SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Lange hittegolf staat voor de deur: 6 tips om zo goed mogelijk te kunnen slapen

INHOUD
INHOUD
Het is een merkwaardige zomer. Vorige week was ik in het zuiden van Spanje maar het was daar qua temperatuur een stuk beter uit te houden dan hier. En voorlopig is het nog niet afgelopen. Er wordt gesproken over een lange hittegolf die voor de deur staat.  
Warme dagen betekent ook warme (of zelfs broeierige) nachten. En dat maakt het slapen er niet makkelijker op. 

Aan de ene kant omdat het een te warme slaapkamer simpelweg niet comfortabel is. Niemand houdt er van om te zweten in z’n bed.
  Aan de andere kant moet je lichaam voldoende kunnen afkoelen om goed en diep te kunnen slapen. In de nacht ligt onze lichaamstemperatuur van nature namelijk lager dan overdag. Een (te) hoge lichaamstemperatuur tijdens de nacht is dan ook een belangrijke verborgen oorzaak van slaapproblemen (en speelt bijvoorbeeld ook een centrale rol binnen mijn 7-stappen methode).

Afkoelen gaat het best in een slaapkamer van rond de 18 graden. Voor de meesten van ons (waaronder ikzelf) zal dat de komende periode niet haalbaar zijn. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben. Voor mij een goede aanleiding om je een aantal praktische tips te sturen om met dit warme weer toch zo goed mogelijk te kunnen slapen.

1. Slaap ‘slim’ bedekt
Ook met warm weer is het fijn om ‘bedekt’ te liggen. Vorige week verscheen daar toevallig nog een leuk nieuwsbericht over. Kies daarom voor dun beddengoed (desnoods alleen een laken) en bij voorkeur voor een lichte kleur en ademend materiaal. Katoen is in mijn ogen het beste. Als je alleen onder een laken slaapt kun je deze kort in de vriezer leggen, voor een extra verkoelend effect. Stop het wel in een plastic zak, omdat je anders kans loopt dat je de hele nacht pizza ruikt 😉

2. Kies voor frisse lucht, maar pas op voor daglicht
Open de ramen. Oke, deze valt net als de vorige ongetwijfeld onder het motto ‘die had ik zelf ook nog wel kunnen verzinnen’, maar ik wil ‘m toch noemen in verband met wat aandachtspunten. In deze tijd van het jaar wordt het rond 5 uur in de ochtend al licht en het is van groot belang om ervoor te zorgen dat dit je slaap niet verstoord. Je kunt ervoor kiezen om de ramen vroeg in de ochtend weer te sluiten, maar een betere optie is het gebruik van een goed slaapmasker (het Manta Sleep Mask is veruit de beste keuze). Ook een hor tegen muggen kan handig zijn.

ventilator slaapkamer
Kies voor een ventilator met een beetje ‘power’en let op de reviews.

3. Plaats een ventilator op een strategische plek
Plaats een kwalitatief goede ventilator voor het open raam. Hierdoor wordt frisse(re) lucht naar binnen geblazen. Je kunt het verkoelende effect versterken door een fles met ijs voor de ventilator te zetten. Goed om te weten: muggen houden niet van de sterke luchtstroming die een ventilator produceert.

4. Zoek de grens op met douchen
Kies voor een zo koud mogelijke douche direct voor het slapengaan. Het helpt je lichaam om af te koelen en je stapt zo fris mogelijk (en met een schoon gevoel) je bed in. Een goede tip is om met het gebruikelijke warme water te beginnen en de temperatuur steeds iets terug te draaien. Zoek de grens maar op 🙂

5. Zorg voor een vermoeid lichaam
Beweeg voldoende overdag. Vaak bewegen we nauwelijks als het erg warm is en brengen we de dag zo passief mogelijk door. Lekker in de tuin of horizontaal op een handdoekje bij het zwembad. We beseffen niet dat we daarmee onbewust een slechte basis leggen voor de nacht. Ga zeker niet hardlopen met 30 graden in de volle zon, maar kies je beweging slim. Een wandeling in de ochtend, sporten in een fitnessstudio met airconditioning of een half uurtje ‘baantjes trekken’ in het zwembad zijn goede opties.

6. Zorg voor een bron van verkoeling in je bed
Ga slapen met een koude kruik. Door een icepack in een theedoek of handdoek te wikkelen heb je altijd een bron van verkoeling dichtbij. Ook een gewone kruik vullen met (ijs)koud water is een goede optie. Ben je bang dat het gaat lekken? Dan kun je ook een grote sok gevuld met rijst in de vriezer leggen. Wel goed dichtknopen anders zijn de gevolgen niet te overzien.

Tot slot wil ik benadrukken dat het niet alleen belangrijk is om je te richten op een koele slaapkamer, maar ook om je slaapvermogen in algemene zin te versterken. Door simpelweg superslaperig te zijn ervaar je de warmte in je slaapkamer veel minder, omdat je veel te druk bent met slapen. In mijn boek leg ik precies uit hoe dit werkt. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • een verkeerd voedingspatroon ervoor kan zorgen dat er teveel ‘stress-hormoon’ (cortisol) in je lichaam zit en de juiste voeding het kan laten afnemen?
  • de juiste vorm van lichaamsbeweging je lichaamstemperatuur verder laat zakken tijdens de avond/nacht (en hiermee bijdraagt aan beteren. en diepere slaap).
  • 
je met je ‘ochtendritueel’ direct na het opstaan een sterke basis voor de volgende nacht kan leggen.
  • je jouw biologische klok gelijk kan zetten door het vinden van jouw (unieke) slaapritme).
Vergeet ook vooral niet te genieten van het prachtige weer 🙂 Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 1

  1. Juliette 1 september 2018

    Tijdens de hittegolf was de ventilator met ijspacks ervoor een uitkomst. Ook had ik ijspacks rondom mijn voeten liggen. Heel koud douchen voor het slapen gaan met een hittegolf wordt juist afgeraden omdat je lichaam dubbel zo hard bezig gaat weer op normale temperaturen te komen. Het gevolg is dat nog warmer worden en zweten….Eigenlijk een 37 graden douche nemen dus om jezelf wel fris te voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net