Ze vertelden de studenten ook dat er een methode is, waarmee je aan de hand van de hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk kunt berekenen hoeveel REM-slaap iemand de afgelopen nacht heeft gekregen. Met deze methode – die helemaal niet bestaat – bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen. Daarna vertelden ze de helft van de deelnemende studenten dat ze meer dan genoeg REM-slaap hadden gehad, en de andere helft dat ze juist weinig REM-slaap hadden gekregen. Totaal willekeurig, want dit kan helemaal niet op deze manier vastgesteld worden. Maar dat wisten de studenten natuurlijk niet…
Vervolgens lieten de onderzoekers de studenten een test doen. Zij kregen een reeks cijfers te horen die ze foutloos bij elkaar op moesten tellen. En wat bleek? De studenten die te horen hadden gekregen dat ze te weinig REM-slaap hadden gehad, presteerden een stuk slechter dan de studenten die verteld was dat ze een kwalitatief goede nacht hadden gehad. De onderzoekers vroegen de studenten ook nog of hoe ze zelf hun slaapkwaliteit zouden beoordelen. En ook hier was het resultaat opmerkelijk. De eigen beoordeling had minder invloed dan de beoordeling van de onderzoekers.
Het onderzoek laat maar weer eens kraakhelder zien hoe belangrijk de mindset is. Natuurlijk kun je overdag merken dat je een slechte nacht hebt gehad, maar door doemdenken en teveel te focussen op de negatieve effecten wordt het ongemak en de angst die je ervaart alleen maar groter. Probeer het te doorbreken. Verstop de wekker, laat alle onnodige spanning van je af vallen en zorg dat jij de regie hebt en niet je slapeloosheid. Ik verwacht dat de artikelen die je hieronder vindt je hierbij gaan helpen. Zeker de moeite waard om even te lezen.
- Stress door slaapproblemen: deze 12 slaapfeitjes geven je geestelijke rust
- Slapeloosheid: 50% van de stress is onnodig (stop er vandaag nog mee!)
- Mindfulness en slapen: zie je gedachten als een voorbijrazende trein
- Mindfulness-oefening: negatieve gedachten begroeten
- Lig je wakker? Vecht niet langer tegen je gevoelens
Ook binnen mijn 7-stappen methode speelt de mindset een centrale rol. Hieronder een kort overzicht wat je kunt verwachten als je er (totaal risicoloos: niet goed is geld terug) mee aan de slag gaat:
- Hoe je doeltreffend stopt met het ‘voeden’ en laten groeien van jouw ‘slaapangst’ (hoofdstuk 1.2)
- 8 onbewuste gewoonten die minder onschuldig zijn dan het lijkt (hoofdstuk 1.2)
- Hoe ‘neuro-associaties’ ervoor gaan zorgen dat ‘slaapangst’ geen kans krijgt (hoofdstuk 1.3)
- Hoe je voor het slapengaan heel eenvoudig je zorgen van je af kan zetten (hoofdstuk 5.1)
- Hoe ‘rustgedachten’ je angst in perspectief plaatsen en je de rust geven om snel in slaap te vallen (hoofdstuk 6.4)
- Een simpele truc om met een glimlach in slaap te vallen (hoofdstuk 6.5)