SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Shampoo tegen slapeloosheid: gekker wordt het niet (en 4 regels om teleurstellingen te voorkomen)

INHOUD
INHOUD
Het zal je ongetwijfeld al zijn opgevallen. Slaapproblemen zijn tegenwoordig big business. Steeds meer bedrijven proberen grof te verdienen aan de wanhoop van slechte slapers en komen met de meest bizarre producten op de markt. De beloftes zijn altijd prachtig en de namen ook. Wat te denken van speciale ‘Pillow Spray’? Een luchtje voor op je kussen dat je slaapproblemen als sneeuw voor de zon oplost. Kost maar 2 tientjes voor 75 milliliter. Om te huilen. 

Een tijd geleden gingen m’n nekharen weer rechtovereind staan toen ik een shampoo tegen slaapproblemen tegenkwam. Ja, je leest het goed … Blijkbaar banen allerlei esoterische oliën en botanische aroma’s zich via je hoofdhuid een weg naar binnen en zorgen er daar voor dat je als een roosje slaapt. Als je wakker wordt, ben je niet alleen goed uitgerust, maar zit je haar ook nog eens direct in model. Bizar…

Vergeef me mijn cynisme: maar ik word er af en toe echt een beetje moedeloos van. Vooral omdat het heel verleidelijk is om vroeg of laat in de valse beloftes te trappen. Het resultaat is dat je portemonnee weer een stukje leger is en je wanhoop weer een beetje groter.

Om je voor (nieuwe) misstappen te behoeden heb ik 4 uitgangspunten op een rij gezet waar een ‘echte structurele oplossing’ tegen slapeloosheid altijd aan moet voldoen. Als dit niet het geval is, is het bij voorbaat al weggegooid geld. Probeer ze in je achterhoofd te houden als je weer wordt geconfronteerd met de mooiste beloftes van het zoveelste wondermiddel. Je zult merken dat meer dan 90% direct al afvalt. Opgeruimd staat netjes 🙂

#1 – Geen wondermiddel, maar meerdere verbeteringen 

‘Magische trucs’ bestaan niet. Smeer dit op je kussen, drink dit kruidentheetje, luister naar deze ontspanningsmuziek (etc. etc.) en je slaapt weer goed bestaat simpelweg niet. Het is regelrechte onzin. Slaapproblemen oplossen is altijd een kwestie van meerdere kleine verbeteringen die elkaar versterken. Samen zorgen ze voor 100% verbetering.

#2 – Niet alleen gericht op de avond, maar op de hele dag
Een oplossing tegen slaapproblemen kan alleen effectief zijn als het zich richt op de hele dag. Wat je overdag (en zelfs in de ochtend) doet bepaalt namelijk hoe je de avond erop slaapt. Dit heeft te maken met de juiste aanmaak van hormonen en de ‘instelling’ van je biologische klok.

Je kunt ‘s avonds liters warme melk drinken, uren naar rustgevende muziek luisteren en alle hulpmiddelen uit de kast halen, maar als je overdag geen goede basis heb gelegd, blijft het zwemmen tegen de stroming in.

#3 – De oplossing ligt altijd bij jezelf
Om slaapproblemen echt op te lossen moet je de echte oorzaken bij de wortel aanpakken. Hierbij gaat het om:

  • het afrekenen met ‘slaapangst’;
  • het aanmaken van de juiste hormonen op het juiste moment;
  • het herstellen (en versterken) van de natuurlijke schommeling van je lichaamstemperatuur;
  • het juist ‘instellen’ van je biologische klok om een ‘slaapgolf’ te ontwikkelen.

Je raadt het al:  er is geen magische pil, kussenspray of andere ‘oplossing’ die dit voor je gaat doen. De oplossing ligt altijd bij jezelf.

#4 – Garantie
Mijn nadrukkelijke advies is om altijd goed naar de garantie te kijken. Krijg je je geld terug als het niet werkt? Een betere manier om te peilen of een bedrijf echt vertrouwen in zijn product heeft is er niet. In de praktijk blijkt echter dat dit vaak tegenvalt. Om tegenwicht te bieden heb ik zelf voor een vrij extreme garantie gekozen.

Ik hoop van harte dat deze 4 uitgangspunten voor jou waardevol zijn en dat je ze in de toekomst gaat toepassen. Het bespaart je geld, valse hoop en onnodige wanhoop.

Het spreekt voor zich dat mijn 7-stappen methode aan alle 4 de uitgangspunten voldoet. Nadeel is wel dat je je haren er niet mee kunt wassen 😉  

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net