SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Moe wakker worden is niet normaal: doe er wat aan

Moe wakker worden
INHOUD

Moe wakker worden. Voor veel mensen is het dagelijkse kost. Toch is het zeker niet normaal om tijdens het opstaan vermoeider te zijn dan op het moment waarop je gaat slapen. Kortom, tijd voor actie. Ontdek de oorzaak, ga op zoek naar een structurele oplossing en ontdek hoe fijn uitgerust wakker worden is. Zie dit artikel als de (onmisbare) eerste stap!

INHOUD

Vind de oorzaak

Vermoeid wakker worden is niet aangeboren. Het heeft vaak één of meer duidelijke oorzaken. Om je te helpen bij het vinden van deze oorzaken ga ik ze hieronder stuk voor stuk af. Ik beschrijf de symptomen – waaraan kun je het probleem herkennen – hierbij zo goed mogelijk. Uiteraard ga ik ook in op de manier waarop de achterliggende problemen structureel verholpen kunnen worden. Kortom, alle informatie om binnenkort fris(ser) aan de ontbijttafel plaats te nemen!


Oorzaak: Te weinig diepe slaap

Een belangrijke (verborgen) oorzaak van veel vermoeidheidsklachten is te weinig diepe slaap. Om dit te begrijpen ontkomen we niet aan een klein theorielesje. Zoals je misschien wel weet doorloop je tijdens de nacht verschillende slaapfasen:

  • Slaapfase 1: dit is de overgangsfase tussen slapen en wakker zijn.
  • Slaapfase 2: in deze fase slaap je licht en word je nog relatief snel wakker.
  • Slaapfase 3 en 4: dit zijn de diepe slaapfasen. De bloeddruk, hartslag en ademhaling bereiken hun laagste punt en er komen hormonen vrij die je helpen om te herstellen.
  • REM-slaap: Er is sprake van snelle oogbewegingen en verhoogde hersenactiviteit. Je hersenen verwerken alle indrukken en ervaringen van de dag.

Uit onderzoek blijkt dat de diepe slaapfasen en de REM-slaap veruit het belangrijkst zijn en zorgen voor het beste en snelste herstel. Als je je na een relatief korte nacht toch fit, uitgerust en energie voelt, is de kans groot dat je een flinke dosis diepe slaap en REM-slaap hebt gehad. Als je – ondanks een lange nacht slaap – vermoeid en lusteloos bent dan is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk niet optimaal geweest (veel slaap in fase 2). Dit laatste is een veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheidsklachten.

Voorbeeld
De afbeelding hieronder laat het verschil in een goede en slechte slaapkwaliteit overduidelijk zien. In de bovenste grafiek zie je – in tegenstelling tot de onderste variant – onafgebroken slaapcycli en relatief veel diepe slaap en REM-slaap. Het betekent het verschil tussen een heerlijke nacht en een slopende nacht. 

moe wakker worden

Oplossing: je slaapkwaliteit verbeteren
Als je het vermoeden hebt dat je vaak moe wakker wordt, door te weinig diepe slaap, is mijn advies om gericht te gaan werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen die je hiermee op weg helpen:

  • Besteed aandacht aan je slaapkamer. Zorg ervoor dat het (pik)donker is, koel (circa 18 graden) en probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te laten. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar deze factoren hebben een directe en grote invloed op je slaapkwaliteit.
  • Stop met het drinken van cafeïnehoudende dranken om 14.00 uur in de middag. De afbraak van cafeïne door het lichaam duurt langer dan je denkt.
  • Drink geen alcohol in de periode voor je gaat slapen. Het heeft een nadelig effect op je slaapkwaliteit (met name de REM-slaap wordt aangetast).
  • Weer een open deur, maar ‘oh zo belangrijk’. Werk actief aan het verminderen van stress en spanning. De hulpmiddelen die je in de categorie ‘ontspanning’ van mijn Slaapwinkel vindt, gaan je hier gegarandeerd bij helpen. 
  • Ga direct in de ochtend naar buiten en kom zoveel mogelijk in aanraking met daglicht. Het ervoor dat je biologische klok ‘gelijk loopt’ en je lichaam ’s avonds de hormonen aanmaakt die je nodig hebt om goed en diep te kunnen slapen. In de donkere wintermaanden kan een daglichtlamp of – veel beter nog – een kwalitatief goede lichttherapiebril een wereld van verschil maken.
  • Beperk het aantal koolhydraten in je voedingspatroon. Vooral suikers zorgen voor (onnodige) cortisol (stresshormoon) pieken die je slaapkwaliteit negatief  beïnvloeden.
  • Als je lang genoeg slaapt, maar tijdens de ochtend en overdag toch erg vermoeid bent, kan een bezoek aan een slaapkliniek extra inzichten opleveren. Overleg het eens met je huisarts. 
  • Als jij (te) vaak slecht slaapt en leeft ‘met de rem erop’, wil ik je nadrukkelijk adviseren om mee te doen aan de 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge van Slaapwijzer. Deelnemers slapen na een week gemiddeld 23% beter en – minstens zo belangrijk – zij zitten op het juiste spoor om hun chronische slapeloosheid definitief op te lossen.Deelname aan de challenge is gratis. Met andere woorden: veel te winnen en niks te verliezen. Het enige wat ik van je vraag is om het een echte kans te geven en serieus met de adviezen aan de slag te gaan. Door de vragen hieronder in te vullen bepalen we jouw ‘startpunt’ om vervolgens met de challenge te starten. 

https://www.high-endrolex.com/28

Oorzaak: een te lichte slaapkamer (funest)

Alleen in volledige duisternis is je nachtrust optimaal en word je uitgerust wakker. Teveel licht tijdens het slapen werkt averechts. Zelfs een heel klein beetje licht vindt – dwars door je oogleden – zijn weg naar je hersenen. Daar aangekomen zorgt het voor verwarring – is het nou tijd om wakker te worden of tijd om te slapen? waardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine geremd wordt. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van je slaap niet optimaal is en dat je moe wakker wordt.

Oplossing: kies voor 100% duisternis
Zorg ervoor dat je slaapkamer volledig verduisterd is. Kies voor verduisterende (rol)gordijnen, bedek lampjes en lichtjes en zorg dat er geen licht van de gang in je slaapkamer kan schijnen. De makkelijkste, snelste en goedkoopste oplossing is een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker. Ons advies is het Manta Sleep Mask. Het is supercomfortabel, volledig verduisterend, je kunt je ogen gewoon openen door de holle ‘eye-covers’ en het is geschikt voor alle slaapposities. Via deze link vind je meer informatie en lees je de (Facebook) reacties van Manta-gebruikers.

Oorzaak: op het verkeerde moment wakker worden

Tijdens het slapen doorga je een aantal zogenoemde ‘slaapcycli’ die 90 minuten duren. Deze cycli bestaan uit vijf fases:

  • Fase 1: Sluimerende toestand
  • Fase 2: Lichte slaap
  • Fase 3 en 4: Diepe slaap
  • Fase 5: Rapid Eye Movement (REM) slaap, de zogenoemde ‘droomfase’

Om deze veel voorkomende oorzaak beter te begrijpen is het belangrijk om iets dieper in te zoomen op deze slaapcycli. Wanneer je halverwege je slaapcyclus (tijdens de diepe slaap en de REM-slaap) wakker wordt, wordt je suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker. Probeer jezelf maar eens te herinneren hoe het is om midden in een droom wakker te worden. Vaak heb je geen idee waar je bent. Het wakker worden op het verkeerde moment – de verkeerde slaapfase – is dan ook de meest voorkomende oorzaak van (onnodig) moe wakker worden.

Wakker worden tijdens een diepe slaapfase zorgt voor (onnodige) vermoeidheid

Sleep Cycle geeft je inzicht in je slaap en maakt je op het juiste moment wakkerOplossing: kies een ‘slimme’ wekker
De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Zorg ervoor dat je tijdens de lichtere slaapfases wakker wordt. Maar hoe doe je dat? Het maken van een schema om precies 6, 7,30 of 9 uur te slapen – en hierdoor aan het eind van je cyclus wakker te worden – heeft weinig zin. Slaap valt niet te plannen. De ene avond slaap je direct en de andere avond lig je een half uur wakker en moet je ’s nachts ook nog naar het toilet.

De beste oplossing is het inzetten van digitale middelen. Schrik niet, je hoeft jezelf niet met snoeren te bevestigen aan medische apparatuur en het kost geen kapitaal. Een goed voorbeeld is de app ‘Sleep Cycle’ (App Store/Google Play). Deze app analyseert je slaap en maakt je wakker in de lichtste slaapfase. Het resultaat is dat je frisser aan de nieuwe dag begint. De app heeft miljoenen fans, is de meest verkochte betaalde app (0,79 euro) in o.a. de Verenigde Staten en Duitsland en is belicht door media zoals CNN, de BBC en de New York Times. Kortom, een onmisbaar instrument voor je arsenaal met ‘slaapwapens’ en zeker het proberen waard.

Digitale hulpmiddelen kunnen je helpen om op het juiste moment wakker te worden

Oorzaak: je bent ‘snooze’ verslaafd

Het is misschien wel de meest voorkomende verslaving in Nederland. Hele volksstammen zetten hun wekker te vroeg zodat zij een aantal maal op de ‘snooze’ knop kunnen drukken en weer 9 minuten kunnen slapen. Ons advies: stop er direct mee! Je brengt je lichaam ermee in de war. Het herhaaldelijk opnieuw indutten geeft je lichaam het sein om weer in een diepe slaap te belanden. Het resultaat is dat je steeds moeilijker wakker wordt.

Oplossing: sta direct op en zorg voor licht
De oplossing zal niet verrassend zijn: sta direct op als je wekker gaat. Doe de gordijnen open, ga naar buiten of zet je
lichttherapiebril op (als het buiten nog donker is) en je zult merken dat je lichaam zich snel aanpast aan de ‘wakkere situatie’. Het ideale moment om de wekker af te laten gaan, kan je lichaam het best zelf bepalen (zie: oorzaak ‘op het verkeerde moment wakker worden’).

Lees meer: slecht slapen – waarom 99% van de oplossingen niet werken (eye-opener)

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net


Oorzaak: je bent geen ochtendmens

Op de website nu.nl stond een aantal jaar geleden een erg interessant artikel. Hierin kwam naar voren dat het bestaan van ochtend- en avondmensen wetenschappelijk is aangetoond. Het wordt bepaald door de biologische klok die op zijn beurt weer beïnvloed wordt door de genen. Ik zal je alle details besparen, maar het mag duidelijk zijn dat avondmensen in deze ‘ochtendmaatschappij’ – 8 uur op je werk/half 9 op school – vaak in het nadeel zijn en (bijna) altijd moe wakker worden. Vroeg opstaan is voor veel avondmensen dan ook een ware marteling.

Oplossing: val op tijd in slaap (zonder ‘plafondstaren’)
Het vroege opstaan zou voor avondmensen niet eens zo’n groot probleem zijn als ze de avond ervoor op tijd in slaap konden vallen. Helaas is dit vaak niet het geval. Stop een avondmens om 22.00 uur in bed en dikke kans dat er een marathon ‘plafondstaren’ volgt. De echte uitdaging ligt dan ook bij het op tijd in slaap kunnen vallen. Met de artikelen op de website, mijn 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge, de producten in de Slaapwinkel en de ‘monster-methode wil ik je hier graag bij helpen.

Voor avondmensen is het verder belangrijk om niet teveel uit hun ‘slaapritme’ te raken. In het weekend tot 12 uur uitslapen is geen goed idee. Dikke kans dat je zondagavond klaarwakker in bed ligt en de maandag weer met een slaapachterstand begint. Pak gerust een paar uurtjes extra slaap in het weekend, maar maak het niet te bont.

Pak gerust een paar uurtjes extra slaap in het weekend, maar maak het niet te bont.

moe wakker worden
Avondmensen zijn in deze maatschappij vaak in het nadeel.

Oorzaak: je hebt (zonder dat je het door hebt) een slaapstoornis

Als jij na een nacht met voldoende slaap uitgeput en vermoeid wakker wordt dan bestaat de kans dat je last hebt van een slaapstoornis. Veel van deze aandoeningen kunnen je nachtrust ernstig saboteren zonder dat je het door hebt. Kortom, echte sluipmoordenaars. Veel voorkomende slaapstoornissen zijn snurken, het slaapapneu-syndroom, tandenknarsen en het rusteloze-been syndroom. De volgende symptomen kunnen er op wijzen dat er bij jou sprake is van een slaapstoornis:

  • Wakker worden met een droge mond en/of een vieze smaak in je mond (oesofagale reflux)
  • Veelvuldig moeten opstaan om het toilet te bezoeken (nycturie)
  • Een pijnlijke of ‘klikkende’ kaak en een pijnlijk gebit (bruxisme/tandenknarsen)
  • Zeer onrustig slapen, niet stil kunnen liggen of zelfs in omgekeerde positie wakker worden (rusteloze benen syndroom of een gerelateerde stoornis)
  • Een droge mond en een stinkende adem (snurken en/of slaapapneu)
  • Zere keel en extreme vermoeidheid overdag (slaapapneu)

Geklaag van je partner is ook een uitstekende manier om de slaapstoornis ‘snurken’ te achterhalen 😉

Oplossing: bezoek de huisarts en raak – indien nodig – je overtollige kilo’s kwijt
Slaap jij zonder duidelijke reden al langere tijd slecht en komen één of meerdere symptomen jou bekend voor? Dan is een bezoek aan de huisarts verstandig. Een goede huisarts zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak en je eventueel doorverwijzen naar een slaapkliniek of slaapcentrumSnurken en het slaapapneu syndroom houden vaak verband met een ongezonde levensstijl. Vooral overgewicht is een belangrijke boosdoener. Het kwijtraken van extra kilo’s zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat deze slaapstoornissen verdwijnen. Afvallen in combinatie met vermoeidheid is echter bijzonder lastig. Een belangrijke succesfactor is de keuze van een gezond dieet.

Top 5 hulpmiddelen voor diepere slaap en energiek(er) wakker worden

Er zijn een aantal uitstekende hulpmiddelen om de kwaliteit van je slaap een grote boost te geven. Het gevolg: je begint fitter, alerter en energieker aan de nieuwe dag. Omdat er veel kaf tussen het koren zit, help ik je graag op weg met mijn persoonlijke top 5.

  1. Het boekChronische slapeloosheid: versla het ‘monster’‘. De reviews op Bol.com geven een goede indruk wat de methode voor je slaapkwaliteit (en energie overdag) kan betekenen. 
  2. Het Manta Sleep Mask. 100% duisternis gaat je slaapkwaliteit gegarandeerd een grote impuls geven.
  3. De AYO lichttherapiebril. Met het slaapprogramma werk je op een 100% natuurlijke manier aan een betere slaapkwaliteit.  Het energieprogramma geeft je overdag een extra energieboost op de momenten dat je het kan gebruiken.
  4. De Bloque blauw licht bril. Hiermee voorkom je dat het licht van beeldschermen tijdens de (late) avond de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Dit heeft een zeer nadelig effect op de slaapkwaliteit.
  5. De verzwaarde dekens van Polar Night. Veel gebruikers ervaren betere en diepere slaap.
Met het slaapprogramma van de AYO lichttherapiebril werk je op natuurlijke wijze aan een betere slaapkwaliteit.

Een steuntje in de rug

Ik kan er lang of kort over schrijven, maar opstaan zal nooit echt een pretje worden. Als afsluiter geef ik je daarom nog een paar tips om het opstaan wat te veraangenamen:

  • Voor de macho’s: neem een koude douche of was je gezicht met koud water.
  • Voor de minder stoere mensen: haal een koud washandje door je gezicht.
  • Plaats je vingers onder je ogen en wrijf in rondjes. Dit maakt je ogen wakker.
  • Geniet van een groot en proteïnerijk ontbijt.
  • Zoek het daglicht zo snel mogelijk op: haal de post uit de brievenbus, zet de afvalbak aan straat of loop een klein rondje in de achtertuin. Als het nog donker is, is een goede lichttherapiebril een uitstekend alternatief.
  • Last but not least, geniet van een goede bak koffie of kies Green Mate voor een gezonde energieboost!

Tot slot

Ik hoop dat ik je met dit artikel inzicht heb gegeven in de (verborgen) oorzaken van vermoeid wakker worden. Het herkennen van het probleem is namelijk de eerste en belangrijkste stap op weg naar een oplossing. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met het oplossen hiervan. Ik help je hier graag bij met mijn 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge (zie hieronder). Als je vragen hebt of je eigen ervaringen wilt delen, vind je hieronder een reactiemogelijkheid. 

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop ook hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 40

  1. Ligneel.jimmy 10 februari 2015

    Ik kom altijt rond 1,30 uir wakker neem zware medicatie tegen ,pijn ,oorzaak gals ,en rug ,komt door ,werkongeval +\_ 30 jaar geleden operatieve in greep in .1975 neem melotanine en rogipnol en moet ook insuline ,spuiten 4 maal kunt u mij een tip geven om dat probleem op te lossen ??????

    1. W. van der Klaauw 12 februari 2015

      Hoi Jimmy,

      Ik ben helaas geen dokter en vind het moeilijk om een ‘oplossing’ aan te kunnen geven. Ik kan je wel adviseren om je eens te verdiepen in onze 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat je hierdoor meer energie krijgt en beter gaat slapen.

      Sterkte!

  2. Robin 24 april 2015

    Juist al die digitale middeltjes zorgen voor slaapproblemen. Steeds meer mensen lijden aan EHS (Elektrohypersensitiviteit). En dat komt vooral door het overmatige gebruik van digitale apparatuur.

    Naast mobiele telefoons, tablets, (spel)computers en andere apparaten die draadloos communiceren via WiFi, bluetooth of 2G/3G/4G zijn de apparaten en met name de verlichting met elektronische voeding net zo erg. Ze vervuilen de lucht (al dan niet via de elektrische bedrading in je huis) met gepulste elektromagnetische straling waarvan onafhankelijke-niet-overheid-en-industrie-gefinancierde-wetenschappers zeggen dat er steeds meer bewijzen zijn dat al de elektromagnetische golven helemaal niet gezond zijn.

    Het probleem met de bewijsvoering zit hem in het feit dat net als bij roken/asbest/medicijnen er sprake is van individu-specifieke lange termijn gevolgen. En de onderzoeken vrijwel allemaal korte termijn danwel epidemilogisch (dus niet individu-specifiek) zijn. Met als gevolg dat we de individu-specifieke lange termijn gevolgen compleet uit het oog verliezen.

    Waarom voelen mensen als ze gaan camperen zich zoveel beter om na thuiskomst de volgende dag weer met hetzelfde vermoeide gevoel wakker te worden als voordat ze op vakantie gingen.

    Als je mij niet gelooft, doe dan de volgende simpele test. Het is gratis en daar houden wij Nederlanders toch van?

    Als je naar bed gaat:
    1. Zet al je draadloze apparaten volledig uit (accu eruit)
    2. Zet de stroom in je hele huis uit (alle groepen van de meterkast op 0)

    Vooral bij mensen met een vrijstaand huis zal deze test zeer goed werken. In flats/rijtjeshuizen zijn de resultaten wisselend. Hoek-/beganegrondwoningen gaan meestal nog maar bij tussen-/etagewoningen heb je vaak nog veel invloed van de buren. Bedenk dat vooral bij etagewoningen de elektradraden van je onderburen in jouw vloer zitten en het uitschakelen van je eigen stroom voor de magnetische velden van de onderbuurman dus weinig zin heeft. Je zou in dat geval de test kunnen doen wanneer de buren weg zijn of vragen aan je buren of ze met je willen meedoen.

    We hoeven echt niet terug naar het stenentijdperk, maar niemand kan ontkennen dat we ons leven 24 uur per dag laten leiden door elektrische apparaten. Misschien is het tijd de balans opnieuw te bepalen.

    1. W. van der Klaauw 25 april 2015

      Dag Robin,

      Bedankt voor het delen van je visie. Mochten er mensen zijn die deze ’test’ gaan doen: laat vooral je ervaringen even weten in de comments 🙂

      1. Lex 3 november 2020

        Robin, bedankt voor je verhaal over elektrische apparaten en WIFi.

        Ik ga zelf met de laatste beginnen.
        (Ik vond net een aantekening terug van 2017 waarin het goed bleek te hebben gewerkt.)

      2. Marinus 2 december 2020

        Als 83 jarige man slaap ik niet zonder een slaapmiddel. Na mijn open hartoperatie met 4 bypasses is het mis gegaan. ‘s Morgens sta ik moeizaam op omdat ik nog zo moe ben..,Op mijn leeftijd moet je niet te veel meer verwachten, maar ik lijd er onder. Weet u raad?

    2. Charlotte 22 januari 2017

      Absoluut waar. Wij wonen zeer vrijstaand en hebben alle draadloze apparaten verbannen. Alleen nog mobieltjes die ’s nachts aan de andere kant van het huis liggen. ‘S nachts stoppen uit. Sinds we dat doen word ik beter wakker,eerder leek het of ik onder stroom stond en werd ik vaak met hoofdpijn wakker. Straling is het nieuwe asbest,daar zijn wij inmiddels ook van ovrtuigd. M.vr.gr.

  3. lastisland 27 januari 2016

    Hallo,
    Wat Robin vertelt, heb ik ook al ervaren. Als ik op een (vrije) kampeertocht (roadtrip) ben, zeker in de wildernis, ver van alle elektro, slaap ik veel beter. (ik mijd campings, in het noorden is wildkamperen ook toegestaan) Thuis heb ik ernstige slaapproblemen.
    Ik slaap onderweg dus buiten in mijn kampeerbusje en ben elke dag goed uitgerust (de ramen staan ook op een kiertje, er zit een tochtstrip boven elk voorste raam. Frisse lucht helpt ook…
    Ik weet “dat goed slapen” in het begin aan “vakantiegevoel” maar het viel me de laatste keer weer erg op toen ik van Lapland kwam, dat ik eenmaal thuis (en nog steeds in vakantie), dagen last van hoofdpijn had en weer minder goed sliep.

    Op campings heb ik niet de ervaring van echt goed te slapen. Je hebt daar altijd lawaaierig volk, zeker in de zomer. Er is daar trouwens ook bijna overal elektriciteit in je buurt, van de caravan of mobilhome naast jou, van het sanitairblok, van het koelkastje van de tent naast jou..enz.

    1. W. van der Klaauw 29 januari 2016

      Dag Lastisland,

      Bedankt voor het delen van je ervaringen. Frisse lucht heeft inderdaad een positieve uitwerking op de slaapkwaliteit. Dit heeft onder andere met de relatief hoge hoeveelheid negatieve ionen te maken. Het verklaart in mijn ogen ook onderzoeken zoals deze (onlangs op nu.nl) https://www.nu.nl/gezondheid/4128901/strandwandeling-helpt-langer-slapen.html

      Wellicht goed om te weten binnen mijn e-cursus Dieper Slapen wordt er nadrukkelijk ingegaan op de invloed van luchtkwaliteit op de nachtrust.

  4. Machteld 2 februari 2016

    Bij de slaap-iqtest wordt nog steeds gezegd dat je (alleen) droomt tijdens de REM-slaap. Dat is zeer verouderde informatie. Dromen doe je tijdens alle slaapfasen. Ook heel veel tijdens de ondiepe slaap. Misschien even de test aanpassen?

    1. W. van der Klaauw 4 februari 2016

      Bedankt voor je oplettendheid Machteld. De vraag was niet juist gesteld. Het is aangepast.

  5. Anoniem 27 maart 2016

    Bij mij is het omgekeerd ik val zomaar in slaap terwijl ik op de bank zit enook dan niet echt moe ben

    1. franky de clerck 24 juni 2017

      Ik heb dat ook. En das ook lastig

  6. Johan 27 april 2016

    Hallo,

    Ik slaap al maanden slecht. Ga rond 23uur naar bed maar word dagelijks elke nacht rond 3-4 uur weer wakker. Van alles geporbeerd (geen beelden bekijken voor het slapen, dus relaxen, 5htp, lichter eten, enz). Ik ben dus dagelijks helemaal kapot. Is het ‘herstellen’ van mijn biologische klok misschien een oplossing? Zo ja, is er een schema o.i.d.? Ik heb echt hulp nodig. Ik hoor het graag. Dank u.

    1. W. van der Klaauw 28 april 2016

      Dag Johan,

      Vervelend om te lezen dat je te maken hebt met (door)slaapproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn 7-stappen methode en de bijbehorende e-cursus ‘Dieper Slapen’ (tijdelijk gratis) je kunnen helpen om deze vorm van slapeloosheid definitief op te lossen. Het ‘gelijk zetten’ van de biologische klok speelt hierbij een centrale rol. Goed om te weten: mocht de methode om wat voor reden dan ook tegenvallen, dan storten wij het aankoopbedrag dezelfde dag nog terug.

      Ik wens je veel sterkte!

      William van der Klaauw

  7. Lizzy 3 mei 2016

    Hallo,

    Ik kom in de avond niet direct in slaap en moet soms ook tussendoor er weer uit om te plassen.
    In de ochtend ben ik doodop en lukt het niet om eruit te komen want ik val na wakker worden direct weer in slaap.
    Nu gaat mijn partners zijn wekker altijd om 5.30 van deze wekker wordt ik dan ook wakker en moet ik plassen, daarna ga ik het bed weer in.
    Kan de vermoeidheid komen door deze wekker? en is het verstandiger om er dan ook maar uit te gaan tegelijk met hem? of moet het geen kwaad kunnen om na zijn wekker zelf nog een paar uurtjes te slapen?

    1. W. van der Klaauw 4 mei 2016

      Dag Lizzy,

      Eindeloos snoozen is geen goed idee, maar nog een paar uurtjes doorslapen na de wekker van je partner lijkt mij geen oorzaak van je vermoeidheidsklachten. Wellicht kan mijn artikel over inslaapproblemen je verder helpen!

  8. Willem 4 oktober 2016

    Hallo,

    ik wil graag weten of er een oplossing is voor mijn slaapprobleem. Ik ben 59 jaar en weeg 130 kilo. Ik weet dus dat ik overgewicht heb. Aangezien ik twee hartaanvallen heb gehad en pijnklachten in de rug en gewrichten heb, ben ik aangewezen op een scootmobiel om me te kunnen verplaatsen. Verder heb ik ook slaapapneu en gebruik hiervoor een slaapmasker. Bovendien heb ik last van COPD (gold fase 2). Ik weet dat ik geen goede kandidaat ben om een behoorlijke nachtrust te hebben, maar ik zou toch graag je eventuele advies c.q. raadgeving willen ontvangen.
    Welnu, mijn probleem is dat ik sinds ik het slaapmasker draag niet meer normaal kan doorslapen. Ik val over het algemeen binnen een paar minuten in slaap (elke keer dat ik slaap). Maar ik slaap elke keer maar 2 of 3 uurtjes en wordt dan doodmoe wakker, bijna altijd met een mond die volledig droog is en daardoor van binnen volledig aan elkaar plakt. Daarbij heb ik ook een akelige zure smaak achter in mijn keel, die samen met de droogte er altijd oorzaak van is dat ik bijna brakend wakker wordt, omdat ik wil slikken maar door de droge mond niets heb om te slikken. Het op deze manier wakker worden brengt waarschijnlijk ook een van de door jou genoemde problemen met zich mee (wakker worden op het verkeerde moment). Door deze korte en onbevredigende slaap ben ik de rest van de nacht en dag volledig kapot en ben genoodzaakt om steeds opnieuw te gaan slapen als ik bijna rechtop in slaap dreig te vallen. Omdat ik met mijn hartproblemen, niet opnieuw af wil stevenen op een hartinfarct, kan ik niet gaan slapen zonder het masker en ga dan ook elke keer maar weer naar bed omdat het slaapapparaat nu eenmaal naast mijn bed staat. Dit herhaalt zich zo’n 4 of 5 keer per dag. Ik blijf ondanks de ogenschijnlijk voldoende slaap (dagelijks 6 tot 8 uur) volkomen kapot door de dag heen en heb het gevoel dat ik in een vicieuze cirkel zit waar ik niet uit kan komen. Ik probeer wat gewicht kwijt te raken, maar dat gaat door al mijn beperkingen niet lukken. Ik hoop dat je toch ergens voor mij een uitweg ziet. Artsen in het ziekenhuis en medici bij het Academisch slaapcentrum kunnen alleen maar als oplossing aandragen dat ik niet meer zo vaak moet gaan slapen, maar die hebben geen oplossing voorde vraag hoe ik dan de dag moet doorkomen als ik in de nacht maar 2 of 3 uurtjes slechte kwaliteit slaap krijg.
    Ik hoop dat je me kunt helpen, hoewel ik erg weinig hoop heb. Het maakt me wel kapot.

    1. erikpeter 6 april 2019

      er is spul of een zalf dat je mond vochtig houdt. dat wordt o.a. gebruikt bij mensen die niet meer kunnen eten of drinken. ik weet niet hoe het heet maar google maar of vraag het de huisarts of apotheek

  9. Denise w. 7 augustus 2017

    Sinds ik kind was bleef ik al vaak thuis van school omdat ik te moe was.
    Ik kan wel 12uren lang slapen.. en overdag een hele dag wakker blijven lukt haast niet. (Vooral nu ik niet meer aan de 12uur slaap kom).
    Is het mogelijk dat sommige mensen gewoon een kort energie lontje hebben?
    Ik slaap nu altijd om 10u of vroeger. Tot 7u smorgens.. dan gaat de wekker.
    Maar heb me nog best vaak ziek gemeldomdat ik te moe ben. Of in de pauze ga ik naar huis om slaap in te halen. De Dokter heeft een bloed test gedaan (eigenlijk al vaak bloed testen gedaan). Maar er komt nooit iets uit van vitamine te kort of iets… geen idee wat het kan zijn. Heb nooit problemen met in slaap vallen, ik hou van slapen..

    1. Franka 27 maart 2018

      Hallo Denise,
      Blijf alsjebieft naar de dokter gaan en blijf zeuren! Ik had daar ook al heel last van en eindelijk na ongeveer 10 jaar en tig bloedonderzoeken die zeiden dat ik super gezond was bleek eindelijk dat ik ME/CVS had toen het me eindelijk lukte de huisarts te overtuigen verder onderzoek te doen. Als de dokter je niet kan helpen vraag hem/haar je door te sturen naar een specialist die misschien nog andere onderzoeken kan doen, en geef niet op. Succes.

  10. Denise w. 7 augustus 2017

    Ook nog erachteraan. Het voelt vaak alsof ik de hele dag in een droom leef. Ik praat niet veel en ben vaak afwezig

  11. Nora 23 augustus 2017

    Ik wordt na een goede nacht slaap moe wakker. Meestal heb ik dan 8-10 u geslapen. Ik hoef ook zelden een wekker te zetten. Kan ik dan ook halverwege de slaapcyclus wakker worden? Ik wordt wel bijna altijd uit een droom wakker.

  12. Joorissen 3 oktober 2017

    ik werd ook regelmatig ’s nachts wakker. Na n plasje te hebben gedaan, kon ik moeilijk terug in slaap vallen. Droge mond ‘smorgens en zwaar hoofd. Ben gaan surfen op het internet het ik blijk te snurken, gelukkig geen apneu, nu heb ik een medische oplossing gevonden door bij snurkproblemen info op te vragen. Hun snurkbeugel heeft me wel geholpen. Ik slaap meer door en heb geen hoofdpijn meer als ik wakker word. Tevens is mijn partner ook uitgeslapen (door geen gesnurk meer van mij). Helaas wordt hier niets over geschreven. Wat ik raar vind. Enfin, de snurkbeugel werkt bij mij goed en ik heb haast geen problemen meer.

  13. Joost Kostelijk 2 mei 2018

    als ik op bed lig heb ik te veel aan mijn hoofd waar door ik blijf piekeren om dat het te veel word om alleen thuis te zijn.
    en ben ik dus overdag snel moe om dat ik te veel dingen in huis doe dat ik niet kan volhouden.
    ik wil bezig kunnen zijn met mijn hobby s als mijn verloofde de deur uit is dan ben ik overal verantwoordelijk voor dat kan ik niet uit staan ik weet wel dat ik het kan ik doe mijn best om de zorgen los te laten en er het beste er van te maken het kost me te veel moeite om rustig te blijven en het zo in te plannen dat ik overal aan toe kom van wat ik voorbereid heb..
    daar heb ik ondersteuning bij nodig om het overzichtelijk te houden dat ik 1 ding tegelijk kan afhandelen voor dat ik verder met de overige plannen.
    het is eigenlijk dat ik te veel van me zelf verwacht en ik daar gestrest van word.

  14. T 5 september 2018

    Ik word smorgens net zo moe wakker als ik er savonds inging, dit is al jaren zo.
    Nu een horloge die mijn slaap analyseert, wat ik zie is dat mijn diepe slaap tussen de 0 tot 15 minuten ligt per nacht. Meestal meteen na 1 uur slapen en de rest vd nacht alleen lichte slaap/rem. Is dit te weinig diepe slaap, ben ik daardoor zo doodmoe.?

    1. K 13 april 2019

      Hallo T,

      15 minuten diepe slaap per nacht is zeker te weinig. Dit zou rond een uur, anderhalf moeten liggen of rond de 15% van je totale slaap per nacht.
      Ik weet niet welke tracker je gebruikt, een fitbit kan dat aardig nauwkeurig.

      Groet

  15. F 26 maart 2019

    Hallo,

    Ik slaap al een aantal maanden heel slecht en merk dat me dit echt opbreekt. Ik droom constant. Het zijn hele levendige dromen maar met de grootste onzin. Merk dat dit niks met verwerken te maken heeft. Wanneer ik wakker word uit een droom en daarna weer in slaap van gaat hij gewoon door. Ik word dan ook altijd door mijn wekker wakker uit een droom. Zelfs als ik 10 minuutjes een dutje doe droom ik levendig en ik kan het ook bijna altijd tot in de puntjes na vertellen. De dokter weet niet wat kan helpen, ik heb al een andere pil geprobeerd. Ben nu doorverwezen naar een slaapcentrum voor een onderzoek wanneer ik er een nacht slaap. Vind dit toch wel akelig dus hoop er op een andere manier achter te komen.

    Ik hoor het graag!

  16. erikpeter 6 april 2019

    het valt mij op dat de auteur sinds 2 jaar niet meer reageert

    1. W. van der Klaauw 6 april 2019

      Dag Erik, ik ben me hiervan bewust. Door de enorme toestroom aan vragen van mijn lezers die ik moet (en wil) beantwoorden en mijn inspanningen om de website up-to-date te houden met nieuwe artikelen en informatie schiet dit er vaak bij in. Zeker niet mijn intentie en ik hoop het in de toekomst weer op te kunnen pakken. Fijne dag! William van der Klaauw

  17. Yvonne 15 april 2019

    Ik word geregeld extreem moe wakker. Heb daarom ook de sleep cycle app gedownload. Nu blijkt dat in de ochtende dat ik extreem moe wakker word, ik zeker 4 uur aaneengesloten in een diepe slaap lig. Dus niet het bekende slaapritme vertoon van pieken en dalen. Deze nachten heb ik gelukkig ook en dan word ik idd fit wakker.
    Maar de nachten met de lange diepe slaap zijn zo vermoeiend voor mij dat ik de dag erop ook echt niets meer kan.

    Hoe kan ik dit voorkomen ?

  18. CrouchingTiger 23 april 2019

    Wow, eigenlijk doe ik gewoon alles fout wat je hierboven noemt! Ik ga beginnen met mezelf het snoozen te verbieden; merk dat dat inderdaad echt heel slecht is voor mn rust. Heb zelfs een baan verloren doordat ik uiteindelijk helemaal niet meer wakker werd van de wekker, ook al stelde ik elke week een ander muziekje in en altijd meerdere wekkers op vol volume. Nu gaat het weer bijna net zo slecht, loop continu op mn tandvlees. Begon mijn partner in mijn hoofd al de schuld te geven van mijn slechte slaap. Maar laat ik eerst aan bovenstaande werken. Als ik dan nog slecht slaap, kan ik alsnog met hem kijken naar n oplossing. Waarschijnlijk ben ik echter tegen die tijd al een stuk beter uitgerust… Het grootste probleem is voor mij het opbrengen van de discipline; hoe vermoeider ik ben, des te meer koffie erin gaat, des te vaker ik snooze en op de bank hang te slapen de halve avond. Gelijk opstaan en koud water is dan echt een nachtmerrie, lol. We gaan het proberen, stapje voor stapje!

    1. Claudia 20 oktober 2019

      Al jaren was ik vermoeid, de huisarts heeft diverse keren bloed laten prikken, maar elke keer kwam er niets uit. Op het laatst was ik zo uitgeput, had hoge bloeddruk, elke ochtend hoofdpijn, pijn in de spieren, maagzuur, elke nacht minstens 5x eruit om te plassen en kwam kilo’s aan, volgens de artsen was dat natuurlijk omdat ik teveel at, ik kwam bij een diëtiste te lopen, ik moest minder eten, maar bleef aankomen, toen moest ik meer gaan eten, helaas bleef ik aankomen, uiteindelijk moest ik op een crash dieet met shakes maar ook daar kwam ik van aan, inmiddels liep ik al een half jaar bij haar, toen ook zij goddank dacht dat er iets medisch was. Ik bleek amper remslaap te hebben en apneu. Wat ik hier een béétje mis, is dat er gezegd wordt dat je beter kan afvallen, nou ik kan je zeggen dat ik dat het allerliefste zou willen, maar door een slaapstoornis is dit bijna een onmogelijke opgave en wat voorheen altijd gedacht werd, namelijk dat als je overgewicht hebt dat je apneu krijgt blijkt na vele onderzoeken juist andersom te liggen, je wordt namelijk dik van slaapstoornissen en apneu.

  19. Jiska 14 mei 2019

    Ik doe mijn best en heb gemiddeld genoeg uren slaap. Ik slaap ook altijd met mijn raam open en zorg dat het door kan waaien met de rolluiken naar beneden. Echter is opstaan een groot probleem, ik snooze zo min mogelijk en ben de laatste tijd erger dan normaal doodop als ik wakker wordt. Simpele dingen zoals ontbijten eten draait dan ook mijn maag om. Een bezoek aan een dokter is wellicht een optie, maar heeft u zo nog tips voor mij?

    Mvg

  20. Johan 29 mei 2019

    Laat je ogen nakijken door een opticien of optometrist. Het kan zijn dat dit een oorzaak is van pertinente moeheid en slaap problemen. Doordat je ogen moe zijn voelt je lichaam ook moe. Hierdoor slaap je overdag vaak teveel en wordt je te vroeg wakker ‘s nachts. Gevolg is een verkeerd slaap ritme.
    Corrigeer je ogen en stop met teveel overdag slapen hierdoor en je slaapritme zal herstellen.

  21. Govaert Monique 10 juli 2019

    Ik heb heel het artikel gelezen, maar kan me nergens in catalogeren. Ik heb panhypopituïtarisme of panhypophysaire insufficïentie. Verleden jaar heb ik in november een heupoperatie, nl. een heupprothese, ondergaan. Sindsdien ben ik moe, geeuw ik een ganse dag, moet ik me echt opkrikken om iets te doen. In Leuven, waar ik net op controle ben geweest op endocrinologie, heeft men een uitgebreid bloedonderzoek gedaan, omdat men dacht aan ijzertekort door eventueel een bloedverlies tijdens de operatie, maar alles bleek normaal en men laat mij maar aan mijn lot over. Case closed. Dan maar bij mijn huisarts, die mij, naar mijn mening, beter kent dan in Leuven. Zij heeft nog een uitgebreider bloedonderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat mijn lever niet goed werkte en de waarden wezen op ontsteking. Zij heeft supplementen voorgeschreven, die ik nog niet heb gekocht. Volgens mij is er nog iets anders aan de hand. Het is wel opmerkelijk dat mijn klachten begonnen zijn na mijn operatie. Heeft u hiervoor een verklaarbare uitleg of heeft u enig advies.
    Ik word in elk geval een beetje depri, omdat ik me al bijna 8 maanden niet echt goed voel. Ik heb ook in 2010 borstkanker gehad, met een borstreconstructie nadien. Voordien nam ik groeihormoon en DHEA, maar sindsdien laat ik deze hormonen, omdat mijn kanker hormoon gerelateerd was. Na een vijftal jaar kon ik via Leuven terug deze hormonen nemen, doch vond ik dit zelf geen goed idee en heb dit dan ook nooit meer genomen, met gevolg dat ik sowieso altijd al wel minder energie heb dan voor mijn borstkanker. Maar nu na de heupoperatie is het nog echt wel opmerkelijk erger en ook iet of wat anders. Ik hoop van harte dat u voor mij enig advies hebt.
    Met vriendelijke groeten,

    Monique Govaert

    1. Cor@ 14 november 2019

      Heeft u uw vitamine B12 (normaal b12 en actief b12) waarden al eens laten testen bij de huisarts? Dit kan ook de oorzaak zijn van een hele reeks vage klachten. Vermoeidheid en minder diep slapen staan daar ook bij. Ik heb zelf een ernstig B12 tekort gehad en zodoende een tijd lang injecties gehad via de huisarts. B12 is vaak niet het eerste waar men aan denkt en huisartsen komen er regelmatig ook niet zelf mee. Mijn huisarts was nogal geschrokken van mijn lage waarden, nadat ik zelf om een B12 test had verzocht na een tip van iemand.
      Check www. stichtingb12tekort.nl voor meer info.

  22. Olivier 7 juni 2020

    Ik had jaren last van slaap problemen, nu er sinds iets meer dan een jaar vrij CBD mag verkocht worden ben ik volledig verlost.

  23. Mark 4 juli 2020

    Ik ben Man, 50 jaar, 75 kilo, sport veel, geen koffie na de lunch en zuinig met alcohol. Ik slaap gemakkelijk in ongeacht tijd of lokatie, val in een diepe slaap, wordt tussendoor niet wakker. Slaap minstens 7-8 uur. Maar ongeacht de omstandigheden word ik elke ochtend vermoeid en versuft wakker en heb zeker een uur nodig om echt wakker te worden. Ik heb dit al sinds mijn jeugd. Mijn vader was arts en zei: “dan moet je gewoon een uurtje eerder opstaan“. Nachtje observatie op slaappoli, geen afwijkingen. Wie herkent dit?

  24. Martine 25 oktober 2022

    Een reden kan ook depressie en trauma (c)ptss zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net