SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Overgewicht en een chronisch slaaptekort: doorbreek deze ellende met een gezond dieet!

INHOUD

Laten we direct met de deur in huis vallen. Overgewicht zorgt ervoor dat je slecht slaapt en slecht slapen maakt je dik. Dit komt onder andere door een trager verlopende stofwisseling en hormonen die aanzetten tot eten. Deze negatieve vicieuze cirkel – die op den duur zorgt voor een chronisch slaaptekort – houdt vele Nederlanders in zijn greep en is moeilijk te doorbreken. Voordeel is dat het aanpakken van het ene probleem (overgewicht) er in de meeste gevallen voor zorgt dat de slaapproblemen ook verdwijnen. Kortom, twee vliegen in een klap. Het best kun je beginnen met het kwijtraken van de overtollige kilo’s.

INHOUD

Een boost voor je nachtrust

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat overgewicht en een slechte nachtrust elkaar versterken. Onderstaand hebben we een drietal artikelen over recente studies op een rijtje gezet.

We richten ons in dit artikel op de manier waarop je succesvol kunt afvallen zonder het welbekende ‘jojo effect’. Indirect betekent gewichtsverlies een positieve ‘boost’ voor je nachtrust en een veel kleinere kans op slaapstoornissen zoals snurken of een slaapapneu. Kortom, veruit de beste manier om een chronisch slaaptekort te doorbreken. Daarnaast heeft een gezond gewicht natuurlijk vele andere (gezondheids)voordelen. Je bent het aan jezelf verplicht.

Slapen en afvallen: richt je op je ‘binnenwereld’

Het is – zeker in tijden van weinig slapen – van groot belang om je niet alleen te richten op het afvallen zelf, maar juist je ‘binnenwereld’ centraal te stellen. Een dieet moet niet alleen voor goede resultaten zorgen, maar ook leuk, uitdagend en verrassend zijn. En ja, dat kan echt. Hieronder geven we je een aantal tips om dit te bereiken en ga ik in op twee dieetprogramma’s waarbij succes (bijna) verzekerd is.

Besteed extra aandacht aan je ‘binnenwereld’: hou het leuk!

SLAAP-IQ-TEST-leaderboard

Maak gezond afvallen leuk 

  • Kies voor lekkere, maar gezonde voeding. Maak een gezonde groene smoothie, geniet van een nectarine of smul van een klein portie walnoten. Maak er een smakelijk avontuur van.
  • Probeer een vriend of vriendin te motiveren om mee te doen met afvallen. Wedden dat jullie elkaar gemotiveerd weten te houden?
  • Stel een realistisch doel. Bijvoorbeeld 5 kilo afvallen in de eerste maand. Zo’n ‘afspraak met jezelf’ werkt super motiverend.
  • Plan elke week op een vast tijdstip (bij voorkeur in de ochtend) een weegmoment. Je zult zien dat je echt gaat toeleven naar dit moment en dat je optimaal gemotiveerd bent om een goed resultaat te behalen.
  • Plan eenmaal per week een ‘junk-dag’. Geniet deze dag van een patatje, een lekkere ijsje of een stuk chocola. Dit geeft je de kracht om er weer een week tegenaan te gaan. Maak het natuurlijk niet te bont 😉
  • Kies voor een sport die je leuk vindt. Dit maakt het veel eenvoudiger om het vol te houden. Denk aan bewegingsactiviteiten in groepsverband, zoals zumba, maar ook met de Wii Fit kun je je op een hele leuke manier gezond uitleven.
  • Leef je uit op een hometrainer of stepapparaat, terwijl je televisie kijkt.
  • Doe leuke dingen! Ga niet teveel voor de TV zitten, want dit maakt de ‘verleiding’ om naar de koelkast te lopen alleen maar groter.
Wiifit1
Maak gezond bewegen leuk met de Wii Fit!

De snelste weg naar een gezonder gewicht

Natuurlijk kun je ’op je eigen manier’ afvallen, maar met slaapproblemen is het vaak verstandig om te kiezen voor een bestaand (en succesvol) gezond dieet. Het voordeel is dat alles al bedacht is en dat het – mits je het goede programma kiest – goede resultaten oplevert. Het is fijn om op deze basis terug te kunnen vallen en het grootste deel van je energie voor andere belangrijke zaken te kunnen gebruiken. Maar hoe maak je de juiste keuze uit de honderden dieetprogramma’s die op de markt zijn? Mensen met slaapproblemen moeten in onze ogen extra letten op drie belangrijke factoren:
 • Het programma moet niet te ingewikkeld zijn. Geen moeilijke schema’s, exotische recepten en lastige trainingsoefeningen. Kortom, niet teveel poespas. Je kunt je energie wel beter gebruiken.
 • De strategie ‘uithongeren’ mag niet centraal staan. Veel te weinig eten en slecht slapen zijn een garantie voor een totaal gebrek aan energie en – uiteindelijk -mislukking. Je moet voldoende en lekker kunnen blijven eten om je energielevel op peil te houden.
 • Er moet een belangrijke focus liggen op motivatie, ondersteuning en (persoonlijke) coaching. Dit extra steuntje in de rug maakt echt het verschil.

Een extra steuntje in de rug

Tot slot willen we je ontzettend veel succes wensen. We hebben er alle vertrouwen in dat je deze twee prachtige doelen – afvallen en een betere nachtrust – kunt combineren. Heb je een extra steuntje in de rug nodig? In ons boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ en de e-cursus ‘Dieper Slapen’ leggen we je uit hoe je heel eenvoudig blijvend gewicht kunt verliezen en door middel van de juiste voedingskeuzes het slaapverstorende ‘stresshormoon’ cortisol’ kunt verlagen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 3

 1. maureen kamp 3 januari 2015

  door de feestdagen ben ik behoorlijk aangekomen heb de griep en slaapslecht ook heb ik snachts honger en heeft iemand nog een tip hoe ik dit kan doorbreken?

  1. W. van der Klaauw 6 januari 2015

   Hoi Maureen,

   Een bekend probleem. Ik kan je adviseren om je eens te verdiepen in koolhydraatarm eten!

  2. Janneke 2 december 2018

   Ik zou zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook regelmatig eten maar niet te vaak. Allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. 5htp kan helpen serotonine en melatonine aan te maken en als bonus de eetlust te reguleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net