SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Doorslaapproblemen: maak gebruik van lichttherapie om je slaapfase te verschuiven

doorslaapproblemen lichttherapie
INHOUD

Herken je het volgende scenario bij jezelf? Na het avondeten – rond 19.00/20.00 uur – voel je je erg slaperig. Met moeite blijf je wakker tot de gebruikelijk tijd om te slapen. Meestal rond 23.00 uur. Je valt relatief snel in slaap, maar tijdens de nacht word je (veel te vroeg) wakker en het is vervolgens lastig tot onmogelijk om weer in slaap te vallen.

INHOUD

Vervroegde Slaapfasesyndroom

Het zou kunnen betekenen dat je te maken hebt met het zogenoemde Vervroegde Slaapfasesyndroom. Het betekent simpelweg dat de processen van je lichaam om te kunnen slapen (lagere lichaamstemperatuur, aanmaak melatonine e.d.) te vroeg starten en dus ook te vroeg eindigen. En dat kan zowel je avond als je nachtrust verpesten.

Slaapfase verschuiven

Lichttherapie kan helpen om je slaapfase te verschuiven, waardoor je later moe wordt en langer door kunt slapen. In het voorjaar en de zomer heb je het voordeel dat je gratis kunt ontdekken of het voor jou een verschil maakt. In de herfst en de winter kan lichttherapie een enorm verschil maken. Goed om te weten: de AYO lichttherapiebril heeft de unieke mogelijkheid om een gepersonaliseerd schema voor je op te stellen om jouw slaapfase te verschuiven. 

Stel jezelf tijdens de avond bloot aan daglicht

Stel jezelf vanaf het moment dat de slaperigheid toeslaat bloot aan daglicht. In de lente en zomer kun je daadwerkelijk naar buiten gaan (achter een raam is licht minder krachtig) en hier een tijd verblijven. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken of ga gewoon lekker Netflix kijken in de tuin of op het balkon. Neem de tijd ervoor en trek er minstens een uur voor uit. Liever nog wat langer. In de praktijk kan het betekenen dat je van 19.30 tot 21.00 uur buiten bent. Als het in de herfst en de winter buiten vroeg donker is, kun je op het moment dat de slaperigheid toeslaat gebruik gaan maken van je daglichtlamp of lichttherapiebril

Geef niet toe aan slaperigheid

Kom in beweging als je erg slaperig wordt (ook met daglicht kan dat gebeuren) en geef er niet aan toe. Door gedurende de avond (en de dag) te slapen tast je je slaapvermogen namelijk aan, terwijl je dit keihard nodig hebt om goed door te kunnen slapen. In dit artikel leg ik precies uit hoe dit principe werkt.

Een uur zonder daglicht

Het is belangrijk om het uur voor je gaat slapen het daglicht (en licht van computers, tablets en smartphones) te vermijden. Dit geeft je lichaam de kans om in de ‘slaapmodus’ te komen en voorkomt dat je problemen krijgt met inslapen. Zorg ook in je slaapkamer voor absolute duisternis, zeker nu het zo vroeg licht wordt. Niks is meer slaapverstorend dan een veel te lichte slaapkamer.

Praktijkvoorbeeld

In de praktijk kan de avond er als volgt uit zien:

 • 18.30 uur: avondeten
 • 19.30 uur – 21.00 uur: blootstelling aan daglicht
 • 21.00 uur – 22.00 uur: tijdverdrijf binnen naar keuze (teveel activiteit vermijden)
 • 22.00 uur – 23.00 uur: start slaaproutine (meer info in mijn boek) en vermijden daglicht/blauw licht
 • 23.00 uur: daadwerkelijk gaan slapen

Gratis ontdekken of lichttherapie werkt

Als je structureel moeite hebt met doorslapen, zou ik je willen adviseren om het bovenstaande advies een periode in de praktijk te brengen. Voor veel mensen helpt de kracht van daglicht om de slaapfase te kunnen verschuiven, waardoor je een energiekere avond kan beleven en – minstens zo belangrijk – beter kan doorslapen. 

Meer over de kracht van daglicht en duisternis en de grote invloed hiervan op je slaapkwaliteit vind je binnen mijn 7-stappen methode.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 5

 1. dinie wagemakers 15 april 2019

  hallo William,

  Nadat ik jou boek had gelezen waren mijn slaapproblemen inderdaad stuk minder. ik heb nu ook een daglicht lamp aangeschaft en ook die helpt mij de donkere dagen door. Want het bovenstaande stukje herken ik duidelijk. Nu de klok verzet is en langer licht, slaap ik stukken beter. Ik gebruik nu de lamp niet . En als ik terug denk ,had ik vorig jaar ook hetzelfde probleem .De hele zomer sliep ik goed en in het najaar ging fout. Ik haal veel informatie en tips uit je berichtjes . en er staan ook herkenbare dingen in. Hartelijk hiervoor. Ik hoop nog veel informatie en tips te mogen ontvangen. Hartelijk dank hiervoor . Groetjes Dinie Wagemakers.

 2. Marie 5 september 2019

  Ik ben ook vaak erg slaperig nadat ik heb geluncht. Wellicht heb ik ook baat bij lichttherapie om zo wat meer energie te krijgen. Ook probeer ik tegenwoordig al wat lichter te lunchen. Ik merk dat dat ook al helpt. https://www.natuurlijknogmooier.nl/chronische-pijn

 3. Ronald 8 oktober 2021

  Hallo

  Ik doe s avond geen telefoon geen koffie en gebruik goede nachtrust van lucovitaal voor het slapen 3 stuks en doe slaap.meditaie maar ik val kn slaap.en schiet elke nacht na half uurtje uur weer wakker en dan ka ik niet in slaap komen en dan ga ik naar benede en neem.een wiskey heb dinsdsg afspraak bin de huis arts heb ook slaap therapie gehad niks helpt heb jij nog hoede tips????

  Help help

  Eerder kon ik altijd zo goed slapen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net