SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Wat we van de Hadza-stam uit Tanzania kunnen leren

beter slapen
INHOUD

Terug gaan naar de basis, opnieuw ontdekken hoe ons lichaam en slaappatroon van nature werken en de ‘fabrieksinstellingen’ herstellen. Het zijn uitspraken die je op mijn blog en binnen mijn boek geregeld terug zult vinden.

INHOUD

We zijn de weg een beetje kwijt

Ik bedoel hiermee – en dat ik misschien als een oude man klink, neem ik graag voor lief – dat we als mensheid de weg een beetje kwijt zijn. 99% van onze tijd hier op aarde hebben we als jager-verzamelaars in de natuur geleefd. De laatste tientallen jaren is alles veranderd. Ons voedingspatroon, de beweging die we krijgen, de blootstelling aan kunstlicht, ons slaappatroon etc. etc.

De gevolgen

De gevolgen zijn helaas niet mals. We zijn dikker dan ooit, meer gestresst dan ooit, ongezonder dan ooit en we slapen slechter dan ooit. In mijn artikel ‘wat we van een wijze vrouw uit Nieuw-Zeeland kunnen leren‘ ga ik hier dieper op in. Wellicht interessant om eens te lezen.

Onderzoek naar de Hadza-stam

Ik kwam echter op het idee om deze nieuwsbrief te schrijven toen ik dit artikel las op de razend interessante website scientias.nl. Hierin wordt een onderzoek van de Duke universiteit belicht waarbij gekeken is naar het slaappatroon van de Hadza-stam in Tanzania. Een groep mensen waarvan de levensstijl het meest overeenkomt met die van onze voorouders.

De natuur die haar werk doet

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen uit deze stam – ondanks dat deze relatief klein is – nooit allemaal tegelijk slapen. Er is altijd wel iemand wakker die een oogje in het zeil kan houden. Afspraken hoeven hier niet over gemaakt te worden, het is simpelweg de natuur die haar werk doet. Wat opvalt is dat de ouderen van nature vroeger wakker worden.

Raak niet in paniek

De les die we hieruit kunnen trekken is in mijn ogen vooral dat we niet in paniek moeten raken. Het is misschien vervelend, maar niet gek of onnatuurlijk om wakker te zijn of vroeg wakker te worden. Zeker niet als je iets ouder bent. Het is een oeroud overlevingsmechanisme. Stressen en panikeren zijn helaas (veel) minder natuurlijk.

Tot slot kan ik je alleen maar uitdagen om zelf te ervaren wat teruggaan naar de basis gaat betekenen voor jouw slaap, gezondheid en energie. Ik help je er graag bij met mijn 7-stappen methode. En wees niet bang: Ik stuur je niet met een speer en een berenvel het bos in. De uitgangspunten van vroeger en de voordelen van deze moderne tijd zijn prima te combineren.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 5

 1. Janine 22 juli 2017

  William, jouw 7 stappen methode heeft voor mij een heeeel groot verschil gemaakt. Bedankt daarvoor!

  Dit artikel is ook weer heel interessant.

  1. W. van der Klaauw 28 juli 2017

   Dank voor je reactie Janine, ik ben blij dat mijn methode ook jou heeft kunnen helpen. Neem gerust contact op als ik in de toekomst nog vragen kan beantwoorden of advies kan geven.

 2. Rinus 14 oktober 2017

  Ik slaap mijn hele leven al slecht. Al op mijn 9e kreeg ik slaap medicaties van de huisarts en de ggz.. Ik ben nu 20 h
  Jaar en nadat ik zo’n 11 jaar (onbewust) bezig ben geweest mijn natuurlijke slaap volledig de grond in te trappen. (met alle gevolgen van dien) hoop ik dat deze methodes mij kunnen helpen. Wish me luck. Ik heb zo lang ik mij kan herrinderd nog nooit een vast dag/nacht ritme gehad. Spannend dus.

  1. W. van der Klaauw 16 oktober 2017

   Dag Rinus,

   Vervelend om te lezen. Ik hoop dat de informatie op deze website waardevol voor je is. Veel sterkte!

   William

  2. Janneke 2 december 2018

   Denk ook aan het lichamelijke stuk; voeding, voedingssupplementen. Medicatie verstoort de biochemie van je lichaam, benzo’s verminderen de aanmaak van melatonine en zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Dit laatste geldt trouwens voor alle medicatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net