SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slecht slapen voor stressvolle dagen: 3 regels van Nick Robinson

INHOUD
INHOUD

Al enige tijd heb ik het bijzondere verhaal en de unieke aanpak van de Amerikaanse slaapdeskundige Nick Robinson een plek gegeven binnen het besloten platform van Slaapwijzer.net. Vandaag wil ik een klein deel daarvan met je delen. Het gaat over zogenoemde ‘triggers’. Ik verwacht dat het herkenning oproept en aanknopingspunten biedt om hier zelf zo goed mogelijk mee om te gaan.

“Bepaalde zaken hadden voor mij de neiging om slapeloosheid te veroorzaken of te versterken. De slapeloosheid had bijvoorbeeld de neiging om ‘getriggerd’ te worden tijdens de nacht(en) voor een dag waarvan ik wist dat die stressvol, uitdagend of druk zou zijn.

Voor dat soort dagen maakte ik me er zorgen over dat ik niet goed zou kunnen slapen en hoe moeilijk de dag voor mij zou worden als ik slecht geslapen had. Deze gedachten en zorgen leverden natuurlijk stress op wat resulteerde in een slechte nachtrust. Hieronder staan de regels die ik heb gevolgd om met deze triggers om te kunnen gaan, zodat de stress en de slapeloosheid die ze kunnen veroorzaken tot een minimum beperkt werd.

Regel 1
Regel nummer 1. Ik ging potentiële triggers niet uit de weg. Als er bijvoorbeeld stressvolle dagen of activiteiten aankwamen vermeed of annuleerde ik die niet. Want vermijding zou de zaken op de langere termijn alleen maar erger maken door mijn angst te versterken. Het zou een verkeerd signaal afgeven aan mijn onderbewustzijn.

Regel 2
Ik heb de trigger(s) zo goed mogelijk geprobeerd logisch te analyseren. Ik vroeg me bijvoorbeeld af wat de feiten precies zijn. Wordt de dag echt zo moeilijk als het lijkt of maak ik van mug een olifant? Toen ik dat begon te doen, bleek de trigger meestal veel minder eng te zijn dan ik eerder had ingeschat, waardoor mijn stressniveau en daarmee ook mijn negatieve slaapgedachten veel milder werden.

Regel 3
Als uit mijn analyse zou blijken dat de dag erop inderdaad moeilijk en stressvol zou worden, dan vroeg ik me af wat ik eraan zou kunnen doen om de dag ontspannener te laten verlopen. Als ik morgen bijvoorbeeld een presentatie wilde geven, zou ik me dan meer kunnen voorbereiden, zodat ik meer zelfvertrouwen heb en me minder zorgen maak over hoe ik dat ga doen? Als ik niet precies weet hoe ik naar de locatie moet komen waar ik mijn presentatie geef, kan ik dan bijvoorbeeld eerst een proefrit maken? Als ik niet weet wat ik zal dragen, waarom kan ik dan niet voor het slapengaan bepalen wat aan ga trekken?

Bron van stress
Ten slotte was de wekker een grote bron van stress voor mij. Ik was altijd bang dat die om wat voor reden dan ook niet af zou gaan. Zeker tijdens ochtenden van belangrijke dagen. Deze zorg droeg bij aan mijn stress en hielp mij niet om in slaap te vallen. Uiteindelijk heb ik dit opgelost door drie verschillende soorten wekkers te zetten en daarnaast mijn telefoon ook nog eens als wekker te gebruiken. Hierdoor maakte ik me helemaal geen zorgen meer dat ik door de wekker heen zou slapen wat weer resulteerde in een vermindering van slaapsaboterende stress.”

 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net