SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Waarom een goede nachtrust je beter bestand maakt tegen verslaving

INHOUD

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid, maar wist je dat het ook helpt om verslavingen te voorkomen en te overwinnen? In dit artikel bekijken we waarom slaap zo belangrijk is in de strijd tegen verslaving.

INHOUD

Wat is een goede nachtrust?

Een goede nachtrust betekent dat je voldoende uren slaapt en dat je slaap van hoge kwaliteit is. Dit houdt in dat je gemakkelijk in slaap valt, diep en ononderbroken slaapt, en fris en uitgerust wakker wordt. Factoren die bijdragen aan een goede nachtrust zijn onder andere een comfortabele slaapomgeving, regelmatige slaaptijden, en het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne voor het slapengaan.

De link tussen slaap en verslaving

Wanneer je niet genoeg slaapt, functioneren je hersenen niet optimaal. Vooral de prefrontale cortex, het deel dat verantwoordelijk is voor besluitvorming en impulscontrole, wordt aangetast. Dit maakt je vatbaarder voor impulsieve en risicovolle gedragingen, waaronder het gebruik van verslavende middelen.

Onderzoek toont aan dat mensen die slecht slapen, een verhoogd risico lopen op verslavingen. Slaapgebrek verstoort de beloningssystemen in de hersenen, waardoor je meer geneigd bent om te grijpen naar middelen die een snelle beloning bieden, zoals alcohol of drugs.

Zo kan slaapgebrek bijdragen aan verslaving:

  • Verminderde wilskracht. Slaapgebrek vermindert je wilskracht en maakt het moeilijker om nee te zeggen tegen verleidingen. Dit komt omdat vermoeide hersenen minder goed in staat zijn om impulsen te reguleren en weloverwogen beslissingen te nemen.
  • Verhoogde impulsiviteit. Met minder slaap neemt je impulsiviteit toe. Dit betekent dat je sneller ongezonde keuzes maakt, waaronder het gebruik van verslavende middelen.

Tips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is dus belangrijk, zeker als je gevoelig bent voor verslavingen. Daarom hieronder een aantal tips om jouw slaap te verbeteren.Als u op zoek bent naar een armband. Er is iets dat bij elke look past, van nauwsluitend tot gestructureerd, van manchetten tot kettingarmbanden en manchetten.

  • Stel een slaaproutine in. Een vaste slaaproutine helpt je lichaam om zich voor te bereiden op de nacht. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend.
  • Optimaliseer je slaapomgeving. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Vermijd elektronische apparaten voor het slapengaan en investeer in een comfortabel matras en kussen.
  • Vermijd stimulerende middelen. Cafeïne, alcohol en nicotine kunnen je slaap verstoren. Probeer deze middelen te vermijden, vooral in de uren voor het slapengaan.
  • Ontspan voor het slapengaan. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, een warm bad of een goed boek kunnen helpen om je lichaam en geest tot rust te brengen voor het slapengaan.

Hulp bij verslaving

Ben jij gevoelig voor verslaving? Zorg dat dat je bovenstaande tips gebruikt om jouw slaap te verbteren. Zo heb je minder kans op het onstaan van een verslaving en kun je jouw eventuele verslaving(en) eerder overwinnen. Zoek daarnaast altijd professionele hulp als je van jouw verslaving af wilt komen. Je kan hiervoor terecht bij een afkickkliniek, daar kunnen ze je helpen bij verslavingen aan alcohol, drugs of het afkicken van medicijnen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net