SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Weer gaan denken als een ‘normale slaper’: reken af met remmende gedachten

INHOUD
INHOUD

Rustig aan doen na een slechte nacht, je afspraken afzeggen of later beginnen op het werk. Het is een gevaarlijke valkuil. Als je ‘met de rem erop’ leeft vanwege je slaapproblemen geef je toe aan je slapeloosheid en krijgt je onderbewustzijn het signaal dat slapen inderdaad ‘gevaarlijk’ is. Of op zijn minst een hindernis.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit zorgt voor spanning, stress en angst op het moment dat je wilt gaan slapen. Je wordt immers met het gevaar geconfronteerd. Elke keer dat slaapproblemen jouw plannen dwarsbomen verstrengelen de slaapproblemen zich steviger met jouw identiteit.

Het is ontzettend lastig – maar o zo belangrijk – om uit dit patroon te ontsnappen. Een oefening die met een duur woord ook wel ‘cognitieve herstructurering’ wordt genoemd, is hierbij onmisbaar. Het doel is om remmende gedachten uit te dagen, te weerleggen en uiteindelijk definitief te veranderen.

Ik merk elke keer dat dit een wereld van verschil maakt. Je krijgt meer controle over je slaapproblemen en je gaat je langzaam maar zeker gedragen als een ‘normale slaper’ (ik hou niet van dat woord, maar gebruik het toch even). Het verandert je mindset, geeft je kwaliteit van leven een boost en is (onbewust) een belangrijk stap bij het definitief verbeteren van je slaap. 

Hieronder leg ik kort uit hoe cognitieve herstructurering werkt: 

Stap 1: Ga na welke remmende gedachten je hebt. Op welke manier remmen jouw slaapproblemen je af bij het doen wat je echt wilt? Binnen het digitale platform De Slaapomgeving heb ik een aantal voorbeelden op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen.

Stap 2: Je schrijft deze remmende gedachten op. Binnen De Slaapomgeving vind je hiervoor een handig werkboek.

Stap 3: Je beschrijft hoe je je voelt door deze remmende gedachte. 

Stap 4: Je gaat deze remmende gedachte weerleggen met feiten. Waarom is die remmende gedachte onjuist en waarom moet je je er niks van aantrekken. Dit artikel kan je op weg helpen. Binnen De Slaapomgeving vind je een zo compleet mogelijke feitenlijst.

Stap 5: Je gaat deze remmende gedachte weerleggen met je eigen ervaringen. Waarom bewijzen je eigen ervaringen dat deze remmende gedachte onjuist is. Je vult deze ervaringen in binnen het werkboek.

Stap 6: Je beschrijft in het werkboek hoe deze remmende gedachte je nu laat voelen. Wat is er veranderd?  

Om je op weg te helpen heb ik voorbeeld van het werkboek gemaakt waarin 1 remmende gedachte wordt weerlegd. Ik denk dat dit het idee achter de oefening heel goed duidelijk maakt. Het voorbeeld van het werkboek kun je downloaden via deze link

Goed om te benadrukken: dit is geen oefening die je in 1 dag doet en waar je vervolgens niet meer naar omkijkt. Je werkboek is een dynamisch en ‘levend’ document. Mijn advies is om het altijd binnen handbereik te hebben, zodat je direct aan de slag kunt gaan met nieuwe remmende gedachten. 

Ook kan het werkboek aangevuld worden met nieuwe positieve ervaringen die aansluiten op eerdere remmende gedachten (die je al hebt ingevuld). De weerlegging van je remmende gedachten op basis van je eigen ervaringen wordt hierdoor steeds sterker. 

Op een gegeven moment zul je merken dat jouw manier van denken – versterkt door nieuwe positieve ervaringen – langzaam maar zeker zal veranderen. Je gaat stapje voor stapje weer vrijuit leven en je nachtrust krijgt een grote impuls. Je onderbewustzijn gelooft namelijk niet langer dat slapen een gevaar is. 

Cognitieve herstructurering is een deel van de aanpak binnen De Slaapomgeving (samen met vele andere technieken, tips en inzichten).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net