer vanzelfsprekend.

Vond je deze column goed/waardevol? Je zou ons een groot plezier doen door hem te delen op social media (zie de buttons hieronder). Vergeet daarnaast niet om dit superhandige boekje gratis te downloaden. De 10 technieken komen vanavond al van pas!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net