Laten we direct met de deur in huis vallen. Overgewicht zorgt ervoor dat je slecht slaapt en slecht slapen maakt je dik. Dit komt onder andere door een trager verlopende stofwisseling en hormonen die aanzetten tot eten. Deze negatieve vicieuze cirkel – die op den duur zorgt voor een chronisch slaaptekort – houdt vele Nederlanders in zijn greep en is moeilijk te doorbreken. Voordeel is dat het aanpakken van het ene probleem (overgewicht) er in de meeste gevallen voor zorgt dat de slaapproblemen ook verdwijnen. Kortom, twee vliegen in een klap. Het best kun je beginnen met het kwijtraken van de overtollige kilo’s.
Een boost voor je nachtrust
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat overgewicht en een slechte nachtrust elkaar versterken. Onderstaand hebben we een drietal artikelen over recente studies op een rijtje gezet.
- Elsevier: Afvallen? Lang slapen voorkomt overgewicht
- Scientas: Tekort aan slaap maakt hongerig
- Gezondheid&Co: Afvallen begint met goed slapen. Slecht slapen stimuleert veel eten
We richten ons in dit artikel op de manier waarop je succesvol kunt afvallen zonder het welbekende ‘jojo effect’. Indirect betekent gewichtsverlies een positieve ‘boost’ voor je nachtrust en een veel kleinere kans op slaapstoornissen zoals snurken of een slaapapneu. Kortom, veruit de beste manier om een chronisch slaaptekort te doorbreken. Daarnaast heeft een gezond gewicht natuurlijk vele andere (gezondheids)voordelen. Je bent het aan jezelf verplicht.
Slapen en afvallen: richt je op je ‘binnenwereld’
Het is – zeker in tijden van weinig slapen – van groot belang om je niet alleen te richten op het afvallen zelf, maar juist je ‘binnenwereld’ centraal te stellen. Een dieet moet niet alleen voor goede resultaten zorgen, maar ook leuk, uitdagend en verrassend zijn. En ja, dat kan echt. Hieronder geven we je een aantal tips om dit te bereiken en ga ik in op twee dieetprogramma’s waarbij succes (bijna) verzekerd is.
Besteed extra aandacht aan je ‘binnenwereld’: hou het leuk!
Maak gezond afvallen leuk
- Kies voor lekkere, maar gezonde voeding. Maak een gezonde groene smoothie, geniet van een nectarine of smul van een klein portie walnoten. Maak er een smakelijk avontuur van.
- Probeer een vriend of vriendin te motiveren om mee te doen met afvallen. Wedden dat jullie elkaar gemotiveerd weten te houden?
- Stel een realistisch doel. Bijvoorbeeld 5 kilo afvallen in de eerste maand. Zo’n ‘afspraak met jezelf’ werkt super motiverend.
- Plan elke week op een vast tijdstip (bij voorkeur in de ochtend) een weegmoment. Je zult zien dat je echt gaat toeleven naar dit moment en dat je optimaal gemotiveerd bent om een goed resultaat te behalen.
- Plan eenmaal per week een ‘junk-dag’. Geniet deze dag van een patatje, een lekkere ijsje of een stuk chocola. Dit geeft je de kracht om er weer een week tegenaan te gaan. Maak het natuurlijk niet te bont 😉
- Kies voor een sport die je leuk vindt. Dit maakt het veel eenvoudiger om het vol te houden. Denk aan bewegingsactiviteiten in groepsverband, zoals zumba, maar ook met de Wii Fit kun je je op een hele leuke manier gezond uitleven.
- Leef je uit op een hometrainer of stepapparaat, terwijl je televisie kijkt.
- Doe leuke dingen! Ga niet teveel voor de TV zitten, want dit maakt de ‘verleiding’ om naar de koelkast te lopen alleen maar groter.
De snelste weg naar een gezonder gewicht
- Het programma moet niet te ingewikkeld zijn. Geen moeilijke schema’s, exotische recepten en lastige trainingsoefeningen. Kortom, niet teveel poespas. Je kunt je energie wel beter gebruiken.
- De strategie ‘uithongeren’ mag niet centraal staan. Veel te weinig eten en slecht slapen zijn een garantie voor een totaal gebrek aan energie en – uiteindelijk -mislukking. Je moet voldoende en lekker kunnen blijven eten om je energielevel op peil te houden.
- Er moet een belangrijke focus liggen op motivatie, ondersteuning en (persoonlijke) coaching. Dit extra steuntje in de rug maakt echt het verschil.
Een extra steuntje in de rug
Tot slot willen we je ontzettend veel succes wensen. We hebben er alle vertrouwen in dat je deze twee prachtige doelen – afvallen en een betere nachtrust – kunt combineren. Heb je een extra steuntje in de rug nodig? In ons boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ en de e-cursus ‘Dieper Slapen’ leggen we je uit hoe je heel eenvoudig blijvend gewicht kunt verliezen en door middel van de juiste voedingskeuzes het slaapverstorende ‘stresshormoon’ cortisol’ kunt verlagen.
Reacties 3
door de feestdagen ben ik behoorlijk aangekomen heb de griep en slaapslecht ook heb ik snachts honger en heeft iemand nog een tip hoe ik dit kan doorbreken?
Hoi Maureen,
Een bekend probleem. Ik kan je adviseren om je eens te verdiepen in koolhydraatarm eten!
Ik zou zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook regelmatig eten maar niet te vaak. Allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. 5htp kan helpen serotonine en melatonine aan te maken en als bonus de eetlust te reguleren.