Het ligt zo voor de hand en het is zo’n open deur dat het effect op je slaap (en je leven) vaak schromelijk wordt onderschat (en het door velen niet tot nauwelijks in de praktijk wordt gebracht…)
Waar ik het over heb? Voldoende ontspannen. Zowel overdag als tijdens de periode voor het slapengaan.
Teveel spanning en te weinig ontspanning leiden onherroepelijk tot slechte(re) slaap. Om een paar voorbeelden te noemen:
- Te veel spanning gedurende de dag kan leiden tot een overproductie van stresshormonen zoals cortisol. Verhoogde niveaus van cortisol kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit saboteren.
- Een hele belangrijke: voortdurende spanning kan de geest overactief maken. Vaak lukt het nog wel om tijdens de avond uit pure vermoeidheid binnen afzienbare tijd in slaap te vallen, maar de kans is groot dat je tijdens de nacht wakker wordt met een ‘hyperactief’ brein, waardoor het lastig is om weer in slaap te vallen.
- Voortdurende spanning kan leiden tot angstgevoelens en overmatig piekeren, vooral ‘s nachts wanneer er minder afleiding is. Dit kan resulteren in onderbroken slaap en verminderde diepe slaapfasen.
- Onvoldoende ontspanning betekent dat het lichaam niet voldoende tijd krijgt om te herstellen van de dagelijkse stressoren. Dit kan leiden tot vermoeidheid en uitputting, wat het vermogen om goed te slapen beïnvloedt.
Het advies ligt natuurlijk voor de hand: plan tijd in om te ontspannen. Doe elke dag dingen die je leuk vindt. Wandelen, puzzelen, lezen, sporten, dansen, vissen, mondharmonica spelen, navelpluis verzamelen, origami, yoga, tuinieren, een biosje pakken, Netflixen, sieraden maken, fotograferen… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Graag wil ik hier een belangrijke boodschap aan vastplakken. Ontspannen wordt – geheel ten onrechte – soms als egoïstisch ervaren. Dit is het JUIST niet.
Als we onszelf toestaan om te ontspannen, investeren we in onze fysieke en mentale gezondheid. Dit stelt ons in staat om beter te functioneren tijdens de dag, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Het maakt je veerkrachtiger, creatiever en beter in staat om met stress om te gaan, wat zich vertaalt naar positievere interacties met anderen.
Een meer ontspannen geest draagt ook bij aan emotionele intelligentie. Het stelt ons in staat om meer empathie en begrip te tonen, omdat we zelf meer in evenwicht zijn.
In tegenstelling tot het egoïstische imago dat aan ontspanning kan kleven, maakt het juist ruimte voor het onderhouden en versterken van gezonde relaties. Door goed voor onszelf te zorgen, zijn we in staat beter voor anderen te zorgen.
Dus, laat eventuele schuldgevoelens achterwege en omarm ontspanning als een nobele daad die niet alleen goed is voor jou (en je slaap), maar ook voor de mensen om je heen.