Magnesium wordt wel eens het ‘wondermineraal’ genoemd. Ik houd persoonlijk niet zo van zulke grote woorden, maar toch is het een zeer belangrijk stofje voor ons lichaam. Ook als het om slapen gaat. Ik leg dit hieronder kort uit.
- Magnesium staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen. Het helpt bij het ontspannen van spieren en het kalmeren van het zenuwstelsel. Dit kan helpen om fysieke spanning en rusteloosheid te verminderen, waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen.
- Magnesium speelt een rol bij de regulering van het hormoon melatonine, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het slaap-waakritme. Voldoende magnesium kan helpen om de natuurlijke productie van melatonine te bevorderen, waardoor je een betere slaapkwaliteit kunt ervaren.
- Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het mineraal is betrokken bij de regulering van de neurotransmitters in de hersenen die betrokken zijn bij het beheersen van stressreacties. Door stress te verminderen, kan magnesium bijdragen aan een ontspannen geest en een betere nachtrust.
- Magnesium kan ook de kwaliteit van de slaap verbeteren door de duur van de diepe slaapfase te verlengen. Diepe slaap is een belangrijk onderdeel van het slaapcyclus en speelt een rol bij het herstellen en vernieuwen van het lichaam.
Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) in de Verenigde Staten had ongeveer 50% van de bevolking een ontoereikende inname van magnesium uit voeding tussen 2005 en 2016*. Ik denk – en dit is uiteraard slechts een vermoeden – dat de cijfers in Nederland niet veel anders liggen.
*Dit betekent overigens niet dat al deze mensen een tekort aan magnesium hadden, aangezien het lichaam ook magnesium kan putten uit opgeslagen reserves om tekorten te voorkomen.
Om het bovenstaande te vertalen in een concreet advies: ik denk dat het goed is om met regelmaat bewust te kiezen voor magnesiumrijke voeding. Denk daarbij aan groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen, vette vis, peulvruchten, avocado’s en bananen. Ook is een supplement eventueel het overwegen waard.
Als je twijfelt of jouw ‘magnesiumniveau’ hoog genoeg is en of je lichaam in staat is voldoende magnesium uit voeding te halen, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Meer informatie vind je op deze pagina.