SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Berichten over slaapproblemen in de media: waarom altijd zo dramatisch/eenzijdig?

INHOUD
INHOUD
Het was onlangs weer raak. ‘Slechts 16 minuten minder slapen dan normaal is al slecht voor je werkprestaties’ kopte het AD op haar website. Uit een onderzoek van Amerikaanse onderzoekers bleek namelijk dat werknemers na een dik kwartier te weinig slaap al minder geconcentreerd waren en zelfs steken lieten vallen. 

Ik schiet altijd spontaan in een kramp als ik dit soort koppen voorbij zie komen. In de eerste plaats omdat altijd de onderzoeken met de meest negatieve conclusies eruit worden gepikt. Vervolgens worden deze, onder het motto ‘alles voor de kliks’, ook nog zo negatief mogelijk belicht. En voila, al die mensen die gebukt gaan onder slaapproblemen hebben er weer een zorg bij. Gefeliciteerd! 

In mijn ogen is aandacht voor slapeloosheid goed, maar is er (veel) te weinig evenwicht. Om een voorbeeld te noemen. In het voorjaar van 2017 werd er een onderzoek gepubliceerd waarin de effecten van een nacht slecht slapen op de prestaties van universiteitsstudenten werden gemeten. 

En dat ging wel wat verder dan 16 minuten minder slapen. De ene groep studenten had een normale nacht en de andere groep moest gedurende de nacht om de drie kwartier een vragenlijst invullen. Als ze er meer dan 1 gemist hadden werden ze uit het onderzoek gehaald. Kortom, de deelnemers hadden echt een gebroken nacht. 

Vervolgens werden er allerlei cognitieve tests uitgevoerd. Hieruit bleek dat de studenten met een gebroken nacht niet slechter presteerden dan de studenten die een normale nacht achter de rug hadden. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat een slechte nacht nauwelijks effect heeft op de cognitieve prestaties van studenten. 

Dit onderzoek staat echt niet op zichzelf. Er zijn onderzoeken naar slapeloosheid met dramatische uitkomsten en onderzoeken waaruit blijkt dat de effecten best wel meevallen. Mijn grote irritatie: waarom kunnen we nooit iets lezen over de tweede categorie?

Om nog even in te gaan op het onderzoek dat belicht wordt in het AD. Ik ben er uiteraard niet bij betrokken en ik weet er onvoldoende van om er stellig iets over te kunnen zeggen, maar soms bekruipt me het gevoel dat de ‘mindset’ de boosdoener is. Zeker als het om minimale verschillen gaat zoals 16 minuten minder slaap (waar praten we over). 

Wat ik met de mindset als boosdoener bedoel? Als je zelf al hebt aangegeven dat je slecht hebt geslapen, en dat is wat de proefpersonen moesten doen, is de kans groot dat je je daarna gaat gedragen. Je gaat je vrijwel direct slechter voelen en – wellicht – minder presteren. In dit artikel op mijn website lees je hier meer over. Zeker interessant om even mee te pakken. 

Uiteraard, en dat vind ik ontzettend belangrijk om te benadrukken, wil ik de effecten van slaapproblemen op je gezondheid en prestaties niet bagatelliseren. Slapeloosheid kan een grote impact hebben op je leven en ik ben de laatste die dat zal ontkennen. Ook kan ik me volledig vinden in de stelling van de onderzoekers dat werkgevers (meer) aandacht moeten hebben voor de nachtrust van hun werknemers. 

Ik wil je enkel op het hart drukken om niet onnodig in de stress te schieten door de berichten over de gevolgen van slapeloosheid die je steeds vaker ziet verschijnen. Vaak is het niet zo dramatisch als wordt gesteld. Bovendien wordt een deel van het nieuws over slaap(onderzoek) stelselmatig genegeerd. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net