SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Waarom negatieve ‘slaapervaringen’ je dwars blijven zitten (en wat je hier aan kan doen)

INHOUD
Ze zijn er wel degelijk en ze laten zich soms heel kort even zien. Daarna verdwijnen ze snel weer naar de achtergrond. Of ze laten zich ondersneeuwen. Waar ik het over heb? Positieve ‘slaapervaringen’. Deze kunnen betrekking hebben op het slapen zelf. Denk bijvoorbeeld aan een nacht dat je – ondanks dat je het gevoel had dat het niet zou lukken – prima hebt geslapen. Het kunnen ook ervaringen tijdens de dag zijn. Bijvoorbeeld als je na een mindere nacht toch veel plezier hebt beleefd en prima kon functioneren.

INHOUD

Positieve ervaringen fladderen voorbij

Er zijn een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken verricht waaruit blijkt dat negatieve ervaringen veel langer blijven hangen en meer indruk maken dan positieve ervaringen. Ze vallen bovendien meer op. Positieve ervaringen hebben de neiging om voorbij te fladderen zonder dat je er bewust bij stilstaat.


Barre tijden met vele gevaren

Wetenschappers denken dat de vervelende eigenschap van ons brein om negatieve ervaringen beter te onthouden een evolutionaire basis heeft. De mensheid heeft zo’n 2,5 miljoen jaar als jager-verzamelaar geleefd en dat waren barre tijden met vele gevaren. Voor onze overleving was het simpelweg belangrijk om meer op negatieve zaken – de sabeltandtijger die in de bosjes verscholen zat – te focussen dan op positieve dingen. Een prachtige bloem aan de rand van het ravijn is mooi, maar heeft ons als ‘soort’ niet verder gebracht.

Meer inspanning van het brein

Als we nog iets verder inzoomen leren we dat positieve en negatieve informatie in verschillende hersenhelften wordt verwerkt. Negatieve emoties vragen daarnaast over het algemeen meer inspanning van het brein. Ze worden grondiger verwerkt dan positieve emoties. Professor Clifford Nass heeft hierover het volgende gezegd: “Deze grondigere verwerking zorgt ervoor dat we meer nadenken over onaangename gebeurtenissen dan over gelukkige momenten. Bovendien gebruiken we sterkere woorden om ze te beschrijven.”

Kritiek maakt een diepere indruk dan lof

Er zijn verschillende interessante onderzoeken gedaan naar het fenomeen dat negativiteit meer indruk maakt dan positiviteit. Zo blijkt dat het verliezen van geld meer impact heeft dan het verdienen (of winnen) van geld. Hetzelfde geldt voor commentaar van anderen. Kritiek maakt een veel diepere indruk dan lof. In het boek ‘The Progress Principle’ laat professor Teresa Amabile zien dat het negatieve effect van een tegenslag op het werk op het geluksgevoel meer dan twee keer zo sterk is dan het positieve effect van een goede gebeurtenis.

Positieve slaapervaringen worden naar de achtergrond verschoven

Het zal inmiddels duidelijk zijn. Onze positieve ‘slaapherinneringen’ – het onomstotelijke bewijs dat we prima kunnen slapen – worden onbewust naar de achtergrond geschoven door onze hersenen. De negatieve ervaringen blijven hangen. En dat is jammer. Juist de positieve ervaringen – die er echt wel zijn – maken het ‘slapeloosheidsmonster’ kleiner. Ze laten een veel evenwichtiger beeld zien. En daarom is het belangrijk om ze steviger te ‘versleutelen’ in ons brein.


Eindelijk weer zorgeloos in slaap vallen

Binnen mijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen‘ speelt dit ‘versleutelen’ een belangrijke rol. We gaan in hoofdstuk 6 aan de slag met het verzamelen en toepassen van zogenoemde ‘rustgedachten’. Deze beproefde techniek van slaapdeskundige Sasha Stephens zorgt ervoor dat ‘slaapangst’ geen kans maakt en dat je eindelijk weer zorgeloos in slaap valt.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net