SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Beste lichttherapie lamp kopen? Dit zijn de beste keuzes in 2023

beste lichttherapie lamp
INHOUD

Een lichttherapie lamp is ideaal om je energielevels een boost te geven, je stemming te verbeteren en je slaap te bevorderen. Met name in de donkere wintermaanden helpt het om met behulp van een krachtige lichtbron meer energie te ervaren en je biologische klok op orde te houden.

Op zoek naar de beste lichttherapie lamp? In dit artikel vind je de beste daglichtlampen in 2023 op een rij. Per lamp geven we je de voordelen en nadelen mee. Naast klassieke lichtbakken staan er ook nieuwe lichtbrillen als moderne variant van lichttherapie op de lijst.

INHOUD

De voordelen van een lichttherapie lamp

Voor we in de producten duiken, is het goed om eerst iets meer te leren over de voordelen van een lichttherapie lamp. Ten eerste is het belangrijk om te vertellen dat lichttherapie een wetenschappelijk bewezen behandelmethode is bij een winterdepressie. Het helpt dus echt. Lees ons handige artikel die antwoord op je vraag geeft: wat is lichttherapie?

Zo’n 3 procent van de Nederlanders heeft last van een winterdepressie. Hierbij raak je somber, moe en prikkelbaar in de donkere wintermaanden. Je blijft telkens melatonine aanmaken, waardoor je slaperig bent. En je serotonine neemt af, waardoor je minder geluk ervaart.

Een betere nachtrust

Een goede lichttherapie lamp draait deze processen zo veel mogelijk om. De krachtige lamp bootst natuurlijk daglicht na en dat heeft een positief effect op je algehele welzijn. De aanmaak van melatonine neemt af, waardoor het mogelijk is om een verstoord slaapritme om te buigen in een goede nachtrust.

Hulp voor de biologische klok

Voor de meeste mensen is ‘s ochtends het beste moment voor lichttherapie. Het heldere licht maakt je wakker, nog veel meer dan bij een zogenaamde wake up light. Dit helpt je biologische klok om hetzelfde ritme aan te houden als tijdens de zonnige maanden van het jaar.

Meer energie en een beter humeur

Een helder licht tijdens de donkere dagen helpt ook om overdag meer energie te ervaren. De slaperigheid neemt af en je voelt je fitter, energieker en alerter. Daarnaast stimuleert lichttherapie de aanmaak van serotonine. Dit stofje houdt depressieve gevoelens weg en stimuleert een geluksgevoel.

De beste lichttherapie lampen op een rij

Lichttherapie heeft dus vele voordelen. Maar welk product haal je in huis om die voordelen optimaal te ervaren? Er zijn een hoop daglichtlampen en -brillen van verschillende merken op de markt. Wij hebben ze vergeleken en zetten de beste keuzes voor je op een rij.

1. AYOlite van AYO – Lichttherapiebril

Op plek 1 staat geen grote lichtbak, maar een lichte bril: de AYOlite van AYO. Deze lichttherapie bril straalt blauw-turquoise licht met een golflengte van 470 nanometer op je ogen. Uit tests is gebleken dat dit voor een optimaal effect zorgt. Bovendien is het niet verblindend.

De bril is stijlvol, comfortabel en effectief. Daarnaast heb je bij een lichttherapie bril het voordeel van volledige bewegingsvrijheid. Je hoeft niet statisch voor een lamp te gaan zitten en je hoeft je geen zorgen te maken of het licht wel goed op je ogen schijnt. Dat maakt het heel praktisch.

Voordelen:
+ Optimaal effect dankzij blauw-turquoise licht (470 nm)
+ Constante toediening en niet-verblindend licht
+ Makkelijk te combineren met je ochtendroutine
+ Makkelijk vol te houden vanwege het gebruiksgemak
+ Je krijgt er een mooie opbergcase bij
+ Zeer goed beoordeeld (zie de Bol.com reviews)

Nadelen:
– Een hogere prijs dan de meeste daglichtlampen

2. Light Boost Max van Slowwave – Lichttherapielamp

Op plek 2 staat een uitstekende daglicht lamp van Slowwave, namelijk de Light Boost Max. Deze lamp levert een hoge lichtintensiteit van maximaal 10.000 Lux. Qua kracht is het licht uit deze lamp ongeveer even sterk als natuurlijk daglicht. Dat geeft je dus een krachtige boost.

Op het bedieningspaneel van deze veelzijdige lamp kun je de kleur en helderheid regelen. Je hebt hierbij keuze uit verschillende ‘lichtkleuren’ en ‘lichtintensiteiten’. Daarnaast beschikt de Light Boost Max over een handiger timer. De lamp gaat met een stekker in het stopcontact. Interessant om te weten: met de Light Boost Max kun je niet alleen jezelf, maar ook je smartphone (draadloos) opladen.

Voordelen:
+ Krachtige lamp met 10.000 Lux
+ Verschillende lichtkleuren en lichtintensiteiten
+ Kantelbare lamp, zodat het licht altijd vanuit de goede hoek de ogen bereikt
+ Mogelijkheid tot draadloos opladen smartphone
+ Een lagere prijs dan de meeste daglichtbrillen

Nadelen:
– Je moet voor de lamp blijven zitten
– Het licht is op de sterkste stand behoorlijk fel
– Er moet een stekker in het stopcontact

3. TL30 van Beurer – Lichttherapielamp

De Beurer TL30 is ook een uitstekende daglichtlamp. Dit type daglichtlamp werkt net als de lamp van Slowwave met LED-verlichting. De lamp heeft een sterkte van 10.000 lux en geeft dus fel licht. Qua ontwerp en formaat lijkt deze lamp op een tablet.

Wat de TL30 iets minder luxe maakt, is dat hij alleen wit licht geeft en dat hij in tegenstelling tot vele andere daglichtlampen niet dimbaar is. Ook zit er geen verschuifbare poot bij, dus je kan niet heel gemakkelijk de hoek van de lamp veranderen. Daarnaast moet je ‘m van stroom voorzien met een stekker.

Voordelen:
+ Het is een degelijke daglichtlamp
+ Een lagere prijs dan veel andere opties

Nadelen:
– De lamp is niet dimbaar
– De hoek van de lamp is niet makkelijk te veranderen
– Minder bewegingsvrijheid dan bij een bril
– Er moet een stekker in het stopcontact

4. Greenbuys – Lichttherapielamp

We scharen de lamp van Greenbuys ook tot de beste daglichtlampen van 2023/2024. Deze LED-daglicht lamp heeft de vorm van een bureaulamp en een flexibele hals die alle kanten op gedraaid kan worden. Zo bepaal je zelf gemakkelijk de hoek van het licht.

De lamp heeft een maximale kracht van 10.000 Lux. Op de voet van de lamp zit touch-bediening, waarmee je kan het LED-licht kan dimmen en kan kiezen uit drie tinten licht: blauw, geel en wit licht. In de lamp zitten oplaadbare batterijen en je krijgt er een USB-kabel als oplader bij.

Voordelen:
+ De lamp is kantelbaar en dimbaar
+ Er zitten oplaadbare batterijen in
+ Een lagere prijs dan veel andere opties

Nadelen:
– Minder bewegingsvrijheid dan bij een bril

5. Luminette 3 lichttherapiebril van Lucimed – Lichttherapiebril

Hoog tijd voor de tweede lichttherapiebril op deze lijst. Het merk Lucimed heeft met de Luminette 3 lichttherapiebril een kwalitatief hoogwaardige en zeer effectieve lichttherapiebril op de markt gebracht. In tegenstelling tot bij een lamp kun je met deze bril op gewoon vrijuit bewegen door huis en je dagelijkse bezigheden voortzetten. De Luminette 3 maakt gebruik van blauw licht met een fractie wit licht.

Voordelen:
+ Zeer effectief
+ Meer bewegingsvrijheid dan bij een lamp
+ Goed beoordeeld door gebruikers

Nadelen:
– Het ontwerp is – zeker in vergelijking met AYO – enigszins fors
– De Luminette 3 is in vergelijking met een daglichtlamp vrij prijzig.

6. L200 van Liroma – Lichttherapielamp

De Liroma daglichtlamp verdient ook een plekje op deze lijst. Deze lamp heeft een bamboe-look, het felle licht van 10.000 Lux en drie tinten licht. Daarnaast is het licht dimbaar in zes verschillende standen. Voor de stroom ben je afhankelijk van een stekker.

Waar je bij de lampen natuurlijk niet aan ontkomt, is dat je misschien gaat twijfelen over een gelijkmatige verdeling van het licht. Zit je wel dichtbij genoeg? Is de hoek wel goed? Bij een bril als de AYOlite hoef je niet te twijfelen over de positieve effecten. Zo’n bril schijnt het licht altijd goed op je ogen.

Voordelen:
+ Een mooi design met de look van bamboe
+ Interessante modus voor ‘zonsondergang’
+ Je krijgt er een mooie opberghoes bij

Nadelen:
– Minder bewegingsvrijheid dan bij een bril
– Er moet een stekker in het stopcontact

Conclusie: kies jij voor een daglicht lamp of een bril?

Er valt veel te kiezen als het gaat om het kopen van een goede daglichtlamp of -bril. Je kunt kiezen voor een lamp, maar dan moet je wel de tijd en het geduld hebben om er elke ochtend goed voor te gaan zitten. Je kunt het namelijk niet zo gemakkelijk combineren met andere bezigheden.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor draagbare lichttherapie. Met een lichtbril op kun je vrij blijven bewegen en het licht komt altijd in de juiste mate bij je ogen terecht. Dit haalt alle twijfel weg uit het proces en is bovendien veel makkelijker vol te houden.

Onze absolute aanrader blijkt al uit de lijst hierboven. De AYOlite van AYO staat niet voor niets op nummer 1. De beste daglichtlamp is wat ons betreft dus een bril!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net