SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Lig je wakker? Vecht niet langer tegen je gevoelens

Man kan niet slapen en ligt wakker in bed
INHOUD

Gevoelens van angst, spanning, frustratie en irritatie. Als je al lang te maken hebt met slapeloosheid zal het je allemaal bekend voorkomen. De uren voordat je gaat slapen, ontstaat er vaak al een ‘knoop in de maag’. Zal ik deze nacht wel goed slapen? Je hart begint harder te kloppen en er ontstaat het gevoel dat je een prestatie moet leveren.

Als het slapen inderdaad niet lukt – je ligt al een flinke tijd wakker – bereiken deze gevoelens een hoogtepunt. Je voelt je gefrustreerd (waarom overkomt mij dit), hulpeloos (wie kan mij helpen) en eenzaam. Na verloop van tijd kunnen deze gevoelens je leven – zowel overdag als ’s nachts – gaan beheersen.

INHOUD

Chemische reacties

Het is belangrijk om te realiseren dat je weinig controle hebt over gevoelens. Ze zijn simpelweg een gevolg van chemische reacties in ons brein. Waar je wel controle over hebt, is hoe je met deze gevoelens omgaat. Om een voorbeeld te noemen: je kunt heel zenuwachtig zijn voor een eerste date. Terwijl je staat te wachten op de afgesproken plek, heb je de neiging om hard weg te rennen. Toch doe je het niet. De gevoelens kun je niet veranderen, maar hoe je er op reageert heb je volledig zelf in de hand.

Verwelkom je gevoelens

Bij frustratie, angst en spanning door slapeloosheid maakt jouw reactie op deze gevoelens een wereld van verschil. Net als bij angstgedachten (zie dit artikel) is het belangrijk om ze te herkennen, te verwelkomen en te accepteren. Het klinkt misschien een beetje belachelijk, maar door te zeggen “hallo frustratie, ik zie dat je er weer bent” of “welkom angst, ik dacht al dat je vannacht weer op bezoek zou komen” plaats je de gevoelens buiten jezelf en maak je ze kleiner.

Een gevecht dat je niet kan winnen

Probeer vervolgens de verleiding te weerstaan om tegen deze gevoelens te vechten. Voel dat ze aanwezig zijn, accepteer dat ze er zijn en besteed er zo weinig mogelijk aandacht aan. Het laatste wat je kunt gebruiken is een gevecht tegen chemische reacties waar je geen controle over hebt. Je voorkomt hierdoor dat de spanning nog verder toeneemt – je voert een gevecht dat je niet kan wennen – en dat er een onrealistische angst voor deze gevoelens ontstaat.

Wereld van verschil

Het klinkt misschien een beetje vreemd en onnatuurlijk – ik kan me voorstellen dat je er nooit op deze manier over hebt nagedacht – maar het kan een wereld van verschil betekenen. De kans is groot dat je naar verloop van tijd pas ontdekt hoeveel onnodige energie het vechten tegen gevoelens jou heeft gekost. Vaak betekent het opgeven van deze zinloze strijd het begin van meer geestelijke rust, betere slaap en meer energie tijdens de dag.

Meer informatie over het omgaan met stress en spanning door slaapproblemen vind je op mijn website en binnen mijn 7-stappen methode. Ik kan je in elk geval adviseren om de onderstaande artikelen eens te lezen:

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 4

  1. stanley florencia 28 augustus 2017

    heel heel goeie verslag dank u wel

    1. W. van der Klaauw 30 augustus 2017

      Dankjewel Stanley

  2. Elly 24 mei 2022

    Hi William , het meest heeft mij tot nu toe geholpen dat alle ideeën die er alsmaar rondgaan over slapen “ aan de kaak stelt” … je zou 8 uur moeten slapen … DAT heeft mij nog het meest geholpen . Ik heb mijn mindset gewijzigd !!!
    Als ik maar n paar uur heb geslapen en ik voel me tóch goed de dag daarna…. Blijf ik dat niet meer problematiseren!!! Ik kan het kennelijk -goed doen -met míjn geslapen úren !! En dát is belangrijk!!
    En dáár heb jij wél een belangrijke aanzet voor gegeven .

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net