SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Last van extreme vermoeidheid? ontdek de ECHTE oorzaak en doe er iets aan! (update 2021)

Extreme vermoeidheid
INHOUD
Extreme vermoeidheid, veel mensen hebben er dagelijks mee te maken. Zij gaan lamlendig en futloos door het leven. Voor hen is normaal functioneren – door lichamelijke en geestelijke problemen die met de vermoeidheid gepaard gaan – een grote uitdaging. Klinkt dit jou bekend in de oren? Wanhoop dan niet. De echte uitdaging is vaak het vinden van de oorzaak van de vermoeidheid. Als deze bekend is, zijn er meestal veel goede oplossingen mogelijk. In dit artikel ga ik in op de – soms verrassende – oorzaken van overmatige vermoeidheid en vertel ik wat je er aan kan doen. 

INHOUD

Zware vermoeidheid ontstaat zelden spontaan

Ik vind het belangrijk om te beginnen met een kort maar noodzakelijk ‘theorielesje’.  Extreme vermoeidheid ontstaat in de meeste gevallen niet spontaan. Het is vaak het gevolg van een andere geestelijke of lichamelijke aandoening. In dit artikel ga ik samen met jou op zoek naar deze echte oorzaak. De vermoeidheid zorgt vervolgens echter weer voor een aantal andere klachten (zie het onderstaande figuur).

Voorbeelden hiervan zijn een lage irritatiegrens, moeite met concentreren en geheugenproblemen. Ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, nek- en rugklachten kunnen het gevolg zijn van extreme vermoeidheid. Het is belangrijk om je te beseffen dat deze ongemakken bijna altijd vanzelf verdwijnen als je de echte oorzaak aanpakt. Hieronder zet ik de belangrijkste (verborgen) oorzaken van extreme vermoeidheid (en blijvende vermoeidheid) op een rij.

extreme vermoeidheid

 

Last van ‘malende gedachten’? Kom eindelijk tot rust met deze 10 technieken (gratis ebook).

Teveel slaap in slaapfase 2 (te weinig diepe slaap)

Om dit uit te leggen ontkom ik niet aan een klein theorielesje. Zoals je misschien wel weet doorloop je tijdens je slaap verschillende slaapfasen. Ik zet ze kort even op een rij:

Fase 1
Een slaperige, semi-bewuste toestand. Deze overgangsfase tussen wakker zijn en slapen duurt slechts 3 tot 5 minuten. De hersengolven in deze fase zijn nog behoorlijk onrustig. Het lichaam ontspant en de hartslag daalt licht.

Fase 2
Ongeveer de helft van de nacht wordt doorgebracht in slaapfase 2. Deze slaapfase is iets dieper. Je wordt niet meer zomaar van elk geluid wakker. De hersengolven worden langzamer en dieper met af en toe ‘uitspattinkjes’ die ook wel ‘sleep spindles’ en K-complexen worden genoemd.

Fase 3 en 4
Dit worden ook wel de ‘diepe slaapfasen’ genoemd. Ze worden over het algemeen als één geheel beschouwd. Tijdens deze slaapfasen heb je diepe, langzame hersengolven en ben je moeilijk wakker te krijgen. Als je toch wordt gewekt, ben je vaak gedesoriënteerd en weet je even niet meer waar je bent. De bloeddruk, ademhaling en hartslag bereiken tijdens de diepe slaapfasen hun laagste punt, de bloedvaten verwijden en het bloed stroomt naar de spieren. Daarnaast komen er hormonen vrij die je helpen om te herstellen. Slaapfase 3 beslaat ongeveer 3 tot 8% van de nacht en slaapfase 4 maakt ongeveer 15 tot 20% van de totale slaap uit.

De REM-slaap
Dit is de meest spectaculaire slaapfase. Er is sprake van snelle oogbewegingen en verhoogde hersenactiviteit. In deze fase droom je en worden alle indrukken en ervaringen ‘verwerkt‘. Tijdens de REM-slaap ‘verlamt‘ het lichaam zichzelf, zodat je de bewegingen die je in je droom maakt niet echt uit gaat voeren (dat scheelt een hoop ellende). De REM-slaap duurt ongeveer 18 tot 24 minuten.

https://www.high-endrolex.com/23

Volgorde van de slaapfasen
De volgorde van de hierboven genoemde slaapfasen verloopt als volgt:

Fase 1 –> Fase 2 –> Fase 3 –> Fase 4 –> Fase 3 –> Fase 2 –> REM-slaap –> Fase 2 –> Fase 3 —> Fase 4 –> Fase 3 –> Fase 2 –> REM-slaap –> Fase 2 –> Fase 3 –> Fase 4 –> Fase 3 –> Fase 2 –> REM-slaap

Een volledige slaapcyclus (alle fasen tot en met de REM-Slaap) duurt ongeveer 90 minuten. Hierna begint de hele cyclus weer opnieuw. De onderstaande afbeelding brengt dit grafisch in beeld:extreme vermoeidheid

De belangrijkste slaapfasen
Als je goed naar deze afbeelding kijkt dan zie je dat de diepe slaapfasen met name voorkomen aan het begin van de nacht en dat de REM-slaap het langst duurt in het tweede gedeelte van je slaap. Uit onderzoek blijkt dat deze slaapfasen veruit het belangrijkst zijn en zorgen voor het beste en snelste herstel. Als je – ondanks redelijk tot goede slaap – vermoeid en lusteloos bent dan is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk niet optimaal geweest. Je hebt teveel slaaptijd doorgebracht in de lichtere slaapfase (fase 2).

Wat te doen tegen te weinig diepe slaap?
‘Onverklaarbare’ vermoeidheid door te weinig diepe slaap is een veelvoorkomende (verborgen) oorzaak van dit hardnekkige probleem. Om die reden heb ik het bewust bovenaan geplaatst in dit artikel. Onderstaande adviezen kunnen je slaapkwaliteit verbeteren:

 • Blokkeer slaapsaboterend blauw licht tijdens de late avond. Een effectieve (en stijlvolle)blauw licht brilis daarbij onmisbaar.
 • Kies voor een 100% verduisterde slaapkamer. Dit maakt een wereld van verschil. Dit is (veruit) de makkelijkste manier …
 • Zorg voor een koele slaapkamer (rond de 18 graden) met zoveel mogelijk frisse lucht
 • Stop met het gebruiken van cafeïne om 14.00 uur in de middag.
 • Drink geen alcohol voor het slapengaan. Het verstoort je slaapkwaliteit gronding (nauwelijks REM-slaap).
 • Zorg dat je overdag voldoende in aanraking komt met daglicht. Indirect heeft dit een positieve invloed op je slaap. In de donkere maanden kan een kwalitatief goede lichttherapiebril uitkomst bieden.
 • Beperk het aantal koolhydraten in je voedingspatroon. Met name suikers zorgen voor (onnodige) cortisol (stresshormoon) pieken die je nachtrust negatief kunnen beïnvloeden.
Manta slaapmasker
Absolute duisternis is de makkelijkste manier om dieper te slapen.

Supertip: de 7-stappen methode van Slaapwijzer helpt je om het maximale uit je nachtrust te halen. Het verhogen van de slaapkwaliteit is het doel waar we samen naar streven. Tijdelijk krijg je bovendien gratis toegang tot de e-cursus ‘Dieper Slapen’ . Alles is erop gericht om tijdens de nacht optimaal te herstellen, zodat je je overdag fit en energiek voelt. Goed om te weten: de methode kent een niet goed, geld terug garantie van 90 dagen (zonder addertjes onder het gras).

Winterblues of sub-syndromal seasonal affective disorder, SUB-SAD)

Een gebrek aan (dag)licht tijdens de donkere wintermaanden zorgt bij veel mensen voor een daling van het energieniveau en een zwaarmoedig en lusteloos gevoel. Deze symptomen staan ook wel bekend als de ‘winterblues’ (of sub-syndromal seasonal affective disorder, SUB-SAD). Het is een belangrijke (verborgen) oorzaak van veel vermoeidheidsklachten. Symptomen van de ‘winterblues’ zijn:

 • (Extreme) vermoeidheid
 • Extra behoefte aan slaap
 • Een verschuiving van het slaap-waakritme. Je voelt je laat op de dag en tijdens de avond juist extra wakker.
 • Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten.
 • Een meer dan normaal aanwezige neerslachtigheid
 • Het gevoel hebben niet in balans te zijn
 • Minder behoefte aan sociale contacten
 • Prikkelbaarheid

Wat te doen tegen de winterblues
Het antwoord spreekt natuurlijk voor zich: zoveel mogelijk het daglicht opzoeken. Daarnaast is een zogenoemde
lichttherapiebril een onmisbaar hulpmiddel tijdens de donkere maanden van het jaar. Het bestrijdt wintervermoeidheid/winterdepressie met de van nature stimulerende kracht van zonlicht. Met andere woorden, een lentegevoel in de winter.

Overweeg je om een lichttherapiebril te bestellen, dan is mijn advies om voor AYOlite te gaan. Deze lichtgewicht bril stelt je in de gelegenheid om optimaal te profiteren van de voordelen van (blauw) licht zonder dat dit je dagelijkse bezigheden in de weg staat.

Lees ook: De zin en onzin van een daglichtlamp: 21 vragen aan klinisch psycholoog Ybe Meesters

Een (verborgen) ziekte of aandoening

Welke ziekte veroorzaakt vermoeidheid? Veel chronische en extreme vermoeidheidsklachten hebben een medische oorzaak. Vaak komt het door ‘verborgen’ ziektes en aandoeningen. Je kunt ze al langere tijd onder de leden hebben zonder dat je het weet. Ik ga kort in op acht van deze ‘sluipende‘ oorzaken.

Coeliakie
Coeliakie is voedselintolerantie waarbij je lichaam niet tegen gluten kan. Deze voedingsstof komt onder andere voor in brood en andere graanproducten. Naast vermoeidheid zijn diarree, bloedarmoede en een gebrek aan eetlust veel voorkomende symptomen van deze aandoening. Het verraderlijke aan coeliakie is dat de meeste mensen niet weten dat ze het hebben. Een bloedtest kan uitsluitsel geven. De Maag Lever Darm Stichting heeft een speciaal coeliakie-dieet op haar website. 

Bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening waarbij er sprake is van een te laag gehalte van de stof hemaglobine in het bloed. Vaak is dit het gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Bloedarmoede zorgt onder andere voor kortademigheid, vermoeidheid en lusteloosheid.

Diabetes
Een van de symptomen van diabetes – ook wel suikerziekte genoemd – is overmatige vermoeidheid. Nederland kent naar schatting 800.000 inwoners met deze chronische ziekte. Hiervan weten er 250.000 niet dat zij deze ziekte onder de leden hebben. Diabetes is dan ook een belangrijke verborgen oorzaak van extreme moeheid.

Chronisch vermoeidheidssyndroom
Over het chronisch vermoeidheidssyndroom is veel gezegd en geschreven. Volgens de officiële omschrijving gaat het om onverklaarde vermoeidheid en malaise. Vaak gaat dit gepaard met geheugen- en concentratieproblemen en lichamelijke klachten, zoals keelpijn, spierpijn en hoofdpijn.

ME
ME is de afkorting van – ga er even recht voor zitten – myalgische encefalomyelitis. Heftige vermoeidheidsklachten, griepachtige malaise en gevoeligheid voor licht en lawaai zijn enkele van de ingrijpende symptomen van deze ziekte.

Traag werkende schildklier
Een traag werkende schildklier zorgt in veel gevallen voor een moe en futloos gevoel. Deze kwaal komt met name voor bij vrouwen op een hogere leeftijd. Een traag werkende schildklier kan eenvoudig vastgesteld worden door middel van een bloedtest.

Ziekte van pfeiffer
De ziekte van pfeiffer is een veel voorkomende virale infectie die in de meeste gevallen gepaard gaat met ernstige vermoeidheidsklachten. De aandoening komt vooral voor bij jonge volwassenen en kan binnen een paar weken voorbij zijn maar ook een jaar lang duren.

Psychische problemen kunnen extreme moeheid veroorzaken

Psychische problemen
Bij veel mensen zijn extreme vermoeidheidsklachten terug te voeren op een psychische oorzaak. Het echte probleem zit bij hen ‘tussen de oren’. Depressies gaan bijvoorbeeld vaak gepaard met aanhoudende vermoeidheid, een lusteloos gevoel en slaapproblemen. Vermoeidheidsklachten houden daarnaast vaak verband met stress, bijvoorbeeld in de vorm van een burn-out of overspannenheid.

Wat te doen?
De lijst hierboven is niet compleet. Ook andere ziekten/aandoeningen – denk bijvoorbeeld aan een chronische leverziekte of auto immuuziekten – kunnen bijdragen aan extreme vermoeidheid. Als jij vermoed dat een van de genoemde aandoeningen de oorzaak is van jouw vermoeidheid dan heb ik maar één advies: breng zo snel mogelijk een bezoek aan de huisarts. De meeste (lichamelijke) kwalen zijn te achterhalen door middel van een eenvoudig bloedonderzoek. Daarnaast kan de huisarts je – waar nodig – doorverwijzen naar een specialist. Na de diagnose zijn er meestal veel goede mogelijkheden om de aandoening te behandelen. Je zult merken dat de vermoeidheidsklachten hierdoor ook verminderen of verdwijnen.

Een ‘sluipende’ slaapstoornis

Slaapstoornissen zijn echte ‘sluipmoordenaars’. Ze kunnen – zonder dat je het door hebt – je nachtrust terroriseren. Het gevolg laat zich raden. Extreme vermoeidheid overdag en moeite met het dagelijks functioneren (geestelijk moe zijn). De meest voorkomende slaapstoornissen zijn snurken en het slaapapneusyndroom. In het artikel Moe wakker worden is niet normaal: doe er wat aan!’ ga ik dieper in slaapstoornissen en komen de symptomen waaraan je ze kunt herkennen aan bod.

Wat te doen?
Als jij denkt dat de kans bestaat dat jouw vermoeidheidsklachten voortkomen uit een slaapstoornis dan is een bezoek aan de huisarts het beste advies. Hij/zij zal aan de hand van de symptomen – en waar nodig aanvullend onderzoek – de juiste diagnose proberen te stellen. Op basis hiervan kun je doorverwezen worden en/of medicatie voorgeschreven krijgen.

Het is belangrijk om te vermelden dat een aantal veel voorkomende slaapstoornissen – zoals snurken en het slaapapneu syndroom – vaak ontstaan door overgewicht. Als jij veel snurkt en kampt met overgewicht dan raad ik je met klem aan om gewicht te verliezen. Tegen snurken – de meest voorkomende slaapstoornis – zijn daarnaast een aantal verschillende hulpmiddelen op de markt. 

Een verkeerd voedingspatroon

Er bestaat een goede kans dat overmatige vermoeidheid voortkomt uit een verkeerd voedingspatroon. Dit kan verschillende redenen hebben:

Een schommelende bloedsuikerspiegel
Het eten van de verkeerde voeding – in het bijzonder teveel simpele koolhydraten of suiker – zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel sterk zal schommelen. Een van de negatieve gevolgen van een (te) lage suikerspiegel is vermoeidheid en lusteloosheid. Vaak wordt dit ‘opgelost‘ door weer naar (slecht) voedsel – vaak met suiker en/of cafeïne – te grijpen. Het gevolg is een korte piek en een nog diepere daling dan voorheen. Er ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de vermoeidheidsklachten in ernst en duur toenemen.

Extreme vermoeidheidEen te lage bloedsuikerspiegel zorgt voor vermoeidheid en lusteloosheid. 

Overgewicht: een uitputtingsslag voor je lichaam
Overgewicht is een belangrijke oorzaak van vermoeidheidsklachten die echter vaak onderschat wordt. Het klinkt misschien wat kort door de bocht, maar veel dikke mensen relateren hun vermoeidheidsklachten niet aan hun overgewicht. In bijna alle gevallen gaat het bij deze mensen puur om het extra gewicht dat zij elke dag meetorsen en – indirect – om de gezondheidsklachten en slaapstoornissen die hiermee gepaard gaan.

Tekort aan belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen
Een verrassende maar toch niet zelden voorkomende oorzaak van vermoeidheid is een gebrek aan de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Met name tijdens de winter zorgt een gebrek aan vitamine D voor een moe en lusteloos gevoel. Vitamine D ontvangen we voornamelijk via zonlicht en tijdens de donkere maanden kan het gebrek aan deze vitamine voor de zogenaamde ‘winterblues’ – inclusief lamlendigheid – zorgen. Ook een gebrek aan vitamine B12, magnesium en/of Omega 3 heeft een direct verband met vermoeidheidsklachten.

Wat te doen?
Een gezond, gevarieerd en verstandig voedingspatroon heeft een enorme positieve invloed op de kwaliteit van leven. Je zult merken dat je steeds meer energie krijgt. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

 • Kies voor een gebalanceerd en gezond dieet. Eet hierbij veel fruit, groente en gezonde eiwitten en beperk het aantal koolhydraten (vooral suikers). In mijn boekPerfect Slapen in 7 Stappenleg ik uit hoe je dit heel eenvoudig aanpakt (hoofdstuk 4.1) en hoe je gelijk je nachtrust hiermee een grote kwaliteitsimpuls geeft. 
 • Gebruik dagelijks een goede multivitamine en vul dit in de donkere maanden aan met een vitamine D supplement (olie of tabletten). Voor vegetariërs en veganisten is het verstandig om vitamine B12 als supplement te gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je voldoende magnesium en omega 3 binnenkrijgt.
 • Ben jij te zwaar? Kies er dan bewust voor om gezonder te eten. Zelf haal ik veel inspiratie uit dit boek vol met smakelijke en supergezonde recepten. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. 

Chronische slaapproblemen: een venijnige vicieuze cirkel

Een meer voor de hand liggende oorzaak van extreme vermoeidheid is chronische slapeloosheid. Voor mensen die gebukt gaan onder dit hardnekkige probleem is elke nacht weer een uitdaging. Een hobbel die ze over moeten. Slapen staat niet meer gelijk aan ontspanning en loslaten, maar aan het leveren van een prestatie. Een mogelijkheid om te falen. Elke nacht weer. Deze venijnige vicieuze cirkel van spanning, stress, ‘slaapangst’ en tegen wil en dank wakker liggen, zorgt natuurlijk onherroepelijk voor vermoeidheidsklachten overdag. 

Wat te doen?
Als het verhaal hierboven jou bekend in de oren klinkt, wil ik je nadrukkelijk adviseren om het probleem bij de wortel aan te pakken. Structureel beter slapen – en daarmee vermoeidheidsklachten definitief oplossen – kan alleen door je op de echte oorzaken te richten, het fundament onder je slapeloosheid te laten verdampen en je natuurlijke slaapvermogen (wat iedereen heeft) weer terug te vinden. Ik begeleid je hier graag bij met behulp van mijn (nieuwe) boek: Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’ dat zich specifiek richt op mensen die vaak al jarenlang gebukt gaan onder ernstige slaapproblemen.

Doe mee aan mijn gratis challenge
Om te ontdekken of mijn methode/aanpak bij jou past, daag ik je graag uit om mee te doen aan de gratis 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge. Hoe het werkt? je vult de korte vragenlijst hieronder in om een beeld te krijgen van jouw huidige ‘slaapsituatie’. Vervolgens ga je een week aan de slag met mijn adviezen. Hierna doen we de test nog eens. Deelnemers slapen gemiddeld 23% beter na 7 dagen en ik verwacht dat hetzelfde resultaat voor jou mogelijk zal zijn. En reken maar dat je je hierdoor overdag fitter zal gaan voelen! 


Je vraagt teveel van je lichaam

In deze tijd waarin kracht, uiterlijk vertoon en ‘gezondheid’ een centrale rol spelen, wordt er meer gesport dan ooit. Drie tot vier keer naar de gym en lange afstanden hardlopen zijn voor veel mensen eerder regel dan uitzondering. Gevaren zoalsovertraindheid liggen dan ook op de loer. Overtraining ontstaat vaak ‘sluipend’ en kan gezien worden als een protest van het lichaam. Een belangrijk (eerste) symptoom van deze aandoening is onverklaarbare vermoeidheid.

Wat te doen?
Als er bij jouw sprake is van overtraindheid dan zijn er drie oplossingen: rust, rust en nog eens rust. Begin 7 tot 10 dagen zonder trainingsactiviteit (hou het bij wandelen en/of fietsen) en probeer ‘s nachts zo lang mogelijk te slapen. Na deze eerste rustperiode kun je vaak goed aanvoelen of je lichaam weer klaar is voor (lichte) fysieke arbeid.

Sporten
Sporten is goed, maar overdrijf het niet!


Blijf zoeken naar de echte oorzaak

Ik hoop van harte dat dit artikel je helpt bij het vinden en oplossen van de echte oorzaak van je vermoeidheidsklachten. Ik weet hoe zwaar het is om extreem vermoeid door het leven te gaan en hoe groot de negatieve invloed op je leven kan zijn. Het werpt een schaduw op alle zaken die het leven zo mooi maken: het contact met vrienden en familie, het genieten van je hobby’s, het uitvoeren van je werk en zo kan ik – helaas – nog wel een tijdje doorgaan. Als je de echte reden van je vermoeidheid niet hebt kunnen vinden in dit artikel, dan hoop ik dat ik je in elk geval heb kunnen motiveren om door te zetten bij het vinden van deze echte oorzaak. Het bestrijden van alleen de vermoeidheid leidt in de meeste gevallen uiteindelijk tot niks.

Heb je vragen of wil je je eigen ervaringen delen? Je kunt hiervoor de reactiemogelijkheid onder het artikel gebruiken. Ik probeer altijd persoonlijk te reageren. Ik zou het daarnaast super vinden als je het artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Ik vind het namelijk belangrijk om zoveel mogelijk mensen met vermoeidheidsklachten te bereiken met waardevolle informatie. Alvast bedankt!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 97

 1. Els 15 juli 2014

  Ik vertrouw mijn huisarts voor geen meter ben al een paar jaar ernstig vermoeid soms kan ik niet eens mijn bed uit, bloedonderzoek gedaan, gepraat, maar niks, soms denk ik zelfs dat hij niet eerlijk de resultaten van het bloedonderzoek aan mij vertelt. Ik kan zo echt niet door, ik eet gezond, neem extra vitamines en op goede dagen beweeg ik.

  1. W. van der Klaauw 18 juli 2014

   Wat vervelend om te lezen Els. Vaak heeft erge vermoeidheid een specifieke oorzaak, maar zolang die niet achterhaald is, kan er ook weinig aan gedaan worden. Misschien kun je eens een second opinion aanvragen als je het niet vertrouwt? Ik kan me overigens geen reden bedenken waarom een huisarts niet eerlijk is over de uitslag van een bloedonderzoek.

   1. Dick nouwen 2 december 2019

    Mijn vrouw kan 24 uur per dag slapen is altijd moe. Ook moet ze s middags altijd even gaan liggen anders haalt ze de avond niet. Onderzoeken gehad maar is allemaal niets uitgekomen. Dit komt onze relatie niet ten goede natuurlijk zal ik er altijd voor haar zijn maar spontaan weekend weg zit er niet meer in. Ze moet door de weeks om 6:15 eruit en ik moet gewoon 2 keer de wekker zetten anders komt ze er niet uit…. ze kan er altikd heel moeilijk uit. Zou willen dar iemand er iets aan zou kunnen doen of dat niemand nog iets weet waar we evt terecht kunnen

    1. Wim 12 maart 2022

     6.15u is niet OK…

   2. Wendy 23 november 2021

    Je zou er voor kunnen kiezen om bij een goede mesoloog of natuurgeneeskundig arts onder behandeling te gaan. Die hanteren vaak andere grenswaarden dan de reguliere geneeskunde en hebben bovendien meer tools om door te meten waar het in jou lijf “mis” gaat.

  2. I. v. Rooijen 3 januari 2019

   Heb zelf iets vergelijkbaars als jij, Els. Ook ik laat geregeld (eens per 2 à 3 maanden) bloedonderzoek inzetten via de huisarts en iedere keer komt er niets uit. En dat terwijl ik vele fysieke (en psychische) klachten heb die je écht niet zomaar onder het tapijt kunt vegen ! Kortom, de reguliere ‘genees’kunde kan niets voor je betekenen terwijl jij je ondertussen maar doodmoe en/of -ziek blijft voelen. Zit je maar ‘mooi’ mee… Wat ‘n nachtmerrie.
   Wat ik wel weet is dat de standaards, dus de richtlijnen voor ‘normale waarde’ en ‘te lage/hoge waarde’ bij de huisarts (=reguliere ‘genees’kunde) lager liggen dan bijvoorbeeld een orthomoleculair of geneeskundige arts aanhhoudt. Zo heb ik een aantal jaren terug ‘ns meegemaakt dat ik geen B12-tekort en Foliumzuur-tekort had voldens (het bloedonderzoek dat was ingezet door) de huisarts maar wél volgens de orthomoleculair arts bij wie ik ook onder behandeling was destijds. Kreeg zelfs accuut injecties van hem om de tekorten aan te vullen… Dat geeft wel eea te raden, niet ?

   Groetjes,
   Iris

  3. Iris 3 januari 2019

   Heb zelf iets vergelijkbaars als jij, Els. Ook ik laat geregeld (eens per 2 à 3 maanden) bloedonderzoek inzetten via de huisarts en iedere keer komt er niets uit. En dat terwijl ik vele fysieke (en psychische) klachten heb die je écht niet zomaar onder het tapijt kunt vegen ! Kortom, de reguliere ‘genees’kunde kan niets voor je betekenen terwijl jij je ondertussen maar doodmoe en/of -ziek blijft voelen. Zit je maar ‘mooi’ mee… Wat ‘n nachtmerrie.
   Wat ik wel weet is dat de standaards, dus de richtlijnen voor ‘normale waarde’ en ‘te lage/hoge waarde’ bij de huisarts (=reguliere ‘genees’kunde) lager liggen dan bijvoorbeeld een orthomoleculair of geneeskundige arts aanhhoudt. Zo heb ik een aantal jaren terug ‘ns meegemaakt dat ik geen B12-tekort en Foliumzuur-tekort had voldens (het bloedonderzoek dat was ingezet door) de huisarts maar wél volgens de orthomoleculair arts bij wie ik ook onder behandeling was destijds. Kreeg zelfs accuut injecties van hem om de tekorten aan te vullen… Dat geeft wel eea te raden, niet ?

   Groetjes,
   Iris

   1. Fred 8 mei 2019

    Ik ben 77 J. En slaap al tijden heel slecht. Bij het opstaan vreselijk moe.
    Het lijkt wel of, ik dehele nacht wakker ben. Ik beleef iedere nacht een herhalingen van dingen die ik heb meegemaakt in het verleden. Iedere dag dus een herhaling g van een dagtaak, die ik dus vroeger beleefd heb. Lichamelijk allerlei onderzoeken gehad, maar men kon niet echt ietsm vinden. Bij de cardioloog gelopen, maar hoef. Niet terug te komen. Alleen bij klachten. Om de drie maanden een bloedonderzoek i v m het gebruik van medicijnen. Ik heb die druk, dat ik iedere dag iets vermoeiender word.
    Wil overdag dus het liefst op bed liggen, maar dat is niet leuk voor mijn huisgenoot.

    Vriendelijke groeten,
    Fred W.

  4. Hanaa 21 juni 2020

   Misschien kun je de volgende keer een kopie opvragen van je bloedtest en zo zelf je waardes inzien, de meeste huisartsen zien heel veel over het hoofd, en ….leve dokter GOOGLE, tegenwoordig heb je ‘tig’ sites waarin de marges staan voor een proper werkende schildklier, TSH, T4 en T3.

 2. ramona 9 december 2014

  Ik loop ook al 8 jaar te vechten tegen vermoeidheid en futloos zijn ik moet mezelf ook echt zien wakker te houden ook nu ik dit schrijf! Elke dag is een eindeloze strijd maar ik moet die winnen want heb 2 kids

  1. Nancy 10 januari 2015

   Hoi, voor chronisch vermoeidheid of ME kunt u laten diagnostiseren in verschillende centra’s in NL. Weleens gehoord van Kleine Levin Syndroom, het schone slaapster syndroom?

 3. TSIRA 31 maart 2015

  De laatste paar maanden heb ik hetzelfde probleem. Wanneer ik wakker word, lijkt het net alsof ik niet heb geslapen. En wanneer ik op internet kijk, lees ik enge forums over De ziekte van Pfeiffer en HIV. Dit baart mij grote zorgen.
  Ik baal dat ik mij als een 70-jarige voel..

  1. marwn 9 juni 2017

   me too
   ik ook ik heb slef de proplam

 4. ben jan moe 27 april 2015

  Ben ook altijd moe. Te moe voor alles. Moe om moe te zijn zo moe. Zijn jullie ook moe?

 5. Meintje 16 mei 2015

  De omschrijving van ME is wel heel erg summier en doet de aandoening bepaald geen recht…..
  Myalgische Encefalomyelitis (ME) is een neurologische aandoening en heeft als hoofdkenmerk inspanningsintolerantie en onderscheidt zich daarmee van de grotere categorie CVS. (Google op Canadese Consensus criteria). Dus na voor jou te inspannende fysieke of cognitieve activiteit herstel je niet of maar heel langaam, vertraagd, met als gevolg -als je dit patroon te lang volhoudt- achteruitgang in functioneren/terugval. En te inspannende activiteiten kunnen soms verrassend weinig actief zijn: heel gewone dagelijkse activiteiten kunnen al te veel zijn.
  In het geval van CVS is opbouwen van bewegingsactiviteiten niet schadelijk, maar voor ME patiënten kan dit wel degelijk schadelijk zijn.
  Dit heb ik aan den lijve moeten ondervinden en met mij vele andere ME patiënten.

  1. W. van der Klaauw 22 mei 2015

   Beste Meintje,

   Bedankt voor je toelichting! Het is zeker niet mijn bedoeling om ME ‘te kort’ te doen. Omdat ik het artikel niet te lang wil maken, heb ik echter gekozen voor een korte omschrijving met een link naar een pagina waar veel meer informatie over deze ziekte te vinden is. Ik hoop dat je hier begrip voor hebt.

   William

 6. emma 16 mei 2015

  Ik ben ook al 4 jaar doodmoe sinds een val op me kop het gaat ook gepaard met duizelingen en een instabiel gevoel. Bij acht uur slaap voel ik me redelijk maar moet ik alsnog n middagdutje doen bij zes of zeven uur slaap voel ik me alsof ik n zware kater heb.
  Loop sinds kort ook bij n slaapcentrum omdat ik moeilijk slaap. Testresultaten nog niet beschikbaar. Ik wil mijn leven terug!

  1. W. van der Klaauw 21 mei 2015

   Hallo Emma,

   Heftig om te lezen. Kan me inderdaad voorstellen dat het voelt alsof je je leven kwijt bent. Ik hoop dat ze je bij het Slaapcentrum goed kunnen helpen en dat wij je met onze website ook een klein duwtje in de rug kunnen geven.

   Sterkte!

   William

 7. Jerome 23 februari 2016

  Hallo, ik ben 16 jaar en heb sinds 2 jaar last van extreme vermoeidheid, last van slaapproblemen en depressies. Mijn hele leven is hierdoor verziekt en ik wil hier vanaf. Wat moet ik doen? De huisarts doet niks.

  1. Debby 29 februari 2016

   Dag Jerome,

   dat hoort natuurlijk niet zo te zijn als je nog maar 16 bent en er ook al zo lang mee rond loopt. Ten eerste, ga op zoek naar een nieuwe huisarts. Dat mag je, nu je 16 bent, zelf doen. Er zullen vast meerdere praktijken in jouw buurt zijn, waar je een keer kennis kan maken en daarna je keuze kunt maken. Kost niets, alleen wat tijd (en energie, maar het is het waard).
   En dan. Heb je dit gelezen van Demet? Zij/hij vertelde o.a. het volgende.
   “…tekort aan vitamine D. Daardoor vit D genomen, in druppelvorm natuurlijk vorm. Geen kruitvat of etos gedoe! Vervolgens 2 kuren thuis lichttherapie. En magnesium olie. Wat heerlijk leven de natuur. Ik ben fit ik slaap lekker ik ben vrolijker gezonder ben absoluut niet moe. Ben weer een normaal mens!”
   Dit klinkt mij als muziek in de oren, jou waarschijnlijk ook. De lichttherapie kun je goedkoop vervangen door elke dag rond het middaguur even (minimaal) een kwartier buiten te zijn; zonder handschoenen het daglicht op je huid in te laten werken, is goed voor de vitamine D aanmaak.

  2. W. van der Klaauw 1 maart 2016

   Dag Jerome,

   Vervelend om te lezen dat vermoeidheidsklachten zo’n impact hebben op je leven. Debby, bedankt voor je reactie en je advies. Ik kan me er eigenlijk alleen maar bij aansluiten.

   William

  3. Neeltje 7 februari 2019

   Beste Jerome,

   Ik heb geen idee of je dit berichtje nog leest. Ik hoop het maar. De klachten die sommigen op hun 14e krijgen, kunnen (bij vrouwen / meisjes) hormonale klachten zijn. Mijn klachten begonnen op mijn 12e, met 1,5 u per nacht wakker liggen en een hele hoop andere klachten, waarvan nu (ik ben inmiddels 32) blijkt dat het met mijn hormonen te maken heeft gehad. Eileen Engels kan je ermee verder helpen, om te kijken of het PMS is. Zo ja, dan kan zij je leven weer veranderen! Ik begin over 10 dagen aan de hormonenpillen en hoop daarna (net zoals heeel veel andere vrouwen voor mij) weer mezelf terug te vinden..

   Sterkte! Neeltje

  4. Gerard 30 april 2019

   Hi allen,

   Ik lees veel wanhopige verhalen. Heb er zelf ook een. Ook continu zwaar vermoeid. En ook slechte relatie met huisarts.
   Mijn advies is alle rapporten opvragen van elk onderzoek. Eerst laten testen op hoofdlijnen voor alle aantoonbare aandoeningen. Daarbij is een bezoek aan een orthomoleculaire arts heel zinvol….
   ME en CVS zijn vaak verzamel diagnoses. Laat je niet zomaar afschepen. En vraag 2nd opinion aan. Bij mijn ex was jarenlang ME gediagnosticeerd. Maar zij bleek Lyme te hebben. Pas goed op jezelf. Volg je gevoel…

 8. Jim 10 maart 2016

  Mij is altijd geleerd, als je moe bent ga je rusten, als je slaap hebt ga je slapen.
  Hoeveel mensen kruipen niet in bed omdat ze moe zijn?
  Ga eens een eind wandelen als je moe bent en ga slapen als je slaapt hebt maar haal die twee niet door elkaar heen.
  Pauze..: we zitten vaak en lang achter de computer en als we pauze houden dan zitten we te spelen met de smartphone, dit is geen pauze houden…. Pauze houden is even met iets geheel anders bezig zijn, of met ‘niets’ bijvoorbeeld.
  Wordt je telkens op dezelfde tijd moe, dan kan er iets met een orgaan aan de hand zijn. Zoals Heer v.d. Klaauw zegt, blijf zoeken…

  1. W. van der Klaauw 12 maart 2016

   Bedankt voor je wijze woorden Jim. Ben het helemaal met je eens!

 9. Lana 17 maart 2016

  Hallo iedereen, ik ben 16 jaar en heb al een paar maanden last van vermoeidheid. Mijn hoofd voelt heel erg zwaar en ik heb geen energie meer om dingen te doen. Geen motivatie meer voor school. Niks boeit meer. Mijn lichaam is zwak. Ik kom vaak met hele erge moeite mijn bed uit. Ik wissel vaak van stemming. De ene keer voel ik me goed voor een dag of twee en daarna heel slecht voor een langere periode. Ik weet niet meer wat ik kan doen om deze vermoeidheid te verminderen. De huisarts zegt dat er niks aan de hand is, maar ik weet het niet zo zeker.

  1. W. van der Klaauw 18 maart 2016

   Dag Lana,

   Bedankt voor het delen van je verhaal en vervelend om te lezen dat je met zulke hardnekkige vermoeidheidsklachten kampt. Ik hoop van harte dat mijn artikel waardevol voor je is geweest en dat de echte oorzaak snel gevonden of dat de vermoeidheid vanzelf verdwijnt. Dit gebeurt (gelukkig) ook regelmatig, zeker op jonge leeftijd zoals bij jou! Sterkte!

 10. MOE 18 maart 2016

  Ben 18 jaar al 4-5 jaar last van vemoeidheid, al 2 keer bloedonderzoek gehad maar niets gevonden. Als ik thuiskom val ik meestal voor enkele uren in slaap, kan er echt niet tegen vechten. ‘S nachts ga ik dan terug slapen en dan nog steeds moeite hebben om op te staan…

  1. W. van der Klaauw 20 maart 2016

   Bedankt voor het delen van je verhaal! Ik hoop dat je de echte oorzaak snel vindt zodat je er effectief iets aan kan doen! Sterkte!

 11. Peter 27 maart 2016

  Hallo iedereen,

  Ik ben een jongen man van 20 jaar die dingen doet wat iedereen doet op een 20 jarige leeftijd, 3x in de week sporten, uit gaan, naar school gaan enzo enzo, In het laatste jaar heb ik extreem veel stress gehad. Maar juist nu op het moment dat ik helemaal geen stres en drukte meer heb, ben ik extreem moe geworden.

  Ik kamp al een half jaar met moeheid waar ik enigszins goed mee om kon gaan, nu is het zo dat ik de laatste 30 dagen extreem moe ben. Na een dag werken of school ben ik genoodzaakt om een paar uur te slapen, gemiddeld slaap ik 8,5 uur per dag + zeker een uur in de middag. Nu ben ik naar de dokter geweest en die heeft mijn bloed en ontlasting onderzocht. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat ik op alle fronten eigenlijk heel goed scoorde en dat er niks aan de hand was. De vervolg stap hiervan was dat ik verwezen werd naar een psycholoog die ging kijken waarvan ik moe werd. Dit was voor de dokter de enige mogelijkheid zo gaf zei aan; “”lichamelijk is er niks mis met je, dan moet het wel aan je leefpatroon of geest liggen. Als je eenmaal onder je basisniveau van energie zit kom je er heel moeilijk uit, elke handeling is te veel en moet je van bijkomen. Om uit die ondergrensniveau van energie te komen lukt je niet zo maar, je moet dan echt wekenlang extreme rust nemen””

  Zo gezegd zo gedaan, ik heb met de verwijsbrief een afspraak gemaakt bij de psycholoog. Het probleem is dat ik nu zeker 5 weken moet wachten voordat ik geholpen kan worden.

  Graag zou ik zo snel mogelijke van dit probleem af willen komen, want op dit moment sla ik werk en school zelfs over omdat ik echt te moe ben!

  In forums die ik heb gelezen, lees ik niks over dat mensen bij een psycholoog zijn geweest om hun leefpatroon drastisch om te draaien zodat ze na weken van extreme rust weer op hun energie niveau te recht zijn gekomen.

  Mijn vragen zijn;
  – Zijn er mensen op dit forum die het zelfde hebben mee gemaakt? zo ja, graag zou ik jullie ervaring willen horen.
  – Kan het echt zo zijn dat het nemen van extreme rust het probleem oplost?
  – Is dit de juiste werkwijze en kan het nog zijn dat het aan andere dingen kan liggen?
  – zijn er andere oplossingen, waar mijn huisarts niet over heb nagedacht?

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Peter

  1. W. van der Klaauw 2 april 2016

   Dag Peter,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat je verhaal bekend in de oren zal klinken bij veel lezers van dit artikel. Het probleem dat de echte oorzaak niet gevonden wordt, komt helaas (veel te) vaak voor. Ik vind het als slaapdeskundige moeilijk om je een passend advies te geven, omdat ik geen arts ben en je situatie onvoldoende ken. Wel kan ik je adviseren om actief op zoek te blijven gaan naar de echte oorzaak. Je bent inderdaad nog veel te jong voor dit soort problemen.

   Sterkte!

   William

  2. Simone 17 januari 2017

   Hoi Peter,

   Gaat het inmiddels beter met je?
   Ik ben 22 jaar en had/heb ook last van vermoeidheid en ben vorig jaar overspannen geraakt. Juist na stressvolle periodes als ik tot rust kwam werd ik heel moe, bijvoorbeeld in vakanties.
   Ik struggle ook nog steeds met vermoeidheid die blijft aanhouden ook al neem ik veel rust. Ik ben ook onder behandeling bij een psycholoog om te werken aan hoe ik met stress en spanningen omga, dit is heel fijn!
   Ik ga nu een therapie volgen om de vermoeidheid aan te pakken, namelijk ademtherapie in combinatie met bewegen volgens een trainingsschema. Je lichaam kan in periode van stress gewend zijn geraakt aan een te snelle ademhaling, hier krijg je heel veel verschillende vage klachten (chronische hyperventilatie). Misschien dat jij daar ook iets mee kan?

  3. Simone 17 januari 2017

   Hoi Peter,

   Hoe gaat het inmiddels met je?
   Ik herken veel van je klachten, met mij is lichamelijk ook niks aan de hand. Ik ben ook onder behandeling bij een psycholoog en dat is heel fijn.
   Heb je weleens aan chronische hyperventilatie gedacht? Mensen die veel stress hebben raken soms gewend aan een te snelle ademhaling en dat leidt tot vele andere vage klachten.
   Ik ga zelf een therapie volgen die ademtherapie en beweging combineert, in de hoop dat hierdoor mijn lichaam weer wat meer in balans komt. Als je nog meer vragen hebt daarover dan hoor ik het wel.

 12. Ellis 12 april 2016

  Hallo

  Ik ben overtraind (overbelast) geraakt Slecht slapen is bij mij een duidelijk symptoom daarvan omdat ik normaal wel behoorlijk goed slaap. Continu wakker na 1 en soms (gelukkig) na 1.5 uur slapen. Erg slecht weer inslapen (kost min. Half uur)
  n. U geeft hierboven advies te wandelen of te fietsen. maar ik ben zo oververmoeid dat ik dat er alleen maar uit zou kunnen persen. Ik lig overdag veel want zitten kost ook teveel inspanning. Wat moet ik doen? Gewoon maar afwachten?

  1. W. van der Klaauw 12 april 2016

   Dag Ellis,

   Ik vind het moeilijk om passend advies te geven, omdat ik de situatie onvoldoende ken en het gaat om een specifiek probleem. Ik denk dat het goed is om dit te bespreken met de huisarts die je indien nodig kan doorverwijzen naar een specialist.

   Sterkte!

   William

 13. Nancy 11 mei 2016

  Hallo. Ik kamp nu al een goede 4 jaar met heftige vermoeidheids problemen. Ik heb meerdere diagnoses gehad:
  * eerst kwam angst en paniek stoornis. Dit was zo heftig dat ik niet over straat durfde al was ik met 20 man.
  * daarna kwam de diepe depressie. Ik kon mijn bed niet uitkomen en liep sloffend naar de wc en sloffend terug mijn bed in. Ik moest mijn moeder smsen om mijn eten te brengen. Na 2 happen kon ik al niet meer
  * toen kwam de b12 te kort. Daar kreeg in injecties voor. Blijk het chronisch te zijn.
  * pijn aan mijn vingerkootjes blied wezen prikkenvoor reuma artitis en artrose. Gelukkig had ik dit niet.
  * daarna kwam fibromyalgie maar ik kan het niet accepteren en voel alsof er meer aan de hand is. Inmiddels slik ik LDN en onderdrukt de pijn redelijk. Die vermoeidheid nekt mij nu heel erg.
  * Daarna kwam er nog vit. D tekort. Simpele supplementen begonnen en niet genoeg nam al de dubbele dosis van een simpele kruidtvat merk. Hiervoor moet ik nog hogere dosis aanvragen bij de HA.

  Door deze topic benij van plan om mijzelf nog verder te laten onderzoeken zonder uhh of maar. Ik eis het gewoon nu.

  Wat aardig overeen komt met myn Symptomen zijn: bloedarmoede, diabetes (test ik mij vaak genoeg op maar goed) cvs, ME en ik heb eerder een lijst gelezen van de ziekte van lyme..
  Ik hoop dat er nu eindelijk wat gevonden kan worden… ik voel me net een wijffie van 80+ jaar en dan ben ik nog maar 22. En met een zoontje van 1.5 is dit geen leven. Ik kan niet normaal spelen met hem en dat doet mij het meeste pijn

  1. W. van der Klaauw 12 mei 2016

   Dag Nancy,

   Bedankt voor je reactie. Vervelend om te lezen dat je zo gebukt gaat onder vermomeidheidsklachten. Ik hoop van harte dat nader onderzoek meer duidelijkheid geeft over de exacte oorzaak. Ik wens je veel sterkte!

   William

  2. Dominique 6 juli 2016

   Beste

   ik kom vaker zulke verhalen tegen.
   Als je wilt kan ik je eventueel al wat verderhelpen.
   Stuur mij een mailtje op = nidhoggr13@hotmail.com

   Groeten

   Dominique

 14. aphaya 14 mei 2016

  Ik ben 19 jaar oud en zit sinds november met een depressie. Ik ben er echter bovenop aan het raken maar ik ben constant moe. Hoe lang ik ook slaap, overdag slaap ik nog zeker 4 tot 5 uur. Mijn gezin ergert zich mateloos aan het feit dat ik om 21 uur al pompaf lig te slapen op de zetel. Ik heb al magnecaps voorgeschreven gekregen en ga wekelijks naar de psycholoog. Ik heb een chronisch te traag werkende schildklier maar in mijn bloed zijn mijn waarden oke en mijn dosis schildklierhormoon dus ook. Wat is er nog mogelijk?

 15. Anoniem 26 mei 2016

  Erg goed artikel. Veel opgestoken. Bedankt William.

  1. Bas 9 oktober 2019

   Hallo.
   Mijn probkeem is dat ik met een neusmasker slaap (slaapapneu)
   Dat ging verder heel goed bijna een jaar lang. Ik was niet meer moe en had veel meer energie door dat masker 🙂

   Maar nu de laatste 2 maanden heb ik het gevoel dat ik niet lang in een diepe slaap ben. Ik vermoed het gevoel dat ik maar 3 keer een uur diep in slaap valt en de rest van de nacht wakker of licht aan slapen ben.
   Ik ga rond 23:00u naar bed’ en val dan in slaap na 30 a 45 min. Dan die nacht ben ik zeker om de uur wakker 🙁 Ik sta iedere ochtend om 7:00u op. s’morgens hooftpijn en als ik dan buiten loop is het net of ik licht aangeschoten ben van de alcohol. een beetje wazig zien en een beetje druk in mijn hooft.

   Hoop dat dit snel over gaat.
   Alvast bedankt voor u reactie

 16. Annebeth 17 juni 2016

  Beste, Ik ben dus ook altijd moe en testen bij de dokter haalde niets uit. Nu blijkt dat ik wel de ziekte van Pfeiffer heb, maar die is al heel lang aanwezig naast een lyme besmetting. Een tekenbeet dus. Deze beet kan ik me ook herinneren, was rond mijn 20 ste kreeg een mooie ronde rode crikel en erna een stijve voet. Die enorme moeiheid kwam erna opzetten. Maar die kende ik eigenlijk al van de Pfeiffer die voor mijn gevoel altijd op de achtergrond mee draait. Met die voet ben ik bij de dokterbeland waar ik antibiotic voor kreeg maar dat hielp dus niet.

  Naast amalgaam vullingen, die ondertussen op een goede manier verwijderd zijn (bio tandarts en otngiften o.a. met Chlorella) Mijn dieet drastisch aangepast candida diet (geen witmeel, suiker, melk beperkt koolhydraten) Alles vers maken en niets uit pakjes heb ik met een aantal reinigingskuren (darmen, lever) en een fantastische zalf (op natuurlijke basis) mijn psoriasis weg kunnen krijgen.
  Met verschillende kuren heb ik de lyme ook voor 80 % eruit gekregen maar die laatst 20 % ben ik goed klaar mee. Voor lyme heb ik me laten testen met de vegatest want het is vrij lasting om dat boven tafel te krijgen. Denk je lyme te hebben kijk dan eens in het boekje licht op lyme waarin ervaringsverhalen van vele mensen staan die genezen zijn. Maar het moe wakker worden als je opstaat herken ik helaas dus wel.

  1. Dominique 6 juli 2016

   Annebeth

   ik ben zelf ervaringsdeskundige ivm de ziekte van Lyme.
   Als je wilt kan je me een mailtje sturen: nidhoggr13@hotmail.com
   9/10 kansen doe je gewoon nog steeds de verkeerde dingen voorgeschreven door natuurartsen die denken Lyme helemaal te kennen. Ik ben alleszins genezen en kan je er ook mee helpen.
   Laat maar een berichtje.

   Dominique

 17. wendie 18 juni 2016

  ik ben een meisje van 16
  het maakt voor mij niet uit hoelang of hoe veel ik slaap.. moe ben ik altijd wel.
  ook al slaap ik smiddags een paar uurtjes zodra ik wakker ben begin ik weer te gapen..
  vooral als ik een paar minuten zit en niks aan het doen ben voel ik me echt doodmoe.
  na een dubbele longontsteking van een half jaartje terug is mijn conditie ook heel erg verslechterd, na nog geen eens een halve kilometer hardlopen ben ik al buiten adem (dat heb ik soms al na drie trappen op lopen)
  ik ga binnenkort sowieso naar mijn huisarts maar misschien weet iemand hier wel wat ik kan/moet doen en wat ik misschien zou hebben…

  1. Dominique 6 juli 2016

   Dag Wendie

   Dit klinkt als post-infectieuze vermoeidheid. Dit komt ook bij klierkoorts voor.
   Het kan lang duren vooraleer je tiptop in orde bent terug omdat je lichaam heel veel mechanismen heeft die zich moeten resetten vooraleer je je terug echt goed in je vel gaat voelen.
   Ik stel je voor om niet teveel schrik te hebben, goed en op tijd te slapen, gezond te eten en gemiddeld te bewegen. Als je wilt hardlopen, moet je met mondjesmaat weer opbouwen. Dit duurt even aangezien je weer van nul moet beginnen en je longen niet dezelfde capaciteit meer hebben na een longontsteking.
   Voor meer energie is ATP noodzakelijk. Je kan dit boosten door voedsel te eten waar creatine, carnitine, vit b’s en co-enzyme Q10 in zitten. Vooral in vlees vind je deze dingen, al kan je daar ook beter niet in overdrijven. Ook adaptogenen als Eleutherococcus 1 caps tijdens de maaltijd smiddags zouden ook kunnen helpen. Caffeine, alcohol en tabak strikt vermijden.

   Groetjes, en bij vragen stuur je me maar wat 🙂

 18. Daan de keizer 25 juni 2016

  Ik ben telkens heel kortademig en in het verleden veel gerookt.

  (Veel thc.. heel veel.)

  Nu ik gestopt ben een aantal maanden blijft de vermoeidheid gewoon.

  Ik heb net van 21:00 tot 15:00 geslapen zonder wakker te worden en je raad het al;

  Moe wakker geworden.

  Zo moe dat opstaan al teveel is.

  Vaak ben ik bang voor kanker of een longaandoening/hartaandoening en heb het idee dat mijn huisarts (ex)rokers haat want hij zei dat het mijn eigen schuld was.

  Verder zei hij niks bijzonders te kunnen vinden in het bloedonderzoek.

  Toch krijg ik amper adem en denk ik dat zuurstofgebrek een grote reden is.

  Wat te doen?

  Mvg
  Daan

 19. Walter 29 juni 2016

  Ik heb ook al jaren het gevoel dat ik helemaal niet meer de oude ben sinds ik een klierkoorts infectie heb meegemaakt. Uit verschillende bloedonderzoeken is niets gekomen. Ik heb het gevoel dat ik toch nog een virus infectie doorgemaakt heb en dat mijn lichaam dat niet helemaal heeft kunnen overwinnen. Ik heb een tijdje zeer geurende urine en vel zweten doorgemaakt, precies dat mijn lichaam aan het vechten was. Maar die symptomen zijn eigenlijk zo goed als verdwenen toch kan ik op een namiddag de hele tijd slapen op de zetel en merk ik dat mijn lichaat uitgeput is. Ik wil terug fit worden maar weet niet waar ik nog terecht kan iemand een idee?

  1. Astrid 3 juli 2016

   Hoi,
   Ik heb helaas hetzelfde mee moeten maken de afgelopen twee jaar. Ik ben altijd fit geweest door mijn sport, eet super gezond , geen stress en opeens begon het met oververmoeid zijn en dus nooit meer uitgeslapen wakker worden maar moe na een nachtrust van 10 of 8 uur. In de middag en avond ook liggen omdat mijn lichaam niet anders kon. Bloed laten prikken etc, niets te vinden. Ik zou te veel hooi op mijn vork nemen volgens mijn huisarts en het maar eens rustiger aan moeten doen. Ook maar eens met iemand geen praten want ik was somber? Ja vindt je het gek als ik niet meer vooruit kom…! Wat blijkt nu drie weken geleden loop ik al twee jaar met een ontsteking in mijn lichaam die zorgt voor een holte gevuld met vocht. De ontsteking is soms actief en soms niet waardoor je griepverschijnselen hebt. Het vocht is weer een oorzaak van de ontsteking en die zorgt voor al die vermoeidheidsklachten. Soms loopt er wat vocht uit de holte waardoor je even het gevoel krijgt dat het wat beter met je gaat maar niet lang daarna loopt de holte weer vol waardoor je lichaam oververmoeidheid raakt en je niet anders kunt dan slapen, liggen. Als de ontsteking niet actief is kan je huisarts ook niets vinden in je bloed…. . Ik word hopelijk binnen twee weken geopereerd om de ontstekingshaard en de vochtholte te verwijderen en ik verheug me zo op een leven zonder de vermoeidheidsklachten ….. Nu krijg ik eindelijk begrip van mijn omgeving over mijn klachten. Iedereen begon aan me te twijfelen of ik me niet aanstelde. Pfff wat een ellendige jaren heb ik mee gemaakt zeg. Hopelijk hebben jullie er wat aan en kan er voor sommige mensen onder jullie toch verder gezocht worden naar lichamelijke oorzaken zoals vochtholtes en ontstekingen. Groet Astri

   1. Olivia 17 augustus 2021

    Is het na de operatie verdwenen? Ik merk dat ik het verhaal herken in mezelf ik doe al 2 jaar onderzoek naar mijn vermoeidheid maar keer op keer komt er niks uit het bloed onderzoek. Misschien heb ik ook last van vocht in mijn holtes wat kan ik nu het beste doen? Gr Olivia

  2. Dominique 6 juli 2016

   Beste Walter

   je kan ook van een infectie in een burn-out, chronische vermoeidheid, etc terechtkomen (dit is omkeerbaar). Had je gelijk of voorafgaand aan de infectie veel spanningen?

   Groeten

   Dominique

 20. Lia van der Horst 4 juli 2016

  Geweldig artikel dit. Ik zou graag de slaapziekte zelf, narcolepsie, erbij willen zien. Het heeft bij mij heel lang geduurd eer de diagnose werd gesteld. Eigenlijk pas gelijk toen ik ook cataplexie kreeg. Toevallig heb ik kort geleden mijn eigen slaapgrafiek mogen bekijken. Daar werd ik toch wel een beetje emotioneel van, omdat dit zo abnormaal was. Het verklaarde alles. Omdat het toch niet vaak voorkomt worden eerst alle bovenstaande ziektes uitgesloten. Dat neemt veel tijd in beslag. Ook bv. fibromyalgie kan veel vermoeidheidsklachten geven, omdat het slaappatroon ernstig verstoord is. Die diagnose is helemaal moeilijk vast te stellen.

 21. Tatjana 6 juli 2016

  Ik ben al zo’n 13 jaar chronisch vermoeid, meerdere keren al allerlei onderzoeken laten doen, psychische hulp gehad, en ze weten het nog steeds niet…
  Mijn dokter zegt dat ik er mee moet leren leven… maar hoe dan ?!
  Pffff… en het lijkt ook wel alleen maar erger te worden
  Ik heb nu ook een dochtertje en voor haar moet ik blijven vechten, en dat zal ik ook blijven doen.. maar soms trek ik het echt niet meer en ik denk soms dat het leven van mij echt niet perse meer verder zou hoeven zo… alles kost te veel moeite en mijn vader heeft dit ook een nog steeds worsteld hij ermee.. slecht vooruitzicht dus en ik ben pas 27… zucht… was ik maar al 85 ofzo (zo voel ik me iig wel)

 22. Jiska 9 juli 2016

  Hoi,

  Ik heb sinds mei last van hele erge vermoeidheid. Ik heb 2 weken echt helemaal niks kunnen doen. MaAr nu kan ik wel weer iets doen. Ik heb nu echt 12 uur slAap nodig en dan ben ik nog moe. Ik had in de heftigste periodelast van; duizelig, moe, jeuk, misselijk, geen eetlust(ben 5 kilo afgevallen in 1 week), hoofdpijn, pijne slappe knieen. Nu ben ik nog steeds constant moe en heb geen zin om intensieve dingen te doen. Ik ben “mezelf nlg lang niet” zeggen mijn ouders de hele tijd. Ik heb bloedgeprikt. Daar kwam niks uit. Alleen dat ik pfeiffer heb gehad, (ik weet niet wanneer)…:).
  Wat zou dit kunnen zijn?

 23. Dess 23 juli 2016

  Hallo,

  Ik kamp bijna een jaar met vermoeidheidsklachten. Moeilijk te accepteren om bijna niets meer te kunnen doen en anders te leren leven. Hobby’s zoals paardrijden achterwege moeten laten liggen. Niet makkelijk! Graag zou ik met mensen in contact willen komen die ook met vermoeidheidsklachten te maken hebben, Dit om mekaar te ondersteunen en wie weet komen we er samen uit.

  Groetjes

 24. Astrid 2 december 2016

  Hallo,

  Sinds een tijdje ben ik steeds erg moe. Ik heb dit een aantal keer per jaar. Op dit moment slaap ik ‘s nachts ongeveer 10 uren en overdag moet ik ook nog 3 tot 4 uur slapen. Ik heb ook heel erg haaruitval. Ik vorig jaar een keer naar de dokter geweest vanwege de vermoeidheid en toen had ik ernstig B12 te kort waardoor ik injecties moest. Een half jaar later ben ik weer geweest vanwege vermoeidheid en toen was mijn B12 veel te hoog, het dubbele van wat het hoort te zijn en ik had bloedarmoede. Ik heb zelf 3 jaar geleden in het ziekenhuis gelegen vanwege anorexia, mijn lichaam was zwaar uitgeput en functioneerde niet meer goed. Ik ben weer een lange tijd op gezond gewicht en ik eet heel goed maar ik ben bang dat de vermoeidheid komt door mijn anorexia verleden. Ik twijfel heel erg om naar de dokter te gaan. Maar op dit moment val ik telkens in slaap en slaap ik zo’n 14 uur per dag en ben ik nog steeds moe. Wat kan ik het beste doen?

  1. Gi 8 maart 2017

   Vitaminen nemen… Ijzer

  2. Daisy 15 juni 2018

   Vermoeidheid in combinatie met haaruitval zijn tekenen van een schildklier aandoening. Laat je hier op testen. Het kan ook komen door een ongebalanceerd lichaam en stress maar ik zou toch voor de zekerheid je schildklier laten testen.

 25. Sandra 2 december 2016

  Goedendag, graag wil ik u vragen om iets uit uw artikel aan te passen. Laat me in eerste instantie zeggen, dat ik het een goed artikel vind en blij ben dat u dit allemaal opschrijft.
  Het enige wat ik graag veranderd zou willen zien, is de opmerking bij het item over coeliakie. U stelt daar dat gebrek aan eetlust een veel voorkomend iets is. Dat zal zo zijn, maar het omgekeerde komt ook voor: constante eetlust. Ik was door mijn coeliakie niet afgevallen maar kilo’s aangekomen en ik kon de hele dag door eten. Doorvitaminen te slikken had ik geen bloedarmoede of gebrek aan vitaminen zoals B12 of foliumzuur.
  Nu eet ik glutenvrij en ik val af..
  Misschien wilt u mijn opmerking in beschouwing nemen. Ook dat kan dus bij coeliakie. Groet

 26. Chris 5 december 2016

  Mijn man is ook steeds vermoeid. Na 12 uren slapen kan hij amper 2 uur wakker blijven.
  Hij is lusteloos en denkt dat het nooit zal weggaan. Zijn bloed is onderzocht en men heeft verschillende bijkomende onderzoeken gedaan maar er is niets gevonden.
  Hij is ook kortademig en na de kleinste inspanning (zoals bijv. de boodschappen naar boven te dragen) moet hij onmiddellijk gaan rusten en dan volgt er weer een slaapsessie.

  Hoe moet dat nu verder of is hij gedoemd om zijn leven op de zetel door te brengen ?

  Een bezorgde echtgenote.

  1. Ron 31 augustus 2017

   Chris, laat hem eens testen op hartfalen.. Bekende symtomen voor mij, het loste in mijn familie veel vermoeidheidsproblemen op!

 27. Christine 12 december 2016

  hallo ik ben Christine en worstel al een kleine vijftien jaar met extreme vermoeidheid en spierpijn.
  Heb al tal val dokters en therapeuten geraadpleegd. Heb mij laten testen in Uz leuven voor de cvs conventie. Men kwam tot de conclusie dat ik niet specifieke symptomen heb van cvs. Moest mij neurologisch laten onderzoeken. Alweer geen diagnose kunnen stellen.
  Nochtans voel ik me steeds maar slechter worden. Ik heb ook slaapapneu en soms hyperventilatie.

  zijn er onder jullie die ook worstelen met deze zaken.
  Iedere dag is een gevecht tegen de pijn en steeds maar mijn grenzen verleggen…

 28. Melissa 30 december 2016

  Hoi, ik ben 16 jaar en heb inmiddels al ruim 4 jaar last van behoorlijke vermoeidheid. Heb in die tijd al 6x laten bloed prikken maar alles leek goed. Maar eerlijk gezegd voel ik me niet helemaal serieus genomen door de huisarts(en). Ook ben ik vaak ‘minder blij’ maar heb geen diagnose daarvoor. Geen idee of dat misschien iets is. Wat moet ik nu? Ik wil niet voor altijd moe zijn.

 29. Sterre 31 december 2016

  Hallo,
  Ik zou ook graag wat advies krijgen. Ondertussen ben ik 42 en heb al enkele jaren de diagnoses autisme en cvs.
  De cvs zou veroorzaakt zijn door een trauma. (17 jaar geleden, wanneer ook de vermoeidheid stilaan de kop begon op te steken)
  Ondanks de diagnoses kan ik me er niet helemaal bij neerleggen dat het enkel bergafwaarts gaat. Ik moet toch iets kunnen doen om op z’n minst nog een beetje plezier in het leven te hebben? (ik wil nog zoveel doen….)
  Ik ga ook vrij vroeg slapen, met de nodige medicatie, en word dan ‘s nachts wakker. Dan lig ik uren wakker. Overdag slaap ik niet, ik rust enkel omdat ik niet vooruit raak.
  Bij mijn dokters is het duidelijk; de diagnoses. Bij hen kan ik dus niet meer terecht.
  Ik heb ook een 2de opinie, maar ik wil een oplossing. Ik wil, al is het langzaam, terug vooruit.
  Tips?

 30. Anoniem 26 januari 2017

  Mijn man is ook vaak heel erg moe en uitgeput-maar soms heeft ie weer een energie..het schommelt heel erg bij hem…hij is een piekeraar werkt af en toe te hard.. hij heeft bloed onderzoek gehad..ook alles redelijk ok .opletten mef niec te vet eten exc exc..wat kan dot verder zijn???

 31. angel 25 februari 2017

  Ik ben ontzettend moe dit al zo een jaar of 3 extreem. Uit bloedonderzoek komt weinig naar voren. Veel kramp op de borst dan heb ik het niet over een olifant die op mijn borst zit met een infarct, uiteindelijk is er 3 jaar terug ook een hart catheterisatie gedaan ..De cardioloog zei dat alles prima was. .. tot februari 2016 ik bij de artsen post belande en die me vertelde dat ik al jaren een lekkende aorta klep heb. Mijn hartslag spring van 58 naar 100 of 130 ook de nacht waardoor ik begrijpelijk slecht slaap. Is daar nou iets aan te doen? Zou zo graag willen proberen mijn leven te herpakken ben 41 en ga steeds verder achteruit , omdat ze niet zomaar even een operatie aan gaan en geheel terecht natuurlijk.
  alvast bedankt voor de adviezen.

 32. Vera 22 maart 2017

  Wat een goed artikel. Ik mis bij de info de ziekte van lyme.
  Ikzelf ben al jaren moe en in periodes extreem vermoeid. Soms zo moe dat ik na een Lange nacht slapen nog veel vermoeider ben dan voor ik ging slapen en met de grootste moeite mijn hondje uitlaat. Ik ben nog jong en zo zou het leven op mijn leeftijd niet moeten zijn maar ik probeer er alles uit te halen en op een zonnige dag toch even naar buiten te gaan.
  Ik heb in de loop van de jaren ontzettend veel onderzoeken gehad, zowel mentaal als fysiek maar ik heb nooit een verklaring gehad voor de vermoeidheid en de nare verschijnselen die eruit voortkomen.

 33. W Walters 29 maart 2017

  Ik slaap ,s nachts goed. Overdag slaap ok te veel. Ik voel dan mijn armen en benen zwaar worden en val in een mum in slaap. Dit gebeurd soms wel 3x per dag. De duur van die slaap is van een half uur tot wel één uur of meer. Een hoop verlies van tijd. Ik heb het laten onderzoeken en de neurologen, 5 in totaal, zeggen “het is géén Narcoleptie.” Maar er is niemand die dan uitzoekt wat het wèl is. Ik heb om bloed onderzoek gevraagd maar zeggen ze, dat is niet in het bloed te zien, maar ze hebben geen bloedcurve gemaakt.
  Toevallig kwam ik een jonge neuroloog tegen en ik bracht het ter sprake. Het éérste wat hij vroeg: hebben ze geen bloedcurve gemaakt ? Nee was mijn antwoord. Hij trok zijn wenkbrauwen op zei verder niets want hij was met een patiënt bezig die nogal aandacht nodig had. “k Heb hem tot mijn spijt niet meer gezien. Wat raad u mij aan te doen ?

 34. S van Hees 13 april 2017

  Mijn dochter heeft ook al jaren vermoeiheids problemen maar zij heeft daarnaast ook last van haar ogen.Deze zijn getest en daar bleek niks mis mee te zijn. Hebben meer mensen dit probleem?

  Zij heeft al een kinderarts gezien, al 1,5 jaar een psycholoog en loopt nu bij een accupucturist. Controle freak en perfectionisme blijken haar valkuil. Ze is onzeker over zichzelf dus doet er alles aan om goede resultaten neer te zetten. Dat lukt gaar maar kost haar wel haar gezondheid.

  1. ellis 9 augustus 2017

   ja. wazig zien, onrustig kijken, last van schittering etc. ook bij mij kwam niets uit onderzoek.
   bij mij oververmoeidheid
   slecht eten versterkt dit. dan ook last van auramigraine

 35. Bart 15 mei 2017

  Hallo allemaal,

  Ik loop ondertussen nu al een jaar of 12 met vermoeidheidsklachten ( ben de tel een beetje kwijt ).

  Maar goed, na jarenlang regelmatig naar de huisarts te zijn gegaan nog steeds geen diagnose. Ik ben zeker 7 x getest op bloed. Vorig jaar 2 apneutesten gehad in ziekenhuis. Inwendig onderzoek gehad onder narcose etc etc.

  Mijn leven staat in het teken van vermoeidheid, en niemand weet hoe of wat.

  Maargoed nu komt ie. Vorig jaar tijdens mijn onderzoek ben ik onder narcose gebracht met het middel “propofol” , en voor mijn gevoel ligt hier voor mij de oplossing! Na het ontwaken heb ik mij nog nooit zo energiek en fit gevoeld als die dag!
  Het was alsof een gedeelte van mijn hersens in een slaap is gekomen die het misschien al 20 jaar niet meer had gehad.
  Dit uiteraard aangegeven, maar werd verder niks mee gedaan. KNO arts vertelde mij dat michael jackson hieraan was gestorven (onder andere). Terwijl ik hier toch op aandrong dit verder te onderzoeken werd mijn onderzoek gesloten! Konden niks voor mij doen.

  Miss heeft nog iemand deze ervaring?

  Nog 1 dingetje, vroeger in mijn jeugdjaren gebruikte ik drugs, o.a xtc, speed en coke. Het frapante was altijd dat als ik deze middelen gebruikte ik in acute slaap viel i.t.t mijn medegebruikers. Zeer vreemd bij pep-middelen. Daarom denk ik toch dat ik een afwijking heb in mijn hersenen.

  Is hier iemand mee bekend?

  Met vriendelijke groet,

  Bart

 36. anoniem 5 juni 2017

  ik ben zo moe dat ik te moe ben om dit te lezen moe.

 37. anja 21 juni 2017

  hoi wij zijn een maand geleden verhuist veel gedaan in korte tijd
  ben in een paar weken 4 kilo afgevallen zweet veel en ben iedere keer zo moe nergens zin in moet ik hier voor naar een dokter of verdwijn het van zelf weer
  groetjes

 38. Anoniem 18 juli 2017

  Ik ga volgende week naar internist.
  Ben nu 3 jaar verder inmiddels. Klachten: moe,misselijk,diarree,duizelig,kan dan niet tegen drukte/geluid om me heen. Deze klachten volgen elkaar dan op, wat zich uit in extreem moe.
  Snap er niks van. Slaap sinds maanden ook niet geweldig, maar maakt me allemaal wat angstig
  Ben pas 37, en dan zo moe?
  Hoop dat er wat uitkomt na bezoek internist, maar vrees van niet:(

  P

 39. Anoniem 28 augustus 2017

  Hi,

  ik had al jaren last van lichamelijke vermoeidheid, voor het eerst een vitamine D – kuur begonnen, en ik moet zeggen: het is wonderlijk! Ik ben geen zonneklopper, noch loop ik weinig rechtstreeks in de zon.
  Zelfs in de zomer had ik dus die winterblues.
  Maar nu met de California Gold Nutrition D3 gaat het wonderwel met me! Kijk eens op http://www.iherb.com Leveren zelfs naar Europa!

 40. lydia 26 september 2017

  Mijn dochter (nu 17) heeft jaren rond gelopen met o.a. ernstige vermoeidheid. De huisarts bleef volhouden dat het met haar pubertijd te maken had. Ik had daar zo mijn bedenkingen bij. Toen ze zich over de grond voort schoof om van de ene plek naar de andere te komen ben ik naar een andere arts gegaan. Deze luisterde, voelde in haar hals en liet bloed afnemen. De uitslag was dat er iets grondig mis was met haar schildklier. In het ziekenhuis waarnaar we werden verwezen werd door de endocrinoloog de auto-immuunziekte Hashimoto ( schildklieraandoening waarbij het lichaam antistoffen tegen de eigen schildklier aanmaakt) vastgesteld. We zijn sinds de diagnose drie jaar verder en het gaat redelijk goed met haar. Blijf zelf alert! Als je er met je huidige arts niet uit komt vraag dan om een tweede mening. Er vanuitgaande dat niemand voor zijn plezier naar de dokter gaat…. hou vol tot er een oplossing is en vertrouw op je (moeder)gevoel!!

 41. anonymous 19 oktober 2017

  Ik ben een meisje van 19 jaar heb altijd al slaapproblemen gehad. Maar nu al voor 1 maand kan ik amper 6 uur wakker blijven met een vitaminen D kuur en multi vitaminen. Als ik probeer op te staan moet ik letterlijk mijn ogen opentrekken en houden anders geraak ik niet wakker. wat ik niet echt leuk vind sinds dat ik al van kleins af aan alleen maar nachtmerries heb. gelukkig heb ik die vitaminen anders weet ik niet zo zeker of ik wel 6 uur wakker kan blijven. weet iemand wat dit is?

 42. Ashley 6 november 2017

  Hoi ik heb al vanaf mijn 16e epilepsie ik ben nu 27 dus al 11 jaar. Ik heb nu al 1,5 jaar last van extreme vermoeidheid ik word het zat. Me neuroloog kan niks voor me doen nu heeft hij me doorgestuurd naar een epilepsie kliniek. Ik hoop dat ze me daar wel kunnen helpen.

 43. Nerea 28 november 2017

  Hallo,

  Ik heb al sinds mijn 15e (ik ben inmiddels 20) last van overmatige vermoeidheid.
  Er zijn toentertijd sporen gevonden van het laatste stadium van pfeiffer en daar heb ik toen medicijnen voor gehad. Dit bestond uit een pilletje voor het bevorderen van de leverwerking en druppels voor mijn ijzergehalte.
  Dit ging een tijdje goed, maar na enkele maanden merkte ik dat de vermoeidheid toch weer toeslag.
  In de afgelopen paar jaar heb ik een aantal bloedonderzoeken gehad waar onder andere een laag/normale waarde vitamine B12, een licht tekort aan vitamine D en een licht verhoogde leverwaarde (volgens de dokter ongevaarlijk) uit zijn gekomen. Voor alles heb ik gedaan wat mijn dokter mij aanraadde te doen; ik ga meer naar buiten (zonlicht opzoeken), heb vitamine shots (B12) gehaald, meer gaan bewegen, gaan letten op mijn voeding, meer vitamines gaan slikken. Helaas nog altijd zonder resultaat.
  Sinds een jaar of 2 heb ik er steeds meer klachten bij. Het begon met een opstopping in de darmen (constipatie) met als resultaat last van de maag en een verminderde eetlust. Dit zwakte eerst af en kwam dan terug, maar tegenwoordig gaan de afzwak-periodes gepaard met diarree en een enorme eetlust. Ook mijn slaapritme raakt compleet in de war met als gevolg een grote vermoeidheid.
  En dat alles bij elkaar heeft dan weer als gevolg dat ik op dit moment erg gestresst ben en daardoor voel ik me veelal ziek (Vaak hoofdpijn, misselijk en ook vaak last van blaasontstekingen (ook geen idee waarom))
  Op dit moment zit ik op de bank, net twee uur wakker van een nacht van bijna 17 uur slaap. En ik ben nog moe.
  Er staan vanaf januari gesprekken gepland bij een psycholoog en ik heb een doorverwijzing voor een urineonderzoek bij het ziekenhuis.
  Ik hoop dat er iets uit komt, maar in de tussentijd: Kan iemand hier iets van maken?

 44. Martine 6 december 2017

  Ik herken de klachten van vermoeidheid, of zal ik zeggen het gevoel van uitgeput te zijn, een zoemend hoofd, dikke tranende ogen. Alleen is er toch wel een groot verschil dat ik niet kan verklaren. Ik heb juist wel veel zin om dingen te doen, alleen voel ik me te moe hiervoor. En tweede: ik slaap heel de nacht door, soms het klokje rond, maar wordt toch steeds doodmoe wakker. Verder eet ik heel gezond. Mijn bloedwaarden zijn dan ook heel goed. Dus conclusie: ik ben enorm gefrustreerd en ben hier heel verdrietig om. Want ik zie voorlopig geen oplossing.

 45. Helen 22 december 2017

  Beste vermoeide mensen,
  niet iedereen krijgt een antwoord of diagnose, hoop dat dit jullie een beetje helpt, begin eens met groene thee te drinken (bio) en wat minder koolhydraten te eten. Geen snelle suikers, frisdrank, koek of snoep meer.
  Meer groenten en gezond vlees en eet ook eens vette vis.
  Wat meerdere mensen hier al posten, vitamine D en B12 supplementeren.
  Sterkte allemaal.

 46. Anna 12 januari 2018

  beste allemaal,

  Vorig jaar ben ik geopereerd aan mijn knie, heb toen een halve nieuwe knie gekregen, een lange periode van herstel volgde, na 3 maanden probeerde ik mijn werk weer te hervatten maar dit lukte me maar niet, ik was zo verschrikkelijk moe. dagelijks kwam ik huilend thuis omdat ik zo extreem moe was. in diezelfde periode ontdekte ik op mijn andere been een rood vlekje, dus ging ik hiermee naar mijn huisarts die mij doorstuurde naar de dermatoloog. het vlekje bleek een kleine melanoom te zijn. deze is uiteindelijk helemaal verwijderd maar er werd ook ontdekt dat er hele kleine minuscule kleine beginnende melanomen naast zaten, volgens de dermatoloog is wel alles verwijderd. Natuurlijk was ik opgelucht en kreeg ik weer zin om mijn werk op te pakken. Helaas lukt dit tot nu toe nog steeds niet. ik blijf extreem moe. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik voordat deze problemen met mijn benen begonnen ik al meer dan 10 jaar te kampen had met zware slaapproblemen, tijdens mijn periode thuis heb ik dat ook aangepakt en ben daarvoor naar een slaapkliniek gegaan, ook dit gaat nu stukken beter al heb ik zo nu en dan nog wel eens een slechte nacht.
  Mijn vraag is nu kan mijn vermoeidheid te maken hebben met mijn voorgaande klachten, Ik slik vitamine B12, en andere voedingssupplementen zoals D3 maar niets helpt. Ik ben 59 jaar en moet nog 8 jaar werken maar op deze manier lukt het me beslist niet. ben de wanhoop nabij. wie heeft er bruikbare tips voor mij. groetjes Anna

 47. M A 30 januari 2018

  Hallo

  Met Musa

  Heb vermoeidheid klachten.
  Had x 7 dagen lang gewerkt 14 dagen toen mee gepakt. In het begin had ik last van kloppingen aan hart. Toen prikkelbaarheid. Maar toen heb ik aan yoga gedaan. En massage geweest. Naar een 1 jaar gaat iets beter. Kan goed slapen. Maar wel vermoeheid. Doe ook 1x per maand aan Floaten dat heeft wel een effect. Maar de yoga lerares zij tegen mij dit vermoeheid zal altijd blijven. Wat kan ik beste doen. ?

 48. Prive 11 februari 2018

  Hoi ik ben 14 jaar en heb een vraag. Ik heb de conditie van een vis terwijl ik gewoon elke dag heen en weer fiets van school(5km) en sport elke week 1 keer en probeer conditie omhoog te krijgen maar lukt niet. Kan het zijn dat ik gewoon te weinig slaap krijg? Ik slaap gemiddeld 7:30

  1. Anoniem 11 juli 2019

   Rond die leeftijd heb je ongeveer 9 uur slaap nodig. 7.5 uur is dus te weinig. Gebruik je telefoon niet vlak voor het slapen gaan omdat het licht zorgt dat je niet goed slaapt.

 49. Rianne 2 maart 2018

  Wauw heel raar om dit te lezen allemaal.
  Ik ben al sinds mijn jeugd altijd moe. Mijn ouders hebben het geprobeerd toen ik 16 was om te onderzoeken wat er met me was maar ik schopte er tegen aan. Ik wilde het allemaal niet. Toen ik kreeg te horen dat het tussen mijn oren zat was het helemaal mis. Ik werd er zo boos om dat ze ermee zijn gestopt.
  Ik heb 2 x een burn out gehad en bij de tweede besloot ik dat het toch wel zaak werd om duidelijkheid voor mezelf te willen.
  Ik ben bij een psycholoog geweest waar autisme werd gediagnosticeerd. Verder heb ik zo veel onderzoeken ondergaan en ben in kempenheage geweest het centrum voor slaapstoornissen, maar alles wat onderzocht word komt uit dat ik kern gezond ben.
  In mijn ogen valt het niet allemaal aan mijn autisme te wijden wel bepaalde dingen natuurlijk, Maar dat ik de hele nacht slaap en de halve dag is niet prettig. Ik kan niet meer werken en mijn leven staat stil. Maar ik ben kern gezond. De verhalen hier zijn zo herkenbaar.
  Ik heb in ieder geval het boekje gedownload misschien dat dat me iets oplevert, al is het maar een beetje.

 50. Miekie 12 april 2018

  Ik heb klachten zolang ik me kan herinneren…. moe, ellendig, koud,(ook zomers bij 25 graden heb ik rustig een dikke trui aan).
  Mijn gewrichten en ledematen doen pijn, zelfs als ik net wakker wordt. Mijn hoofd is een spons, stemmingswisselingen (en echt van het ene op het andere moment), ik ben nu bijna 40, maar leef al jaren met het lijf van een 80+er. Met 3 kinderen ben ik al die jaren ‘gewoon’ maar doorgegaan en nog steeds, maar alles op wilskracht. Al zo vaak heb ik me laten onderzoeken, bloed afnemen, dagopnames en noem maar op, altijd komt eruit dat mijn hb iets laag is maar niet alarmerend en verder ben ik kerngezond. Toen een internist mij jaren geleden wegstuurde met de mededeling “straks komt het voorjaar gaat het vanzelf weer over” heb ik besloten mijn leven zo goed en kwaad als het lukt te nemen zoals het komt. Inmiddels voel ik mij met het jaar slechter en heb ik voor mezelf het besluit genomen dat als de kinderen groot genoeg zijn en hun eigen leven hebben, ik eruit stap. Mijn wereldje is zo klein en wordt alsmaar kleiner.

 51. mirjam 28 april 2018

  Soms val ik in slaap in de zetel dan hoor ik mijn man zeggen maar doe je pyjama toch aan en kruip in je bed wel op dat moment lijkt het alsof ik niet recht kan om mij om te kleden en blijf als verlamd liggen met hele grote moeite doe ik het dan mij omkleden maar krijg het dan benauwd of draai weg en toch sta ik elke ochtend op om half om gaan te werken maar op vrije dag slaap ik veel te lang zodat mijn dagelijkse taken pas heel laat klaar zijn

 52. mirjam 28 april 2018

  Heeft iemand ook deze ervaring laat het me weten ik begin soms aan mijn huishouden maar er is al zoveel te doen dat ik niet meer weet hoe ik dat op een snelle manier kan doen ik wil ook dingen doen terwijl ik met andere dingen bezig ben om tijd in te winnen want zodra klaar lig of zit ik weer niks te doen mijn werk is wel niet zo ligt

  1. Me 18 juni 2018

   Hoi Mirjam
   Herkenbaar.
   Ikzelf denk aan AD(h)D.
   Chaos in je hoofd en niet op één taak kunnen richten.
   Ik ben nu 34 en krijg binnenkort medicijnen om te proberen.
   Ik heb het zonder recept wel eens gebruikt en werkt super.

   Groetjes

 53. Prive 15 november 2018

  Beste lezers,

  Ongeveer 3 jaar lang ben ik moe waarvan 6 maanden nu zo extreem dat ik gestopt ben met werken, school en het sociale leven. Ik slaap elke dag wel 11 uur en als ik wil zou ik nog wel meer kunnen maar ik probeer ritme te houden. Waar mijn vermoeidheid vandaan is gekomen heb ik geen idee van. Ik heb van alles laten testen en uit alles kwamen goeie waardes.

  Nu ben ik heel actief opzoek naar het probleem op het psychische vlak en de psycholoog denkt dat het komt door mijn add. Deze conclusie trekt ze doordat ik te veel plan (in de tijd dat ik me nog goed voelde) en heel onrustig in mijn hoofd ben. Zijn er mensen die ook heel erg vermoeid zijn geweest en waarbij add/adhd een oplossing was voor zijn of haar probleem? ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn. Ook hoor ik graag van mensen die na psychische problemen in extreme vermoeidheid zijn beland.

 54. Gidi Jacobs 9 juli 2019

  Ene Jim reageert hier met: “als je moe bent moet je eens gaan wandelen, heb je slaap, ga slapen”. De slaapdeskundige onderstreept dit.
  Voor mij is dit te kort door de bocht, daarvoor is het menselijk lichaam een te complexe machine waar we in feite nog maar heeeeel weinig van weten.
  Ikzelf ben 65 jaar en mijn hele leven zijn er periodes waarin ik ontzettend moe ben, soms voor een paar dagen, soms enkele weken. Onderzoeken hebben niets uitgewezen. Het heeft me mijn baan gekost, maar dan nog prijs ik mij gelukkig; er zijn immers ook mensen bij wie de vermoeidheid “doorlopend” is.
  Mijn hobby is racefietsen en het is super mooi weer vandaag, dat zie ik vanuit mijn bed. Ik kan er niet op uit, want ik ben MOE, heel moe, een hoofd alsof ik een zak cement van 50 kg met me meedraag. Ik SLAAP al dagen meer als de klok rond en ben toch moe.
  Wat is het nu Jim/slaapdeskundige: ben ik MOE of heb ik SLAAP?

 55. Joke Zonneveld 1 oktober 2019

  Beste,

  Ik ben een vrouw en de vermoeidsheids klachten daar kamp ik nu al zeker een 15 jaar mee, iedere keer komt uit de bloedtest dat ik een chronisch gebrek aan vitamine heb,die vitamine krijg ik ook netjes iedere keer van de huisarts,iedere 14 dagen een capsule vitamine, een hele goede huisarts dus, alleen de vermoeidheid blijft maar duren, slapen doe ik wel 10 uur per nacht, dat is veel te veel toch? Wel ben ik daarbij zo,n 3x per nacht wakker, met de vermoeidheid is niet makkelijk te leven, je hebt nergens meer zin in,een wandeling van een half uur is al veel te veel,
  Nu krijg ik in m’n linkerarm ook nog eens uitvalverschijnselen,ik laat zoveel uit m’n hand vallen dat ik geloof dat dat gewoon vd vermoeidheid komt, heeft iemand dit al eens mee gemaakt?

 56. Esmée 26 november 2019

  Hallo,
  Ik ben 20 jaar en Ik kamp zelf met extreme vermoeidheid, kan bijna overal in slaap vallen. En 10 uur slapen per nacht is alsnog onvoldoende. Mijn studie volgen is een helse strijd door deze vermoeidheid, maar echt hulp krijg ik niet. 5 jaar geleden is bij mij pfeiffer geconstateerd en 3 jaar geleden heb ik een galblaasoperatie gehad, maar nu ben ik steeds verschrikkelijk moe. Veel erger dan 5 jaar geleden. Al mijn bloedwaarden lijken perfect en een psycholoog weet ook niet wat er kan zijn. Na een ochtendje college moet ik de rest van de dag daar alweer van bijkomen (wat ik niet meer altijd doe, want dan komt er niks meer van mn studie terecht). Ik ben nu na 2 jaar huisartsbezoekjes voor de ernstige vermoeidheid doorgestuurd naar een revalidatiearts, deze afspraak is over ong 8 weken.
  Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn met mij? Tips of iets dergelijks? want op deze manier ga ik mijn studie geneeskunde niet halen.. (Ik heb wegens vermoeidheid ook al 8 jaar over mijn VWO gedaan)
  Verder ben ik ook bekend met het fenomeen van Raynaud en heb ik een lage bloeddruk en mijn glucosewaarden schommelen rond de 4.0.
  Zelf heb ik al geprobeerd veel te bewegen en gezond te eten (heb ook een koolhydraatarme levensstijl geprobrobeerd) niks lijkt te helpen.

  Help iemand?
  Groetjes, Esmée

 57. Poignie 21 juni 2020

  Ook ik ben al kleine maand,héél moe en lusteloos enuitgeput.niets interesseert me nog.is normaal niet mijn karakter.altijd zeer actief en positief.nu,voel ik niets meer uitgeput.

 58. Monique 10 maart 2021

  Ook ik kamp al jaren met extreme vermoeidheid en na alle onderzoeken houden ze het maar op CVS.
  Ik vind dit artikel helder beschreven en zie ook hoe belangrijk een goede slaap is.
  Hoe weet je nu of je een verstoord slaapplobleem heb of cvs of psygisch is ? Als je zo moe bent krijg je wel psychische klachten. Ik zoek me een ongeluk maar kan het niet vinden

 59. Bert 27 januari 2022

  Weet nu sinds een half jaar dat ik gronische Sarcoïdose heb ,na een zestal vervelende onderzoeken gehad kreeg ik dat te horen ,van buitenaf zie je niet dat ik ziek ben ,maar zelf voel ik mij behoorlijk ziek ,heb totaal geen puf meer daarbij krijg ik regelmatig pijn in mijn spieren met name in mijn onderrug en tussen de schouderbladen ,slaap gemiddeld 4x per dag 2 a 3 uren ,probeer goed in beweging te blijven ,maar dat kost mij heel veel energie ,volgens de artsen heb ik al zeker 20 jaar Sarcoïdose,heb ook een pieptoon in mijn nek en hoofd hoop dat het nog ooit wat beter gaat worden

 60. Hetty 9 mei 2023

  Hoi, vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een laag ferritine gehalte in het bloed. Dit komt vooral voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt door bloedverlies tijdens de menstruatie. Daarbij zijn vrouwen ook nog wel eens geregeld op dieet.
  De huisarts houdt een onderwaarde aan van 15 maar deze grens is te laag, ijzer in je lichaam is niet alleen nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen maar ook voor de energie huishouding in de lichaamscellen.
  Het hb, bloedgehalte van rode bloedcellen, blijft dan zo rond de 7,5 steken wat dan wel als normaal wordt gezien maar dat is voor een actief leven waarin veel gevraagd wordt van de vrouw niet voldoende.
  Dus gezonde voeding met voldoende ijzer eten, menstruatie proberen te voorkomen door bv de pil of implanon en zonodig vragen om een ijzerinfuus. Er gaat een wereld voor je open..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net