SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Waarom doorslapen moeilijker gaat naarmate je ouder wordt…

doorslaapproblemen
INHOUD
INHOUD

Met moeite wakker blijven tijdens de avond, te vroeg wakker worden en onrustig slapen. Het zijn voor veel mensen problemen die zich steeds nadrukkelijker voordoen naarmate de leeftijd vordert. Hieronder leg ik uit waarom dit het geval is…

  • Veranderingen in de interne biologische klok: de zogenoemde suprachiasmatische kern (SCN) in de hypothalamus fungeert als de interne biologische klok die het circadiaanse ritme reguleert. Naarmate mensen ouder worden, kunnen de neuronen in de SCN minder effectief worden, wat kan leiden tot veranderingen in slaap- en waakpatronen.
  • Melatonineproductie: melatonine is een hormoon dat slaap-waakcycli reguleert. De productie van melatonine neemt vaak af met de leeftijd, wat kan resulteren in een verschuiving van het bioritme. Oudere volwassenen produceren mogelijk minder melatonine en beginnen eerder op de avond melatonine aan te maken, wat kan leiden tot vroeger in slaap vallen en eerder wakker worden.
  • Gezondheidsproblemen: naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat je met chronische gezondheidsproblemen te maken hebt die de slaap kunnen verstoren en het bioritme kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan artritis, pijn, of ademhalingsproblemen. Daarnaast kunnen medicijnen die voor deze aandoeningen worden gebruikt, bijwerkingen hebben die het slaappatroon beïnvloeden.
  • Veranderde levensstijl en activiteiten: een verminderde dagelijkse activiteit kan ook invloed hebben op het bioritme. Minder fysieke activiteit en sociale interactie kunnen leiden tot een minder consistent slaap-waakpatroon.
  • Lichtblootstelling: op hogere leeftijd is de blootstelling aan natuurlijk daglicht – wat essentieel is voor het reguleren van het circadiaans ritme – vaak lager. Dit kan worden veroorzaakt door minder tijd buitenshuis doorbrengen of door oogproblemen zoals cataracten, die de hoeveelheid licht die de ogen binnenkomt, verminderen.
  • Slaapkwaliteit en -structuur: de structuur van de slaap verandert vaak met de leeftijd. Ouderen hebben de neiging om lichter te slapen en hebben vaker kortere slaapcycli, wat kan leiden tot frequenter wakker worden gedurende de nacht en een algemene vermindering van de slaapkwaliteit.
  • Sociale en psychologische factoren: veranderingen in sociale rollen en verplichtingen en ingrijpende levensgebeurtenissen, kunnen het slaappatroon ook beïnvloeden. Psychologische stress en depressie komen vaker voor bij ouderen en kunnen de slaap verstoren.

Natuurlijk is er – ook op gevorderde leeftijd – veel dat je kan doen om je bioritme te ondersteunen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Tijdens de ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge van Slaapwijzer.net geef ik – met name tijdens dag 3 – concrete adviezen. Goed om te weten: deelname is gratis, je kan direct starten en deelnemers slapen na 7 dagen gemiddeld 23% beter.

Bij hardnekkige doorslaaproblemen vanwege een zogenoemde ‘vervroegde slaapfase’ kan lichttherapie tijdens de avond van grote waarde zijn. In dit artikel vind je meer uitleg/informatie.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net