SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Een goede nachtrust: 7 enorme voordelen (en hoe je ze kan bereiken)

Goede nachtrust
INHOUD

Een goede nachtrust is letterlijk van levensbelang. Het verbeteren van je slaap geeft je leven een enorme positieve impuls. De voordelen van een goede en gezonde nachtrust zijn namelijk oneindig. Binnen een paar weken merk je dat je vrolijker door het leven gaat, meer energie hebt en simpelweg gelukkiger bent. De voordelen op de langere termijn – een betere gezondheid en zelfs een langere levensduur (!) – zijn minstens zo belangrijk. Hieronder zet ik op een rij wat goed slapen voor je kan betekenen en hoe je dit geweldige doel (samen met mij) kunt bereiken.

INHOUD


Scherper en alerter tijdens de dag

Een goede nachtrust zorgt voor een beter vermogen tot concentreren, het eenvoudiger oplossen van problemen en het makkelijker opnemen van nieuwe informatie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je scherper en alerter bent. Uit onderzoek blijkt dat anderhalf uur te weinig slaap al na één nacht de alertheid overdag met 32% terugbrengt. Het aantal ongelukken die puur en alleen te wijten zijn aan slaapproblemen maakt het kraakhelder dat voldoende slaap van levensbelang kan zijn.

De beste brug tussen wanhoop en hoop is een goede nachtrust”
Harry Ruby (componist)

 
Een vrolijkere en positievere levenshouding

Het zal je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je prikkelbaar en gespannen wordt. Problemen en tegenslagen lijken ineens veel groter en opmerkingen van bekenden waar je normaal gesproken ujew schouders over op zou halen worden ineens een big deal. Een langdurig tekort aan slaap kan zelfs voor depressiviteit zorgen. Het verbeteren van je nachtrust zorgt ervoor dat je vrijwel direct positiever, vrolijker en zorgelozer in het leven staat. Bedenk eens hoe het is om elke dag met het goede been uit bed te stappen. Om weer het gevoel te hebben dat je alles aankunt.  Kortom, een flink portie extra levensgeluk. Een mooier doel bestaat niet.

Goede nachtrust
Goed slapen betekent onbezorgder leven


Een aantrekkelijker uiterlijk

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je er aantrekkelijker uitziet. Het voorkomt de vale huid, de gezwollen ogen en de donkere kringen die vaak met een gebrek aan slaap gepaard gaan. Daarnaast zorgt een goede nachtrust dat je minder cortisol aanmaakt. Dit zogenoemde stresshormoon zorgt ervoor dat huidcollageen wordt afgebroken, waardoor de huid minder elastisch en glad wordt. Het effect van te weinig slaap op het uiterlijk is onder andere aangetoond in een Zweeds onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat proefpersonen die slechts twee nachten te weinig sliepen al als minder aantrekkelijk en ongezonder beoordeeld worden.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Extra tip: met een kwalitatief hoogwaardig zijden kussensloop word je  minder ‘gekreukeld’ wakker (haar en huid). Combineer het eventueel met een fijn traagschuim kussen.

Minder vaak ziek

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die goed slapen minder vatbaar zijn voor ziektes en sneller herstellen op het moment dat zij al ziek zijn. Dit komt omdat de hoeveelheid slaap een directe invloed heeft op het immuunsysteem. Vooral de diepere slaapfasen spelen hierbij een belangrijke rol. 


Meer controle over je gewich
t

Laten we er maar niet omheen draaien. Slecht slapen maakt je dik. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen 30 procent meer kans hebben op obesitas dan mensen die 7 tot 9 uur slapen. Dit komt onder andere  omdat een tekort aan slaap voor een trager verlopende stofwisseling zorgt en extra productie van hormonen die aanzetten tot eten. Aan de andere kant zorgt overgewicht ervoor dat je slechter slaapt en vatbaarder wordt voor slaapstoornissen zoals een slaapapneu.

Deze negatieve vicieuze cirkel houdt vele Nederlanders in zijn greep en is moeilijk te doorbreken. Voordeel is dat het aanpakken van het ene probleem (slaapproblemen) er in de meeste gevallen voor zorgt dat je eenvoudiger van de overtollige kilo’s afkomt en minder ‘snaaineigingen’ hebt. Daarnaast zorgt een gezonder lichaamsgewicht ervoor dat je beter slaapt. Kortom, twee vliegen in een klap! 


Meer zin in seks

Ja, je leest het goed. Te weinig slaap verlaagt het libido van zowel mannen als vrouwen. Daarnaast werken de slaperigheid en de spanning die met slaapproblemen gepaard gaan natuurlijk ook averechts. Het verbeteren van je nachtrust kan dus een regelrechte impuls voor je seksleven betekenen. Voor mannen betekent het bovendien ook nog eens dat er meer van het geslachtshormoon testosteron wordt aangemaakt.

25028c0b-f2b6-45c8-99be-0c79ef9c4d5a


Langer leven

Ik val maar met de deur in huis. Een goede nachtrust zorgt voor een langer leven. Dit is door middel van verschillende onderzoeken vastgesteld. Zo hebben onderzoekers van de University of Pittsburgh vastgesteld dat de tijd die het duurt voordat je inslaapt, het aantal malen dat je ‘s nachts wakker bent en de hoeveelheid ‘diepe slaap’ van invloed zijn op je levensverwachting. 

In een ander onderzoek zijn meer dan 10.000 Britten 20 jaar gevolgd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die slechts 5 tot 7 uur per slapen dubbel zoveel kans hebben om te overlijden. Dit kwam onder andere door een sterk toegenomen kans op een hartaanval. Uit andere onderzoeken is gebleken dat de kans op andere dodelijke aandoeningen zoals een beroerte, diabetes en dementie ook toenemen door een gebrek aan slaap.


Een goede nachtrust: de voordelen zijn eindeloos

Dit artikel had makkelijk tien keer zo lang kunnen zijn. Ik had je bijvoorbeeld nog kunnen vertellen dat goed slapen je pijngrens verlaagt, zorgt voor meer creativiteit en je uithoudingsvermogen verbetert. Toch zal de boodschap wel overgekomen zijn. Een gezonde nachtrust geeft de kwaliteit van je leven een enorme impuls.


Schokkende cijfers: 10% heeft hardnekkige slaapproblemen

Helaas is goed slapen niet vanzelfsprekend. Een derde van alle Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen en ruim 10% slaapt zelfs chronisch slecht (bron: psychischegezondheid.nl). Het klinkt misschien een beetje sentimenteel, maar we hebben maar een beperkte tijd hier op aarde en het is spijtig om te zien hoeveel waardevolle tijd er ‘moe en lusteloos’ weggegooid wordt. Volkomen onnodig in mijn ogen. Want iedereen kan beter slapen als je maar weet wat de echte oorzaken zijn en wat je hier aan kan doen! 


Zelf de voordelen van goed slapen in de praktijk ervaren?

Ik kan me goed voorstellen dat je onder de indruk geraakt bent door dit artikel en de voordelen van goed slapen ook zelf in de praktijk wilt ervaren. Mijn advies: begin vandaag (volledig risicoloos) met mijn 7-stappen methode

Vond je dit artikel waardevol, leerzaam en/of interessant? Je doet mij een groot plezier door het te delen op social media (zie de buttons hieronder) of een reactie achter te laten! En vergeet daarnaast niet om dit superhandige boekje gratis te downloaden. De technieken helpen je vanavond al om de geestelijke rust te vinden om snel(ler) in slaap te vallen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 326

 1. Anoniem 1 september 2016

  Goedemorgen meneer Van der Klaauw,

  Na weken slecht geslapen (moeite om in slaap te komen) uw boek aangeschaft.
  En nu al een paar nachten veel beter geslapen en overdag meer energie.

  De huisarts gaf me oxazepam mee, maar die wilde ik niet gebruiken…gelukkig maar!
  Wat een wereld van verschil!
  Ik had me een aantal gewoonten aangeleerd, waarvan ik dacht dat die goed waren (oa. bijslapen etc.) maar dit bleek mijn biologische klok danig in de war te hebben geschopt.

  Mvg, Johanna

  1. W. van der Klaauw 1 september 2016

   Dag Johanna,

   Fijn om te lezen dat u weer beter slaapt en bedankt voor uw mooie woorden. Ik zou u graag een vraag willen stellen. Kunt u mij een mail sturen (william@slaapwijzer.net)? Bij voorbaat dank!

 2. Rob Douze 1 mei 2017

  Hallo
  Bedankt voor alle tools !!
  Slaap nu veel beter.
  Zet alles van mij af en accepteer ook als het slapen niet meteen lukt.
  Die rust van acceptatie is geweldig.
  Problemen parkeer ik in het denkbeeldige kastje.

  Mvgr Rob

 3. Martin 19 maart 2019

  Ik zou graag tools vinden voor.mijn slaapproblemen.

  Ik moet wel kwijt,in 2001 zijn deze begonnen en speelt dus al een aantal jaren.

  Door een traumatische ervaring die ik opgelopen heb,waar ik jaren over gedaan heb om daar hulp voor te vinden..emdr therapie gehad heb,gesprekken met verschillende psychologen en nog veel meer.

  Soms gaat het een paar dagen goed en val ik soms in slaap.maar ik zal wel vermelden dat het mijn Belgische klok is door dit trauma is opgelopen..

  Dit probleem gaat nu echt een probleem worden..maar helaas kan ik het niet zomaar loslaten, of achter me laten..want elke dag is er wel iets waardoor mijn gedachten getriggert worden en mij terug zetten naar de tijd,2001.

  Voor dit jaar heb ik nooit nergens last van gehad.
  Maar tot op de dag van vandaag ben ik zoekende..dolend in een soort van duister om ondanks het trauma een normale nachtrust en vooral een normaal leven te kunnen hebben..

  Nu ontdekte ik uw site ergens en ben me gaan verdiepen..

  Weet niet of het me gaat helpen, ik moet eerst de rust zien te vinden in mezelf.

 4. ton 7 december 2019

  het is confronterend te lezen dat mensen die net als ik altijd goed geslapen hebben ineens door omstandigheden slaap problemen krijgen , angst klachten hebben en in mijn geval paniek aanvallen die mijn leven lijken te overheersen
  hoop dat een ieder een weg terug vind naar rust slaap en stabiliteit
  slaap wijzer net is in iedergeval het kaarsje in het donker waar vele naar zochten
  want het is geruststellend te weten dat je klachten worden herkend en je daarmee niet alleen staat

  1. Klarie 25 juni 2020

   Beste Ton,

   Zo herkenbaar.
   Ik sliep altijd geweldig, ik hield van mijn bed.
   Tot nu…
   Ik kan wel huilen als ik naar bed ‘moet’.
   Ik ben bang en heb paniek.
   Ik wist niet dat het zo kon omdraaien (gelukkig).
   Ik hoop dat jij ondertussen je goede nachtrust weer terug hebt.

   Groetjes Klarie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net