SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Een feestje met jezelf: hoe een ander perspectief voor geestelijke rust zorgt

INHOUD
INHOUD
Probeer in je gedachten eens terug te gaan naar een nacht dat je vanwege een leuke of bijzondere reden weinig geslapen hebt. Bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw, door een feestje dat later werd dan verwacht of vanwege een sportwedstrijd die je wilde volgen. Hoe voelde je de dag erna? Waarschijnlijk niet optimaal fit, maar wel een heel stuk beter dan na een nacht waarbij je tegen wil en dank wakker hebt gelegen.  

Gek toch eigenlijk? Het lichamelijke effect na een gebroken nacht met een leuke oorzaak is precies hetzelfde als het lichamelijke effect na een gebroken nacht waarbij je ‘plafonddienst’ hebt gehad. Je voelt je niet fit. Het is niet je lichaam, maar het zijn je gedachten die je (extra) laten lijden. De dag na een feestje ga je – ondanks je gesteldheid – over tot de orde van de dag. Na een gebroken nacht door slaapproblemen blijf je hangen in schuldgevoel, moedeloosheid en een krampachtige zoektocht naar een oorzaak en een oplossing.

De Britse neurowetenschapper en filosoof Sam Harris weet het treffend te verwoorden: “Bijna al ons lijden is het product van onze gedachten. We brengen bijna elk moment van ons leven in gedachten verzonken door en worden gegijzeld door het karakter van die gedachten.” En juist bij slaapproblemen zijn die gedachten vaak veel zwarter dan nodig is. Het glas wordt – vrijwel altijd onbewust – altijd als half leeg gezien. We kunnen de situatie maar vanuit één hoek bekijken.

Een ander perspectief maakt een wereld van verschil. Waarom beeld je je na een slapeloze nacht bijvoorbeeld niet in dat je een feestje met jezelf hebt gevierd? Dat haalt de druk van de ketel en maakt de dag erop een stuk prettiger. Je blijft niet hangen in de slechte nacht en besteed je energie – die heus minder zal zijn – aan dingen die de moeite waard zijn. Er breekt een straaltje zonneschijn door in je donkere gedachten.

Het verhaal hierboven is een voorbeeld van hoe een ander perspectief de macht van je slaapproblemen kan doorbreken. Als je anders naar je slaapproblemen leert kijken, ontstaat er plotseling geestelijke rust. Je trekt als het ware de angel uit de bij. Het beestje zoemt nog een beetje door, maar kan niet meer prikken.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 3

 1. Annemarieke van Oijen 5 juli 2021

  Beste William,
  Na een zeer lange periode van dramatisch slecht slapen gaat het weer geweldig. Als een roos. Je mails stuur ik door naar een vriendin die slecht slaapt. Maar…. sinds enige tijd hoor ik als het stil is een piepje in mijn linkeroor. En dan….. begint de hele ellende weer van voren af aan. Ik ga onmiddellijk weer in de Ik kan niet slapen stand. Wakker liggen, naar het piepje luisteren, proberen het te negeren, lukt niet, woelen etc. En de volgende dag brak. Ik heb al naar zo’n draadloos oortje geïnformeerd. Dit aansluiten op Ipad met Zen muziek. Als ik dat verdraaide piepje maar niet hoor. Dit heb ik nog niet geprobeerd. Je boek heb ik ooit ontvangen maar dit weer aan een andere vriendin gegeven omdat ik alweer zo heerlijk sliep. En nu dit.
  Heb je een piepje negeren advies?
  Hartelijke groet en dank voor je vele goede adviezen.
  Annemarieke van Oijen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net