Een gebroken nacht, extreem vroeg wakker worden of juist maar moeilijk in slaap komen: een slechte nachtrust overkomt iedereen weleens. Meestal levert dit geen grote problemen op. Maar als je al een langere tijd kampt met slapeloosheid, zijn er vaak wel grote gevolgen. Het kan je gezondheid en dagelijks leven dan flink beïnvloeden. Gelukkig krijg je ook in 2025 verschillende behandelingen voor slaapstoornissen vergoed door je zorgverzekering. In dit artikel lees je hier meer over.
Melatonine
Werk je regelmatig nachtdiensten of heb je last van een vervelende jetlag? Melatonine kan je dan helpen om op het juiste moment slaperig te worden. Melatonine is een natuurlijk hormoon en je kunt het gewoon kopen bij de supermarkt, drogisterij of apotheek.
In 2025 worden melatoninetabletten niet vergoed vanuit je basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is er wel een dekking voor melatonine vanuit een aanvullende verzekering. Wil je echter enkel hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten? Dit is het vaak niet waard. Melatonine is namelijk relatief goedkoop verkrijgbaar.
Hoewel melatonine op veel plekken te koop is, is het verstandig om voorafgaand aan het gebruik even contact op te nemen met je huisarts. Check ook altijd even de bijsluiter. Hier lees je meer informatie over de juiste dosering en de behandelperiode.
Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen
Heb je al langere tijd last van slapeloosheid? Het is dan verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Tijdens het spreekuur bepaalt je huisarts wat er nodig is. Je kan dan eventueel worden doorgestuurd naar een slaapspecialist.
Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen: “Sinds 2009 bestaat er geen standaard vergoeding meer voor slaap- of kalmeringsmiddelen. Dit komt doordat geneesmiddelen als oxazepam, diazepam of temazepam verslavend kunnen werken.”
Doordat er geen vergoeding meer is, is volgens instelling voor verslavingszorg Jellinek het gebruik ervan flink afgenomen. Soms heb je wel recht op vergoeding, bijvoorbeeld in de onderstaande gevallen:
- Je wilt epileptische aanvallen voorkomen of behandelen en je gebruikt hiervoor benzodiazepinen;
- Je hebt een ernstige angststoornis. Behandelingen met minstens twee verschillende antidepressiva hebben je niet geholpen;
- Je hebt complexe psychiatrische problemen. Een hoge dosering slaap- of kalmeringsmiddelen is nodig, bijvoorbeeld omdat je bezig bent met afkicken van alcohol of drugs;
- Je hebt spierspasmen door een zenuwziekte of moeite met lopen en andere medicijnen werken niet;
- Of je bent terminaal en gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen om het bewustzijn te verlagen (palliatieve sedatie).
Kom je in aanmerking voor een vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen via de basisverzekering? Dan geldt het eigen risico. Ook in 2025 is dit 385 euro: het bedrag dat iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland betaalt voor zorg vanuit de basisverzekering.
Hulp van een slaapexpert
Slaapcursussen, slaap challenges en slaaptherapie kunnen ook helpen om je slaapproblemen te verminderen. Experts geven je hierbij handige tips om dieper te slapen en je natuurlijke ritme te herstellen.
“In 2025 is er, net als in 2024, vanuit de aanvullende zorgverzekering soms een vergoeding mogelijk voor een slaapcursus of slaaptherapie. Wel zijn er voorwaarden. Als je huisarts je doorverwijst naar een slaapkliniek, krijg je namelijk alleen een (gedeeltelijke) vergoeding als er sprake is van een comorbide diagnose. Naast slaapproblemen moet je dus ook last hebben van stemmingsproblemen of angstklachten.” Aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.
Check je zorgverzekering in 2025
Bij slaapproblemen zijn verschillende behandelingen mogelijk. In 2025 worden er gelukkig enkele hiervan vergoed. Welke tegemoetkoming je precies krijgt, is van een paar dingen afhankelijk, bijvoorbeeld wat jouw persoonlijke situatie is en welke zorgverzekering je hebt afgesloten. Je huisarts of je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.