SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD
INHOUD

We doen het onbewust en het gaat als vanzelf en we hebben niet in de gaten dat dit een van de meest voorkomende aanleidingen van slapeloosheid is: Het consequent doorgaan en ‘aan’-staan gedurende de dag. Soms zelfs in de avonduren. 

Of de dagen nu vol zijn van alleen maar leuke dingen  of dat het werkgerelateerde verplichtingen zijn, overdag steeds maar doorgaan zonder effectieve rust tussendoor kan funest zijn voor de nachtrust. 

De harmonie bewaren in draagkracht en draaglast kunnen we bewust integreren in de dag. Want, niet alleen de nacht is er voor rust en herstel, ook overdag heeft ons systeem echte ontspanningsmomenten nodig. 

Het heeft een niet te onderschatten en direct verband met het vermogen om goed door te slapen. Dat de nacht de dag weerspiegelt is 100% waarheid!

Inspanning en ontspanning zouden in principe altijd in balans moeten zijn maar helaas, wordt er nogal eens wat té veel van ons gevergd. We hebben een gezin, een verantwoordelijke baan, we sporten, hebben sociale verplichtingen én in ‘t slechtste geval doen we er zelf nog een schepje boven op door de neiging te hebben véél te willen doen. 

We willen niet afhaken en geen afwezige zijn op de diverse gelegenheden. Aangezien jijzelf de bron bent waar het allemaal vandaan moet komen is het op z’n zachts gezegd raar dat we ‘onszelf’ zo vergeten. 

Toen ik kennis maakte met mindfulness heb ik geleerd af en toe te observeren op de dag hoe het eigenlijk met me gaat. Mijn dag is niet alleen gevuld met werk of bezigheden maar ook met reality-checks op mijn lijf en mind.

De opmerkzaamheid die met mindfulness komt maakt de vriendelijke connectie met jezelf mogelijk. Geef jezelf de kans om op te merken hoe je ademhaling is, hoe je zit, of je spanning of druk ervaart in schouders of nek of andere fysieke sensaties, of dat je de dingen té snel doet, of je bepaalde spanning en druk wat losser kan maken etc. 

Naast de bijzondere lessen uit de mindfulness vond ik inspiratie in het boek ‘Elementaire gewoontes‘ van James Clear (aanrader!) om ontspanning op de dag tot een nieuwe dagelijkse gewoonte te maken.

Een heel waardevolle bouwsteen voor een goede nacht is om op z’n minst twee doeltreffende rustmomenten te ervaren per dag. Het zijn regelrechte vergissingen om te denken dat zo veel en intens mogelijk sporten naast je drukke dag je beter zal doen slapen. 

Zo ook de drang om vandaag zo veel mogelijk werk af te krijgen, zodat we morgen minder hebben. De kunst zit hem in het verdelen van de belasting en rust en herstel een kans te geven. 

Stel prioriteiten, maak keuzes waarbij er ruimte is voor échte rustmomenten. Het autonome zenuwstelsel kan dan mooi in balans blijven en bovendien verbruik je niet gelijk alle energie.

Hoe meer je oefent met echt ontspannen en loslaten op de dag, hoe makkelijker dat ook wordt op het moment van (weer) de slaap vatten. Je lijf is het dan immers al gewend af en toe spanning los te laten, het heeft geleerd te ontspannen.

Wat mijn slaapherstel fundamenteel op weg hielp, waren de twee effectieve rustmomenten die ik op de dag inlaste. Het was daadwerkelijk een kritische succesfactor; had ik géén ontspanning opgezocht op de dag dan werd ik ’s nachts keihard en meedogenloos wakker, nota bene vrij vroeg in de nacht al, zo rond 02.00 a 03.00 uur. Klaarwakker was ik dan en mijn hart pompte er flink op los. De alertheidsstand van de dag bleef, zo leek het wel, aanstaan. 

Wat is nu een doeltreffend rustmoment: het doet je uitrusten van de inspanning die je al geleverd hebt en doet je opladen voor de komende acties of taken die je nog wil doen in het vervolg van de dag. 

Kun je voor jezelf uitvinden wat voor jou de meest effectieve ontspanningsmethode is en kun je deze in je dag integreren, dan is dat goud waard. Het hoeft je maar 2 keer een half uurtje per dag te kosten en het levert je ‘s nachts betere slaap op met alle positieve gevolgen van dien. Het getuigt van goede zelfzorg, je bent daarmee lief voor jezelf en je slaap.

Dit artikel is geschreven door een gastschrijver (slaap- en ervaringsdeskundige). 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net