SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Laat een slechte nacht je niet tegen houden: kom in beweging!

INHOUD

Het is een valkuil waar veel mensen met slaapproblemen met beide benen intrappen. De kans is groot dat je het bij jezelf herkent. Na een slechte nacht ‘spaar’ je jezelf. Je doet rustig aan, je blijft zoveel mogelijk binnen, je zegt afspraken af of verplaatst ze en dat sportuurtje laat je maar even schieten. Komt wel een ander keer.

INHOUD

Begrijpelijk maar funest

Het hierboven beschreven ‘compensatie-gedrag’ is begrijpelijk, maar funest. Het houdt slaapproblemen in stand en trekt kleur en energie uit je leven. Hieronder leg ik kort uit waarom dit het geval is en – veel belangrijker – wat je er aan kan doen.

Een (fysiek) vermoeid lichaam als voorwaarde
Allereerst is te weinig ‘activiteit’ overdag schadelijk, omdat je simpelweg een fysiek vermoeid lichaam nodig hebt om goed te kunnen slapen. Tijdens de uren dat je wakker bent neemt je natuurlijke slaapvermogen langzaam toe (zie dit artikel) en lichamelijk actief zijn geeft dit proces een extra boost.

Boost voor energieniveau en stemming
De tweede reden is dat actief zijn – hoe zeer we er ook tegenop kunnen zien – vrijwel altijd een positieve invloed heeft op ons energieniveau en op onze stemming. Toch een wandeling gemaakt? Je voelt je daarna altijd wat lekkerder. En toch bijgekletst met die vriendin? Je stemming is er vast beter van geworden. En je aandacht is ook nog eens weggetrokken bij je slaapproblemen.

Macht slaapproblemen doorbreken
De derde en misschien wel belangrijkste reden is dat je de macht van je slaapproblemen doorbreekt. Je slapeloosheid is niet de baas over je leven, maar je hebt zelf de touwtjes in handen en bepaalt je eigen plannen. Op een onbewust niveau is deze ‘mindset’ van groot belang!

Waar haalde je vroeger plezier uit?

Mijn nadrukkelijke advies is dan ook om even stil te staan bij je leven voordat je te maken had met slaapproblemen. Waar haalde je toen plezier en energie uit en doe je nu niet meer? En wat zou je op dit moment graag (vaker) willen doen? Zet eens wat van deze activiteiten op een rijtje en probeer ze te (her)introduceren binnen je leven.

Maak een klein begin

Natuurlijk betekent dit niet dat je je dag direct propvol hoeft te plannen of dat je activiteiten moet ondernemen die voor jou niet vertrouwd of goed voelen. Maak een klein begin. Bijvoorbeeld met een lange wandeling die je anders overgeslagen zou hebben, een uurtje tuinieren, een bezoekje aan de sportschool of een afspraak met een goede vriendin die je al een tijd niet gezien hebt.

Eerste stap naar een positieve spiraal

Sta na afloop van een ‘activiteit’ even stil bij wat het met je gedaan heeft. Heb je er plezier uit gehaald? Heb je er extra energie door gekregen? En heeft het je gedachten even weggehaald bij het slechte slapen? En was het helemaal niet zo’n beproeving als dat je van tevoren dacht? Het is het signaal dat je een eerste stap hebt gezet richting een positieve spiraal van beter slapen en een energiek(er) leven!

Zolang jouw slapeloosheid de baas is, blijft goed slapen een utopie. De Slaapomgeving helpt je om de strijd te winnen door de strijd te staken (eye-opener). 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net